Redresarea economica a Rusiei ar putea dura mai mult decat s-a anticipat, tara urmand sa traverseze o perioada critica din punct de vedere al nivelului de trai al populatiei, ca urmare a prabusirii pretului petrolului si a sanctiunilor economice impuse pentru declansarea crizei din Ucraina.
Oficialii de la Moscova au estimat impactul anual al sanctiunilor economice la 28 de miliarde de dolari, dar costurile reale pot fi mult mai mari, dupa cum avertizeaza cel mai recent raport al Bancii Mondiale, citat de Bloomberg.
O singura speranta
Cel mai optimist scenariu luat in calcul de analistii Bancii Mondiale prevede o revenire pe crestere a economiei ruse, cu 1,7%, in 2018, dar aceasta doar in cazul ridicarii sanctiunilor economice internationale in perioada imediat urmatoare.
Un sondaj Bloomberg arata ca o astfel de varianta de lucru pare improbabila, doar 13% dintre analisti considerand ca SUA vor renunta la sanctionarea Moscovei in urmatoarele 12 luni.
In acelasi timp insa, o ameliorare a relatiilor cu Uniunea Europeana este de asteptat, dupa cum au prognozat 57% dintre specialisti.
La un pret mediu al barilului de petrol de 37 de dolari, economia rusa va descreste in acest an cu 1,9%, mult peste prognoza optimista de 0,7% inaintata la sfarsitului anului 2015 de catre organismul financiar international.
"Datorita existentei continue a unui mediu extern advers, redresarea economica a Rusiei va fi lunga si anevoioasa.
Retragerea sanctiunilor economice... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 10:45
1Cu doar trei luni inainte de reanalizarea regimului de sanctiuni impus Rusiei de Uniunea Europeana, liderii de la Bruxelles par sa adopte iarasi o pozitie transanta in relatiile cu Moscova.
Intr-un comunicat al Consiliului European, condus de Donald Tusk, se reafirma dorinta liderilor europeni de a mentine sanctiunile impuse Rusiei in urma declansarii crizei din Ucraina si se face apel la alte state din afara blocului comunitar de a adopta aceeasi pozitie, informeaza Reuters.
Reactia Consiliului European pare sa vina ca raspuns la manifestarile dedicate de Moscova aniversarii a doi ani de la anexarea Crimeii, vineri, 18 martie, presedintele Vladimir Putin aflandu-se chiar la o ceremonie pe santierul noului pod care va face legatura intre Crimeea si Rusia continentala.
"Uniunea Europeana ramane consecventa in politica de nerecunoastere a declararii Crimeii drept teritoriu rusesc, aceasta incluzand si impunerea sanctiunilor economice.
Facem apel si catre restul statelor membre ONU sa adopte aceeasi politica de nerecunoastere a procesului de anexare a Crimeii", se arata in comunicatul emis de organismul european.
Liderii de la Bruxelles au mentionat si ca interdictiile impuse companiilor europene de a investi in exploatarea zacamintelor rusesti de gaz si petrol din Marea Neagra vor ramane in vigoare.
Kremlinul a raspuns imediat prin vocea purtatorului e cuvant Dimitry Peskov, acesta declarand ca problema Crimeii "nu face obiectul negocierii sau a relatiilor... mai mult
Vineri, 18 Martie 2016, ora 20:00
Majoritatea investitorilor din Europa spera ca, in luna iulie a acestui an, oficialii de la Bruxelles vor face pasul inapoi in relatia tensionata cu Moscova.
"Nu cred ca schimbarea produsa de retragerea sanctiunilor va avea un impact rapid pentru economia Rusiei, dar pentru investitori sentimentul se va resimti puternic", sustine Martin Charmoy, directorul unui fond de investitii, citat de Forbes.
Prosperity Capital Management, fondul condus de Charmoy, a investit in Rusia doua miliarde de dolari, intr-o miscare oarecum atipica.
"Stiu ca sunt fonduri care nu vor investi acolo atata vreme cat sanctiunile sunt mentinute. Nu vor sa fie sanctionate pentru investitii derulate intr-o tara supusa sanctiunilor economice. Dar, cand aceste riscuri vor fi eliminate, investitorii din Rusia vor fi rasplatiti pe masura", spune Charmoy.
Un alt fond care a adoptat politica riscurilor extreme in derularea investitiilor, BNP Paribas, a primit o pedeapsa de 5 ani de probatiune pe piata americana si o amenda de 8,9 miliarde, dupa ce a incalcat regimul de sanctiuni economice pentru Sudan, Cuba si Iran.
In acest context, este explicabil de ce fondurile occidentale de investitii asteapta mai intai ridicarea cortinei dintre cele doua tabere inainte de a-si croi din nou drum pe piata de capital din Rusia.
Occidentul da inapoi
La inceputul acestei saptamani, presa americana a raportat ca secretarul de stat John Kerry a inceput sa incline balanta mai mult spre Moscova decat spre... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 13:30
1De la tribuna Adunarii Generale a ONU, presedintele rus Vladimir Putin spera sa sparga blocada sanctiunilor economice impuse Rusiei dupa anexarea Crimeei in primavara anului trecut.
Nu este un pas inapoi pe care il face "tarul" de la Kremlin, ci o incercare de a scoate castanele din foc cu mana potentialilor aliati occidentali intr-o cruciada derulata impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.
Pana acum, doar liderii europeni par sa tina isonul liderului rus, remarca reporterii agentiei Bloomberg.
Ziua decisiva
Una din cele mai importante secvente ale deplasarii lui Putin la New York o reprezinta intalnirea de luni dupa-amiaza cu seful statului american.
Intr-un interviu acordat presei americane, Putin si-a exprimat speranta de a gasi un teren comun de discutii in privinta interventiei militare in Siria.
"Am fi bucurosi sa fim integrati intr-o platforma comuna de actiuni colective impotriva terorismului", a declarat presedintele rus, neuitand sa mentioneze ca, din punctul sau de vedere, presedintele sirian Bashar al-Assad trebuie sustinut in lupta dusa impotriva gruparii teroriste ISIS.
Lovita de prabusirea pretului petrolului si de sanctiunile economice impuse de Occident, Rusia foloseste miza razboiului civil din Siria pentru a sparge blocada diplomatica din jurul sau.
Pe de alta parte, oferta Rusiei vine intr-un moment in care exodul refugiatilor sirieni catre Europa pare sa nu se mai termine, starnind reactii contrare din partea guvernele... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 11:20
Sanctiunile economice impuse Rusiei pentru criza din Ucraina ar putea rade 9 procente din PIB-ul tarii, sustin expertii FMI. Economia rusa marcheaza o aparenta stabilizare, dar efectul izolarii economice va trena pe viitor, se mai arata in raportul Fondului.
"In termeni de acces la pietele financiare externe si a lipsei de noi tehnologii, efectul sanctiunilor se va prelungi", concluzioneaza expertii Fondului, citati de Business Insider.
Criza de durata
Printre sanctiunile impuse Rusiei inca de anul trecut se numara limitarea investitiilor internationale in industriile bancara si energetica din Rusia si interzicerea exporturilor de tehnologie avansata pentru sectorul energetic.
Ca raspuns, Rusia a impus un embargo pentru marfurile alimentare provenite din Occident.
In estimarea FMI, cele doua tipuri de sanctiuni au ca rezultat o pierdere de 1%, pana la 1,5% din PIB-ul Rusiei pe anul in curs. Pe termen mediu insa, PIB-ul tarii ar putea sa piarda 9 procente, se arata in raport.
FMI previzioneaza pentru Rusia o crestere economica redusa, de doar 1,5%, in termen mediu, cu mult sub cele 7 procente inregistrate anual inainte de criza financiara din 2008.
"Ritmul lent de implementare a reformelor si lipsa investitiilor se incadreaza in acest peisaj", au mai transmis expertii FMI.
Acestia i-au avertizat pe oficialii de la Moscova ca rolul central al statului in economie si lipsa reformelor in domeniul proprietatii vor ingreuna redresarea economica a Rusiei.... mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 11:58
1Banca Centrala a Rusiei a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute modificarea dobanzii de referinta de la 17% la 15%, intr-o incercare de a amortiza socul economic resimtit de prabusirea pietei petrolului si sanctiunile dictate de statele occidentale.
Reducerea vine dupa crestere cu 6,5 procente a dobanzii in luna decembrie a anului trecut, dar nu denota o revenire a economiei rusesti, daca este sa luam in calcul faptul ca in urma cu un an dobanda de referinta stabilita de Banca Centrala a Rusiei era la doar 5,5%, potrivit Wall Street Journal.
Economie in sevraj valutar
Doua mari evenimente au generat criza din Rusia: prabusirea pretului petrolului si sanctiunile impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite.
Cu o economie bazata in special pe exportul de petrol si gaze, Rusia s-a vazut nevoita sa-si revizuiasca calculele in privinta valutei obtinute de pe piata de energie, iar blocada economica instituita de UE in jurul statului rus pe tema crizei din Ucraina a afectat si mai mult situatia.
In mai putin de un an, rubla s-a depreciat cu peste 50% in fata dolarului american, iar trendul se mentine si in prezent, mai ales dupa anuntul de la finalul saptamanii trecute.
Pierderile generate de scaderea spectaculoasa a pretului petrolului sunt estimate la peste 180 de miliarde de dolari.
Premisa oficiala sub care reprezentantii Bancii Centrale au redus dobanda de referinta este reprezentata de stabilizarea pietelor financiare din zona euro si de pe alte... mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 18:00
Statele Unite si Uniunea Europeana au anuntat, marti, sanctiuni noi pentru Rusia, ce lovesc in sectoarele energetic, bancar si de aparare. Este cea mai dura actiune internationala de pana acum impotriva Rusiei, cauzata de sustinerea rebelilor din estul Ucrainei.
Masurile marcheaza inceputul unei noi faze in cea mai importanta confruntare dintre Moscova si Occident de la sfarsitul Razboiului Rece, confruntare adancita de doborarea avionului Malaysian Airlines, la 17 iulie, in teritoriul ucrainean controlat de rebelii inarmati de rusi, scrie Reuters.
"Daca Rusia continua pe aceasta linie, costurile vor continua sa creasca. Actiunile Rusiei impotriva Ucrainei si sanctiunile pe care le-am impus deja au facut ca economia rusa, deja slaba, sa devina si mai slaba", a spus presedintele american Barack Obama.
Cancelarul german Angela Merkel, care nu si-a dorit noile sanctiuni, a apreciat ca acestea sunt totusi "inevitabile".
La Bruxelles, membrii UE au cazut de acord cu restrictii ...citeste mai departe despre "Rusia, lovita in sfarsit: Sanctiunile UE si SUA ating economia Moscovei in punctele cheie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 09:03
Doborarea avionului Malaysia Airlines in Ucraina a deschis perspectiva unor sanctiuni mai dure impuse de Occident impotriva Rusiei. Dar unii analisti afirma ca a treia runda a sanctiunilor economice s-ar putea sa aiba efecte contrare asupra Moscovei, iar Rusia s-ar transforma in fosta tara din timpul Razboiului Rece, Uniunea Sovietica.
Pana in prezent, sanctiunile occidentale au fost limitate la persoane fizice, precum si la cateva companii din Rusia, potrivit The Week.
Cele mai recente discutii intre liderii europeni au dus la o extindere a listei existente a rusilor carora li se vor ingheta activele si vor avea restrictii de viza. Insa o decizie cu privire la aplicarea asa-ziselor sanctiuni de "nivelul trei" care sa cuprinda sectoare largi ale economiei ruse sau interdictii la exportul de tehnologie a fost din nou amanata.
Dar daca a treia runda de sanctiuni are efectul opus, si in loc de slabirea elitei care il sustine pe Putin ar putea duce la consolidarea regimului ...citeste mai departe despre "Cum l-ar ajuta sanctiunile pe Putin sa transforme Rusia in Uniunea Sovietica" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 09:15
Cu toate ca Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Moscovei, punand pe lista neagra oameni de afaceri si companii rusesti, in urma anexarii Crimeii, totusi giganti energetici, precum Exxon Mobil si British Petroleum au incheiat afaceri cu Rusia.
Astfel, directorul de exploatare al companiei americane Exxon Mobil, Neil Duffin, care a participat la Forumul economic de la St. Petersburg, a semnat un acord cu Igor Sechin, directorul Rosneft, in vederea explorarii petrolului in Siberia, potrivit NY Times.
Tranzactia a avut loc la doar cateva saptamani dupa ce guvernul Statelor Unite a impus sanctiuni impotriva lui Igor Sechin, care a fost mult timp consilier al presedintelui rus, Vladimir Putin.
In ciuda impulsionarii guvernelor occidentale de a izola Moscova in urma agresiunii din Ucraina, gigantii energetici isi aprofundeaza relatiile lor cu companiile rusesti.
Ca si Exxon, British ...citeste mai departe despre "Gigantii americani si britanici fac afaceri cu Rusia, sfidand sanctiunile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 09:58