Germania poate salva integritatea uniunii monetare si pe cea a Uniunii Europene daca paraseste zona euro, considera miliardarul american George Soros.
"Exista pericolul real ca euro sa distruga UE. Exista o varianta de rezolvare a acestei probleme, care presupune, oricat de paradoxal ar parea, iesirea Germaniei din uniunea monetara. Berlinul ar putea sa faca un astfel de sacrificiu in interesul general al Uniunii Europene si al tarilor cu datorii, in particular", a opinat luni Soros, la forumul National Association for Business Economics.
Probabilitatea dezintegrarii UE este destul de ridicata la ora actuala, considera Soros, pentru ca problemele din sectorul public inhiba cresterea datoriilor.
Exista si un decalaj intre tarile din sudul si nordul continentului european, generat de criza datoriilor, care exacerbeaza dezechilibrul economic al UE, conform Agerpres.
O posibila criza in Europa, potrivit miliardarului american de origine maghiara, va avea un impact negativ urias asupra intregii regiuni.
Ce se va intampla daca Germania paraseste zona euro
Potrivit planului lui George Soros, o iesirea a Germaniei din zona euro, ar duce la caderea monedei unice. Þarile cu datorii si-ar putea restabili mai rapid competitivitatea, iar datoriile lor ar putea sa se diminueze in termeni reali.
Avand la dispozitie Banca Centrala Europeana (BCE), amenintarea cu intrarea lor in incapacitate de plata ar disparea. In consecinta, ar scadea si costurile de imprumut la... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:42
Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, a intrat luni in vigoare dupa prima reuniune a consiliului guvernatorilor, format din ministrii de Finante din zona euro, la Luxemburg.
"Lansarea MES constituie o etapa istorica in constructia uniunii monetare, zona euro este astfel prevazuta cu un scut permanent si eficace", a declarat seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa.
Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit luni dupa-amiaza la Luxemburg, in calitate de guvernatori ai MES si in prezenta presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, pentru semnarea actului de nastere al acestui instrument financiar permanent, care va inlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiara.
MES va deveni complet operational atunci cand statele vor varsa contributiile, urmand sa ajunga la o capacitate de imprumut de circa 200 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro.
Agentia Fitch Ratings a acordat MES ratingul maxim triplu A, care ii permite sa obtina finantare la dobanzi avantajoase.
MES are o importanta strategica, pentru ca va putea sa recapitalizeze direct bancile din zona euro, fara sa creasca indatorarea statelor. Conditia este ca europenii sa creeze un mecanism comun de supraveghere bancara, pana la inceputul lui 2013.
Posibilitatea recapitalizarii directe a bancilor intereseaza in primul rand Spania, care a obtinut in iunie o... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 08:45
Zona euro are nevoie urgenta de o serie de masuri pentru atenuarea efectelor crizei datoriilor. Cu toate acestea, guvernele, investitorii si BCE sunt in expectativa, fiecare asteptand din partea celorlalti sa actioneze.
Banca Centrala Europeana a propus, in cursul saptamanii trecute, sa actioneze in vederea achizitiei de titluri de stat pentru a cobori costurile de finantare ale Spaniei si Italiei. Acum insa, atat Banca Centrala, cat si guvernele tarilor cu probleme, Germania si guvernele tarilor care au primit deja ajutor, asteapta o prima miscare si suportarea costului de catre altcineva, scrie Reuters.
Un alt joc asemanator se desfasoara intre BCE si investitorii de pe pietele titlurilor de stat, care au impins moneda unica la limita din cauza lipsei de incredere in capacitatea politicienilor de a rezolva criza.
In acelasi timp, Mario Draghi, presedintele BCE, a vrut sa intimideze speculatorii care pariau pe disparitia monedei euro, spunand ca uniunea monetara este irevocabila si ca nu are rost sa se faca specula pe euro.
Decizii amanate pana in septembrie
Inainte ca o decizie palpabila sa fie luata, cel mai probabil in septembrie, situatia din piete se va inrautati, iar acest lucru se va reflecta si pe strazile Atenei sau Madridului.
Spania si Italia au sperat ca BCE sa actioneze si sa le ofere bani pe baza masurilor de austeritate deja existente, fara sa fie nevoite sa ceara ajutor oficial, un stigmat pe care vor sa il evite cu orice pret. Sefii... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 09:00
In ultimii ani, Europa a trecut printr-o lunga serie de momente hotaratoare in criza datoriilor suverane, dar luna septembrie a acestui an pare a fi luna in care liderii euro raman fara optiuni pentru a salva moneda euro.
Cu sau fara criza, majoritatea liderilor europeni isi vor lua concediu in luna august, iar la intoarcere numeroase evenimente cruciale, decizii si deadline-uri ii vor astepta.
In septembrie, curtea germana isi va prezenta concluziile privind fondul de salvare al zonei euro, iar Grecia va incerca sa isi renegocieze conditiile planului de salvare. In plus, trebuie gasita o metoda de salvare a urmatoarelor doua piese ale dominoului european care se clatina din cauza crizei - Spania si Italia.
"In aproape 20 de ani de probleme in Uniunea Europeana, nu am intalnit niciodata o situatie precum cea actuala", a spus un diplomat al zonei euro, citat de Reuters.
Ziua de 12 septembrie este foarte importanta pentru Europa, in acea zi Curtea Constitutionala Germana urmand sa se pronunte in privinta compatibilitatii ditre tratatul pentru Mecanismul de Stabilitate European si constitutia germana.
O decizie favorabila este vitala pentru UE, pentru ca Germania este cel mai mare finantator al Mecanismului, iar zona euro si-ar pierde puterea de actiune pentru protejarea Spaniei sau Italiei fara acesta.
In aceeasi zi, in Olanda vor avea loc alegeri parlamentare. Olanda este tara care si-a exprimat deseori reticenta fata de salvarea tarilor cu probleme.... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 17:13
Germania si Italia s-au declarat de acord sa "faca totul pentru a proteja zona euro", informeaza, duminica, un purtator de cuvant al guvernului federal german, la doua zile dupa un comunicat echivalent transmis de Berlin si Paris.
Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, si premirul italian Mario Monti au avut sambata o discutie telefonica pe marginea situatiei din zona euro, a precizat purtatorul de cuvant al guvernului german Georg Streiter, intr-un comunicat ce anunta si viitoarea intrevedere pe care cei doi lideri german si italian o vor avea la Berlin in luna august, precizeaza AFP. mai mult
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 17:56
Franta si Germania sunt decise sa faca "tot ce este posibil pentru a apara zone euro", au declarat, vineri, intr-un comunicat comun, presedintele Frantei, Francois Hollande, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Liderii celor mai mari doua economii ale zonei euro au afirmat ca este nevoie de colaborarea statelor membre si a institutiilor europene "in aria de expertiza a acestora", potrivit MarketWatch.
"Germania si Franta sunt puternic angajate in privinta integritatii zonei euro", se arata in comunicat.
Ambele tari au cerut implementarea rapida a deciziilor luate la summit-ul liderilor europeni de la sfarsitul lunii iunie. mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 19:35
Salvarea zonei euro este necesara pentru ca Uniunea Europeana sa supravietuiasca, a afirmat miercuri seful diplomatiei maghiare, Janos Martonyi, citat de MTI.
Martonyi a declarat pentru postul public de radio MR1-Kossuth ca cel mai recent Consiliu European a aprobat un plan de actiune pentru rezolvarea crizei zone euro si ca acum este necesar ca toata lumea sa il implementeze imediat, dar si pe termen mediu si lung.
Statele membre UE renunta doar la o parte din suveranitatea lor in favoarea comunitatii, a precizat Martonyi. Fara indoiala, pentru a rezolva actuala criza "trebuie facuti pasi hotarati in anumite zone" si "toata lumea este de acord" ca acest lucru este necesar pentru a salva zona euro, a adaugat el.
In acelasi timp, exista anumite aspecte "ce nu pot fi atinse" pentru ca cetatenii tarilor membre UE nu ar accepta acest lucru, a mai spus ministrul ungar. Drept urmare, va exista intotdeauna "o identitate nationala unica" ce nu poate fi si nu trebuie impartita ca o proprietate comuna, a subliniat el.
Pe de alta parte, Janos Martonyi a opinat ca dezvoltarea unei Europe cu mai multe viteze nu ar fi de dorit. Este important sa prevenim aparitia unor ritmuri diferite si, chiar daca ele apar, nu ar trebui institutionalizate, a afirmat el. Insa, daca aceasta situatie nu va putea fi evitata, atunci Ungaria trebuie sa apartina "inimii Europei", unde s-a aflat intotdeauna, a conchis seful diplomatiei ungare. mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 19:29
Implicarea Chinei in salvarea zonei euro pare a fi, pe zi ce trece, din ce in ce mai reala, potrivit rapoartelor din ultima vreme.
Primele zvonuri indicau o contributie de 50-100 de miliarde de euro din rezervele valutare ale Guvernului chinez, in colaborare cu FMI.
O sursa anonima, "familiarizata cu gandirea conducerii chineze" a declarat pentru Financial Times ca administratia chineza ar fi dispusa sa aloce aceasta suma pentru finantarea Fondului European de Stabilitate Financiare.
In timp ce multi europeni sunt inca sceptici cu privire la ajutorul pe care China l-ar putea oferi, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a purtat o discutie telefonica cu premirul chinez, Hu Jintao, in urma careia a rezultat faptul ca statul chinez se va implica serios in planul de salvare al zonei euro.
Nicolas Sarkozy si Hu au acceptat "sa coopereze indeaproape pentru a se asigura ca G20 poate aduce o contributie decisiva in a asigurarea unei cresteri economice, dar si stabilitatea la nivel mondial".
Premierul chinez, Wen Jiabao, si-a aratat dorinta de a ajuta Uniunea Europeana intrucat turbulentele financiare de pe pietele euro ar putea afecta cererea de pe piata Chinei.
O astfel de mutare ar putea fi importanta pentru chinezi care, in cazul unei crize prelungite in zona euro, ar asista la consecinte negative asupra comertului.
Potrivit analistilor internationali, daca statul chinez se va implica cu adevarat in acest plan de salvare, China ar putea "forta mana" SUA,... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 12:48
Franta si Germania sunt la un pas sa semneze un plan de salvare pentru zona euro, in valoare de 2 miliarde de euro (aproximativ 2,76 miliarde de dolari), acord ce va determina o apreciere a monedei unice europene si o crestere a actiunilor de la Bursa din New York.
Informatia a fost publicata de ziarul britanic The Guardian, care citeaza diplomati din Uniunea Europeana, precizeaza The Guardian.
Diplomatii sustin ca planul pe care urmeaza sa il aprobe oficialii germani si francezi prevede cresterea capacitatii Fondului european de stabilitate financiara (FESF) la suma record de 2.000 de miliarde de euro, fata de 440 milioane cat este in prezent.
Franta si Germania au convenit sa recapitalizeze pana la 70 de banci europene, conform The Guardian.
De asemenea, atat Berlinul, cat si Parisul au convenit ca sectorul privat sa se implice mai mult in planurile de salvare care vizeaza Grecia.
Bancile europene cu expunere mare pe datoria suverana au intampinat dificultati in operatiunile de finantare, alimentand si mai mult temerile guvernelor, ingrijorate ca vor trebui sa recapitalizeze institutiile bancare.
Planul ar urma sa fie ratificat la summit-ul Uniunii Europene, din Bruxelles, programat pentru duminica.
Articolul publicat, marti, de ziarul britanic a influentat deja pietele bursiere, care au inregistrat cresteri.
Pana acum, FMI a finantat aproximativ o treime din planurile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, dar implicarea mai mare a Fondului in... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 15:10