Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, miercuri, ca toti medicii si toate asistentele din Romania vor intra de la 1 martie direct pe grila de salarizare din 2022, afirmand ca un medic primar va primi 15.000 de lei pe luna, in loc de 4.000 de lei cat primeste in prezent.
"Este vorba de absolut toti medicii si toate asistentele care urca pe grila din 2022 direct, incepand de maine, va vom transmite salariile ca sa vedeti despre ce este vorba. Pot sa va spun ca un medic primar, de exemplu, de la 4.000 de lei ajunge la 15.000 de lei, la care se adauga in mod evident vechimea si celelalte sporuri de care beneficiaza.
In sistemul de sanatate, salariile chiar vor fi foarte mari si ne-am bucurat sa constatam ca inca de anul trecut s-a redus exodul medicilor cu 40% doar pe promisiunea ca vor creste salariile", a spus Vasilescu.
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, declara pe 8 februarie ca salariile medicilor nu vor scadea, ci vor creste, ajungand chiar la peste 4.000 de euro brut pentru medicii legisti.
Pintea a precizat ca 3% din angajatii din subordinea ministerului au probleme, "dar nu probleme mari", astfel ca salariile consilierilor din Ministerul Sanatatii vor scadea cu aproximativ 23%, iar ajustari vor fi si pentru functiile de conducere din minister, astfel incat un director de la Sanatate, de exemplu, sa aiba acelasi salariu ca un director din alt minister.
Citeste si De la 1 martie, medicii si asistentele vor avea salarii "aproape europene":... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 16:30
In sistemul complex si haotic al salarizarii bugetarilor, oprirea exodului medicilor si cresterea calitatii actului medical nu sunt posibile fara scoaterea medicilor din sistemul bugetar, care ar costa doar cateva zeci de milioane anual, afirma prof. univ. Dorel Sandesc, presedintele Societatii Romane de Anestezie Terapie Intensiva.
Suma este infima in raport cu bugetul Ministerului Sanatatii si al CNAS, subliniaza el.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. Sandesc a explicat ca pacientii ar avea numai de castigat din aceasta schimbare, avand in vedere ca in acest moment medicii anestezisti lucreaza in conditii care contravin legii.
"In fiecare an, isi dau examenul de specialitate in ATI peste 100 de medici si important este ca ei sa nu mai plece masiv. Daca nu se face nimic (...) peste un timp spitalele vor ajunge intr-o situatie disperata si vor apela singure la noul sistem, dar atunci va fi cu mult mai greu sa convinga oameni deja plecati sa revina. In sudul Romaniei ...citeste mai departe despre "Spitalele vor ajunge intr-o situatie disperata. Traim cu sindromul drobului de sare si al mamaligii Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 06:20
In incercarea de a rezolva situatia disperata in care se gaseste sistemul de sanatate din Romania, autoritatile testeaza noi solutii: spitalele pilot. Se incearca limitarea finantarii spitalelor pilot de la bugetul de stat sau local. Veniturile acestora vor proveni, printre altele, din fonduri europene nerambursabile si servicii de inchiriere a unor spatii medicale.
Pretutindeni in lume si, cu atat mai mult in Romania, unde sectorul privat continua sa aiba o pondere redusa pe piata serviciilor medicale, spitalele publice reprezinta un element esential al sistemelor de ingrijire a sanatatii, avand in vedere ca acestea furnizeaza atat servicii medicale de baza cat si servicii de inalta specializare, inclusiv sau, mai ales, pentru categoriile defavorizate ale populatiei.
Din acest motiv, si avand in vedere situatia aproape dezastuoasa in care se afla sistemul public de sanatate in Romania, este evidenta necesitatea identificarii unor solutii de imbunatatire a eficientei si calitatii serviciilor medicale pe care le asigura spitalele publice.
In acest scop, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un Proiect de lege privind modificarea statutului spitalelor, cu completarile si modificarile din 27 august, prin care un numar de 12 spitale publice, denumite spitale pilot, vor fi reorganizate ca institutii de sanatate autonome.
Ce aduce nou regimul juridic al spitalelor pilot?
Spitalele-pilot vor fi clasificate in spitale-pilot de interes national... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 13:39
Medicul va trebui sa opteze intre sectorul public si cel privat, potrivit proiectului de lege privind salarizarea medicilor, prezentat miercuri intr-o conferinta de presa de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Potrivit proiectului-pilot, medicii care aleg sa ramana la stat vor putea lucra si in zona de privat a spitalului dupa cele sapte ore de norma intreaga prestate la public.
Din suma primita in privat 60% ii revine medicului, 30% pune la dispozitia echipei cu care lucreaza si 10% revine spitalului, a explicat oficialul.
Activitatea privata in spitalul public va fi acordata in proportie de 20% iar pacientii din aceasta zona vor plati fie din asigurarea privata, fie din buzunar.
Nicolaescu a subliniat ca pot fi si paturi cu internare de zi in regim privat, ramanand la latitudinea spitalelor si medicilor modul de organizare, cu conditia ca toata activitatea privata a medicilor sa se desfasoare in afara programului de lucru. El a adaugat ca un astfel de sistem functioneaza de 40 de ani in Franta, cu rezultate foarte bune.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca proiectul de lege are in vedere venituri mai bune pentru medici, in scopul micsorarii exodului acestora si reconsiderarii lor in societate din punctul de vedere al statutului pecuniar.
"Este imperios necesar sa se coreleze salarizarea personalului cu statutul spitalului. Daca nu am face acest lucru, am vedea cat de contradictorii sunt prevederile respective", a punctat oficialul.
Dezbatere... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 16:25
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa finalizeze, pana in iunie, un proiect de lege privind salarizarea in sistemul sanitar prin care cei mai multi medici sa fie scosi din categoria bugetarilor si platiti dupa performanta, insa ministrul Muncii, Mariana Campeanu, cere prudenta.
"Putem sa gandim un alt sistem de plata a medicilor, sa schimbam salarizarea, sa nu-i mai lasam pe medici si asistenti sa fie bugetari, sa nu mai fie in grila de salarizare bugetara. Eu nu cred ca locul lor este acolo. Sa facem un sistem prin care competenta si profesionalismul medicilor sa fie citeriile fundamentale prin care ei sa fie platiti. Avem deja un draft la acest proiect de lege, pe care il vom transmite spre consultare Colegiului Medicilor", a declarat marti ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Un nou proiect de lege
El a precizat ca, probabil, la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie ar putea avea forma finala a proiectului de lege, pe care sa o supuna dezbaterii publice.
"Speram sa avem forma finala a legii pana la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, pe care sa o supunem dezbaterii publice si mai departe sa trecem la judecata in societatea romaneasca a unui asemenea proiect de lege. Acea lege reprezinta modalitatea prin care sistemul se perfectioneaza, se schimba, se modifica, se radicalizeaza din punct de vedere al eliminarii neajunsurilor si al promovarii valorilor, as spune al imbunatatirii modalitatilor prin care se realizeaza zilnic in raport... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 08:31