Dintre toate sanctiunile dictate de Occident impotriva Rusiei doar cateva au cu adevarat efectul scontat: cele care lovesc direct in sectorul financiar.
Chris Weafer, partener in cadrul Macro-Advisory, crede ca ar trebui facuta diferenta intre sanctiunile impuse Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea si cele adaugate ulterior de Bruxelles si Washington pentru intretinerea crizei din Ucraina, relateaza CNBC.
In opinia analistului, sanctiunile pentru anexarea peninsulei ucrainene vor ramane in vigoare pe termen nelimitat, deoarece Rusia nu are de gand sa renunte la teritoriul anexat.
Pe de alta parte, impactul acestor masuri nu este nici pe departe atat de important pentru economia rusa pe cat se dovedeste a fi cel de-al doilea val de sanctiuni, care au generat izolarea Rusiei pe pietele financiare internationale.
Efectul a fost intrarea in recesiune a economiei Rusiei in 2015, iar acest pachet de sanctiuni reprezinta si povara pe care Kremlinul ar vrea sa o indeparteze de pe umerii sai cat mai curand, considera Weafer.
"Sanctiunile pentru anexarea Crimeii nu vor fi retrase, dar celelalte sanctiuni sectoriale, din mediul financiar, tehnologie si energie si-au facut efectul, in special cele din industria financiara. Acestea sunt si cele pe care Kremlinul le-ar dori diminuate, macar in relatia cu Europa, sperand ca apoi SUA sa urmeze exemplul Bruxellesului", atentioneaza reprezentantul Macro-Advisory.
Nivelul sanctiunilor adoptate de UE este revizuit... mai mult
Marti, 16 August 2016, ora 17:50
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anuntat, marti, o prima estimare a pretului platit de Rusia in urma sanctiunilor Vestului: 106 miliarde de dolari.
E prima oara cand este anuntata o astfel de estimare, informeaza CNN. Premierul rus a declarat ca decizia de a anexa Crimeea a nascut o criza ce s-a dovedit "mai dificila" decat chiar si cele mai pesimiste asteptari.
Sanctiunile date de Occident pentru anexarea Crimeii si sprijinul Moscovei acordat separatistilor rebeli in estul Ucrainei au costat Rusia 36,7 miliarde de dolari in 2014. Anul acesta, costurile ar putea ajunge la 80 de miliarde de dolari, a mai spus Medvedev.
"Nu ar trebui sa ne facem iluzii", a spus premierul, anuntand ca aceasta criza nu e una pe termen scurt.
De la inceperea sirului de sanctiuni, contractele de comert pe care Rusia le are cu cel mai mare partener al sau, UE, au scazut drastic, cu mai bine de o treime.
Rusia a reactionat la randul sau, la sanctiunile Occidentului,... citeste mai departe despre "Cat o costa pe Rusia sanctiunile date de Occident - In sfarsit, Moscova recunoaste" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 22:39
Grecia nu este de acord cu sanctiunile Occidentului impotriva Rusiei pentru ca aceasta ar fi "un drum spre nicaieri", a declarat premierul grec Alexis Tsipras.
Tsipras constata ca in ultimii ani relatiile dintre Grecia si Rusia au fost puternic afectate, dat fiind ca precedentele guverne de la Atena "nu au facut ceea ce puteau face pentru a evita aceasta politica a sanctiunilor lipsita de sens, determinata de situatia din Ucraina".
"Rezultatul a fost embargoul (rusesc) inclusiv asupra produselor agroalimentare grecesti, ceea ce a prejudiciat major economia Greciei", subliniaza Alexis Tsipras, intr-un interviu pentru Itar- Tas.
Grecia va deveni un satelit al Rusiei? Elenii ar putea gasi ajutor acolo unde se asteapta mai putin
Seful guvernului de la Atena a tinut sa aminteasca faptul ca, imediat ce a devenit premier, a primit un mesaj din partea presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, "care considera aproape un dat pozitia Greciei in favoarea sanctiunilor".
"L-am ...citeste mai departe despre "Premierul grec sare in apararea Moscovei: Sanctiunile impotriva Rusiei sunt un drum spre nicaieri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 10:14
Liderii ucraineni au anuntat ca Rusia a invadat teritoriul tarii lor, astfel ca Occidentul se pregateste sa impuna noi sanctiuni Kremlinului.
Desi masurile luate pana acum nu au zdruncinat din radacini statul condus de Vladimir Putin, ele au fost motivul pentru care previziunile privind cresterea economica s-au prabusit, investitorii si-au retras banii, iar banca centrala a marit dobanda-cheie la un nivel record pentru a apara rubla, arata ABC News, care citeaza AP.
Presedintele american Barack Obama a spus ca sanctiunile au avut un impact asupra Rusiei, insa ele nu au reusit sa isi atinga scopul suprem, anume sa forteze Rusia sa puna capat crizei din Ucraina.
Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Suntem in stare de razboi nedeclarat intre Ucraina si Rusia Interviu
Sanctiunile SUA
La mijlocul lunii iulie, Statele Unite au impus sanctiuni ce au vizat sectorul energetic si cel al Apararii, precum si al bancilor mari.
A reprezentat o extindere a celor implementate anterior, ...citeste mai departe despre "O scurta privire la sanctiunile americane, europene si rusesti" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 August 2014, ora 13:02
Uniunea Europeana, in cooperare cu Statele Unite, a decis in cele din urma impunerea unor sanctiuni severe impotriva Rusiei.
Pentru Putin, calcaiul lui Ahile, punctul vulnerabil al Moscovei, il reprezinta sectorul energetic, unde Rusia este unul dintre marii producatori mondiali de petrol si gaze naturale, se arata intr-o analiza Huffington Post.
Astfel, sanctiunile occidentale pot avea un efect major asupra Rusiei, in cazul in care acestea vizeaza stoparea transferului de tehnologii sofisticate din Vest pentru forajul la mare adancime, pentru explorarea arctica si pentru proiectele gazelor de sist.
Astfel de sanctiuni au potentialul de a submina serios regimul lui Putin pe termen mediu, dar ele trebuie sa fie inasprite si mai mult pentru a acoperi si contractele anterioare.
Rusia este in continuare printre cei mai mari producatori mondiali de petrol si gaze naturale. Dar cum rezervele conventionale scad, iar productia devine mai scumpa, atunci Rusia are nevoie de mai multa ...citeste mai departe despre "Care este calcaiul lui Ahile al presedintelui Vladimir Putin?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 August 2014, ora 09:18
Cu toate ca separatistii continua sa evolueze in estul Ucrainei, sprijiniti de Moscova, sanctiunile economice cu adevarat dureroase ale Occidentului impotriva Rusiei raman la nivelul de optiune.
Recursul la sanctiuni ce ar viza insa industria de petrol si gaze a Rusiei este riscant, desi pare evident ca ar avea efect. Sectorul petrolier rus reprezinta aproximativ o patrime din bugetul tarii, scrie Carnegie Moscow Center.
Inainte de a tinti acest sector, trebuie dat raspunsul la o singura intrebare: cum vor raspunde pietele la eliminarea exporturilor din cel mai mare producator de petrol al lumii?
Raspunsul la aceasta intrebare nu este de natura sa invite la sanctiuni asupra acestui sector si nu linisteste nici Rusia nici Occidentul.
In 2013, productia de petrol a Rusiei a ajuns la 10,5 milioane de barili pe zi, depasind Arabia Saudita. Petrolul rus curge insa si cu ajutor din afara. Companiile occidentale sunt necesare pentru a mentine campurile petrolifere ruse in ...citeste mai departe despre "De ce Occidentul nu-l atinge pe Putin unde il doare" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Mai 2014, ora 09:00
In contextul conflictului din Ucraina, multe tari sunt nevoite sa isi revizuiasca strategiile geopolitice si comerciale. In cazul Rusiei, desi are afaceri de trilioane de dolari cu Occidentul, ea s-ar putea reorienta catre economiile emergente din Asia, precum India sau China.
Cel mai probabil, statele vestice vor continua sa aplice sanctiuni si restrictii economice Kremlinului pentru implicarea in evenimentele din Ucraina, scrie RT.com.
In acest conditii, tara condusa de Vladimir Putin ar putea privi catre pietele asiatice, care sunt in plina ascensiune din punct de vedere economic.
"Este cazul clasic in care atunci cand o usa se inchide, se deschide alta. In ceea ce priveste sanctiunile, ele vor afecta temporar Rusia, insa aceasta se va reorienta catre alte destinatii pentru a-si vinde bunurile si serviciile", a precizat David Duo, analist la The Motley Fool, pentru sursa citata.
Sanctiunile SUA si Canadei ...citeste mai departe despre "Iluzia izolarii economice a Rusiei - Ursul rusesc se aliaza cu tigrii asiatici" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Mai 2014, ora 09:59
Bursele mondiale au ajuns la nivelul minim al ultimelor 10 zile, iar pretul petrolului este din ce in ce mai ridicat, resimtind presiunea tensiunilor existente intre Rusia si Occident. Mai mult, daca situatia escaladeaza, atunci pietele globale vor fi bulversate.
Indicele bursier pentru pietele emergente a ajuns la minimul ultimei luni, iar cel pentru Rusia a scazut cu 1%.
Pietele financiare, in special cele din Asia, au primit semnale ca autoritatile din China nu pot sprijini economia cu mai multe stimulente financiare, insa principala lovitura a provenit din evolutia crizei din Ucraina, potrivit Fox Business.
Liderii Grupului celor mai puternice sapte economii din lume (G7) ar putea anunta noi sanctiuni impotriva Moscovei, care vor urma masurilor anuntate dupa anexarea Crimeei.
Deja presedintele american Barack Obama a avertizat ca Rusia va fi "pedepsita" pentru escaladarea conflictului din Ucraina, iar celelalte state membre G7 ar putea sa ia decizii similare.
SUA ...citeste mai departe despre "Cum afecteaza pietele financiare conflictul Rusia - Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 08:34
Impactul economic al anexarii Crimeii ar putea arunca Rusia in recesiune, din cauza sanctiunilor impuse de Occident. Mai mult, SUA vor sa ajute Europa sa reduca dependenta de gazele Moscovei, pentru a o izola cat mai mult.
In raportul anual lansat in aceasta saptamana, Banca Mondiala a aratat ca Rusia va fi lovita puternic dupa obtinerea peninsulei controversate de la Ucraina, arata Business Insider, care citeaza Reuters.
PIB-ul va scadea
Produsul intern brut al Federatiei Ruse s-ar putea contracta cu 1,8% in acest an, in cazul in care criza persista, au mentionat specialistii institutiei.
"O intensificare a tensiunilor politice ar putea conduce la sanctiuni mai dure din partea Occidentului, astfel ca ar scadea si mai mult increderea investitorilor in Rusia", se arata in raportul citat.
"Credem ca riscurile politice vor escalada pe termen scurt", au mai precizat specialistii Bancii Mondiale.
Totusi, a fost lansat si un scenariu mai optimist, in care economia Rusiei ar ...citeste mai departe despre "Ce lovituri va suferi Rusia dupa anexarea Crimeii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 30 Martie 2014, ora 09:33