Neimpozitarea salariului minim a aparut din nou in discutiile din coalitie, numai ca nici una dintre solutiile identificate de econommisti nu prea ajuta Romania. Potrivit ministrului Economiei, Claudiu Nasui, se va pune in aplicare un proiect pilot pentru neimpozitarea salariului minim care va fi aplicat in doar doua sectoare de economie: agricultura si HoReCa.
"Povara fiscala mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii romanilor de pe piata oficiala a muncii si chiar din tara. Prea multi oameni traiesc in saracie cu toate ca muncesc 40 de ore pe saptamana. Romania are cea mai mare povara fiscala pe salariul minim din UE, romanii facand salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu castigat, statul opreste aproape 45 de bani", a declarat ministrul Economiei, in cadrul emisiunii "Interviurile lui Vitalie".
Nici o solutie nu prea pare buna pentru Romania
Chestionat de Ziare.com, analistul financiar Adrian Codirlasu, a afirmat ca in Romania salariile mici sunt o problema si vedem cum se pleaca extrem de mult afara.
"O mare parte din aceste plecari sunt determinate de salarii, dar mai sunt o mica parte care pleaca datorita serviciilor sociale care sunt primite la destinatie. Din acest motiv, clar, salariile trebuie sa creasca, dar acum sa vedem cum facem acest lucru, fie neimpozitandu-le, fie impozitandu-le mai putin pe unele", ne-a spus vicepresedintele CFA Romania, asociatie de analisti financiari.
Potrivit lui, daca... mai mult
Joi, 24 Iunie 2021, ora 03:15
Inghetarea salariului minim vine cu minusuri si plusuri pentru mediul economic, acum depinde doar de care parte a acestei decizii esti. Pentru ca, daca esti angajator, in aceste vremuri tulburi, sigur te vei bucura ca nu va trebui sa platesti mai mult la stat si angajatului. In schimb, daca esti angajat si acele cateva zeci de lei care ar fi venit in plus ar fi fost bune, in conditiile in care de la 1 ianuarie ne asteapta un nou val de scumpiri.
"Pentru angajati o eventuala crestere a salariului minim este pozitiva pentru ca asta inseamna un castig mai mare raportat la nivelul salarial din prezent, avand in vedere cresterea preturilor anticipata odata cu majorarea preturilor la utilitati incepand cu 1 ianuarie. De asemenea, si cresterea preturilor la carburanti va aduce un nou val de scumpiri. Este posibil sa asistam la aceste majorari, iar o crestere a salariului minim vine sa compenseze macar in parte din noile cheltuieli", este de parere Adrian Negrescu, analist economic.
Acesta crede ca, pentru companii urmeaza o perioada cel putin dificila, de minim trei luni, in care vor trebui sa supravietuiasca in cautarea unor parteneri de afaceri sau clienti, adica sa caute noi surse de venit, iar o majorare a salariilor, in acest moment, nu face altceva decat sa puna presiune si mai mare pe finantele companiilor.
"O amanare temporara a cresterii salariului minim, pentru doua luni, este salutara, pana ce Guvernul va reusi sa implementeze la propriu masurile de... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 00:25
IMM-urile sunt de acord cu o majorare a salariului minim de la 1 ianuarie care sa acopere rata inflatiei de 2,2%, a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu. Seful IMM-urilor este de acord ca majorarea sa acopere o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor.
"Vineri am avut Conventia Nationala (Conventia Nationala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) si am un mandat din partea colegilor mei, iar mandatul e acela sa fim de acord cu o crestere care sa acopere rata inflatiei, adica 2,2%. Este normal sa fim de acord cu acest lucru pentru a acoperi o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor. Nu putem fi de acord cu o crestere asa cum este ea propusa de catre sindicate pentru ca, in acest moment, economia Romaniei nu are capacitatea sa plateasca noi cresteri de salarii", a declarat Jianu.
Acesta este de parere ca majorarea salariului minim are consecinte si asupra celorlalte salarii pentru ca o grila salariala intr-o companie, intr-o institutie publica a statului se bazeaza pe salariul minim.
"Noi trebuie sa privim in ansamblu felul in care este crescut acest salariu minim. In egala masura, salariul minim are impact si asupra amenzilor. De exemplu, toate se raporteaza la salariul minim pe economie. Inca o data, insa, nu este nicio decizie luata. Se va discuta. Guvernul nu a exprimat un punct de vedere in acest... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 16:42
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Guvernul va creste cu siguranta salariul minim brut pe tara de la 1 ianuarie 2020, insa va lansa si o analiza pentru determinarea unei proceduri de stabilire a cresterii salariului minim, a declarat premierul Ludovic Orban in cadrul unei conferinte de presa la Ministerul Finantelor Publice.
Intrebat daca salariul minim pe economie va fi crescut de la 1 ianuarie 2020, prim-ministrul a spus: "Cu siguranta. Vom lansa procedura de stabilire a cresterii salariului minim. Evident in baza unei analize serioase pentru ca propunerea de crestere a salariului minim sa se bizuie pe indicatori economici obiectivi, sa se realizeze pe realitatea din mediul privat si in mod evident, in cursul procedurii, vom consulta partenerii sociali".
"Va fi o crestere a salariului minim. Lumea sa stea linistita", a adaugat Orban.
Realizarea unui raport cu privire la cresterea salariului minim ar fi fost externalizata de liberali, iar aceasta procedura descrisa de Orban ar implica gandirea unui mecanism care sa propuna un calendar pentru cresterea salariului minim brut pe tara pe viitor in functie de competitivitatea pe plan extern si local, de costurile cu forta de munca din sectorul privat si de efectul asupra profitabilitatii companiilor.
PSD a avansat propunerea ca salariul minim brut sa fie majorat cu 182 lei, la 2.262 de lei pentru angajatii cu calificari scazute si medii si cu 270 lei la 2.620 de lei pentru cei cu studii superioare de la 1 ianuarie 2020.
La 15 octombrie 2019 erau... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 18:31
Guvernul de la Bucuresti a adoptat de curand proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului minim brut pe tara incepand cu 2019.
Cu toate ca a promis ca atat angajatii cu peste 15 ani vechime, cat si cei cu studii superioare primesc de la 1 ianuarie un salariu minim brut de 2.350 de lei, acum Executivul s-a razgandit. De aceasta majorare beneficiaza doar cea de-a doua categorie. Pentru cei cu vechime de peste 15 ani, salariul minim brut va fi tot 2.080 lei.
Citeste si: Ministrul Muncii explica de ce angajatii cu vechime nu beneficiaza de majorarea salariului minim la 2.350 leiNu toti angajatii cu studii superioare primesc un salariu minim de 2.350 de lei. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Dar cum sta Romania la acest capitol comparativ cu celelalte state UE?
Cea mai recenta analiza la nivel european este din iulie 2018, cand salariul minim in Romania era de 1.900 de lei brut, echivalentul a 407 euro.
Astfel, potrivit Eurostat, 22 din cele 28 de state membre acorda un salariu minim national. Exceptii fac Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.
Nominal, sume mai mici decat la noi se gasesc in Bulgaria (261 de euro) si Lituania (400 de euro) . Suntem urmati de:
Ungaria - 418 de euroLetonia - 430 de euroCroatia - 465 de euroCehia - 468 de euroSlovacia si Polonia - 480 de euro
Sursa: Eurostat
Dar iata ca, la 1 ianuarie 2019, dupa majorarea la 2.080 de lei (echivalentul a 448 de euro), salariul minim pe economie din Romania il va... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 00:00
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 1.450 de lei la 1.900 de lei lunar, incepand cu 1 ianuarie 2018, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unei Hotarari de Guvern publicata in Monitorul Oficial din 29 noiembrie 2017.
Salariul de baza minim brut pe tara "se stabileste la 1.900 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,66 ore, in medie, pe luna, in anul 2018, reprezentand 11,40 lei/ora", se mentioneaza in document.
Majorarea salariului minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei reprezinta o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
"Majorarea salariului de baza minim brut pe tara urmareste depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie, astfel incat sa se apropie de 50%, media din Europa", preciza Executivul in data de 29 noiembrie intr-un comunicat remis AGERPRES.
Nivelul de 1.900 de lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, mai informeaza Guvernul.
Aplicarea acestei masuri va avea un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocuparii, cresterea puterii de cumparare a salariatilor si reducerea muncii la negru, mentiona sursa citata. mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 10:37
1In jur de 1,1 milioane de romani primesc o veste buna de Paste, avand in vedere ca salariul minim pe economie creste de la 1 mai, de la 1.050 lei brut la 1.250 lei brut. Insa masura va aduce costuri mai mari pentru unii angajatori, iar cei mai afectati vor fi cei care folosesc mana de lucru necalificata.
"Ma astept ca angajatorii care au angajati cu salarii mari sa nu majoreze salariile la toata lumea. In mod evident, angajatorii trebuie sa se conformeze cu aceasta lege.
Istoria a aratat ca odata cu cresterea salariului minim printr-o lege, vor creste si numarul de angajati cu salarii minime, ceea ce inseamna ca cei care au salariul in jur de 1.250 lei sa nu beneficieze neaparat de o crestere salariala", a spus Madalina Racovitan, partener Consultanta Fiscala in cadrul firmei de audit si consultanta fiscala KPMG.
Salariul minim creste de la 1 mai: Cat vor plati in plus angajatorii si ce risca ...citeste mai departe despre "Salariul minim creste de la 1 mai - Care vor fi cei mai afectati angajatori" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Mai 2016, ora 19:16
Pastele vine cu vesti bune pentru unii angajati, avand in vedere ca salariul minim brut pe economie creste de la 1 mai la 1.250 de lei, dar acest lucru va aduce costuri in plus pentru angajatori.
Avansul este de 19%, de la 1.050 de lei, cat este in prezent.
Salariul minim: Cum a evoluat in ultimii 11 ani (Infografic)
In consecinta, un salariat care nu are persoane in intretinere va primi "in mana" cu 140 de lei mai mult, anume 925 de lei, in loc de 785 de lei.
Insa povara angajatorului va fi si ea mai mare, deoarece automat vor fi majorate si costurile suportate de firme.
Astfel, pentru ca salariatul sa fie platit cu 925 de lei net, angajatorul va cheltui 1.538 de lei.
Comparativ, pentru un salariu net de 785 de lei, angajatorul cheltuieste in prezent 1.292 de lei.
Deci, de la 1 mai, costurile vor creste cu 246 de lei, potrivit informatiilor bazate pe calculele realizate cu aplicatia CalculatorSalariu.ro.
Patronii ...citeste mai departe despre "Salariul minim creste de la 1 mai: Cat vor plati in plus angajatorii si ce risca daca nu dau mariri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Aprilie 2016, ora 13:35