Sanctiunile reintroduse de presedintele american Donald Trump impotriva companiilor straine prezente in Iran sunt "inacceptabile" si trebuie sa faca obiectul negocierilor cu europenii, a declarat joi ministrul de Externe francez, Jean-Yves Le Drian.
"Vrem sa le spunem americanilor ca sanctiunile pe care le vor lua ii privesc. Insa noi consideram ca extrateritorialitatea masurilor de sanctiune este inacceptabila", a declarat Jean-Yves Le Drian, intr-un interviu pentru Le Parisien.
Presedintele american Donald Trump a anuntat marti retragerea tarii sale din acordul nuclear cu Iranul si a reintrodus o serie de sanctiuni impotriva companiilor americane si straine care au relatii comerciale cu Iranul.
"Europenii nu trebuie sa plateasca pentru retragerea Statelor Unite din acordul la care chiar ele au contribuit", a insistat seful diplomatiei franceze.
"Noi, europenii, trebuie sa instituim masurile necesare pentru protejarea intereselor companiilor noastre si sa incepem negocieri cu Washingtonul pe aceasta tema", a adaugat el.
Decizia americana impune companiilor straine termene foarte scurte, intre trei si sase luni, pentru a se retrage din Iran, fiindu-le totodata interzisa incheierea de noi contracte, in caz contrar fiind amenintate cu sanctiuni din partea SUA.
"Europenii vor face totul pentru a proteja interesele companiilor lor si intentioneaza sa duca negocieri serioase cu Statele Unite, la nivelul Uniunii Europene", a afirmat miercuri presedintia... mai mult
Vineri, 11 Mai 2018, ora 11:09
Prin reimpunerea de sanctiuni economice Teheranului, SUA vor incalca prevederile acordului international de dezarmare, sustine un reprezentant al agentiei atomice din Iran. Acesta avertizeaza si ca, intr-o astfel de situatie, Iranul si-ar putea valorifica adevaratul potential in domeniul nuclear.
Presedintele Donald Trump trebuie sa hotarasca pana la jumatatea acestei luni daca e de acord cu mentinerea suspendarii sanctiunilor economice impuse Teheranului.
Mai exact, liderul de la Casa Alba va trebui sa decida daca va permite Teheranului sa exporte in continuare petrol, in schimbul angajamentului regimului lui Hassan Rouhani de a-si limita inarmarea nucleara, potrivit Reuters.
"Daca suspendarea sanctiunilor nu se mentine, ar fi o incalcare a acordului international. Iar Republica Islamica Iran va lua masurile necesare", a declarat Behrouz Kamalvandi, purtator de cuvant al Organizatiei Energiei Atomice din Iran.
Desi nu a spus care vor fi aceste masuri, in cadrul aceluiasi interviu, Behrouz Kamalvandi a mentionat ca "agentia are capacitatea de a grabi ritmul de dezvoltare in varii domenii nucleare, dar in principal in cel al imbogatirii uraniului".
Acest ritm ar putea fi crescut de mai multe ori fata de cel practicat inainte de incheierea acordului international, sustine Kamalvandi.
"Guvernul american ar trebui sa priveasca aceasta problema cu intelepciune. Chiar daca pana acum, din pacate, nici n-a gandit si nici n-a actionat intelept", a mai spus... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 19:29
Iranul vrea sa beneficieze din plin de retragerea sanctiunilor economice impuse de Occident. Cum pretul petrolului nu evolueaza incurajator, liderii iranieni vor sa impulsioneze mai degraba turismul.
Pentru aceasta, Teheranul vrea sa reia legaturile aeriene directe cu Statele Unite, dupa ce cursele de pasageri dintre cele doua tari au fost suspendate odata cu declansarea Revolutiei Islamice in 1979, aminteste CNN Money.
Pentru a concura in cel mult sapte ani cu marile companii aeriene ale lumii, Iranul are nevoie de vreo 500 de avioane de pasageri noi-noute, dupa cum a calculat ministrul Transporturilor de la Teheran, Abbas Akhondi.
"Credem ca ne-ar trebui 100 de avioane pentru curse pe distante scurte si o flota de 400 de aeronave pentru zborurile internationale pe distante medii si lungi", a apreciat oficialul iranian intr-o conferinta de presa.
Pentru moment, autoritatile de la Teheran studiaza cu atentie ofertele primite de la companiile Boeing si Airbus, ultima avand sansa de a incheia un prim contract chiar in cursul acestei saptamani.
Iranul pare sa fi cazut de acord asupra unui contract de livrare cu Airbus a 114 aeronave noi, chiar daca un purtator de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze subiectul.
Semnarea contractului ar putea surveni joi, 28 ianuarie, in cursul vizitei pe care presedintele iranian Hassan Rouhani o va face la Paris.
Dupa 36 de ani
Primele avioane Airbus ar putea ajuta la reluarea curselor zilnice intre Teheran si... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 16:10
Vladimir Putin este dispus sa faca sacrificii materiale pentru a pastra intacta sfera de influenta a Rusiei in regiunile invecinate, asa cum a dovedit si prin anexarea Crimeii si intretinerea conflictului din estul Ucrainei.
Acesta este si cazul afacerii recent incheiate intre Moscova si Teheran.
Ridicarea sanctiunilor internationale si deschiderea pietei de energie pentru petrolul din Iran va adanci criza actuala a petrolului, un produs pe care exporturile rusesti se bazeaza in proportie de 75%.
Costul pe care liderul de la Kremlin se arata gata sa-l suporte se ridica la aproximativ 27 de miliarde de dolari, conform estimarii Bancii Centrale a Rusiei, observa agentia de presa Bloomberg.
Castig strategic
"Beneficiile strategice pentru Rusia sunt mult mai importante decat eventualele pierderi. Prin mentinerea Iranului in sfera de influenta a Moscovei, Rusia intentioneaza sa-si pastreze pozitia in aceasta piata si sa divizeze zonele de influenta din Orientul Mijlociu", arata Nikolay Kozhanov, expert al Institutului Regal de Relatii Internationale din Londra.
Livrarea sistemelor de rachete S-300 in Iran, in ciuda embargoului impus acestui stat, ii ofera sansa lui Putin de a ajuta un aliat mai vechi, blocand in acelasi timp influenta adversarilor in cercurile oficiale de la Teheran, dar ii deschide si poarta unor relatii economice de viitor intre cele doua tari.
Acordul pentru programul nuclear, pe care Teheranul pare sa fie pe cale de a-l obtine in cursul... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 18:00
Teheranul face un pas inapoi in privinta conditiilor stricte impuse prin contractele de extractie a petrolului semnate cu firmele straine.
Analistii vad in noua politica adoptata de iranieni o incercare de a limita efectele prabusirii pietei petrolului si a restrictiilor impuse de UE pentru transportul si comertul cu petrol iranian.
Oficialii iranieni inca mai poarta discutii aprinse cu marile puteri militare pe tema programului nuclear dezvoltat de Teheran, sperand sa obtina ridicarea sanctiunilor economice care au redus exportul de petrol la doar un million de barili pe zi, din 2012, informeaza agentia Reuters.
Contracte la foc automat
Atat surse diplomatice occidentale, cat si reprezentanti ai guvernului iranian au confirmat ca noile drafturi de contracte pentru redeschiderea campurilor petroliere au fost deja inaintate unor companii europene si americane din domeniu.
Sarcina investitorilor occidentali ar fi sa deschida noi exploatari si sa revitalizeze vechile campuri petroliere din tara.
Momentul nu este insa cel mai favorabil pentru reluarea legaturilor intre iranieni si vestici.
Incertitudinea planeaza inca asupra discutiilor privind programul nuclear al Iranului, iar orice contract preliminar incheiat intre iranieni si companiile occidentale ar putea fi privit ca o masura pripita de catre UE si Statele Unite.
Nici prabusirea pietei petrolului nu ajuta foarte mult la atragerea rapida a unor companii de profil in campurile petroliere din... mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 13:24