Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat, miercuri, cu o amenda de 100.000 de lei, unul din principalii jucatori de pe piata asigurarilor, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare, din cauza intarzierilor de plata a despagubirilor in cazul politelor RCA.
"Consiliul ASF a decis sanctionarea societatii cu amenda in suma de 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale stipulate in Legea 132/2017 si Norma 20/2017 referitoare la:
- inregistrarea cererii de despagubire depusa la dosar;
- raspunsul privind solicitarea de despagubire si formularea ofertei;
- utilizarea Procesului verbal de constatare care nu contine mentiunea conform careia persoana prejudiciata are dreptul sa se poata adresa oricarei unitati reparatoare auto, fara nicio restrictie sau constrangere din partea asiguratorului RCA;
- utilizarea unor surse de referinta neprevazute in legislatia din domeniul asigurarilor;
- termenul de incheiere a procesului verbal suplimentar de constatare", se arata intr-un comunicat ASF.
In plus, Euroins trebuie sa prezinte, in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei, un plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Evident, firma are dreptul de a contesta sanctiunea in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii.
Si in luna septembrie 2019, ASF a decis sanctionarea Euroins cu o amenda de 50.000 de lei, principalul motiv fiind tot efectuarea platii despagubirilor cu intarziere.
B.B. ...citeste mai departe... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 18:15
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sanctionarea societatilor de asigurare City Insurance SA si Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA cu o amenda in cuantum de 50.000 de lei pentru fiecare companie, principalul motiv fiind efectuarea platii despagubirilor cu intarziere, a anuntat, joi, ASF.
Institutia mentioneaza ca a emis si transmis, joi, actele individuale catre cele doua societati, care contin motivarea deciziilor Consiliului ASF, iar acestea au dreptul de a contesta sanctiunea in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii Consiliului.
"In cadrul controlului permanent desfasurat de catre ASF s-a constatat distinct pentru fiecare societate incalcarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, intr-un anumit numar de dosare de dauna, respectiv a prevederilor: art. 21 alin. (1) - transmiterea cu intarziere a ofertei de despagubire sau a notificarilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire; art. 21 alin. (4) - efectuarea platii despagubirilor cu intarziere; art. 19 alin. (11) din Norma nr. 20/2017- efectuarea (re) constatarii daunelor cu intarziere", se precizeaza in comunicatul ASF.
ASF sustine ca procesul de supraveghere este un proces continuu, flexibil si iterativ, in care supravegherea societatilor se bazeaza pe riscuri. In cadrul actiunilor de... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 18:17
Autoritatea de Supraveghere Financiara va efectua, dupa modificarea normei RCA, controale la asiguratori pentru a verifica modul de calcul al tarifelor la politele pentru tineri si va aplica sanctiuni daca va identifica abuzuri din partea acestora, a declarat vicepresedintele ASF Mircea Ursache.
"ASF nu a gresit cand a adoptat vechea norma RCA. Prin obligativitatea ca pretul politelor RCA sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare, s-a generat o presiune pe pret, care a crescut. Pe de alta parte, sesizarile privind pretul tarifelor RCA pe segmentul tinerilor erau atat de mari incat am fost nevoiti sa acceptam modificarea normei RCA, pe o perioada de timp in opinia mea", a afirmat Ursache, informeaza Mediafax.
Autoritatea de Supraveghere Financoara (ASF) a anuntat, la 15 ianuarie, ca a eliminat din legislatie obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima pentru politele RCA astfel incat sa acopere toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor, decizie care ar putea avea ca efect reducerea pretului asigurarii.
"Consiliul ASF a hotarat modificarea Normei 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 14:43
Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 742/2013 privind reluarea activitatii de practicare a asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule RCA de catre Societatea "Euroins Romania Asigurare Reasigurare" - S.A. a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 604 din 27 septembrie 2013.
Prin Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 659/2013 s-a dispus sanctionarea Societatii "Euroins Romania Asigurare Reasigurare" - S.A. cu interzicerea temporara a practicarii asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru prejud icii produse prin accidente de vehicule RCA, pana la indeplinirea masurilor prevazute in decizie.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 11:34
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis, in sedinta de miercuri, incetarea interzicerii temporare a practicarii asigurarii RCA de catre Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA.
Societatea poate relua practicarea RCA incepand cu momentul primirii comunicarii din partea ASF, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
Decizia a fost luata dupa ce societatea Euroins a prezentat, la solicitarea ASF, modul in care a corectat pana acum aspectele care au stat la baza deciziei ASF din 28 august 2013 de interzicere temporara a practicarii asigurarii RCA si un plan de masuri care vizeaza corectarea sustenabila a aspectelor sesizate in actiunile de control.
Implementarea planului de masuri va fi atent monitorizata, la sediul societatii Euroins, de catre un reprezentant ASF, pentru o perioada de pana la 60 de zile.
Planul de masuri include, printre altele, urmatoarele obligatii pentru societatea Euroins: sa revizuiasca dosarele de dauna RCA aflate in rezerva de dauna la data de 31 august 2013, in termen de doua luni de la data primirii deciziei; sa revizuiasca procedura de solutionare a petitiilor astfel incat sa corecteze inconsecventele/neclaritatile/neconformitatile fata de prevederile normelor ASF, in termen de o luna de la data primirii deciziei; sa faca obiectul unei monitorizari a modului de inregistrare si gestiune in sistemul informatic a informatiilor privind dosarele de dauna RCA.
De asemenea, Euroins va transmite lunar catre ASF... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 12:39
Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara de interzicere temporara a practicarii asigurarii RCA de catre Euroins nu afecteaza sub nicio forma actualii clienti ai companiei de asigurari iar toate politele RCA emise de companie pana la acest moment sunt valabile si ofera protectie asiguratilor pe toata perioada contractuala, se arata intr-un comunicat al Euroins.
In context, compania arata ca face tot posibilul pentru ca setul de masuri stabilit de ASF sa fie implementat rapid si eficient.
"Ca urmare a informarii de presa remise in cursul acestei zile de ASF - prin care se comunica sanctionarea companiei Euroins Romania cu interzicerea temporara a practicarii asigurarii RCA, le transmitem partenerilor si colaboratorilor nostri ca sunt depuse toate eforturile necesare remedierii acestei situatii in cel mai scurt timp. Subliniem in mod special faptul ca actualii clienti ai companiei nu sunt in nicio forma afectati de noua decizie a ASF.
Toate politele RCA emise de companie pana la acest moment sunt valabile si ofera protectie asiguratilor pe toata perioada contractuala", precizeaza asiguratorul.
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a sanctionat societatea Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA cu interzicerea temporara a practicarii asigurarii RCA, iar directorul general al societatii a fost amendat cu 50.000 de lei, potrivit unui comunicatului de presa.
"Deciziile au fost luate in urma controlului inopinat desfasurat la Euroins in lunile... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 09:19
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa interzica temporar societatii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA dreptul de a incheia asigurari RCA.
"Aceasta e sanctiunea cea mai mare. Categoric, au existat si petitii, iar o parte dintre ele au fost justificate, in urma constatarii controlului", a declarat purtatorul de cuvant al ASF, Radu Soviani, la Digi 24.
In plus, in sedinta sa de miercuri, Consiliul ASF a aprobat sanctionarea lui Mihnea Tobescu, director general al societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei si sanctionarea lui Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
Potrivit comunicatului, interzicerea practicarii de catre societate a asigurarii RCA este in vigoare pana la implementarea de catre compania EUROINS a unui set de masuri stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, care se refera, printre altele la revizuirea de catre EUROINS a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare, respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.
In plus, Autoritatea de Supraveghere Financiara obliga EUROINS ca, in... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 15:26
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat, in perioada mai - iulie, patru directori din companiile de asigurari Omniasig si Euroins cu amenzi in cuantum total de 180.000 de lei, pentru nerespectarea legislatiei in privinta modului de gestionare a dosarelor de dauna.
Astfel, in urma unei hotarari a Consiliului ASF din 23 iulie, institutia l-a amendat cu 50.000 de lei pe presedintele directoratului Omniasig, Mihail Tecau, si pe vicepresedintele directoratului Omniasig, Artur Borowinski.
De asemenea, un membru al directoratului Omniasig, Daniela Camelia Covacescu, a fost sanctionat cu amenda de 30.000 de lei.
In plus, ASF a stabilit termene de 30 sau 60 de zile pentru ca societatea sa rectifice neregulile constatate.
"Consiliul CSA a dispus, in data de 26 aprilie, efectuarea unui control la Omniasig, avand ca tematica verificarea modului de instrumentare a dosarelor de dauna, precum si a modului de respectare a Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari", se arata intr-o informare a ASF publicata pe pagina web a institutiei.
In urma unui control desfasurat la Omniasig in perioada 16 mai - 14 iunie, reprezentantii ASF au constatat ca evidenta contabila si operativa societatii nu permite intocmirea corecta a rapoartelor solicitate de catre autoritatea de supraveghere.
In plus, rezervele de dauna avizate sunt... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 16:58