Comisia Europeana urmeaza sa le ceara miercuri statelor membre sa analizeze din nou daca guvernul polonez incalca standardele democratice si sa sporeasca presiunea asupra Varsoviei, au declarat marti trei surse pentru Reuters.
Presedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, si echipa sa de comisari urmeaza sa ajunga la un acord, in cursul reuniunii lor saptamanale, pentru a cere Consiliului guvernelor nationale din UE sa treaca pe agenda de discutii a unei reuniuni ministeriale din 25 septembrie disputa cu Polonia, sporind si mai mult posibilitatea ca Varsovia sa fie penalizata de UE daca ea va persista pe calea sa.
Guvernul nationalist al Poloniei respinge acuzatiile Uniunii Europene potrivit carora reformele din justitie si media pun in pericol increderea in statul de drept.
Bruxellesul a avertizat Varsovia ca s-ar putea confrunta cu sanctiuni fara precedent, dar, din cauza unui posibil veto din partea Ungariei, aliat al Poloniei, nu este clar daca executivul comunitar va putea in cele din urma sa impuna sanctiunea privind suspendarea dreptului de vot, pentru care este nevoie de acordul unanim al tuturor celorlalte state membre. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana cauta solutii sa forteze Polonia sa respecte statul de drept" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 21:38
Comisia Europeana a deschis o procedura de infringement impotriva Ungariei in legatura cu o controversata lege privind universitatile, care ameninta sa duca la inchiderea Universitatii Central Europene (CEU), finantata de miliardarul american George Soros.
"Am decis sa lansam masuri legale in legatura cu legea privind universitatile, trimitand guvernului ungar o scrisoare de punere in intarziere", a declarat Valdis Dombrovskis, unul dintre vicepresedintii Executivului european, intr-o conferinta de presa de miercuri.
Aceasta scrisoare constituie prima etapa a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeana si care ar putea duce in final la sanctiuni financiare dure cand o tara nu respecta legislatia Uniunii Europene.
Legea ungara privind universitatile straine este considerata o amenintare cu inchiderea pentru Universitatea Central Europeana (CEU) fondata de miliardarul si filantropul american de origine ungara George Soros, tinta a atacurilor premierului ungar Viktor Orban.
Anuntul privind lansarea procedurii impotriva Ungariei vine cu putin timp inainte de o interventie prevazuta a lui Viktor Orban in fata eurodeputatilor la Bruxelles, in cadrul unei dezbateri privind situatia din Ungaria, care provoaca o "ingrijorare generala" in randul oficialilor europeni.
De asemenea, joi este prevazuta o intrevedere la Bruxelles intre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si George Soros.
Citeste si:
Viktor Orban i-a declarat... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 16:16
Ungaria are o sansa de a realoca finantarea suspendata a UE si a o cheltui pana la sfarsitul anului dupa un acord incheiat luni Bruxelles, informeaza agentia MTI.
Platile pentru programele suspendate finantate de UE vor incepe in urmatoarele cateva zile, a anuntat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, dupa ce s-a intalnit cu Janos Lazar, seful echipei primului ministru ungar, la Bruxelles.
Hahn a subliniat ca Ungaria nu va pierde acesti bani daca va fi in masura sa ii cheltuiasca in mod corespunzator pana la sfarsitul anului. Acest lucru, a adaugat el, este de asemenea in interesul Comisiei Europene.
Lazar a declarat la randul sau ca Ungaria a acceptat propunerea Comisie asupra unei corectii de 5 procente in cazul a zece programe operative ce au legatura cu problema de inregistrare de la Camera de Ingineri si cerinta cunoasterii notiunilor de baza ale limbii maghiare.
Hahn a indicat ca sanctiunea a fost necesara din cauza unor deficiente in contractele anterioare.
"Ma bucur ca Ungaria accepta corectiile financiare propuse... Important este ca acest lucru inseamna ca banii corectati nu sunt pierduti si permit Ungariei sa ii reinvesteasca in alte proiecte", a declarat Hahn. "Aceasta inseamna de asemenea ca odata ce actiunile corective sunt verificate si evaluate, platile pot fi reluate pentru programele in cauza, iar aceasta intr-o chestiune de zile".
Oficiali de la Bruxelles au declarat mai devreme ca Ungaria a fost criticata... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 09:46