Cheia unei alimentatii sanatoase este sa consumi calorii suficiente pentru a avea energie in ziua respectiva, fara a depasi numarul recomandat pentru particularitatile organismului tau. Barbatii ar trebui s aconsume in jur de 2500 de calorii zilnic, in timp ce femeile ar trebui sa consume 2000. Daca mananci mai mult decat consumi, surplusul va fi depozitat sub forma de grasime.
Obiceiurile alimentare sanatoase se invata din frageda copilarie. In general, un copil care vede la parintii sai tipare corecte de alimentatie va fi mai putin tentat sa manance alimente nesanatoase. De aceea, este foarte important sa respecti si tu cateva obiceiuri alimentare corecte.
1. Consuma carbohidrati cu un continut mai mare de fibre
Carbohidratii sunt principalul combustibil pe care organismul il transforma in energie. De aceea, aproximativ o treime din masa ta ar trebui s aconsiste in alimente bogate in carbohidrati: cartofi, orez, produse de panificatie, paste fainoase sau cereale. Totusi, pentru a trai mai sanatos, este bine sa alegi carbohidrati cu un continut mai mare de fibre. De exemplu, cerealele integrale, orezul brun sau cartofii cu coaja. Continutul mai bogat de fibre te ajuta sa simti senzatia de satietate pentru mai mult timp, astfel vei fi mai putin tentat sa mananci in plus. Atentie la grasimile pe care le folosesti atunci cand gatesti aceste alimente. Perceptia ca carbohidratii ingrasa vine mai ales din modul de preparare a alimentelor bogate in carbohidrati: cartofi... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 13:11
La prima vedere, este imposibil sa clasificam cele mai sanatoase fructe din lume. Toate fructele sunt bune si cei mai multi dintre noi nu le consumam suficient.
De fapt, un sondaj realizat in SUA a aratat ca o dieta saraca este cauza principala a decesului si afectiunilor diverse (chiar mai mult decat fumatul). Unul din cele mai importante aspecte subliniate in studiu este ca oamenii nu consuma suficiente fructe.
Totusi, pe baza recomandarilor expertilor in nutritie am intocmit o lista cu cele mai sanatoase 7 fructe de pe planeta.
Daca doresti sa afli mai multe informati diverse despre diete sanatoase si remedii naturiste, iti recomand sa vizitezi site-ul www.biod.ro.
1. Ciresele
Toate soiurile de cirese sunt incarcate cu fitonutrienti polifenolici si o doza consistenta de potasiu, sanatos pentru inima.
Studiile arata ca ciresele au proprietati antiinflamatorii si capacitatea de a reduce durerile articulare si durerile musculare, dupa efort fizic prelungit. Un studiu din 2018 a aratat ca ciresele pot contribui la controlul glicemiei.
2. Merele
Chiar daca merele nu sunt pentru multi cele mai apetisante fructe, in realitate ele sunt unele din cele mai sanatoase. Au o multime de proprietati, sunt o sursa excelenta de quercetina fitonutrienta (la fel ca ceapa, cea mai sanatoasa leguma), care, conform studiilor, reduce inflamatia, combate astmul si simptomele alergiei.
Pentru ca sunt pline de fibre, merele sunt satioase, chiar daca au putine calorii.... mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 12:52
Obiceiurile sanatoase, precum o dieta echilibrata, miscarea si evitarea lucrurilor nocive pentru organism (precum fumatul) sunt esentiale pentru sanatatea noastra. Chiar daca multi sunt constienti de importanta acestor lucruri, putini sunt cei care le pun in practica.
Intr-adevar, obiceiurile sanatoase sunt greu de implementat, dat fiind faptul ca in jurul nostru gasim tot felul de ispite culinare. Insa, avantajele unei diete echilibrate vizeaza sanatatea fizica, psihica si, mai ales, frumusetea ta.
Asadar, iata cateva beneficii ale unei alimentatii sanatoase:
1. Pierderea in greutate
Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana are un exces de greutate sau sufera de obezitate, aceasta are un risc mai mare de a dezvolta mai multe afectiuni, inclusiv:
boli de inimadiabet zaharatdensitate osoasa slaba
Legumele si fructele integrale au mai putine calorii decat majoritatea alimentelor procesate. O persoana care doreste sa slabeasca ar trebui sa-si reduca aportul de calorii si sa renunte la produsele procesate, precum mancarea de tip fast-food. Aceste alimente pot fi inlocuite cu legume si fructe.
De asemenea, mineralele si suplimentele sunt si ele benefice corpului si il ajuta sa fie rezistent impotriva bolilor. Pe Sensiblu.com gasesti numeroase minerale si vitamine, esentiale pentru o buna functionare a organismului.
2. Reducerea riscului dezvoltarii cancerului
O dieta nesanatoasa poate duce la... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 10:19
Stim ca urmeaza cea mai aglomerata perioada din an, dar recomandam o vizita la un cabinet stomatologic dupa sarbatori. De cele mai multe ori mesele festive si, mai ales, cele din perioada sarbatorilor de iarna, care tocmai au trecut, presupun foarte multa mancare, iar, de cele mai multe ori, nu constientizam excesele.
De aceea exista si foarte multe cazuri de toxiinfectii. Pe langa ficat si stomac, dantura poate fi afectata din cauza tuturor combinatiilor de alimente specifice perioadei.
De ce alimente sa ma feresc?
In mod evident, cel mai mult trebuie sa ne ferim de zahar cu orice pret, pentru ca in perioada sarbatorilor, il avem din belsug. Fie ca vorbim de cozonaci, bomboanele de pe brad, ciocolata sau prajituri, il avem peste tot.
Periajul in mod atent este foarte important in aceasta perioada, deoarece bacteriile se hranesc cu zaharul din dulciuri si se descompun in acizi, care mai apoi ataca dintii.
Cu siguranta nu vrem sa ajungem la un implant dentar doar pentru ca suntem neatenti in situatii de acest tip.
Utilizati si ata dentara in aceasta perioada, chiar daca nu sunteti obisnuiti cu ea!
Din cauza volumului mai mare de mancare, sansele ca rezidurile alimentare sa ramana blocate intre dinti sunt mai mari.
Atentie sporita la bauturi
Bineinteles ca la masa de Craciun au fost nelipsite bauturile de toate soiurile. De aceea, va amintim ca este cel mai bine sa evitam pe cat de mult sucurile, in special cele acidulate, pentru ca in majoritatea... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 11:33
Europa de Est este noua frontiera pentru firmele private de sanatate, iar companiile de asigurari si start-up-urile din tehnologie se grabesc sa fure startul prin obtinerea de date privind sanatatea cetatenilor din regiune, transmite Reuters.
Un numar din ce in ce mai mare de persoane din tarile est-europene, precum Ungaria, Polonia si Romania, opteaza pentru serviciile private de sanatate. Aceasta tranzitie este sustinuta de majorarea salariilor, la care se adauga cheltuielile publice scazute cu serviciile medicale care duc deseori la lipsuri de personal si perioade mari de asteptare pentru analize si interventii chirugicale.
In aceste conditii, marii jucatori de pe piata asigurarilor din regiune, inclusiv PZU, Generali, Vienna Insurance Group (VIG) si Allianz, sunt interesate sa stranga si sa analizeze datele cu privire la pacientii din regiune pentru a putea sa isi imbunatateasca analizele de risc si procedurile de stabilire a preturilor.
"Datele constituie fundamentul pentru viitor", spune Gabriella Almassy, directorul general al diviziei din Ungaria a VIG, adaugand ca datele vor fi cruciale pentru identificarea profiturilor care pot fi facute pe piata asigurarilor de sanatate din regiune.
In acest scop, multe companii de asigurari isi unesc fortele cu companii de tehnologie, cum este start-up-ul polonez Infermedica, care a pus la punct un software pentru a analiza datele privind starea de sanatate si realizarea de diagnostice preliminare.
"Asistam la o... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 15:11
Asigurarea privata de sanatate este esentiala pentru orice persoana care isi doreste sa aiba grija de sanatate si sa aiba acces la serviciile medicale de care are nevoie fara griji financiare.
Deoarece nu alegem momentul in care ne imbolnavim si tindem sa subevaluam nevoia de economisire pentru situatii medicale neprevazute, e esential sa primim cat mai repede tratamentul de care avem nevoie fara sa ne preocupam de costurile aferente atunci cand apare o problema.
Partea financiara joaca un rol esential daca descoperi anumite afectiuni si vrei sa ai parte de cele mai bune conditii medicale. O asigurare privata de sanatate reprezinta un sprijin important, mai ales in astfel de clipe cand tot ceea ce conteaza este starea de bine a organismului.
Insa, alegerea unei polite adecvate poate fi o adevarata provocare pentru ca sunt o multime de factori de care trebuie sa tii cont. Iata cateva aspecte pe care e necesar sa le iei in considerare in selectarea asigurarii de sanatate.
1. Aria de acoperire
In alegerea unei asigurari pentru sanatate, beneficiarul trebuie sa cunoasca aria de acoperire a politei. Aceasta face referire la clinicile si centrele medicale unde pacientul poate apela, daca are nevoie, la consultatii sau tratamente.
Este necesar ca asigurarea sa nu faca referire doar la regiunea de rezidenta a respectivei persoane, ci sa vizeze si alta zona de interes pentru un potential tratament.
2. Calitatea serviciilor medicale
Orice asigurat isi doreste... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 14:31
Cu toate ca sistemul de sanatate din Romania ofera acces gratuit la servicii medicale de stat, piata serviciilor private a "explodat" in ultimele doua decenii.
Reveal Marketing Research a realizat in noiembrie 2019 un studiu privind perceptia romanilor asupra calitatii serviciilor medicale din mediul urban pentru a gasi explicatiile exacte ale acestei cresteri spectaculoase a serviciilor private. La studiu au luat parte 845 de respondenti, 443 de femei si 402 barbati, cu varsta de peste 18 ani.
Rezultatele arata ca piata serviciilor medicale private este inca in continua crestere, mai ales datorita tinerilor care beneficiaza de asigurari private din partea angajatorilor.
Alte motive pentru care sunt preferate clinicile private includ curatenia, confortul, timpul scurt de investigatie si faptul ca pacientii se simt mai respectati. Spitalele si policlinicile de stat au avantajul costului redus si beneficiaza de increderea oamenilor in capacitatile personalului medical.
Dar, increderea oamenilor inregistreaza aproximativ acelasi procentaj si in personalul medical din zona privata. Explicatia este simpla, legata de faptul ca pacientii stiu ca majoritatea medicilor activeaza in ambele sisteme.
Servicii medicale de stat vs. Servicii medicale private
Desi aproape toti cetatenii romani au dreptul sa beneficieze de servicii medicale gratuite, 30% dintre cei intervievati au declarat ca apeleaza mai frecvent la servicii private, procentul fiind chiar mai mare... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 13:41
Speranta de viata sanatoasa la nastere, respectiv numarul de ani preconizat pentru ca o persoana sa ii traiasca fara probleme de sanatate, era in Uniunea Europeana in anul 2016 de 64,2 ani pentru femei si 63,5 ani pentru barbati, arata datele publicate luni de Eurostat.
In Romania, speranta de viata sanatoasa era in 2016 de 59,8 ani in cazul barbatilor si de 59 de ani in cazul femeilor, in ambele cazuri sub media din UE, dar mai mare decat in alte state dezvoltate.
De exemplu, in cazul barbatilor, speranta de viata sanatoasa era in Romania mai mare decat in Finlanda si Austria, iar in cazul femeilor era mai mare decat in Luxemburg, Olanda, Elvetia, Finlanda si Austria.
Statul membru UE cu cea mai mare speranta de viata sanatoasa in 2016, atat pentru femei, cat si pentru barbati, era Suedia, cu 73,3 ani pentru femei si 73 de ani pentru barbati. La polul opus, Letonia avea cea mai mica speranta de viata sanatoasa, 54,9 ani pentru femei si 52,3 ani pentru barbati.
Pe primele locuri in topul vietii sanatoase se situeaza Suedia, Malta, Irlanda, Cipru si Bulgaria in cazul femeilor, iar la barbati Suedia, Malta, Italia, Cipru si Irlanda.
Speranta de viata pentru femei este in UE, in medie, cu 5,4 ani mai mare ca barbatilor.
Numarul de ani pe care o persoana este asteptata sa ii traiasca fara probleme de sanatate era mai mare pentru femei decat pentru barbati in 20 de state membre, iar in randul acestora exista patru tari unde aceasta diferenta era mai mare de... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 12:57
Ministerul Sanatatii nu ia in considerare in acest moment renuntarea la plafonarea, la nivelul lunii decembrie 2018, a sporurilor salariale ale angajatilor din sanatate, deoarece plafonarea este inclusa in Ordonanta 114, a declarat miercuri ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, la finalul intalnirii cu liderii sindicali care au protestat in fata institutiei de resort.
"In acest moment nu e posibil sa se schimbe acest lucru (plafonarea sporurilor, n.r.), e vorba de aplicarea Ordonantei 114 cand vorbim de sporurile plafonate la decembrie 2018. (...) Nu discutam despre plafonarea sporurilor. Este ordonanta 114, care spune foarte clar ca sporurile se acorda, in limita celor acordate in decembrie 2018", a declarat ministrul.
Sorina Pintea a recunoscut insa ca majorarile veniturilor angajatilor din sanatate au fost mai mici din cauza plafonarii acestor sporuri salariale.
"Pe de alta parte, plafonarea sporurilor la nivelul decembrie 2018 a dus, intr-adevar, la o majorare mai mica decat cea asteptata, dar nu este vorba de scaderi. 100 de lei (cresterea salariala inregistrata de unele asistente medicale, considerata prea mica de acestea, n.red) este o majorare salariala, nu este o scadere.
Din punctul meu de vedere e foarte clar, in lege scrie ca de la 1 ianuarie se creste cu un anumit procent, erau niste calcule foarte simplu de facut. Pe de alta parte mi s-au aratat si mie niste fluturasi, si aici nu ma refer la asistenti medicali si medici, pentru ca e o categorie... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 16:31