Pentru multe piete emergente victoria lui Donald Trump in cursa prezidentiala din SUA si aprecierea dolarului au marcat o perioada de turbulente economice, dar Rusia este de asteptat sa profite de pe urma acestor evenimente.
Opinia este impartasita de analistii mai multor banci internationale, citati de CNBC, notele trimise de acestia catre investitori manifestand optimism fata de evolutia economica viitoare a Rusiei.
Salvare de ultim moment
Dupa prima convorbire telefonica intre cei doi presedinti, analistii Deutsche Bank considera ca Rusia va fi marele beneficiar al schimbarii ce se va petrece in administratia americana.
"Presedintele american poate suspenda sanctiunile economice printr-o decizie a Consiliului National de Securitate. Credem ca se intrevad oportunitati bune pentru tranzactiile in ruble si contractarea de credite de pe pietele financiare internationale.
Obligatiunile rusesti sunt mai avantajoase decat cele emise de Turcia sau Africa de Sud, prin prima unei vulnerabilitati mai reduse la nivel macroeconomic, a preturilor mari de pe piata imobiliara si a trendului dezinflationist din ultima perioada", anunta analistii bancii germane.
Vladimir Putin a explicat in weekend ca Donald Trump i-a declarat ca vrea sa stranga legaturile cu Rusia, adaugand apoi ca nu s-ar jena nici sa-l primeasca pe Barack Obama intr-o vizita oficiala.
"Cred ca alegerea lui Donald Trump ca presedinte este o gura de oxigen pentru Putin", sustine Alastair Winter,... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 16:32
1Dupa un deceniu de relatii amicale intre Moscova si Ankara, intretinute mai ales prin prisma legaturii de amicitie dintre Vladimir Putin si Recep Erdogan, situatia dintre cele doua tari s-a deteriorat brusc pe 24 noiembrie 2015, odata cu doborarea avionului militar rusesc la granita cu Siria.
Interventia militara a Rusiei in Siria pare sa prinda astfel noi conotatii, dupa cum remarca revista Oil Price, iar miza pare sa fie securitatea energetica a Turciei, o tara dependenta de livrarile de gaze din Rusia.
La mana Gazprom
Moscova a iesit invingatoare inca din 2002 din negocierea pretului gazelor naturale livrate Turciei, care a ajuns in cele din urma extrem de dependenta de politica Gazprom, dictata de obicei din birourile de la Kremlin.
De altfel, in ultimii 13 ani, Gazprom a achizitionat mai multe active ale unor companii energetice din Turcia, iar Rosatom a primit prin incredintare directa contractul pentru construirea primei centrale nucleare din Turcia, la Mersin-Akkuyu.
In mijlocul crizei ucrainene, Moscova a decis sa renunte si la proiectul ruso-european al gazoductului South Stream, impingand in fata proiectul Turkish Stream ca varianta de a evita teritoriul Ucrainei in distributia gazelor catre Europa.
Pentru oficialii de la Ankara, desi proiectul aducea cateva beneficii evidente, s-a nascut automat intrebarea daca Turcia nu va deveni un nou pion in politica energetica a Rusiei, asa cum a fost si Ucraina.
Neideplinirea promisiunii facute de... mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 14:01
Rusia primeste un avertisment serios de la unul din oficialii de la Ankara. Potrivit ministrului turc al Agriculturii, Faruk Celik, Turcia poate sa loveasca puternic economia rusa impunand restrictii chiar si numai pe un singur produs.
Ministrul Celik sustine ca doar prin interzicerea importurilor de grau din Rusia, economia tarii conduse de Vladimir Putin ar inregistra un soc de peste 1,1 miliarde de dolari, noteaza ziarul Hurriyet Daily News.
Tensiunile inregistrate intre Moscova si Ankara dupa doborarea unui bombardier rusesc de catre aviatia turca au dus la restrictionarea importurilor de fructe si legume din Turcia pe piata din Rusia.
In replica, ministrul Agriculturii din Turcia a iesit pe un post TV local pentru a demonstra ca Ankara putea sa afecteze intr-un mod mult mai dureros economia din Rusia, dar a refuzat sa recurga la acest lucru.
"Rusia a interzis importurile de fructe si legume proaspete din Turcia incepand cu 1 ianuarie. Ei cumparau anual fructe si legume de 750 de milioane de dolari de pe piata noastra. Pe de alta parte, importurile noastre din Rusia numai pe un anumit produs, respectiva grau, se cifreaza la 1,1 miliarde dolari. Daca blocam aceste tranzactii am putea lovi agricultura din Rusia mai rau decat au lovit ei. Oricum, am decis sa nu o facem", a explicat oficialul turc, motivand ca fermierii nu au de ce sa sufere din cauza tensiunilor politice existente intre cele doua state.
Inainte de incidentul militar inregistrat la sfarsitul... mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 16:25
Dupa ce a rezolvat problema acordului nuclear cu Iranul, Washingtonul mai are de depasit o singura problema regionala: lovitura decisiva aplicata Statului Islamic. Pentru acest lucru insa, strategii americani vor trebui sa faca mai multe eforturi decat era de asteptat.
Cheia problemei pare sa stea in mainile Turciei, un aliat NATO de care SUA are din ce in ce mai multa nevoie in regiune. Iar pentru a putea folosi Turcia la capacitate maxima, americanii au nevoie sa aseze Moscova si Ankara la masa dialogului, considera analistii Stratfor.
Ofensiva blocata
La sol, americanii sustin deja trupele kurzilor din estul Eufratului si trupele irakiene de la granita dintre Siria si Irak, dar au nevoie de ajutorul militar al Ankarei pentru a inchide, la vest de Eufrat, cercul din jurul taberei ISIL din Raqqa.
Turcia ar fi dispusa sa trimita trupe la sol in Siria, in special dupa atacul sangeros declansat saptamana trecuta de teroristii ISIL in centrul Istanbului.
Insa, marea piedica in calea acestor planuri se dovedeste Rusia, tara care deja actioneaza aerian in razboiul din Siria de partea trupelor regimului Assad.
Dupa incidentul din 24 noiembrie, in care avioanele de vanatoare ale Turciei au doborat un bombardier rusesc la granita cu Siria, relatiile dintre Moscova si Ankara au fost inghetate.
Mai mult, Rusia a anuntat ca va creste prezenta fortelor aeriene in Siria si a precizat ca acestea vor fi protejate de baterii de rachete anti-aeriene, lucru care face... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:30
Presedintele Rusiei este pe punctul a intra intr-o noua sesiune maraton de intrebari si raspunsuri cu ocazia discursului anual adresat natiunii. Anul trecut, cei 1.400 de jurnalisti prezenti la intalnirea cu Putin l-au tinut pe acesta "in priza" pentru 3 ore.
Dincolo de temele generale privind situatia economica a tarii, criza din Ucraina si relatiile cu Occidentul, jurnalistii au beneficiat si de detalii intime din viata presedintelui rus. Nu e de mirare ca, joi, 17 decembrie, toata lumea asteapta cu nerabdare discursul de anul acesta al lui Vladimir Putin, remarca Bloomberg.
Un an greu
Pentru rusi, 2015 a fost un an dificil. Rubla a intregistrat doar cateva sesiuni de apreciere in fata dolarului, dar a plonjat din nou cu 6 procente pe ultimul trimestru, in fata monedei americane.
Amenintarea terorista este mai apasatoarea ca oricand, dupa ce Moscova a decis, la sfarsitul lunii septembrie, sa se implice in razboiul civil din Siria, luand la tinta si pozitiile gruparii jihadiste Daesh (Statul Islamic).
Criza din Ucraina s-a diminuat doar aparent, Rusia fiind in continuare suspectata ca alimenteaza cu trupe si armament pozitiile separatistilor din estul tarii, iar noi tensiuni au aparut si in relatia dintre Moscova si Ankara.
Nivelul de trai al rusilor a scazut dramatic pe fondul prabusirii pretului petrolului sub pragul de 40 de dolari, populatia pregatindu-se sa intre in al doilea an de recesiune economica.
Pe scurt, Putin are destule motive sa fie... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 09:55
1Moscova anunta ca este pe punctul de a bloca si proiectul gazoductului Turkish Stream, pe langa alte masuri de impunere a unui set de sanctiuni economice in relatia cu Turcia.
Anuntul a fost facut de ministrul Energiei Alexander Novak, dupa ce premierul Dimitry Medvedev a cerut membrilor guvernului sa vina cu propuneri pe pachetul de masuri economice speciale, anunta agentia TASS.
Stop si de la capat
"Deocamdata nu exista nicio solutie concreta. Aceste propuneri vor fi inaintate in curand si apoi vom vedea ce decizii vor fi aprobate de guvern ca parte a acestei legi", a anuntat ministrul rus al Energiei.
Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dupa ce aviatia turca a doborat un avion militar rusesc, au dus la impunerea unor sanctiuni comerciale dictate de Rusia in relatia cu Turcia.
Proiectul Turkish Stream a fost perfectat intre companiile Gazprom (Rusia) si Botas Petroleum Pipeline Corporation (Turcia) in decembrie 2014, gazoductul fiind conceput sa transporte 63 de miliarde metri cubi de gaz prin Marea Neagra si pe teritoriul Turciei, pana la granite cu UE.
De la semnarea parteneriatului intre cele doua companii energetice si pana in prezent, proiectul Turkish Stream s-a izbit de o serie de piedici reprezentate de pretul negociat pentru livrarile de gaze pe piata din Turcia, ca si de dificultatile financiare intampinate de Gazprom.
Turkish Stream a fost conceput ca o varianta de inlocuire a proiectului South Stream pe care Rusia urma sa il... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:40
Cand vine vorba de razboiul economic derulat intre Occident si Rusia, toti oamenii de afaceri iau o mina trista, in special cei din industria bancara.
In realitate insa, la aproape un an de la impunerea sanctiunilor economice de catre Washington si Bruxelles si contramasura emborgoului aplicata de Moscova, afacerile din sectoare importante se deruleaza nestingherite, relateaza agentia Sputnik International.
Legal, semi-legal si ilegal
O investigatie efectuata de ziarul britanic Financial Times dezvaluie ca impunerea unor sanctiuni pentru bunuri si servicii s-a dovedit a nu avea niciun efect real, companiile gasind cai noi de a-si continua cooperarea.
"Sunt cai legale, cai semi-legale si cai ilegale de a continua afacerile si toate sunt folosite din plin", sustine un om de afaceri strain din Moscova.
Una dintre metodele favorite pentru evitarea importurilor sau a exporturilor directe o reprezinta devierea marfii prin intermediul unor companii paravan din tari neutre. Brazilia si Turcia sunt favorite din acest punct de vedere.
Sectorul industrial din Europa care se alimenta cu piese componente din Rusia foloseste acum fabrici din tari neutre pentru a-si plasa comenzile catre partneerii traditionali, dupa cum admit chiar reprezentantii unor asemenea companii.
"Sunt exemple nenumarate de companii infiintate in China si India care intermediaza livrarea componentelor de utilaje industriale din Rusia catre partenerii europeni", admite un om de afaceri din UE.... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 17:31
Crimeea se transforma intr-o zona economica libera, pentru a facilita investitii straine din Turcia, China, Israel si chiar din Uniunea Europeana, care ar urma sa grabeasca refacerea tinutului anexat de Rusia.
Anuntul a fost facut de Georgi Muradov, reprezentantul permanent al Republicii Crimeea pe langa Presedintia Rusiei, care a precizat ca zona economica libera Crimeea ar putea fi deschisa inca de luna aceasta, informeaza agentia moscovita Sputnik News.
Un paradis fiscal al Rusiei
Trecerea la statutul de zona economica libera ar putea facilita dezvoltarea Crimeii, in conditiile in care peninsula anexata in urma cu un an de Rusia se zbate intr-o saracie lucie.
"Presedintele a adoptat legea prin care Crimeea ia statutul de zona economica libera.
Acest fapt va impulsiona mediul de afaceri sa investeasca mult mai mult in dezvoltarea regiunii si se va transforma intr-o afacere de succes", crede Muradov.
Proiectul initiat in toamna anului trecut de guvernul rus prevede ca investitorii sa beneficieze de o serie de facilitati fiscale pentru urmatorii zece ani.
Pe langa stimulente fiscale, Putin a aprobat ca marile investitii din zona sa beneficieze de scutiri vamale la echipamente si bunurile importate.
Iar firme interesate par sa fie destule, cel putin din ce afirma reprezentantul Crimeii la Kremlin.
Companiile europene trec pe langa embargou
Dupa anexarea Crimeii de catre Rusia si declansarea conflictului din estul Ucrainei, Occidentul a impus... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 16:50
Bulgaria da semne ca incearca sa reia relatiile amicale cu Moscova, in ciuda tensiunilor existente intre liderii europeni de la Bruxelles si presedintele rus Vladimir Putin.
Vicepremierul Ivailo Kalfin a confirmat discutiile intre patru ochi purtate cu omologul sau rus, Arkadiy Dvorkovich, in cadrul unei vizite la Moscova efectuata la sfarsitul saptamanii trecute.
Kalfin a vizitat capitala Rusiei imediat dupa premierul italian Matteo Renzi, oficialul bulgar motivand ca o fost vorba de o simpla vizita protocolara care sa reinnoade relatiile dintre Sofia si Moscova, arata publicatia EU Observer.
Inapoi la Rusia
"A fost o vizita de reluare a relatiilor cu Rusia. Trebuie sa restabilim un dialog normal inainte de a trece la vizite de nivel inalt", a precizat Ivailo Kalfin.
Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat dupa ce Bulgaria a permis amplasarea a trei baze militare americane pe teritoriul sau si a anulat dezvoltarea a trei proiecte comune cu Rusia: un oleoduct care urma sa transporte petrolul rusesc pana pe tarmul Marii Egee, o centrala nucleara de 2000 MW dezvoltata in parteneriat cu Rosatom si proiectul gazoductului South Stream.
Cel putin in cazul South Stream, bulgarii s-au vazut nevoiti sa renunte dupa ce Comisia Europeana a cerut alinierea proiectului la cerintele legislatiei europene privind concurenta pe piata energetica.
Furnizarea gazului rusesc pentru Bulgaria pare sa fie principala ingrijorare a guvernantilor de la Sofia, dupa ce... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 10:05