Unele banci grecesti ar putea fi inchise si preluate de catre institutii bancare rivale, mai puternice, ca parte a unui amplu program de restructurare a acestui sector zdruncinat din temelii de criza de la Atena.
Liderii europeni si oficialii eleni se vor intalni, din nou, duminica, intr-o ultima incercare de a ajunge la un acord pentru salvarea Greciei, dupa luni de negocieri tensionate care au adus tara pe picior de iesire din zona euro.
Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE
Totusi, indiferent daca Guvernul grec obtine sau nu un nou imprumut, unele dintre bancile elene, profund afectate de haosul politic si economic, ar putea fi inchise si preluate de rivali mai puternici, au declarat oficiali europeni pentru Reuters, sub protectia anonimatului.
Un oficial european a spus ca patru mari banci ale Greciei - Banca Nationala a Greciei, Eurobank, Piraeus si Alpha Bank - ar putea fi reduse la doar doua, o miscare ce s-ar confrunta cu ...citeste mai departe despre "Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 08:14
Banca Centrala Europeana a transmis ca va mentine finantarea de urgenta a bancilor grecesti, la nivelul convenit vineri.
BCE a anuntat ca este gata sa revizuiasca decizia privind Asistenta de Urgenta cu Lichiditati si va lucra indeaproape cu Banca Greciei, relataeza BBC.
Grecia, aproape de a primi ultima lovitura: Bancile grecesti, lasate fara lichiditati
Potrivit sursei citate, BCE nu furnizeaza ajutor suplimentar Atenei, ceea ce va duce la o presiune uriasa pentru controalele capitalului.
"Grecia inca are acces la Asistenta de Urgenta cu Lichiditati", a spus un purtator de cuvant al Bancii Centrale Europene.
In prezent, nivelul asistentei de urgenta este la putin sub 90 de miliarde de euro.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
Bancile din Grecia depind de aceasta asistenta de urgenta cu lichiditati a Bancii Centrale Europene. Masura ar putea impinge Grecia in afara zonei ...citeste mai departe despre "Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 16:11
In mod neasteptat, oficialii eleni si creditorii internationali ai tarii par acum mai aproape decat oricand de semnarea unui acord privind deblocarea ajutorului financiar si mentinerea Greciei in zona euro.
Noua evolutie in procesul de negocieri pare sa fi survenit dupa ce premierul grec Alexis Tsipras a inaintat pentru analiza un alt set de reforme in cursul acestei saptamani, arata portalul Yahoo Finance.
Pensiile, sacrificate
Guvernul de la Atena a acceptat sa reduca pensile pana la un nivel apropiat de cel solicitat de creditorii tarii, sustin surse din cadrul delegatilor prezente la negocieri.
Decizia a fost luata dupa ce Atena luase cu cateva zile in urma hotararea de a reduce cheltuielile bugetare cu 8 miliarde de euro si a stabilit sa introduca noi impozite pe perioada urmatorilor doi ani.
In cadrul intalnirilor anterioare, delegatii FMI si reprezentantii Germaniei le-au atras grecilor atentia ca introducerea unor noi impozite poate afecta cresterea economica.
Noile propuneri par sa stabileasca un numitor comun in discutiile dintre eleni si creditori, pe masura ce se asteapta ca italnirea de urgenta a ministrilor de Finante din zona euro, de maine, sa ofere verdictul final in criza datoriilor din Grecia.
Guvernul elen convenise deja sa reduca cu 0,25% pana la 0,5% valoarea punctului de pensie pe anul in curs si cu un procent pe anul viitor, insa noile propuneri par sa fi redus si mai mult diferenta dintre asteptarile creditorilor si oferta... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 17:35
Accesul bancilor elene la finantare din partea Bancii Centrale Europene depinde de finalizarea cu succes a evaluarii programului de salvare si de un acord pentru un program ulterior cu creditorii internationali, respectiv UE si FMI, a anuntat joi BCE, relateaza Reuters.
In prezent, BCE face exceptii in privinta garantiilor solicitate bancilor elene in schimbul finantarii, ceea ce le permite accesul la fondurile institutiei in pofida nivelului scazut al ratingurilor atribuite de agentiile de evaluare financiara, potrivit Mediafax.
"Continuarea acestei facilitati se bazeaza pe extinderea programului Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara pana la sfarsitul lunii februarie 2015 si de existenta unui program cu FMI", a afirmat un purtator de cuvant al BCE, intr-un comunicat.
Totodata, facilitatea depinde de finalizarea cu succes a evaluarii respectarii programului de catre Grecia si, dupa incheierea acestuia, de un viitor acord intre autoritatile elene, Comisia Europeana, BCE si FMI, a precizat reprezentantul bancii centrale.
Bancile elene si-au redus treptat expunerea la fondurile oferite de BCE, dar depind inca de lichiditatile oferite de institutia europeana.
Anuntul BCE este cel mai recent avertisment ca Grecia nu se poate astepta la finantare din partea BCE daca nu isi respecta obligatiile in cadrul programului de sustinere in valoare de 240 de miliarde de dolari, probabilitate care a crescut in conditiile in care in tara vor avea loc alegeri... mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 09:44
Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia vor prezenta in aceasta toamna la Bruxelles planurile de restructurare pe cinci ani, care sa le asigure supravietuirea.
Planurile vor trebui aprobate initial de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), care in prezent este cel mai mare actionar al National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, transmite site-ul ekathimerini.com.
In raportul anual al HFSF, publicat vineri, se arata ca: "accelerarea reprivatizarii Eurobank si integrarea diviziilor restructurate ale Postal Savings Bank (TT) si Proton Bank in grupul Eurobank a intarit pozitia strategica a institutiei in sistemul bancar elen si atractivitatea sa in fata investitorilor".
Compania BlackRock a inceput un audit al creditelor neperformante, care ar putea ajunge la 30% din totalul imprumuturilor. Rezultatele vor fi incluse in planurile ce vor fi prezentate de banci UE.
Pe langa intarirea substantiala pe care au obtinut-o in urma procesului de recapitalizare, bancile din Grecia nu mai detin in portofolii obligatiuni guvernamentale elene, deoarece putinele bonduri care au mai ramas in urma restructurarii datoriei au fost rascumparate de stat. Stabilizarea economiei va duce probabil si la scaderea creditelor neperformante si la imbunatatirea profiturilor in sistemul bancar, sustin analistii.
In plus, institutiile elene de creditare sunt mult mai increzatoare in urma procesului de consolidare, aproximativ 11 banci fiind in... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 11:53
Ministrii de Finante ai zonei euro s-au reunit luni, la Bruxelles, pentru prima data in acest an, pentru a decide in ce fel vor directiona fondurile de salvare destinate bancilor si a tine astfel sub control criza economica europeana.
Fondurile MES disponibile de fapt pentru recapitalizarea directa a bancilor ar putea fi mai mici de 100 de miliarde de euro, deoarece principala misiune a acestui mecanism este de a credita guvernele care nu se mai pot imprumuta pe piata de capital, a declarat un reprezentant al unui think-tank din Bruxelles.
Pe langa discutiile despre MES, agenda intalnirii mai cuprinde si o evaluare a situatiei economice din Spania, Grecia si Cipru.
Odata cu depasirea varfului crizei economice, membrii Eurogrup dezbat daca Mecanismul de Stabilitate European ar trebui sa preia inclusiv salvarile bancilor care au avut loc pana acum prin intermediul guvernelor nationale, transmite Bloomberg.
In plus, oficialii europeni trebuie sa decida si ce vor face cu asa numitele "active mostenite", pe care un functionar al UE le-a definit drept imprumuturi ce se regasesc deja in balanta unei banci si care ar putea cauza probleme pe viitor.
"Este vorba de fapt de semnalul dat (n.r. pietelor)", a afirmat reprezentantul think-tank-ului.
"Singurul lucru ce are intr-adevar impact asupra pietelor este cand se pronunta cuvantul 'nelimitat' de catre unul din decidenti, deci, pana la urma, nu se este vorba despre cat de mare ar trebui sa fie acest numar", a... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 09:17
Presedintele Bancii Mondiale a declarat ca planul de salvare a bancilor spaniole a fost prost implementat si ca nu a dus la o rezolvare a crizei. Analistii sustin ca in Europa au fost aplicate planuri gresite, pentru ca s-a incercat iesirea din criza tot prin factorii care au condus la aparitia ei.
Robert Zoellick a afirmat ca planul de salvare a sistemului bancar spaniol a fost prost executat si a reprezentat o ocazie pierduta pentru a pune capat crizei europene a datoriilor. El a apreciat ca Europa risca sa se confrunte cu o situatie comparabila cu cea provocata de falimentul Bancii Lehman Brothers in 2008 si ca prabusirea monedei euro ar putea declansa o criza mondiala.
Planul spaniol, unul gresit
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca "planul spaniol" a fost aplicat in mai toate statele europene aflate in criza, si ca acesta este unul gresit, fiindca s-a incercat iesirea din criza, tot prin factorii care au condus la aparitia ei.
Cosea este ferm convins ca un ajutor din partea statului pentru banci nu a facut altceva decat sa inchida cercul, pentru ca bancile n-au avut o politica bazata pe restructurare si regandire a pozitiei lor in economie, in sensul unei mai bune refinantari, iar atunci au ajuns la punctul initial al problemei. "Bancile nu isi pot duce pana la capat sarcina, chiar daca sunt refinantate, atata timp cat nu exista o restructurare a economiei reale", a declarat economistul.
Mircea Cosea sustine ca trebuia ca... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:48
Iesirile de fonduri din bancile elene s-au intensificat inainte de alegerile parlamentare care vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani, din cauza temerilor ca Grecia se apropie de abandonarea euro, au declarat doi bancheri citati de Bloomberg.
Retragerile zilnice de fonduri s-au apropiat in aceasta luna de nivelul superior al unui interval cuprins intre 100 de milioane de euro si 500 de milioane de euro, a spus unul dintre bancheri.
Un al doilea bancher a declarat ca retragerile ar fi depasit marti 700 de milioane de euro.
Un oficial al Bancii Greciei a refuzat sa comenteze.
Bancile elene se afla sub presiune dupa ce persoane fizice si companii au efectuat retrageri de circa 72 de miliarde de euro de la declansarea crizei datoriilor suverane, in octombrie 2009.
Institutiile financiare elene au acces la finantare din partea Bancii Centrale Europene, dar situatia se va schimba daca Grecia va iesi din zona euro.
Deponentii incearca sa isi protejeze banii din cauza temerilor ca Grecia ar putea adopta o noua moneda, care s-ar devaloriza imediat.
Iesirile de fonduri din bancile elene s-au accelerat dupa alegerile parlamentare de pe 6 mai, cand partidele care se opun programului de salvare convenit cu UE si FMI au castigat cele mai multe voturi, provocand incertitudine legata de viitorul Greciei in uniunea monetara. Partidele nu au reusit sa formeze un guvern, astfel ca pe 17 iunie vor avea loc noi alegeri.
La un ritm de 500 de milioane de euro pe zi,... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 11:16
Comisia Europeana face presiuni asupra Greciei sa inchida in etape anumite banci, posibil chiar a cincea mare banca elena ATEbank (specializata pe sectorul agricol), au declarat pentru Reuters surse din UE.
Desi este responsabilitatea Bancii Centrale a Greciei sa inchida bancile care se confrunta cu probleme financiare, Comisia Europeana are un cuvant de spus, in conformitate cu reglementarile privind ajutoarele de stat, care ii permit sa refuze o cerere de salvare a unei institutii de creditare daca UE considera ca este prea costisitoare pentru a fi salvata - fortand efectiv inchiderea bancii.
In timpul crizei financiare, Comisia Europeana a folosit extrem de rar atributiile sale privind ajutoarele de stat si putine banci europene au fost inchise. Daca ar utiliza aceste atributii in Grecia, aceasta abordare ar reprezenta o atitudine mult mai agresiva in gestionarea crizei datoriilor.
O sursa din UE sustine ca atributiile Comisiei privind ajutoarele de stat ar putea fi utilizate si pentru inchiderea unor banci din Spania si Portugalia.
"Intram intr-o noua faza cu Grecia, Spania si Portugalia. Unele banci vor fi inchise, iar la altele va fi redusa activitatea. Intotdeauna va fi un echilibru", a declarat sursa, care a adaugat: "Daca exista stabilitate financiara, atunci poti salva o banca, dar suntem acum departe de acest moment in anumite state. In timp, ATEbank va trebui inchisa sau va fi redusa activitatea".
Reprezentantii ATEbank si Bancii Centrale a... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 18:48