Dupa mai bine de sase luni de discutii, statele membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European au ajuns la un consens asupra modalitatilor de salvare a bancilor cu probleme, aplicabile de la 1 ianuarie 2016. Insa aceste masuri pot avea urmari negative pe piata.
Noile reguli presupun ca actionarii, detinatorii de obligatiuni si unii deponenti sa fie fortati sa contribuie la reorganizarea sau lichidarea bancilor cu probleme financiare grave. Depozitele asigurate pana in limita de 100.000 de euro sunt insa exceptate.
"Este o politica de incredere in costurile crizei si a bancilor care pana acum au fost protejate si nu au avut nimic de platit. Sunt masuri care nu au neaprat numai efecte pozitive, ci si efecte negative" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Cazul din Cipru a demonstrat in mod clar necesitatea pentru proceduri care sa ofere garantia ca intai actionari, apoi detinatori de titluri si abia in ultimul rand deponentii au de suferit.
Astfel, actionarii, detinatorii de obligatiuni si o parte a deponentilor trebuie sa contribuie cu echivalentul a 8% din pasive inainte ca fondurile de lichidare sa fie folosite, insa statele pot lua decizia de a proteja anumiti creditori daca primesc acordul Bruxelles-ului, potrivit RomaniaTV.
Dupa implementarea pragului de 8%, interventia statelor din fondurile de lichidare este limitata la 5% din pasive si este conditionata de aprobarea UE.
Regulile convenite pot avea consecinte neplacute... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 16:20
Depozitele bancare mari din UE, neacoperite de garantia de pana la 100.000 de euro prevazuta de lege, ar putea fi implicate pe viitor in recapitalizarea bancilor aflate in dificultate, potrivit unui proiect legislativ pregatit de Comisia Europeana.
"In propunerea Comisiei, aflata in discutie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro sa fie instrumente eligibile pentru proceduri de bail-in (recapitalizarea unei banci aflate in dificultate fara mobilizarea de fonduri publice sau garantii guvernamentale - n.r.). Este o posibilitate", a declarat marti la Bruxelles purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Chantal Hughes, citat de The Guardian.
Ea a subliniat ca micile economii, cele constituite in depozite de sub 100.000 euro, vor fi in continuare garantate.
"Niciodata nu va fi posibil sa fie implicati in proceduri de bail-in cei cu depozite mai mici de 100.000 euro, acum sau in viitor", a afirmat oficialul CE.
Olanda sustine aplicarea 'modelului cipriot' pe vitor
Ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, a declarat luni, intr-un interviu acordat Reuters si Financial Times, ca acordul de bailout incheiat cu Cipru, care presupune accesarea a pana la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 euro constituite in tara in vederea recapitalizarii sistemului bancar, ar trebui sa serveasca drept model pentru solutionarea viitoarelor crize bancare din zona euro.... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 16:25
Ministrii de Finante ai zonei euro s-au reunit luni, la Bruxelles, pentru prima data in acest an, pentru a decide in ce fel vor directiona fondurile de salvare destinate bancilor si a tine astfel sub control criza economica europeana.
Fondurile MES disponibile de fapt pentru recapitalizarea directa a bancilor ar putea fi mai mici de 100 de miliarde de euro, deoarece principala misiune a acestui mecanism este de a credita guvernele care nu se mai pot imprumuta pe piata de capital, a declarat un reprezentant al unui think-tank din Bruxelles.
Pe langa discutiile despre MES, agenda intalnirii mai cuprinde si o evaluare a situatiei economice din Spania, Grecia si Cipru.
Odata cu depasirea varfului crizei economice, membrii Eurogrup dezbat daca Mecanismul de Stabilitate European ar trebui sa preia inclusiv salvarile bancilor care au avut loc pana acum prin intermediul guvernelor nationale, transmite Bloomberg.
In plus, oficialii europeni trebuie sa decida si ce vor face cu asa numitele "active mostenite", pe care un functionar al UE le-a definit drept imprumuturi ce se regasesc deja in balanta unei banci si care ar putea cauza probleme pe viitor.
"Este vorba de fapt de semnalul dat (n.r. pietelor)", a afirmat reprezentantul think-tank-ului.
"Singurul lucru ce are intr-adevar impact asupra pietelor este cand se pronunta cuvantul 'nelimitat' de catre unul din decidenti, deci, pana la urma, nu se este vorba despre cat de mare ar trebui sa fie acest numar", a... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 09:17
Uniunea Europeana redacteaza noi reguli pentru salvarea bancilor, care mentioneaza ca tarile care se confrunta cu posibile falimente bancare vor trebui sa aiba in continuare o contributie substantiala la salvarea bancilor cu probleme.
Propunerea oficialilor UE ar forta tarile cu probleme ori sa investeasca in banci alaturi de Mecanismul European de Stabilitate (MES), ori sa ofere garantii acestuia in cazul unor eventuale pierderi, scrie
Financial Times.
O astfel de masura ar ridica intrebari pe pietele financiare in legatura cu angajamentul liderilor UE de a rupe cercul vicios intre criza bancilor si cea a datoriilor suverane.
In Irlanda, Cipru si Spania, milioanele de euro din bugetele nationale necesare pentru salvarea bancilor au dus la o crestere exploziva a datoriilor suverane, rezultand in nevoia acestor state de a solicita o salvare europeana sau ajutoare externe.
Aceasta propunere la care au avut acces ziaristii FT contrazice speranta ca noul Mecanism European de Stabilitate va schimba radical situatia actuala, printr-o recapitalizare directa a bancilor fara a impune presiuni financiare asupra natiunilor suverane.
In schimb, documentul oficial ar forta statele fie sa investeasca banii proprii in bancile cu probleme inainte de interventia MES, fie ca, in cazul in care nu ar avea suficiente fonduri, sa garanteze MES returnarea imprumutului.
Oficialii europeni nu au dorit sa comenteze, precizand doar ca proiectul final urmeaza sa fie realizat... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:25
Presedintele Bancii Mondiale a declarat ca planul de salvare a bancilor spaniole a fost prost implementat si ca nu a dus la o rezolvare a crizei. Analistii sustin ca in Europa au fost aplicate planuri gresite, pentru ca s-a incercat iesirea din criza tot prin factorii care au condus la aparitia ei.
Robert Zoellick a afirmat ca planul de salvare a sistemului bancar spaniol a fost prost executat si a reprezentat o ocazie pierduta pentru a pune capat crizei europene a datoriilor. El a apreciat ca Europa risca sa se confrunte cu o situatie comparabila cu cea provocata de falimentul Bancii Lehman Brothers in 2008 si ca prabusirea monedei euro ar putea declansa o criza mondiala.
Planul spaniol, unul gresit
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca "planul spaniol" a fost aplicat in mai toate statele europene aflate in criza, si ca acesta este unul gresit, fiindca s-a incercat iesirea din criza, tot prin factorii care au condus la aparitia ei.
Cosea este ferm convins ca un ajutor din partea statului pentru banci nu a facut altceva decat sa inchida cercul, pentru ca bancile n-au avut o politica bazata pe restructurare si regandire a pozitiei lor in economie, in sensul unei mai bune refinantari, iar atunci au ajuns la punctul initial al problemei. "Bancile nu isi pot duce pana la capat sarcina, chiar daca sunt refinantate, atata timp cat nu exista o restructurare a economiei reale", a declarat economistul.
Mircea Cosea sustine ca trebuia ca... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:48
Ministrii de Finante din zona euro vor organiza o conferinta pentru a discuta despre planul de salvare al bancilor spaniole.
Madrid ar putea cere oficial ajutor si asistenta financiara pentru a rezolva problemele din sistemul bancar, sustin surse oficiale UE, citate de bbc.com.
Pana acum Spania a negat zvonurile legate de un plan de salvare european pentru recapitalizarea bancilor spaniole.
Fondul Monetar International (FMI) a estimat vineri ca bancile din Spania au nevoie de o injectie de lichiditati de cel putin 40 miliarde euro.
FMI a anuntat vineri ca testul de stres a aratat ca sectorul financiar spaniol este bine gestionat, dar vulnerabil.
Autoritatile UE au minimalizat declaratiile potrivit carora Spania ar putea cauta ajutori incepand cu acest weekend. Pe de alta parte, intr-un interviu acordat unui post de radio portughez, vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Vitor Constancio, a apreciat ca un ajutor va fi cerut in scurt timp.
"Se asteapta ca Spania sa formuleze o cerere de ajutor exclusiv pentru recapitalizarea bancilor", a spus Constancio. mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 16:33
Guvernatorul BNR. Mugur Isarescu, a declarat marti ca afirmatia ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor este fara fundament si ca in banci se afla economisirile romanilor, iar o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problema cu care se poate juca cineva.
"Doua raspunsuri pentru cei care spun ca economia ar fi mers mult mai bine daca cursul s-ar fi dus nu stiu unde. Nu vreau sa pronunt cifre. Aici nu e vorba de a proteja cateva milioane de romani si de firme care aveau credite in valuta, si acest lucru conteaza, dar este vorba de impactul unui faliment in masa la nivelul creditului de consum si a creditului corporatist.
Se reflecta si in bilantul bancilor, si aici nu este vorba de a proteja bancile. Cei care vorbesc cu usurinta de acest lucru uita ca in banci se afla economisirile romanilor. Acolo sunt mai multe zeci de miliarde de lei sub forma de economisiri si o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problema cu care se poate juca cineva. Nu se joaca nimeni in lume cu sistemul bancar", a spus Mugur Isarescu.
Acesta a mai precizat ca "a vorbi despre costurile, despre faptul ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor, cred ca este o afirmatie fara fundament".
De asemenea, guvernatorul a declarat ca leul s-a depreciat dupa perioada 2008-2009.
"Referitor la acuzatia celor care spun ca am fi sacrificat dezvoltarea economiei romanesti de dragul celor care au credite in lei. Nu este adevarat si problema nu se pune asa. Cu... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 19:05
Banca Centrala Europeana (BCE) a cerut autoritatilor infiintarea unui organism care sa administreze salvarea bancilor cu probleme din zona euro, aceasta fiind cea mai puternica interventie a BCE in discutia privind sustinerea in comun a costurilor pentru ajutarea institutiilor de credit.
Ideea unui fond care sa acopere toate bancile din uniunea monetara, desi respinsa de membrii cheie din zona euro pana in prezent, castiga teren, intrucat autoritatile financiare incep sa suspecteze ca ar fi singura cale de a calma temerile investitorilor privind bancile cu situatie fragila.
Vicepresedintele institutiei, Vitor Constancio, a prezentat prioritatile BCE.
"Acum trebuie sa mergem cat mai mult posibil catre un regim de lichidare ordonata armonizat la nivel paneuropean. De asemenea, pentru cele mai mari banci cu relevanta sistemica, exista circa 36 de banci mari, avem nevoie de un fond de lichidare ordonata, pentru ca este singurul mod de a depasi foarte spinoasa intrebare a sustinerii in comun a poverii intr-o criza" , a spus el. mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 18:06
Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca noi mijloace juridice pentru a salva institutiile finanicare, in contextul in care falimentul reprezinta un risc sistemic, a declarat luni presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Les Echos, informeaza NewsIn.
El considera ca starea de criza a pus in lumina slabiciunile dreptului comunitar.
"Autoritatile competente trebuie sa dispuna de instrumentele potrivite pentru a interveni rapid intr-o situatie de urgenta in cadrul unei institutii cu importanta sistemica, pentru a se asigura ca problemele nu vor degenera intr-o criza ale carei efecte sa se propage in sistemul financiar", a spus Trichet.
"Credem ca trebuie sa se faca progrese importante, in special in Europa, pentru ca statele Uniunii Europene sa dispuna de instrumentele necesare", a adaugat el.
Potrivit presedintelui BCE, dreptul comunitar actual "poate reprezenta un obstacol" in calea salvarii unor banci mari.
mai mult
Luni, 07 Decembrie 2009, ora 15:28