Nu exista nicio indoiala: televizorul este, in multe case, mai mult decat un simplu aparat de uz casnic. Expertii nu se obosesc niciodata sa repete ca orele petrecute in fata televizorului nu ar trebui abuzate, iar acest lucru este mult mai important in cazul copiilor: incurajeaza izolarea si stilul de viata sedentar. Exista, de asemenea, studii care asociaza orele petrecute in fata televizorului cu riscul de a dezvolta ADHD. Din acest motiv, asociatiile pediatrice recomanda copiilor sub doi ani sa nu se uite la televizor si ca cei peste aceasta varsta sa nu o faca mai mult de doua ore pe zi.
In plus, se estimeaza ca atunci cand privesc la televizor, consuma si cantitati foarte mari de reclame (9.000 de reclame pe an) despre care se crede ca au o legatura puternica cu obezitatea infantila, deoarece exista dovezi ca cei care se uita la televizor mult timp si, prin urmare, publicitate, consuma mai multe alimente cu un aport de calorii foarte mare.
Este clar ca nu totul este rau si ca, daca folosim televizorul cu intelepciune, poate fi un instrument educational foarte util. Iata cateva sfaturi pentru a dezvolta obiceiuri sanatoase:
Televizoare - oferte (eMAG)
1.Nu trebuie sa aveti televizorul pornit toata ziua: copilul poate sa urmareasca programul ales si, la sfarsitul acestuia, sa opreasca televizorul.
2.Nu il folositi intotdeauna ca mijloc de evadare sau divertisment sau ca babysitter.
3.In camera copiilor nu ar trebui sa existe televizor.
4.Nu amanati alte... mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 15:22
Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Tokyo a estimat costul masurilor anti-COVID-19 la aproximativ 100 miliarde yeni japonezi (960 milioane dolari), in plus fata de 200 miliarde yeni (1,9 miliarde dolari) costuri suplimentare estimate in legatura cu amanarea jocurilor, spun surse apropiate situatiei, citate de publicatia The Japan Times.
Jocurile Olimpice vor avea loc in perioada 23 iulie - 8 august anul viitor, urmate de Jocurile Paralimpice in perioada 24 august - 5 septembrie.
Comitetul de organizare de la Tokyo, Guvernul metropolitan din Tokyo si guvernul central urmeaza sa prezinte miercuri un raport interimar cu privire la noile masuri de combatere a coronavirusului, dupa ce au organizat mai multe intalniri pe aceasta tema inca din septembrie, au spus sursele.
Amanarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice pentru un an va duce la cresterea pretului total al evenimentului cu aproximativ 200 miliarde yeni, potrivit surselor, iar cele trei parti vor stabili cat va suporta fiecare parte din aceste costuri suplimentare.
Ce implica costurile suplimentare
Costurile pentru combaterea COVID-19 vor include instalarea infrastructurii de ingrijire a sanatatii, inclusiv un sistem de testare si achizitionarea echipamentului necesar pentru prevenirea infectiei.
Costurile suplimentare de functionare generate de amanarea cu un an a Jocurilor Olimpice sunt de asteptat sa includa cheltuielile legate de securizarea jocurilor, inchirierea... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2020, ora 05:00
Anul 2020 a fost unul foarte bun pentru shootere si pentru pasionatii de acest gen de jocuri, pentru ca au aparut foarte multe jocuri noi, iar cele din anii anteriori s-au imbunatatit considerabil.
Top 6 cele mai cautate jocuri shooter in 2020
Potrivit https://esprecision.net/, cele mai solicitate jocuri de catre utilizatorii din intreaga lume, in anul 2020, sunt urmatoarele:
1. Rust: este un joc multiplayer lansat pentru prima data in 2013, cu acces limitat si care a fost accesibil universal in 2018. Obiectivul gamerului in acest joc este de a supravietui cat mai mult, utilizand materiale adunate sau furate. Gamerii trebuie sa gestioneze cu succes starile, precum foamea, setea, problemele de sanatate si alte astfel de situatii, altfel exista riscul de a muri. In plus, in Rust, playerul trebuie sa reziste si tuturor atacurilor si sa supravietuiasca pana la final pentru a castiga. Modul in care acest joc functioneaza si grafica pe care o ofera, l-au facut un joc extrem de popular;
2. Call of Duty - Modern Warfare: Franciza Call of Duty a fost prezenta peste tot in ultima vreme, cu o trecere de la campaniile din cel de Al Doilea Razboi Mondial la aventuri spatiale. Desi Call of Duty s-a indepartat de radacinile sale, modul in care se desfasoara in prezent l-a facut foarte popular. Acest joc are modurile multiplayer tactice cu un singur jucator, de care au fost atrasi initial mai multi gameri, dar elimina cu succes toate elementele in plus. Modern Warfare vine cu... mai mult
Vineri, 28 August 2020, ora 11:55
Organizatia Mondiala a Sanatatii a adaugat luna trecuta dependenta de jocuri in manualul sau de tulburari mentale, insa nu toti expertii sunt de acord cu acest diagnostic, scriu cei de la Playtech.
E clar ca exista persoane care petrec ore bune sau chiar zile jucandu-se Fortnite, League of Legends sau alte jocuri care sunt extrem de populare in acest moment, insa multi psihologi sunt sceptici ca boala exista ca o problema autonoma.
Unii cred ca imbratisarea I.G.D (internet gaming disorder) ca tulburare mentala este riscanta, deoarece criteriile de diagnosticare sunt inca neclare.
I.G.D este dovada vie a ceea ce se intampla atunci cand cercetatorii sunt convinsi ca un obicei rau se transforma in ceva diferit: o boala.
"Intrebarea este: care este diferenta dintre un obicei prost si o tulburare si unde tragem acea linie", a declarat Scott Lilienfeld, profesor de psihologie la Universitatea Emory. El mai spune ca unii ca el cred ca de cele mai multe ori nu exista o cale sigura prin care sa faci aceasta distinctie.
Vezi AICI la ce concluzie au ajuns medicii ...citeste mai departe despre "Este dependenta de jocuri video o boala? Argumente contra" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 21:21
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ar putea include dependenta de jocuri in lista tulburarilor psihice din sistemul de clasificare a bolilor ce urmeaza sa fie publicat in 2018.
In versiunea beta a celei de-a unsprezecea editii actualizate a Clasificarii Internationale a Bolilor si Problemelor de Sanatate (ICD-11), dependenta de jocuri a fost inclusa in categoria "tulburarilor mintale, comportamentale si de neurodezvoltare".
Pentru a justifica diagnosticul acestei afectiuni o persoana trebuie sa manifeste o "tulburare de control asupra jocului", sa acorde "o prioritate ridicata jocului pana la nivelul la care acesta sa prevaleze asupra altor interese si activitati de zi cu zi" si sa continue sa se joace "in ciuda aparitiei consecintelor negative", se arata in proiectul citat de Xinhua.
Un astfel de model de comportament este suficient de grav pentru a rezulta o tulburare semnificativa a vietii personale, familiale, sociale, educationale, ocupationale sau a oricaror aspecte de functionare, conform ICD-11.
ICD este un sistem utilizat de cadrele medicale din toata lumea si serveste ca standard international pentru definirea problemelor de sanatate si a afectiunilor.
In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri de morti subite si de simptome fizice asociate jocurilor pe calculator.
In 2014, o femeie in varsta de 27 de ani din China a decedat subit dupa ce s-a jucat timp de zece ore fara intrerupere. Iata alt caz similar din China
In... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 09:19
Faptul ca cei mici iubesc joaca nu mai este un secret pentru nimeni. Insa, pe langa distractie, jocurile au un rol foarte important in dezvoltarea emotionala si sociala a copiilor.
Joaca inseamna prietenie, comunicare, imaginatie si bucurie! Iar pe parcursul activitatii mele de specialist in comunicare, am observat ca in timp ce se joaca, piticii invata sa comunice, dar si sa isi dezvolte punctele forte.
Poate cel mai important dintre acestea se refera la depasirea barierelor create de timiditate.
De multe ori, copiii timizi au tendinta sa se joace singuri sau alaturi de personaje imaginare, insa daca sunt implicati in jocuri de echipa (mai ales cand vine vorba de activitati de exterior care le ofera libertate de miscare), reusesc sa se integreze intr-un grup si sa se exteriorizeze. Astfel, isi fac prieteni si noi parteneri de joaca.
Pe langa timiditate, cei mici descopera, atunci cand se joaca, adevarata bucurie a competitiei: nu conteaza daca pierzi sau castigi, ci faptul ca ai trait o experienta unica alaturi de prieteni!
Mai mult decat atat, pentru ca jocurile de exterior le permit copiilor sa exploreze mediul inconjurator, acestia descopera modalitati inedite prin care pot folosi elementele din jurul lor la joaca si astfel devin mai inventivi si pregatiti pentru orice provocare.
Ca specialist in comunicare si organizator de evenimente pentru copii, sustin educatia prin distractie pentru a creste o generatie sanatoasa, plina de viata, receptiva, cu... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 12:50
Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) va primi, din februarie, 2% din taxele percepute pentru desfasurarea jocurilor de noroc, ca forma de sprijin pentru activitatile sportive din Romania.
"Alocarea unei parti din taxele pe jocuri de noroc catre tineret si sport reprezinta o practica intalnita in toate statele din Europa Occidentala, aici ma gandesc mai ales la aportul Loteriei din Marea Britanie la finantarea Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, sau la cazul Irlandei, tara in care Loteria a fost fondata chiar cu scopul de a sustine domenii ca sportul, tineretul sau sanatatea", a declarat Gabriela Szabo, ministrul Tineretului si Sportului, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Lovitura pentru cazinouri: Ce decizie a luat Guvernul privind jocurile de noroc
Taxele colectate de catre stat de pe urma jocurilor de noroc ajung anual in jurul sumei de 700 de ...citeste mai departe despre "Cresc taxele pe jocuri de noroc: Unde se duc banii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 13:53
Jocurile video nu se bucura de prea multa reclama pozitiva, mai ales din partea medicilor. Cele mai multe sunt clasificate ca fiind violente, multi considera ca dau dependenta si conduc la pierderea de timp si, in final, la obezitate.
Totusi, multe astfel de jocuri pot aduce si beneficii educationale si fizice pentru utilizatori, conform BusinessInsider. In unele jocuri sunt folosite actiuni repetitive, cum ar fi folosirea unei bate sau tintirea unui obiect in miscare, ajutand atat creierul, cat si sistemul muscular, sa obtina performante mai bune in viata reala.
Piata jocurilor video se ridica la 20 de miliarde de dolari. In 2012, 58% dintre americani jucau astfel de jocuri, conform unui raport al Entertainment Software Association.
Unele jocuri au acelasi efect asupra creierului ca si citirea unei carti sau ca plimbarea cu bicicleta - putand fi formate mii de noi conexiuni in timpul folosirii acestuia. Iar sistemul de recompensare inclus motiveaza jucatorul sa-si imbunatateasca indemanarile.
Jocurile cu automobile imbunatatesc memoria si atentia batranilor
Conform unui studiu publicat de revista Nature, cercetatorii au "descoperit ca jocurile cu automobile pot imbunatati memoria pe termen scurt si atentia persoanelor in varsta".
Testul a fost realizat pe un grup de persoane cu varste cuprinse intre 60 si 85 de ani si a fost folosit jocul NeuroRacer. Persoanele implicate au jucat acest joc pentru 12 ore pe luna. Dupa sase luni, cei implicati in test... mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 11:16
Dependenta de telefoanele mobile, demonstrata de tot mai multe studii, are efecte negative asupra sanatatii de care cei mai multi utilizatori nu sunt constienti, reprezentand pericole din punct de vedere fizic si psihic.
Un infografic realizat de Huffington Post pe baza a diverse surse stiintifice exemplifica efectele negative pe care le poate avea asupra noastra folosirea excesiva a smartphone-urilor.
Auz:
Ascultatul muzicii la iPhone la un volum scazut nu este periculos pentru auz, dar ridicarea nivelului la maximum este riscanta pentru celulele din urechea interna, care sunt responsabile pentru transformarea sunetului in semnale transmise creierului. Deteriorarea acestor celule poate duce la pierderea auzului.
Degetele:
Duererea pe care o resimtim la degete si incheieturi, precum si o pozitie nefireasca a acestora se pot datora micromiscarilor repetitive - inclusiv cele pe care le folosim atunci cand scriem mesaje sau cand jucam jocuri pe iPhone (cum ar fi Candy Crush). Aceste miscari pot exacerba afectiuni ca tendonita si cauza dureri de incheieturi sau antebrat.
Dependenta:
Un studiu din 2012 a aratat ca 66 la suta dintre persoane se tem sa piarda sau sa stea departe de telefoanele lor. In plus, potrivit unui sondaj recent realizat de Huffington Post, 50 la suta dintre oamenii cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani au recunoscut ca isi folosesc smartphone-ul la toaleta.
Microbi si bacterii:
Telefonul este sursa de microbi pe care te-ai... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 10:35