Copiii adora jocurile si jucariile, indiferent de varsta lor. Ei le folosesc pentru a se relaxa, pentru a invata si pentru a se distra zilnic. Creativitatea copiilor si modul lor de dezvoltare este in stransa legatura cu tipul de jocuri existente. Asadar, daca esti parinte, poti cumpara copiilor tai jocuri educative. Acestea ii vor ajuta sa isi constientizeze abilitatile, sa isi dezvolte calitatile si chiar aspectele care au nevoie de imbunatatire. Pot obtine o buna crestere a capacitatii de concentrare, a dexteritatii si a multor aspecte ce tin de interactiune sociala. Iata 5 feluri de jocuri educative pe care te poti axa atunci cand vrei sa aduci bucurie copiilor tai, tinand cont de etapa lor de varsta din acel moment:
1. Jocurile educative ce implica lucrul in echipa
Aceste jocuri educative sunt perfecte pentru copii pentru ca ii pregateste pentru interactiuni cu copii de varste apropiate sau diferite. Jocurile de echipa construiesc loialitatea, comunicare armonioasa, posibilitatea de a colabora sau de a respinge intr-un mod corect o anumita forma de relationare. Copiii invata sa piarda frumos si sa castige. Ei inteleg respectul si acceptarea faptului ca jocurile pot sa fie pierdute sau castigate aleator. Astfel, se pregatesc pentru viata din multiple puncte de vedere. Vor putea sa invete cum anume se alege o echipa, care sunt criteriile pe care se bazeaza o asemenea alegere si care sunt modalitatile de a dezvolta abilitatile necesare jocurilor respective. Vor... mai mult
Luni, 08 Martie 2021, ora 17:23
Un studiu lansat de organizatia "Salvati Copiii Romania" arata consecintele negative ale pandemiei. In Romania, 47% dintre copii au folosit doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online, mult peste media altor state UE.
Organizatia a lansat studiul "Impactul Crizei COVID-19 si al perioadei de izolare asupra copiilor din Romania" prin intermediul unui sondaj online, la care au participat 5.000 de copii din ciclul de invatamant primar, gimnazial si liceal.
Rezultatele studiului constituie momentul de lansare a campaniei nationale "Vreau la scoala!", care se adreseaza in special autoritatilor locale in scopul asigurarii accesului la educatie pentru copiii care traiesc in conditii de saracie si izolare sociala.
Foto: Infografic/ Salvati Copiii
Datele sondajului Salvati Copiii arata ca, aproape jumatate dintre copii nu au acces la o tableta sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reala la lectiile online, iar peste 50% spun ca unul dintre riscurile majore ale acestei perioade a fost dependenta de internet si, ca atare, expunere la continut agresiv si la fake news.
"Copiii vor la scoala, asta e concluzia cea mai directa a sondajului realizat in randul copiilor. Cei mai multi dintre ei s-au confruntat deja cu diverse probleme emotionale, cu sentimente de izolare, panica si furie, iar in cazul celor care nu au avut acces la educatia online sau au avut acces limitat, prin intermediul unui telefon, aceste stari sunt... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 14:12
Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti, unitate pediatrica de elita, primesc aparatura medicala necesara unor interventii optime, inclusiv in ceea ce priveste intubarea pacientilor, prin intermediul Fondului de Urgenta pentru Spitale deschis de Salvati Copiii, pentru intarirea capacitatii spitalelor, aflate sub presiune crescuta pe fondul pandemiei de COVID-19.
Astfel, cu sprijin de la Penny Market, unitatea medicala va fi dotata cu aparatura in valoare totala de 35.000 de euro, dupa cum urmeaza:
● Fibroscop Nazofaringo-laringian, care reprezinta standardul optim pentru o rino-faringo-laringo diagnosticare completa;
● Sursa de lumina, care furnizeaza o lumina alba foarte puternica, pentru a asigura o vizualizare clara a corzilor vocale;
● Doua videofibroscoape flexibile nazofaringo-laringiane, cu camera video si monitor, esentiale pentru managementul cailor respiratorii si bronhoscopie.
Aceste echipamente vor ajuta in solutionarea urgentelor majore din sfera ORL, care presupune salvarea copiilor care au aspirat sau inghitit corpi straini, aflati in iminenta de deces prin sufocare.
De asemenea, se vor putea realiza bronhoaspiratii, absolut necesare copiilor cu afectiuni neurologice care nu pot respira spontan, dar si la copii cu stare generala grava, cu comorbiditati complexe, aflati in sectiile de terapie intensiva.
Este cea de-a doua dotare de anul acesta pe care Salvati Copiii o face prioritar la Spitalul Grigore... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 17:10
Consecintele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea duce la cresterea cu 86 de milioane a numarului de copii care vor ajunge sa traiasca in saracie pana la finalul anului 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 15%, conform analizei publicate de Salvati Copiii si UNICEF.
Analiza subliniaza faptul ca, in lipsa unor masuri urgente pentru protejarea familiilor fata de greutatile financiare provocate de pandemie, numarul total al copiilor care traiesc sub limita saraciei, in tarile cu venituri mici si medii, ar putea ajunge la 672 de milioane pana la finalul anului. Aproape doua treimi dintre acestia traiesc in Africa Subsahariana si Asia de Sud.
Tarile din Europa si Asia Centrala ar putea inregistra cea mai semnificativa crestere, de pana la 44% in regiune. America Latina si Caraibe ar putea inregistra o crestere de 22%.
"Pandemia de coronavirus a generat o criza socio-economica fara precedent, care consuma toate resursele familiilor din intreaga lume", a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF.
"Amploarea si profunzimea greutatilor financiare cu care se confrunta familiile ar putea sa anuleze progresele realizate de-a lungul anilor pentru reducerea saraciei in randul copiilor si sa ii priveze pe acestia de serviciile esentiale.
Fara masuri concertate, familiile care abia se descurca ar putea fi impinse in saracie, iar cele mai sarace familii s-ar putea confrunta cu privatiuni =nemaiintalnite de zeci de ani".
Salvati Copiii si UNICEF... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 10:20
Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti a activat, vineri, Fondul de urgenta deschis de Salvati Copiii Romania, pentru intarirea capacitatii sistemului medical romanesc in lupta cu pandemia.
Organizatia a facut eforturi si a reusit sa doteze pana luni spitalul cu un ventilator performant, in valoare de 37.500 de euro, indispensabil unei ingrijiri adecvate a patologiilor respiratorii, in contextul Covid-19.
Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti, cel mai mare spital de copii din Romania, risca sa ramana fara ventilatorul performant de sprijin respirator din dotare chiar in mijlocul pandemiei, pentru ca aparatul era imprumutat si trebuia returnat.
Alte sapte spitale din Bucuresti si din tara au primit, saptamana trecuta, aparatura si echipamente medicale indispensabile, achizitionate din fondul de urgenta deschis de Salvati Copiii Romania.
Totodata, Salvati Copiii Romania e in dialog cu medicii din Suceava, unde situatia este critica, in urma contaminarii cu SARS-CoV2 a unui numar mare de cadre medicale, pentru a interveni rapid in refacerea capacitatii sistemului medical local, aflat sub o mare presiune in acest context.
Pana acum, 50 de spitale (maternitati, sectii de pediatrie, sectii de neonatologie, sectii de terapie intensiva) au solicitat echipamente de protectie, consumabile si aparatura medicala vitala, in valoare totala de 3 milioane de euro.
Salvati Copiii Romania a deschis un fond de urgenta pentru sprijinirea imediata a sistemului... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 18:55
Salvati Copiii Romania aloca 100.000 de euro pentru dotarea si reorganizarea Compartimentului de Primiri Urgente (CPU) al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu Bucuresti - sectia pediatrie (INSMC) cu materiale si instrumente sanitare indispensabile unei interventii eficiente. Totodata, in contextul presiunii pe care pandemia o pune pe spitale si medici, Salvati Copiii Romania anunta deschiderea unui fond de urgenta pentru sprijinirea imediata a sistemului medical.
Investitia este una prioritara si presupune crearea unui spatiu nou dedicat triajului, prin renovarea, utilarea si echiparea completa a CPU INSMC Alessandrescu-Rusescu Bucuresti - sectia pediatrie, conform standardelor actuale in domeniu, astfel incat acordarea de ingrijiri medicale sa ofere toate resursele pentru o interventie sigura si rapida.
Numarul copiilor care au nevoie de ingrijire medicala specializata in unitatea medicala este, in medie, de 50.000 anual, dar capacitatea compartimentului de primiri urgente INSMC Alessandrescu-Rusescu este sub jumatatea necesarului, de 20.000 de copii pe an. Compartimentul deserveste cazuri din toata tara.
"Reorganizarea Compartimentului de Primiri Urgente este necesara pentru cresterea calitatii actului medical si respectarea standardelor de lucru in CPU. In acelasi timp, renovarea cu materiale de inalta calitate permite igienizarea optima, astfel reducand semnificativ raspandirea virusurilor si a bacteriilor. In mod... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 14:36
In contextul pandemiei cauzate de SARS-CoV-2, Salvati Copiii Romania atrage atentia ca persoanele din categoriile sociale vulnerabile sunt expuse, o data in plus, riscurilor si marginalizarii.
Organizatia isi va intensifica in perioada urmatoare eforturile de sprijinire si protectie a beneficiarilor sociali, concentrandu-se pe urmatoarele componente-cheie: accesul la servicii medicale, garantarea accesului la educatie pentru copiii vulnerabili si oferirea de suport material de urgenta, mai ales in contextul unei crize umanitare, in care accesul la servicii publice este limitat sau ingreunat.
Totodata, Salvati Copiii Romania anunta deschiderea unui fond de urgenta pentru sprijirea imediata a sistemului medical.
Astfel, a fost deschis contul special RO43RNCB0071011434790083, unde vor fi centralizate contributiile companiilor si ale tuturor celor care pot sa sprijine intarirea sistemului medical romanesc.
"Responsabilitatea majora revine, in aceasta perioada, sistemului medical, iar efectele subfinantarii cronice din ultimele decenii pot deveni, in contextul pandemiei, dramatice. Este cruciala intarirea capacitatii spitalelor de a interveni si gestiona cazurile de contaminare, iar medicii, aflati in prima linie, au nevoie de materiale sanitare si de protectie", a declarat Presedintele Organizatiei Salvati Copiii Romania, doctorul Mihai Gafencu.
In acelasi timp, Salvati Copiii Romania pune la dispozitia beneficiarilor linii directe de consiliere si sprijin,... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 14:30
Organizatia Salvati Copiii Romania mai face un gest umanitar pentru salvarea nou nascutilor prematuri din tara.
Este vorba de o donatie de aparatura medicala in Zalau, acolo unde rata mortalitatii infantile este de aproape doua ori mai mare decat media pe tara.
Astfel, cu sprijinul clientilor Libris.ro, Sectia de neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau va primi o masa radianta (de reanimare), in valoare de 17.300 de euro, care sa ii ajute pe medici sa intervina prompt si sa salveze vietile copiilor nascuti prematur.
Dotarea de la Zalau este cea de-a 11-a realizata de Salvati Copiii cu sprijinul clientilor librariei online Libris.ro, care au donat in decurs de cinci ani peste 420.000 de euro pentru dotarea maternitatilor din Romania cu aparatura medicala performanta.
Rata mortalitatii infantile ramane critica in judetul Salaj, de 11,1 la mia de copii nascuti vii pentru anul 2018, in conditiile in care media pe tara a scazut la 6 la mie, potrivit datelor finale ale Institutului National de Statistica.
Consecinta a politicilor publice defectuoase, clivajul care exista intre zonele deservite de maternitati dotate performant si cele unde sectiile de terapie intensiva sunt cronic subdotate, se traduce in sansa mica a copiilor nascuti prematur sau cu patologii grave de a supravietui.
Aceasta este cea de-a treia dotare pe care Organizatia Salvati Copiii o face in judetul Salaj. Anterior, organizatia a donat Spitalului Judetean de Urgenta Zalau... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 16:51
Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana la mortalitatea in randul copiilor, potrivit unui raport realizat de Salvati Copii Romania si Avocatul Poporului.
"Mortalitatea in randul copiilor situeaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii de doua ori mai mare decat media Uniunii pentru populatia intre 0-19 ani.
In Romania, rata mortalitatii in 2017 a fost de 61,69 la 100.000 de copii si adolescenti, in timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60", se arata in Raportul privind respectarea drepturilor copilului in Romania (2019), care a fost marti lansat.
Potrivit Organizatiei Salvati Copiii, in 2018, in Romania, s-au inregistrat 1.214 decese ale copiilor sub un an, cu o rata a mortalitatii infantile (numarul deceselor raportat la 1.000 de nasteri) de 6,5%. Mai mult de jumatate dintre decesele sub un an se produc in prima luna de viata (mortalitate neonatala).
Analiza factorilor favorizanti, realizata de Institutul National de Sanatate Publica, arata ca o parte dintre aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai buna monitorizare antenatala, care ar fi permis atat interventii in sarcina, cat si directionarea sarcinilor cu complexitate mare catre unitati echipate corespunzator. O mare parte dintre gravide insa nu au beneficiat de investigatii prenatale, precizeaza Salvati Copiii.
Statistici pe judete
Conform sursei citate, judetele cu cele mai scazute rate ale mortalitatii infantile in 2018 sunt Dambovita (2,9%),... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:22