Neimpozitarea salariului minim a aparut din nou in discutiile din coalitie, numai ca nici una dintre solutiile identificate de econommisti nu prea ajuta Romania. Potrivit ministrului Economiei, Claudiu Nasui, se va pune in aplicare un proiect pilot pentru neimpozitarea salariului minim care va fi aplicat in doar doua sectoare de economie: agricultura si HoReCa.
"Povara fiscala mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii romanilor de pe piata oficiala a muncii si chiar din tara. Prea multi oameni traiesc in saracie cu toate ca muncesc 40 de ore pe saptamana. Romania are cea mai mare povara fiscala pe salariul minim din UE, romanii facand salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu castigat, statul opreste aproape 45 de bani", a declarat ministrul Economiei, in cadrul emisiunii "Interviurile lui Vitalie".
Nici o solutie nu prea pare buna pentru Romania
Chestionat de Ziare.com, analistul financiar Adrian Codirlasu, a afirmat ca in Romania salariile mici sunt o problema si vedem cum se pleaca extrem de mult afara.
"O mare parte din aceste plecari sunt determinate de salarii, dar mai sunt o mica parte care pleaca datorita serviciilor sociale care sunt primite la destinatie. Din acest motiv, clar, salariile trebuie sa creasca, dar acum sa vedem cum facem acest lucru, fie neimpozitandu-le, fie impozitandu-le mai putin pe unele", ne-a spus vicepresedintele CFA Romania, asociatie de analisti financiari.
Potrivit lui, daca... mai mult
Joi, 24 Iunie 2021, ora 03:15
O treime din angajatii din zona privata a Romaniei beneficiaza de salariul minim pe economie, a declarat, miercuri, presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu.
Acesta si-a manifestat ingrijorarea ca 1.700.000 de romani beneficiaza in prezent de salariul minim pe economie, iar atunci cand se vor pensiona vor avea pensii derizorii.
"Salariul minim pe economie este un instrument sa ajuti oamenii apti de munca fara nicio calificare. Pentru aceasta este salariul minim. Este o forma de protectie sociala. A terminat un tanar liceul, nu a luat Bac-ul, nu are nicio calificare, il angajez cu salariul minim. Pe urma trebuie sa gasesti parghii sa stimulezi IMM-urile, companiile sa ii faca o calificare omului. Meseriile in ziua de astazi care nu necesita o calificare sunt foarte putine.
Stiti cati romani sunt platiti cu salariul minim pe economie in acest moment in sectorul privat? 1.700.000, o treime din angajatii din zona privata a Romaniei. (...) Am folosit tot timpul smecherii sa pacalim oamenii si cand vor ajunge la pensie vom avea aceste discutii ca pensionarii nu mai rezista, pentru ca i-am pacalit si continua sa fie pacaliti o perioada lunga si sa iasa cu niste pensii derizorii", a afirmat liderul social-democrat intr-o emisiune la Romania TV.
Marcel Ciolacu este de parere ca o reforma privind salariul minim pe economie trebuia prinsa in Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
"O astfel de reforma trebuia prinsa in PNRR,... mai mult
Joi, 20 Mai 2021, ora 09:31
Inghetarea salariului minim vine cu minusuri si plusuri pentru mediul economic, acum depinde doar de care parte a acestei decizii esti. Pentru ca, daca esti angajator, in aceste vremuri tulburi, sigur te vei bucura ca nu va trebui sa platesti mai mult la stat si angajatului. In schimb, daca esti angajat si acele cateva zeci de lei care ar fi venit in plus ar fi fost bune, in conditiile in care de la 1 ianuarie ne asteapta un nou val de scumpiri.
"Pentru angajati o eventuala crestere a salariului minim este pozitiva pentru ca asta inseamna un castig mai mare raportat la nivelul salarial din prezent, avand in vedere cresterea preturilor anticipata odata cu majorarea preturilor la utilitati incepand cu 1 ianuarie. De asemenea, si cresterea preturilor la carburanti va aduce un nou val de scumpiri. Este posibil sa asistam la aceste majorari, iar o crestere a salariului minim vine sa compenseze macar in parte din noile cheltuieli", este de parere Adrian Negrescu, analist economic.
Acesta crede ca, pentru companii urmeaza o perioada cel putin dificila, de minim trei luni, in care vor trebui sa supravietuiasca in cautarea unor parteneri de afaceri sau clienti, adica sa caute noi surse de venit, iar o majorare a salariilor, in acest moment, nu face altceva decat sa puna presiune si mai mare pe finantele companiilor.
"O amanare temporara a cresterii salariului minim, pentru doua luni, este salutara, pana ce Guvernul va reusi sa implementeze la propriu masurile de... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 00:25
IMM-urile sunt de acord cu o majorare a salariului minim de la 1 ianuarie care sa acopere rata inflatiei de 2,2%, a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu. Seful IMM-urilor este de acord ca majorarea sa acopere o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor.
"Vineri am avut Conventia Nationala (Conventia Nationala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) si am un mandat din partea colegilor mei, iar mandatul e acela sa fim de acord cu o crestere care sa acopere rata inflatiei, adica 2,2%. Este normal sa fim de acord cu acest lucru pentru a acoperi o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor. Nu putem fi de acord cu o crestere asa cum este ea propusa de catre sindicate pentru ca, in acest moment, economia Romaniei nu are capacitatea sa plateasca noi cresteri de salarii", a declarat Jianu.
Acesta este de parere ca majorarea salariului minim are consecinte si asupra celorlalte salarii pentru ca o grila salariala intr-o companie, intr-o institutie publica a statului se bazeaza pe salariul minim.
"Noi trebuie sa privim in ansamblu felul in care este crescut acest salariu minim. In egala masura, salariul minim are impact si asupra amenzilor. De exemplu, toate se raporteaza la salariul minim pe economie. Inca o data, insa, nu este nicio decizie luata. Se va discuta. Guvernul nu a exprimat un punct de vedere in acest... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 16:42
Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) nu sustine diferentierea salariului minim pe economie si solicita Camerei Deputatilor, ca for decizional, sa respinga acest proiect de lege pe motiv de neconstitutionalitate, dar si pentru ca nu a fost efectuat niciun studiu privind impactul asupra IMM-urilor.
"Prin aceasta lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu sustine diferentierea salariului minim pe economie in functie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educatia pentru salariati din diverse sectoare. Noi am spus public ca ar trebui sa fie analizata posibilitatea introducerii unui salariu minim pe ora, nu pe luna, plata fiind facuta in functie de numarul de ore lucrate, cu imbunatatirea corespunzatoare a Codului Muncii. De altfel, Constitutia Romaniei stabileste existenta unui singur salariu minim brut pe economie. Practic, prin aceasta propunere de lege, se vor introduce 11 salarii minime brute pe economie", a declarat, luni, presedintele presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca proiectul de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala se va afla marti pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala.
Potrivit sursei citate, prin aceasta lege se intentioneaza "echilibrarea" sistemului de salarizare intre sectorul bugetar... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 14:35
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Premierul Ludovic Orban a dat asigurari ca salariul minim pe economie va creste, dar nu a precizat cuantumul cu care va fi majorat, aratand ca, in prezent, se face o analiza care ia in calcul propunerile sindicatelor si patronatelor.
"Sigur ca patronatele sustin in cea mai mare parte propunerea noastra. In ceea ce priveste sindicatele, au venit cu niste propuneri pe care le analizam, dar ele vor sta mai degraba la baza discutiilor ulterioare, pe care le vom avea in cursul anului viitor, pentru a defini mecanismul legal prin care se va stabili cresterea salariului minim. Am retinut dorinta unora de a ne baza pe prognoze pe anul care urmeaza.
Sigur ca de multe ori prognozele... Va dau numai un exemplu: bugetul pe 2019 a fost construit pe o prognoza de crestere economica de 5,5% si in realitate cresterea economica pe 2019 probabil va fi in jur de 4%", a declarat Orban la finalul evenimentului de lansare a bancnotei aniversare cu tema "Desavarsirea Marii Uniri - Ion I. C. Bratianu".
Intrebat daca salariul minim va creste de la 1 ianuarie, Orban a raspuns: "Va creste. Facem analize si punem in modelul nostru propunerile care au fost formulate, in special de confederatiile sindicale, si vom lua o decizie sper cat mai repede".
De ce creste euro
Pe de alta parte, premierul sustine ca nu exista motive de ingrijorare in privinta deprecierii leului.
"In mod evident acest curs de schimb este determinat de foarte multi factori. Se stie ca decembrie este o luna in care... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 15:51
Romania are cei mai multi angajati platiti cu salariul minim, potrivit unui raport al Eurofound.
Astfel, in 2017, patru din zece angajati romani beneficiau de salariul minim, scrie Deutsche Welle.
Prin comparatie, in Germania sunt retribuite cu salariul minim numai 3,6 la suta dintre locurile de munca existente, mai precis 1,4 milioane de locuri de munca.
Trebuie spus ca scopul introducerii salariului minim a fost acela de a-i feri de saracie pe cei care lucreaza cu program intreg, arata sursa citata.
In Romania, salariul minim a crescut masiv in ultimii ani. Incepand din 2010 s-a triplat.
Incepand din 2019 angajatii romani au dreptul la minim 2.080 lei pe luna, echivalentul a circa 447 de euro. Aceste majorari au ridicat veniturile multor oameni care anterior castigau si mai putin.
Care este pretul saraciei?
Deutsche Welle a analizat cum traieste un om in cele 22 de state europene in care exista salariu minim stabilit prin lege, care lucreaza cu program intreg si este platit la tariful mentionat. La baza analizei se afla datele din 2017.
Care este pretul saraciei?
In cazul Romaniei, pragul saraciei este calculat la un venit lunar de 137 de euro pentru o persoana care traieste singura. Salariul minim din Romania este insa dublu pentru un angajat cu program de lucru normal. Dar acest rezultat este numai aparent bun, fiindca salariile sunt in general mici in tara.
Thorsten Schulten,expert pentru politica muncii in cadrul Fundatiei Hans Bockler,... mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2019, ora 15:52
Reprezentantii Guvernului au promis sindicalistilor ca salariul minim brut va fi majorat la 1.200 lei incepand de la 1 ianuarie 2016.
Liderul sindical Bogdan Hossu a declarat pentru Profit.ro ca promisiunea a fost facuta de reprezentantii Ministerului Muncii la intalnirea avuta vineri cu sindicalistii.
Majorarea salariului minim va fi decisa printr-o hotarare de guvern care va fi aprobata pe 30 decembrie. Singurul lucru care a mai ramas de stabilit este suma la care vor fi calculate impozitele si taxele.
"Avem promisiunea ca salariul minim va fi majorat la 1.200 lei din ianuarie 2016. Mai trebuie doar stabilita una dintre cele doua variante luate in calcul: salariu minim de 1.200 lei - pentru care exista un consens al tuturor actorilor sociali - dar cu impozite si taxe egale cu cele calculate pentru un salariu de 1.050 lei si, respectiv, un salariu minim de 1.200 lei neconditionat, aceasta ultima varianta fiind cea a sindicatelor", a spus Hossu.
Potrivit ...citeste mai departe despre "Salariul minim va creste de la 1 ianuarie 2016, dar cu plafonarea taxelor si impozitelor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 08:40