Liderii Uniunii Europene au prelungit, joi, cu sase luni sanctiunile economice impuse Rusiei in 2014, dupa anexarea Crimeii, a anuntat presedintia Consiliului European.
Aceasta decizie, luata in cadrul unui summit european la Bruxelles, survine la cateva zile dupa summit-ul in format Normandia (Ucraina, Rusia, Franta, Germania) de la Paris menit sa puna capat conflictului din estul Ucrainei si care nu a inregistrat rezultate majore, relateaza AFP.
O noua intalnire in acelasi format Normandia a fost convocata peste patru luni. Sanctiunile economice vizeaza de cinci ani sectorul petrolier, al apararii si pe cel bancar din Rusia.
Acestea au fost prelungite cu sase luni in iunie, fiind necesara unanimitatea statelor membre ale UE pentru impunerea lor.
Sanctiunile au fost impuse dupa moartea a 298 de pasageri ai unui zbor al companiei Malaysia Airlines doborat de o racheta deasupra Ucrainei, in iulie 2014.
Conflictul dintre combatantii sustinuti de Rusia si trupele ucrainene s-a soldat cu peste 13.000 de morti din 2014, cand Rusia a anexat Crimeea. ...citeste mai departe despre "UE a prelungit sanctiunile economice impuse Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 11:53
Problema crizei din Ucraina aduce iarasi la un nivel tensionat relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana.
Angela Merkel si Francois Hollande au cerut celorlalti lideri politici din UE sa aprobe adoptarea unor sanctiuni mai severe impotriva Moscovei, pentru incapacitatea de a respecta acordul de incetare a focului in zona de conflict din estul Ucrainei, informeaza IB Times.
"Va fi necesar sa extindem sanctiunile impotriva Rusiei, desi noi ne doream un progres in acest proces", a precizat cancelarul german la o conferinta franco-germana sustinuta la Berlin impreuna cu presedintele francez Francois Hollande.
Armistitiul in regiunile separatiste a fost adoptat pe 1 septembrie, dar calmul nu a tinut mai mult de 5 zile.
Pozitia ferma a celor doi lideri europeni este impartasita si de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Comunitatea internationala trebuie sa exercite presiuni asupra Rusiei in vederea asumarii obligatiilor sale, mai ales cand securitatea din estul Ucrainei ramane o problema serioasa", a precizat acesta.
Consiliul European va discuta la mijlocul saptamana aceasta situatia din Ucraina, o hotarare in ceea ce priveste regimul de sanctiuni economice aplicat Rusiei urmand sa fie luata pana la finalul lunii ianuarie 2017.
Conform unui raport al ONU, conflictul armat din estul Ucrainei a dus la pierderea a 10.000 de vieti omenesti din martie 2014 si pana in prezent.
In acelasi timp, oficialii de la Kremlin au anuntat ca presedintele rus... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:31
Cancelarul Germaniei a afirmat saptamana aceasta ca este printre sustinatorii ideii conform careia sanctiunile economice impotriva Rusiei ar trebui reduse, dar impune anumite conditii Moscovei inainte de a deschide o discutie pe aceasta tema in cardul UE.
Merkel a declarat ca, atata vreme cat separatistii pro-rusi din estul Ucrainei vor respecta acordul Minsk II, ea se declara gata sa solicite celorlalti lideri europeni o ridicare a sanctiunilor impuse pentru domenii ca energie, finante si aparare, informeaza IB Times.
A doua intelegere de la Minsk semnata in februarie 2015 de Vladimir Putin si Petro Poroshenko, in prezenta liderilor Angela Merkel si Francois Hollande, prevede retragerea armamentului greu din zona de conflict din estul Ucrainei si incetarea focului.
Totusi, Merkel reclama faptul ca ambele tabere au recurs la incalcarea acestei conventii. "Cand vom vedea progrese in respectarea acordului de la Minsk vom trece la reducerea sanctiunilor", a explicat cancelarul german in cursul unui eveniment derulat la inceputul saptamanii.
Pozitia sa este imbratisata si de ministrul de Externe de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, acesta mentionand de curand ca o diminuare a sanctiunilor impuse Rusiei se impune, in scopul de a "ajunge la o intelegere corecta a securitatii comune de pe continent".
Analistii politici vad in aceste declaratii o repozitionare a Germaniei fata de Rusia venita pe fundalul tensiunilor inregistrate in Ucraina si Siria.
In luna... mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 10:53
1De la tribuna Adunarii Generale a ONU, presedintele rus Vladimir Putin spera sa sparga blocada sanctiunilor economice impuse Rusiei dupa anexarea Crimeei in primavara anului trecut.
Nu este un pas inapoi pe care il face "tarul" de la Kremlin, ci o incercare de a scoate castanele din foc cu mana potentialilor aliati occidentali intr-o cruciada derulata impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.
Pana acum, doar liderii europeni par sa tina isonul liderului rus, remarca reporterii agentiei Bloomberg.
Ziua decisiva
Una din cele mai importante secvente ale deplasarii lui Putin la New York o reprezinta intalnirea de luni dupa-amiaza cu seful statului american.
Intr-un interviu acordat presei americane, Putin si-a exprimat speranta de a gasi un teren comun de discutii in privinta interventiei militare in Siria.
"Am fi bucurosi sa fim integrati intr-o platforma comuna de actiuni colective impotriva terorismului", a declarat presedintele rus, neuitand sa mentioneze ca, din punctul sau de vedere, presedintele sirian Bashar al-Assad trebuie sustinut in lupta dusa impotriva gruparii teroriste ISIS.
Lovita de prabusirea pretului petrolului si de sanctiunile economice impuse de Occident, Rusia foloseste miza razboiului civil din Siria pentru a sparge blocada diplomatica din jurul sau.
Pe de alta parte, oferta Rusiei vine intr-un moment in care exodul refugiatilor sirieni catre Europa pare sa nu se mai termine, starnind reactii contrare din partea guvernele... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 11:20
Sanctiunile economice impuse Rusiei pentru criza din Ucraina ar putea rade 9 procente din PIB-ul tarii, sustin expertii FMI. Economia rusa marcheaza o aparenta stabilizare, dar efectul izolarii economice va trena pe viitor, se mai arata in raportul Fondului.
"In termeni de acces la pietele financiare externe si a lipsei de noi tehnologii, efectul sanctiunilor se va prelungi", concluzioneaza expertii Fondului, citati de Business Insider.
Criza de durata
Printre sanctiunile impuse Rusiei inca de anul trecut se numara limitarea investitiilor internationale in industriile bancara si energetica din Rusia si interzicerea exporturilor de tehnologie avansata pentru sectorul energetic.
Ca raspuns, Rusia a impus un embargo pentru marfurile alimentare provenite din Occident.
In estimarea FMI, cele doua tipuri de sanctiuni au ca rezultat o pierdere de 1%, pana la 1,5% din PIB-ul Rusiei pe anul in curs. Pe termen mediu insa, PIB-ul tarii ar putea sa piarda 9 procente, se arata in raport.
FMI previzioneaza pentru Rusia o crestere economica redusa, de doar 1,5%, in termen mediu, cu mult sub cele 7 procente inregistrate anual inainte de criza financiara din 2008.
"Ritmul lent de implementare a reformelor si lipsa investitiilor se incadreaza in acest peisaj", au mai transmis expertii FMI.
Acestia i-au avertizat pe oficialii de la Moscova ca rolul central al statului in economie si lipsa reformelor in domeniul proprietatii vor ingreuna redresarea economica a Rusiei.... mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 11:58
1Premierul rus Dimitri Medvedev se arata multumit de turnura pe care au luat-o lucrurile dupa impunerea sanctiunilor economice de catre statele Occidentale, ca urmare a amestecului Moscovei in criza ucraineana.
Seful guvernului de la Moscova considera ca acestea au avut rolul de a intensifica si diversifica relatiile economice ale Rusiei cu statele din Asia.
"Multumesc cu sinceritate tuturor celor care au impus aceste sanctiuni", a declarat Medvedev, citat de agentia rusa Sputnik Intenational.
Declaratia premierului rus vine cu doua saptamani inaintea summit-ului UE in care liderii tarilor membre vor trebui sa decida daca mentin sau daca sporesc nivelul sanctiunilor economice impuse Rusiei.
"De vreme ce Occidentul nu ne doreste, nu vrea nici sa investeasca bani in Rusia, iar companiile lor au interdictie de a veni aici, vom dezvolta relatii cu companiile din Orient", s-a adresat Medvedev oamenilor de afaceri prezenti la intalnirea cu seful guvernului.
In urma tensiunilor inregistrate intre Moscova si Occident, ca urmare a declansarii crizei din Ucraina, Rusia a dezvoltat relatii comerciale preponderent cu state din Asia, America Latina si tarile arabe. mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 15:35
Sanctiunile economice dure instituite de Uniunea Europeana impotriva Rusiei, acuzata ca-i sustine pe rebelii separatisti in estul Ucrainei, ar urma sa fie prelungite pana in ianuarie, informeaza vineri AFP citand surse concordante.
Aceste sanctiuni care lovesc sectoare intregi ale economiei rusesti, printre care cel bancar, al apararii sau al petrolului, impiedicandu-le sa se finanteze de pe pietele europene, vor expira la finalul lunii iulie. Ele au fost instituite la 29 iulie 2014, dupa prabusirea avionului Boeing al Malaysia Airlines, probabil doborat de o racheta sol-aer deasupra zonei de lupta cu 298 de persoane la bord.
Ucraina, apel la Occident sa nu lase Rusia sa-si faca de cap: Avem nevoie de sprijin
"Sanctiunile ar urma sa fie prelungite cu sase luni" cu prilejul summitului UE de la sfarsitul lunii iunie, a declarat o sursa europeana. In ochii sefilor de stat si de guvern "aceste sanctiuni sunt aliniate calendarului de aplicare a acordului de la Minsk", care se ...citeste mai departe despre "Sanctiunile economice impotriva Rusiei, prelungite pana anul viitor - surse" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 23:44
Razboiul sanctiunilor indreptate impotriva Rusiei nu pare sa dea rezultatul dorit de catre Occident. SUA si UE par sa fi mizat de la inceput pe strategii gresite, iar efectul acestora poate destabiliza inca odata economia globala.
In urma cu patru ani, europenii deschideau poarta unei cooperari cu Kievul sub promisiunea unei cresteri economice stabile rezultate in urma aplicarii unor masuri reformiste care sa sporeasca stabilitatea democratiei in Ucraina.
Masura parea copiata dupa modelul saptezecist al deschiderii economice initiat de cancelarul Willi Brandt si s-a bucurat de acordul Washingtonului care a vazut in extinderea influentei UE inspre Est o asumare a responsabilitatii de catre partenerii sai europeni din NATO.
Cu toate acestea, Bruxellesul nu a reactionat in timp util la lipsa masurilor reformiste de la Kiev, revolutia de pe Maidan si ulterioarele schimbari din Ucraina, dand prilejul Kremlinului sa isi afirme pozitia intr-o zona cuprinsa de tulburari de la granitele Rusiei.
Acum, atat occidentalii, cat si rusii observa brusc cum miza jocului se ridica la neasteptata cota a pariului pe stabilitatea economica a unor piete ce abia s-au redresat dupa valurile crizei financiare, relateaza EUobserver.
Putin redesteptat
Aplicarea primelor sanctiuni de catre Washington, odata cu anexarea Crimeei de catre Rusia si apoi, inasprirea acestora, ca raspuns al Europei Unite dupa doborarea avionului Malaysia Airlines, duc noul Razboi Rece intr-o zona... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:15
Rusia va introduce "masuri de protectie" impotriva Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei daca se va dovedi ca acordurile de asociere pe care aceste tari le vor semna cu Uniunea Europeana vor afecta economia rusa, avertizeaza Ministerul rus de Externe.
"Imediat ce acordurile pe care partenerii nostri din zona de liber-schimb a CSI intentioneaza sa le semneze cu UE vor intra in vigoare, daca vom vedea ca exista efecte negative, vom lua masuri de protectie in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.
Republica Moldova, Ucraina si Georgia vor semna vineri acorduri de asociere cu Uniunea Europeana.
"Vrem sa vedem care vor fi consecintele asupra relatiilor noastre comerciale", a adaugat Lavrov.
Discutii intre UE, Rusia si Ucraina sunt programate in iulie, pe tema efectelor semnarii Acordului de asociere. "Suntem pregatiti sa avem consultari in orice format", a dat asigurari Lavrov. mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 08:55