Ministerele Sanatatii, Apararii, Economiei, Educatiei, Transporturilor, Muncii, Culturii si Afacerilor Interne, inclusiv pentru Autoritatea Electorala Permanenta, vor primi bani in plus la rectificarea bugetara, iar fonduri vor fi taiate printre altele de la Ministerul Finantelor si cel al Mediului.
Astfel, Sanatatea va primi 489 milioane lei, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate - 166 milioane lei, Apararea - 400 milioane lei, Economia - 300 milioane lei, Educatia - 150 milioane lei, Transporturile - 356 milioane lei, Afacerile Interne si Autoritatea Electorala Permanenta - 192 milioane lei, Munca - 42 milioane lei, Cultura - 10 milioane lei.
Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru arieratele autoritatilor locale.
De la Ministerul Finantelor vor fi taiate 750 milioane lei de la capitolul privind actiuni generale, iar de la Ministerul Mediului vor fi taiate 25 milioane lei, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precizind ca acestea sunt "principalele" institutii de la care vor fi diminuate fonduri si ca asupra bugetului Presedintiei "nu se intervine".
Veniturile estimate vor creste cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite in crestere cu 1,34 miliarde lei, tinta de deficit bugetar urmand insa sa fie mentinuta la 2,2% din PIB.
Prima rectificare bugetara va fi aprobata de Guvern intr-o sedinta speciala programata pentru vineri, iar a doua rectificare va fi efectuata spre sfarsitul lunii septembrie. mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 11:40
Congresul a pus capat unei perioade de trei ani de instabilitate bugetara in Statele Unite, adoptand joi un buget pentru exercitiul aferent anului 2014 care finanteaza serviciile statului pana in septembrie.
Camera Repezentantilor a aprobat miercuri acest buget, in valoare de aproximativ 1.100 de miliarde de dolari, cu 359 de voturi la 67, iar Senatul l-a aprobat joi dupa-amiaza, cu 72 de voturi la 26. Legea finantelor urmeaza sa fie promulgata de catre presedintele Barack Obama.
"Am intarziat putin, dar ne-am facut treaba", a declarat senatoarea Barbara Mikulski, presedinta Comisiei insarcinate cu elaborarea legilor finantelor in Senat. Toti democratii au votat, alaturi de 17 republicani, pentru acest text de 1.528 de pagini.
Masura finanteaza Guvernul federal pana pe 30 septembrie si indeparteaza riscul unei noi blocari a administratiei.
Washington, paralizat din 2011
Washingtonul a fost paralizat, incepand din ianuarie 2011, de coabitarea parlamentara intre democrati, majoritari in Senat, si republicani, care au obtinut majoritatea in Camera Reprezentantilor in noiembrie 2010, din cauza unui program privind o reducere istorica a cheltuielilor federale. In centrul acestei majoritati republicane s-au aflat zeci de ultraconservatori din cadrul Tea Party, ostili unui compromis.
Crizele s-au tinut lant, dupa aceea, in cursul negocierilor cu privire la plafonul bugetar, incheiat in extremis in noaptea de Sf. Silvestru, in 2012.
In octombrie, acelasi... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 10:55
Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca USL vrea ca pana la 15 decembrie Parlamentul sa voteze bugetul de stat pe 2014.
"Am discutat si in USL si in jur de 10, cel tarziu 15 decembrie Parlamentul poate sa dea votul final pentru buget in asa fel incat toate institutiile statului si toate prevederile bugetului sa poata fi aplicate incepand cu 1 ianuarie", a declarat Victor Ponta, intr-o interventie telefonica la Romania TV.
Primul-ministru a spus ca toate masurile legate de pensii si salarii anuntate deja de Guvern tin de adoptarea bugetului, asa ca presedintele nu ar trebui sa se opuna.
"Eu nu m-am uitat aseara la ce a zis presedintele Basescu, mi se pare asa, imbatranit rau de tot, nu poti sa-l mai urmaresti in mod serios. Nu stiu ce va face el cu bugetul, daca ne va bloca sau nu. Eu vreau sa spun romanilor ca de adoptarea bugetului depinde nu doar functionarea institutiilor de zi cu zi - sanatate, educatie, primarii-, dar depinde si posibilitatea noastra de a indexa pensiile, de a mari salariile la rezidenti si la profesorii debutanti, de a mari salariul minim pe economie, de a lua toate masurile pe care le-am anuntat. Indiferent cat de mult a imbatranit si de cat de iresponsabil e domnul Basescu, nu cred ca va bloca aceste lucruri pe care romanii le asteapta. Inseamna sa n-aiba buget nici Administratia Prezidentiala si nu cred ca il lasa consilierii sa ii blocheze, ca au nevoie de bani pentru Miscarea Populara", a afirmat Victor Ponta.
El a adaugat ca... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 20:06
Sanatatea este al doilea sector ca pondere a cheltuielilor bugetare, primul fiind asistenta sociala, care include pensiile, a declarat joi la Parlament ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.
"(La Sanatate - n.r.) 4,3% este propunerea noastra pentru anul 2014 comparativ cu 4% pentru 2013. Daca luam in calcul arieratele 4,2% pe 2013. Raportat la 6% din PIB, este putin raportat la media europeana care este tot in jur de 6%, este iarasi putin. Trebuie sa ne uitam la prinderea cheltuielilor bugetare pentru Sanatate din totalul cheltuielilor bugetare si aceasta a crescut constant. Daca in 2010 era 9,6%, in 2012 era 10,7%, urmand ca anul viitor sa reprezinte 12,2%.
Sanatatea este al doilea sector ca pondere totala a cheltuielilor bugetare, primul este asistenta sociala care include in primul rand pensii. Sanatatea este o prioritate si acest lucru se vede in alocarea bugetara pentru acest sector. 12,2% din bugetul Romaniei pentru Sanatate, 12,2% media europeana a cheltuielilor pentru Sanatate. Raportat la media europeana, suntem exact acolo ca procent din cheltuielile totale ale bugetului", a explicat ministrul, intr-o dezbatere.
Potrivit acestuia, cheltuielile in Sanatate pe post finantat au crescut de la 95.000 lei in 2009 la 160.000 lei in 2014.
Demnitarul a sustinut ca a propus sindicatelor din domeniul sanitar sa existe o bugetare pe baza de performanta, iar cresterile viitoare ale bugetului Ministerului Sanatatii sa fie raportate si conditionate de nivelul de... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:05
Bugetul Ministerului Sanatatii va fi in crestere pentru anul 2014 cu 2,6 miliarde lei fata de anul acesta, de la 5,2 miliarde la 7,8 miliarde lei, a precizat luni Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.
Potrivit MS, in anul 2013, bugetul ministerului a avut doua componente: 5,2 miliarde lei pentru cheltuieli curente si, separat, 3,5 miliarde lei, alocati pentru plata arieratelor.
"Anul trecut, Romania, ca stat membru UE, a trebuit sa se incadreze in prevederile directivei europene 2011/7/UE, potrivit careia statele trebuie sa-si plateasca facturile la maximum 60 zile. Ca atare, Guvernul USL a platit facturile spitalelor la medicamente care au fost lasate cu restante de peste 300 zile, de catre fosta guvernare, ceea ce a insemnat un cost de 3,5 miliarde lei. Astfel, bugetul real al Ministerului Sanatatii, in anul 2013 a fost de 5,2 miliarde lei. In anul 2014, bugetul sanatatii va fi in crestere cu 2,6 miliarde lei, de la 5,2 la 7,8 miliarde lei. Bugetul MS pe anul 2014 este construit astfel incat sa raspunda prioritatilor stringente din sistemul sanitar, de exemplu cresterea veniturilor medicilor rezidenti prin acordarea unei burse lunare neimpozabile de 150 de euro, dar si cresterea sumelor pentru investitii si dotarea cu aparatura medicala a unitatilor sanitare", sustine sursa citata.
MS mai afirma ca sumele care vor fi alocate pentru achizitia de aparatura medicala, reparatii capitale la unitatile sanitare, precum si investitii, vor creste de la... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 20:36
Consilierul personal al primului-ministru pe probleme macroeconomice, Cristian Socol, considera ca Educatia si Sanatatea sunt prioritare pentru Guvernul USL, ca parte a unei strategii de dezvoltare a Romanei pe termen lung, declarandu-se convins ca cele doua domenii ar putea avea parte de o marire graduala a bugetelor incepand cu anul viitor.
"Diferenta dintre actualul Guvern si cele precedente este ca acesta vine cu o strategie pe termen lung. Daca din punct de vedere economic, Guvernul USL a identificat trei domenii majore asupra carora isi apleaca atentia, respectiv Energia, Agricultura si Fondurile Europene, din punct de vedere social, Educatia si Sanatatea sunt pe primul loc. Suntem constienti ca nu putem vorbi de strategii economice pe termen lung, daca nu avem cetateni bine educati si sanatosi. Din acest motiv, spre exemplu, au fost deblocate angajarile in principal in aceste doua domenii", mentioneaza Socol, intr-o declaratie remisa Agerpres.
Potrivit acestuia, pana in prezent, la capitolul politici sociale, Guvernul si-a indeplinit o mare parte din promisiuni.
"Au fost reintregite salariile, au fost restituite sumele retinute ilegal la pensii, au fost indexate pensiile si vor fi indexate din nou in 2014, la fel cum vor fi indexate si salariile mici, masura de care vor beneficia in special profesorii debutanti si medicii rezidenti. Incepand cu 2014, ne putem astepta la o crestere sustenabila a bugetelor pentru Educatie si Sanatate. Nu putem sa marim... mai mult
Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 11:09
Premierul Ponta a cerut ministrilor ca, la 1 septembrie, sa se afle intr-un stadiu avansat pentru redactarea bugetului pe anul viitor, precizand ca documentul va fi discutat cu grupurile parlamentare, inclusiv cu PDL, iar noul acord cu FMI va fi prezentat Parlamentului in jurul datei de 9 septembrie.
"Am adresat in numele USL o invitatie la dialog si cu grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal despre bugetul pe 2014 si acordul cu Fondul Monetar International", a spus Ponta, in sedinta de guvern.
El a precizat ca ministrii se vor reuni, saptamana viitoare, in doua sedinte, respectiv cea obisnuita de guvern si una de "pregatire a toamnei".
Tot in aceasta toamna vor fi aprobate si proiectele de descentralizare a structurilor subordonate ministerelor Muncii, Sanatatii, Transporturilor, dupa modelul aplicat la reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 15:04
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, miercuri, ca nu sunt posibile majorari salariale ale personalului medical in 2013, explicand ca bugetul disponibil anul acesta este, practic, mai mic decat cel din 2012, astfel ca "nu e de unde".
"Anul 2013 este un an trist din punct de vedere al fondurilor. Noi, practic, avem bani mai putin in 2013 decat in 2012, practic, pentru activitatile curente. Nu va pot spune ca va asigur o crestere salariala, pentru ca nu e de unde. Va spun deschis. E obligatia mea. Nu avem aceasta posibilitate", a declarat ministrul, la o intalnire cu liderii Sanitas.
Eugen Nicolaescu a tinut sa sublinieze, in acelasi context, cat este de important ca spitalele sa nu mai acumuleze datorii.
"Daca nu mai sunt arierate, cat platim in acest an pe arierate, vom avea (anul viitor - n.r.) un buget mai mare cu aproximativ 800 de milioane de euro. Sunt bani seriosi intr-un sistem sarac", a spus Nicolaescu.
Ministrul Sanatatii s-a referit si la rectificarea bugetara, precizand ca, desi reperele economice sunt "optimist incurajatoare", este nevoie de precautie.
"Am sesizat Ministerul Finantelor pentru rectificare pozitiva la Ministerul Sanatatii, dar depinde cum merge economia. Datele sunt optimist incurajatoare. Trebuie sa fim foarte ponderati si precauti, pentru ca nu stim ce vom primi la rectificare", a spus el.
In aprilie, Eugen Nicolaescu spunea, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV, ca salariul de baza al unui medic... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 17:48
Intrarea in vigoare a noului contract cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 a fost amanata pana la 31 martie, intrucat bugetul nu a fost aprobat si nu este cunoscuta valoarea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si a programelor nationale, informeaza Ministerul Sanatatii.
"Avand in vedere faptul ca bugetul pentru anul 2013 nu a fost aprobat, iar acest fapt conduce, in continuare, la necunoasterea dimensiunii Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, respectiv a fondurilor alocate diferitelor segmente de asistenta medicala, se impune prorogarea termenului de intrare in vigoare a contactului cadru de la 28 februarie pana la 31 martie inclusiv", se arata in Nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii (MS).
In acest context, MS a hotarat prelungirea aplicabilitatii pana la 31 martie inclusiv a contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012.
La sfarsitul lunii noiembrie 2012, Ministerul Sanatatii anunta, de asemenea, amanarea cu trei luni, pana in 28 februarie 2013, a intrarii in vigoare a noului contract cadru pentru 2013-2014, din cauza lipsei bugetului pe anul in curs. mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 17:11