Operatorii de salubrizare vor fi obligati sa spele strazile situate in zona centrala a orasului minimum o data pe zi, potrivit noului Regulament de organizare si functionare a serviciului public de salubrizare, adoptat in sedinta de joi a Consiliului General al Capitalei, cu 34 de voturi "pentru" si noua abtineri.
Bulevardele, zonele aglomerate, pasajele si podurile din zona centrala vor fi stropite de patru ori in decurs de 24 de ore si vor fi spalate o data pe zi. In cazul altor artere, in functie de dimensiuni, se vor realiza 1 - 3 treceri/saptamana.
Maturatul se va realiza zilnic in zona centrala a orasului, pe bulevarde, strazi principale, pasaje/poduri rutiere sau pietonale. In zonele aglomerate se vor realiza doua treceri pe zi, iar pe strazile secundare se va realiza o trecere la 2 - 3 zile.
Intervalul orar recomandat pentru operatiuni de stropit, maturat mecanizat si spalat este intre orele 22,00 - 6,00 pe arterele care au sistem de iluminat public corespunzator.
In vederea diminuarii cantitatilor de pulberi in suspensie in aer, pe arterele de circulatie cu trafic STB sau pe arterele de penetratie si legatura se vor inlocui maturile/periile cu echipamente de aspiratie. In primii trei ani se vor inlocui in procent de 50%, urmand ca in urmatorii trei ani sa fie inlocuite in procent de 75%.
Potrivit regulamentului, autoritatile locale ale sectoarelor vor avea obligatia sa implementeze un sistem de colectare separata pe cinci fractii, respectiv: deseuri... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 15:27
Salubrizarea ineficienta a strazilor este una dintre principalele cauze ale poluarii din Bucuresti, iar Primaria Generala ar trebui sa ia masuri pentru ca firmele sa isi faca treaba, a declarat, joi, ministrul Mediului, Costel Alexe, inainte de reuniunea Comitetului National pentru Deseuri.
"Subiectul de discutie este cum putem avea o Capitala a Romaniei mult mai curata. Acum doua saptamani am avut Comitetul national pentru deseuri cand am discutat cu Primaria Generala a Capitalei sa ne prezinte care sunt solutiile pe care le are pentru depozitarea deseurilor din Bucuresti si evident tot atunci am discutat cu primariile de sector sa ne prezinte solutiile lor pentru a creste aceste tinte de reciclare", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, Romania se afla in pragul de a intra intr-o noua procedura de infringement pe aceasta tema.
"Astazi Romania ar trebui sa aiba in fata Comisiei 50% (dintre solutii - n.r.) dar din nefericire Bucurestiul ocupa un loc in coada clasamentului cu doar 9%. Avem aceste discutii pentru ca vrem sa evitam o noua procedura de infringement pentru gropile din Bucuresti. Avem aceasta discutie foarte importanta de astazi pentru ca trebuie sa ne asiguram ca nu vom transforma Bucurestiul intr-un Napoli, daca primariile de sector si Primaria Capitalei nu au un management eficient privind colectarea separata si reciclarea deseurilor", a continuat Alexe.
Jurnalistii i-au aratat ministrului faptul ca reprezentantii administratiilor publice din... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 12:30
In ultimele luni aerul din Bucuresti a devenit greu de respirat, asta in conditiile in care in Capitala strazile nu au mai fost aspirate de trei luni.
De ce? Pentru ca operatorii de salubritate ofera acest serviciu pana la 1 noiembrie, conform contractelor care sunt realizate dupa norme realizate in 1973.
Astfel, conform contractelor, operatorii de salubritate desfasoara operatiuni pentru combaterea prafului - care presupun maturarea, aspirarea si spalarea strazilor - in perioada 1 martie - 1 noiembrie. Apoi, se pregatesc pentru deszapezire. Atunci cand este cazul, pentru ca acum nefiind zapada ramanem cu praful pe strazi, noteaza Green Report.
"In Bucuresti, de aproape trei luni nu s-a mai facut nimic, pentru ca la 1 noiembrie a incetat aceasta spalare. In schimb, clima s-a schimbat. Uite ca n-a mai venit zapada. Mai mult de atat, sunt 10 grade acum si bate soarele. Nu s-a mai facut nimic pentru ca primariile nu dau o directiva, pentru ca altfel vine Curtea de Conturi si cere banii inapoi: 'Cum ai putut sa speli in ianuarie, ca e iarna?'.
Nu se uita nimeni ca sunt 10 grade afara, e soare si e praf. E un aer nerespirabil in oras. E normal sa existe praful asta daca nu se face nimic. Orasul a ramas intr-o situatie inedita. N-are zapada, n-are cine retine mizeria, dar nici nu mai spalam de trei luni. Noi, ca operatori, suntem blocati in chestia asta", a declarat Dan Ceausescu, director de marketing Urban SA.
In perioada respectiva, Urban SA are patru masini... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 12:17
Primarii din cele sase sectoare ale Capitalei au anuntat, luni, ca sunt pregatiti pentru iarna, mai exact pentru ninsorile care urmeaza chiar incepand de maine.
Reprezentantii firmelor de salubrizare din fiecare sector au prezentat, in sedinta Comandamentului de iarna convocata de primarul general Gabriela Firea, date din care rezulta ca 528 de utilaje si 1.411 muncitori pot interveni in cazul in care vremea se inrautateste.
Astfel, in sectorul 1 al Capitalei sunt disponibile 68 de utilaje, 300 de muncitori, 2.594 de tone de sare, 1.286 de tone clorura de calciu, potrivit reprezentantului firmei de salubrizare din sector.
Sectorul 2 are pregatite 120 de utilaje, 120 de muncitori si peste 6.000 de tone de material antiderapant.
In sectorul 3, sunt disponibile 52 de utilaje, 2.800 de tone de material antiderapant si 250 de muncitori.
Sectorul 4 are 118 utilaje, 330 de muncitori si 2.500 de tone de sare.
In sectorul 5 exista 45 de utilaje, stocuri de 1.870 de tone de ...citeste mai departe despre "De maine ninge si in Bucuresti: Primarii din Capitala dau asigurari ca sunt pregatiti pentru ce se anunta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 18:27
Politistii fac 18 perchezitii in Bucuresti si trei judete, la societatea de salubrizare Urban si la mai multe persoane suspectate de evaziune fiscala de aproximativ 23 de milioane de euro, in care au fost implicate 20 de firme, care ar fi evidentiat operatiuni comerciale fictive.
Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice vor duce la audieri 32 de persoane, la finalul perchezitiilor care au loc marti, in Bucuresti si judetele Ilfov, Valcea si Suceava, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.
Anchetatorii au stabilit ca in circuitul infractional a fost implicata o companie care desfasoara activitati de prestari de servicii in domeniul salubrizarii si care s-ar fi sustras de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul ...citeste mai departe despre "Perchezitii la o firma de salubrizare: Evaziune uriasa, de 23 de milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 08:09
Primariile de sector vor intenta recurs la hotararea Curtii de Apel Bucuresti prin care inceteaza contractelor de salubrizare aflate in derulare in Bucuresti, obligand totodata edilii sa organizeze noi licitatii pentru acest serviciu public, spun reprezentantii Prefecturii Capitalei.
Spre deosebire de edilii sectoarelor 1, 2, 3, 4 si 6, municipalitatea nu a decis inca daca va ataca decizia instantei, mai spun aceleasi surse.
Recursul suspenda executarea hotararii, ceea ce inseamna practic ca, pana la o decizie judecatoreasca definitva, sectoarele pot continua prestarea serviciilor de salubritate ca si pana acum.
Sectorul 5 nu avea incheiat contract pentru prestarea serviciului public de salubrizare.
In urma hotararii Curtii de Apel, prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, s-a intalnit joi cu reprezentanti ai administratiei locale din Capitala, precum si cu cei ai Consiliului Concurentei - institutie la solicitarea careia s-a decis in instanta incetarea contractelor de salubrizare aflate in derulare.
"Nu ne putem permite sa ramanem nicio zi fara serviciu de curatenie si doream sa stiu care este punctul de vedere si strategia partilor implicate in aceasta problema. Susupendarea salubritatii pentru cateva zile poate avea consecinte importante asupra sanatatii locuitorilor, ca sa nu mai vorbim ca suntem aproape de anotimpul rece si trebuie sa fim pregatiti pentru deszapezire. Pe de alta parte, toate procedurile solicitate de instanta si de Consiliul Concurentei vor trebui... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 16:52
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, la solicitarea Consiliului Concurentei, incetarea contractelor de salubrizare aflate in derulare in Capitala, obligand totodata edilii sa organizeze noi licitatii pentru acest serviciu public.
Hotararea instantei, care vizeaza contractele incheiate de Primaria Capitalei si de primariile sectoarelor 1, 2, 3, 4 si 6, a fost data "in vederea asigurarii liberei concurente si egalitatii de tratament intre operatorii interesati sa intre pe aceasta piata", spun cei de la Consiliul Concurentei.
"Suntem incurajati de decizia Curtii de Apel care, in calitate de prima instanta, a admis actiunea Consiliului Concurentei in vederea restabilirii si mentinerii unui mediu concurential pe piata serviciilor de salubrizare din capitala.
In continuare, suntem deschisi sa colaboram cu partile implicate pentru a rezolva cu celeritate disfunctionalitatile existente pe aceasta piata", spune presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Consiliul Concurentei a actionat in instanta autoritatile publice din municipiul Bucuresti pentru ca nu au pus in practica masurile dispuse la sfarsitul anului 2009, pentru restabilirea unui mediu concurential pe piata serviciului public de salubrizare din Bucuresti.
Cei de la Consiliul Concurentei au constatat, in urma unei investigatii derulate in perioada februarie 2008 - decembrie 2009, ca autoritatile publice din Bucuresti au incalcat Legea concurentei prelungind durata contractelor de salubrizare prin acte... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 14:22
Primaria Bucuresti a incheiat, la 27 iulie, un contrat de consultanta in vederea salubrizarii in valoare de 225.000 de euro. Procedura licitatiei este contestata in instanta, conform NewsIn.
Potrivit site-ului guvernamental de licitatii, de elaborarea documentelor de licitatie publica care vor sta la baza delegarii serviciului public de salubrizare in Bucuresti se vor ocupa firmele S.C. BC Berlin Consult GMBH si Environmental Planning, Engineering and Management - EPEM SA si S.C. BC Berlin Consult GMBH.
Semnarea documentelor s-a facut in conditiile in care, la 3 iunie, o alta firma participanta la licitatie, firma SC Argif Proiect SRL, a contestat la Curtea de Apel Bucuresti o decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor ce nu-i dadea dreptate la o alta contestatie privind procedurile de licitatie.
Pana la clarificarile din partea justitiei, firmele germane vor trebui sa elaboreze mai multe documente: caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei in vederea delegarii serviciului public de salubrizare, caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei in vederea delegarii serviciului public de igienizare si contractele cadru pentru serviciul de salubrizare si serviciul de igienizare.
De asemenea acestea trebuie sa prezinte studiile de oportunitate pentru fundamentarea si stabilirea solutiilor optime de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare si igienizare, criteriile de selectie minime pentru delegarea gestiunii serviciilor de... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 14:21
Primarul general al Capitalei a declarat, miercuri, ca doreste sa fie sprijinit de guvern pentru a putea prelua activitatea de salubrizarea in Bucuresti, in conditiile in care licitatia pentru acest serviciu va fi organizata, anul acesta, de municipalitate, informeaza NewsIn.
"Nu este normal ca primariile de sector sa plateasca serviciul de salubrizare in urma unei licitatii facute de Primaria Capitalei", a exlicat Oprescu.
Potrivit primarului general, sprijinul cerut Executivului consta in faptul ca o parte din banii proveniti din cota de TVA, pe care municipalitatea ii imparte la sectoare, sa ramana la Capitala, in baza unei hotarari de guvern.
Din acesti bani, Primaria Capitalei ar urma sa plateasca salubrizarea, in locul sectoarelor.
Oprescu a mentionat, pe de alta parte, ca edilii de sector vor fi consultati la elaborarea caietelor de sarcini pentru licitatia de anul acesta.
mai mult
Miercuri, 03 Martie 2010, ora 13:09