Dupa respingerea proiectului de lege privind impozitarea depozitelor bancare, Ciprul mizeaza pe ajutorul Rusiei. "Planul B" prevede o finantare suplimentara din partea Moscovei si recapitalizarea Laiki Bank de catre o subsidiara a Gazprombank - banca renumitului monopol de gaze rusesti.
Cancelarul german Angela Merkel s-a opus categoric oricaror negocieri intre Cipru si terte parti in afara troicii, comenteaza miercuri publicatia electronica Gazeta.ru.
In aceasta situatie ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble a declarat marti seara, intr-un interviu acordat marti seara pentru ZDF ca nu stie in acest caz daca bancile din Cipru se vor mai redeschide vreodata. In prezent, toate bancile din insula sunt inchise si ar urma ca joi sa se deschida.
Cipru nu are pe cine da vina pentru "situatia grava", a mai spus ministrul de finante al Germaniei.
Miza crizei cipriote a crescut puternic dupa ce autoritatile de la Nicosia au cerut demonstrativ sprijinul Kremlinului, fapt recunoscut de multi experti europeni, potrivit carora "liderilor europeni le revine sa decida daca Cipru va supravietui".
Discutiile telefonice nocturne intre presedintii rus si cipriot, Vladimir Putin, respectiv Nicos Anastasiades, s-au incheiat cu decizia de a continua consultarile cu privire la criza bancara in doua formate: "Moscova -Nicosia" si "Moscova-Nicosia-Comisia Europeana".
"La randul sau, Vladimir Putin si-a reiterat preocuparea in legatura cu posibilitatea adoptarii unor... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 10:15
Zona euro nu ii va mai impozita pe deponentii din Cipru cu mai putin de 100.000 de euro in contul lor, dar decizia finala va reveni autoritatilor cipriote, au declarat luni seara pentru AFP surse apropiate discutiilor.
"Zona euro este in favoarea taxei zero pentru micii deponenti", a declarat o sursa dupa o conferinta telefonica a ministrilor de finante ai Uniunii Monetare. Dar "decizia depinde de ciprioti", a indicat o a doua sursa europeana.
Intr-un comunicat citit dupa o reuniune de mai mult de doua ore, ministrii de finante ai zonei euro au indicat ca "autoritatile cipriote vor introduce mai multa progresivitate in ceea ce priveste taxa exceptionala pe depozitele bancare... cu conditia ca aceasta sa nu modifice valoarea totala a ajutorului financiar (n.r al europenilor si de la FMI)".
Sambata in zori, Eurogrupul, BCE si FMI au ajuns la un acord asupra unui plan de salvare de maximum 10 miliarde de euro pentru Cipru in schimbul unei taxe exceptionale pe depozitele bancare ce va aduce un venit de 5,8 miliarde de euro.
Confruntandu-se cu proteste, autoritatile cipriote au lucrat luni la o noua propunere ce ar limita impactul asupra micilor deponenti.
"Zona euro continua sa sustina ideea ca micii deponenti ar trebui tratati in mod diferit fata de marii deponenti si reafirma importanta de a garanta in totalitate depozitele ce ating pragul de 100.000 de euro", afirma Eurogrupul in comunicat.
Presedintele sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a profitat de... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 09:31
Conditiile ajutorului financiar acordat Ciprului arunca in aer principiile europene: uniunea bancara, ajutorul Bancii Centrale Europene si lupta cu datoriile suverane. Scuza? Altfel se lucreaza cu un spatiu economic off-shore.
Uniunea Europeana (UE) a mai inventat o metoda prin care impune un plan financiar de salvare a unui stat aflat in dificultate. Statul respectiv este Cipru, economie care face parte din zona euro. Suma pe care urmeaza sa o primeasca este de 10 miliarde euro. Pana aici, nimic neobisnuit.
Ceva cu totul special urmeaza abia acum: pentru ca povara imprumutului sa fie mai mica, UE si Cipru au convenit sa taxeze toate depozitele bancare aflate in bancile cipriote.
Schema de taxare este, la aceasta ora, (pentru ca se poate ca lucrurile sa se mai schimbe si sa mai negocieze) de tipul urmator: toate depozitele bancare mai mici de 100.000 euro vor fi taxate cu 6,75 de procente, iar cele mai mari de 100.000 euro vor fi taxate cu 9,9%. In plus, cota unica de impozitare a profitului companiilor va creste de la 10% la 12,5%.
Taxarea depozitelor, incalcarea proprietatii
Ideea taxarii depozitelor este ciudata din cateva puncte de vedere. In primul rand, exista mari semne de intrebare fata de intrarea cu forta in depozitele unor persoane fizice sau juridice. Exista deja o contestare a acestei masuri din punctul de vedere al incalcarii dreptului de proprietate. O astfel de masura ar avea toate sansele sa fie respinsa de Curtea Constitutionala din orice... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 12:26
Gigantul rus de gaze Gazprom a facut autoritatilor cipriote o propunere privind oferirea unui sprijin financiar sectorului bancar al tarii in schimbul dreptului de a extrage gaze naturale in zona economica exclusiva a Ciprului.
Conducerea Gazprom a trimis deja o scrisoare in acest sens presedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades, relateaza luni canalul de televiziune cipriot Sigma TV, preluat de presa economica din Rusia.
Gazprom este dispus sa finanteze restructurarea sistemului bancar din Cipru in schimbul controlului asupra unui numar semnificativ de rezerve de gaze naturale cipriote. In schimb, Ciprul nu va mai trebui sa accepte conditiile stricte ale creditorilor internationali.
Potrivit unor surse ale postului de televiziune mentionat, presedintele cipriot Nicos Anastasiades a respins deja oferta Gazprom, exprimandu-se in favoarea taxei exceptionale la depozitele bancare.
In ajun, presa britanica estimase la 2 miliarde de euro pierderile pe care le-ar putea suferi cetatenii rusi si ucraineni, care isi pastreaza banii in bancile din Cipru, in urma impozitarii suplimentare cerute autoritatilor cipriote de catre creditorii internationali in cadrul planului de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de dolari.
Zvonurile privind introducerea unei taxe exceptionale la depozitele bancare circula de la sfarsitul lunii februarie si de atunci zilnic din Cipru au migrat 100-150 milioane de euro.
La 15 martie, oficiali ai UE au amenintat Cipru ca nu va... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 11:14
Comisia Europeana, prin vocea comisarului european pentru afaceri economice si financiare, Olli Rehn, a anuntat ca taxa speciala asupra depozitelor bancare, instituita in Cipru in cadrul programului de finantare externa agreat de zona euro, nu se va repeta.
Oficialul a adaugat ca nu se asteapta la o reactie adversa a pietei dupa anuntarea taxei fara precedent in UE asupra depozitelor bancare din Cipru, transmite Bloomberg.
"Fortele din piata inteleg ca marimea problemei sectorului bancar cipriot si riscurile de acolo erau atat de mari incat am fost nevoiti sa luam masuri foarte substantiale.
O astfel de taxa de stabilitate este in mod clar o varianta mult mai buna din punctul de vedere al stabilitatii financiare si al cetatenilor ciprioti decat un bail-in (sprijinirea unei banci ajunsa in pragul falimentului prin impunerea de pierderi detinatorilor de obligatiuni - n.r.) la scara larga, care ar fi condus la consecinte foarte haotice in economia cipriota", a explicat Rehn.
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sambata un acord de "bailout" de 10 miliarde euro pentru Cipru, cea de-a cincea tara din zona euro care are nevoie de sprijin international pe fondul crizei datoriilor de stat izbucnita la finele lui 2009 in Grecia.
Acordul include o taxa fara precedent asupra depozitelor bancare din Cipru. Astfel, statul va prelua 6,75% din depozitele mai mici de 100.000 de euro (pragul de garantare la nivelul zonei euro), respectiv 9,9% din depozitele care... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 13:43
Zona euro spera in continuare ca, pana la finele acestei luni, se va ajunge la un acord cu privire la un program de ajutor destinat Republicii Cipru, program care va avea un efect de stabilizare nu numai pentru aceasta tara, ci pentru intreaga eurozona, a declarat luni presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
La reuniunea lor din luna februarie, ministrii de Finante din zona euro au amanat, pana dupa alegerile prezidentiale din Cipru, orice decizie cu privire la programul de ajutor solicitat de autoritatile de la Nicosia inca din vara anului trecut, transmite AFP.
"Probabil vom ajunge la un acord in luna martie si acesta este lucrul pe care incercam sa-l facem", a declarat Jeroen Dijsselbloem la sosirea sa la Bruxelles. "Sunt incantat ca va exista un nou guvern cu care vom putea lucra pentru a gasi o solutie", a adaugat presedintele Eurogrupului.
Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa se intalneasca, luni, cu noul lor omolog cipriot, Michael Sarris, numit dupa castigarea alegerilor prezidentiale de Nicos Anastasiades.
Potrivit unei surse europene de rang inalt, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, luni dupa-amiaza ministrii de Finante din zona euro vor vedea care este pozitia noului guvern cipriot fata de o serie de subiecte, precum spalarea banilor, privatizarile, sustenabilitatea datoriei externe etc.
Intr-un interviu publicat luni in cotidianul german Der Spiegel, comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, s-a pronuntat... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 16:37
Oficialii ciprioti considera ca disputele politice interne din Germania si "invidia" fata de rolul de centru financiar al Ciprului submineaza eforturile pentru finalizarea unui plan european de salvare de la faliment a acestei insule, transmite AFP.
Oficialii de la Nicosia discuta inca din luna iunie a anului trecut un plan de salvare cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. Potrivit propriilor estimari, Ciprul ar avea nevoie de 17 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde de euro pentru sprijinirea bancilor.
Insa politicienii germani au criticat acest plan de ajutor sustinand ca insula este un paradis fiscal pentru evazionisti si cei care practica spalarea de bani.
"Aceasta chestiune a devenit un subiect politic din cauza alegerilor din Germania", a declarat pentru AFP o sursa din interiorul guvernului cipriot. "Noi vrem sa respectam toate recomandarile FMI si ale Eurogrupului pentru a ne asigura ca aceste acuzatii vor disparea", a precizat sursa guvernamentala referindu-se la acuzatiile de spalare de bani. Sursa a mai spus ca un alt motiv al acestor acuzatii este ca "anumite tari ar dori sa obtina o parte din partea ocupata de Cipru pe harta centrelor financiare".
Fostul ministru cipriot de finante Michalis Sarris a apreciat ca problema spalarii banilor continua sa revina, deoarece este vorba de un "subiect picant", care se vinde bine in media din Germania in contextul campaniei electorale din aceasta tara. "Cipru... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 17:28
Agentia de rating Fitch a retrogradat din nou vineri Republica Cipru in categoria speculativa, scazandu-i nota cu doua trepte, de la BB la B, impingand tara la doar doua ranguri diferenta in categoria de tari considerate in incapacitate de plata.
Fitch, care a scazut deja cu doua trepte nota Ciprului la sfarsitul lunii noiembrie, considera ca sprijinul pe care statul trebuie sa il ofere bancilor cipriote ar trebui sa fie "mai important" decat cel estimat pana in prezent, noteaza AFP.
Cipru este cea de-a cincea tara din zona euro care a cerut ajutor financiar extern, iar potrivit oficialilor europeni, situatia este mai serioasa decat cea a Greciei, iar pericolul a fost, pana de curand, ignorat de pietele financiare.
Agentia Moody's a retrogradat si ea, in ianuarie 2013, ratingul Ciprului, cu trei trepte, in categoria junk, nerecomandata pentru investitii. Calificativul tarii a scazut, cu aceasta ocazie, la Caa3, de la B3. mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 13:31
Guvernul cipriot incearca sa ajunga la un acord cu principalii creditori pana la sfarsitul lunii octombrie, care sa ii permita sa obtina sprijinul celorlalti membri ai zonei euro in cadrul reuniunii din 12 noiembrie.
Purtatorul de cuvant al guvernului cipriot a declarat ca tara sa lucreaza la un accord cu troica formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, relateaza Agerpres.
Guvernul incearca sa impuna masuri de austeritate de 1,3 miliarde de euro, prin scaderea salariilor din sectorul public, reducerea pensiilor si cresterea impozitelor. Pana acum a purtat discutii pe masurile propuse cu partidele de opozitie si sindicatele. mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 10:58