Bugetarii au fost rasfatatii economiei indiferent de culoarea politica a partidelor care s-au perindat la putere din 2014 pana in 2020. Astfel ca, daca ne uitam la salariul mediu pe economie, in fiecare luna decembrie, din anii mentionati anterior, vom vedea cum prapastia salariului mediu net s-a adancit intre salariul mediu pe economie si cel al bugetarilor din administratia publica.
Dupa cum se observa si in tabelul de mai jos, salariul mediu pe economie a crescut din decembrie 2014 pana in decembrie 2020 de 1,93 de ori, de la 1.866 de lei pana la 3.620 de lei.
Pe de alta parte, in administratie publica, salariul mediu net a crescut de 2,13 ori, de la 2.396 de lei pana la 5.118 lei.
Astfel ca diferenta dintre cele doua salarii s-a triplat. In 2014, aceasta era de putin peste 500 de lei, iar in decembrie 2020, diferenta ajunsese la 1.500 de lei (fara 2 lei).
Statul plateste bine neperformanta bugetarilor
Dupa cum spunea chiar fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, statul incurajeaza neperformanta, iar zi de zi ne lovim la ghisee sau in administratia publica de angajati aroganti si neperformanti.
Nu cred ca ar deranja pe cineva daca pe aceasta tema discutia ar incepe, de fapt, de la stabilirea unor INDICATORI DE PERFORMANTA in administratie si abia apoi ar trece la salarii, sporuri, venituri, in general. Astazi este invers: mai intai banii (aici de urmarit cumulul de sporuri!) iar discutia despre performanta se amana vesnic. Rezistenta este... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 21:35
Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
Ministrul de Finante, Florin Citu, sustine ca o rectificare bugetara urmeaza sa aiba loc pana la finele lunii noiembrie. In plus, tot in perioada urmatoare urmeaza sa se stabileasca si cu cat ar urma sa creasca salariul minim.
Citu a explicat pentru postul de televiziune Realitatea Plus ca, la acest moment, situatia financiara a tarii noastre nu este deloc una imbucuratoare.
"O concluzie generala este ca toate temerile pe care le-am avut pana acum au fost confirmate. Programarea trimestriala pentru venituri arata ca veniturile trebuie sa fie la 249 de miliarde de lei.
Dupa 9 luni, sunt la 220 miliarde si jumatate, adica mai putin cu 20 de miliarde de lei. Aste e ce era programat versus ce s-a reusit. (...)
Eu am tot spus ca veniturile au fost supraestimate. Dar acum avem si dovada, care este publica", a precizat Florin Citu.
Ministrul de Finante a vorbit si despre rectificarea bugetara pe care sustine ca Guvernul Orban o pregateste pentru urmatoarele saptamani.
"Ca principiu, ca sa ai o rectificare pozitiva, ar trebui sa ai incasari mai mari decat cele pe care le-ai estimat. Sau sa ai un deficit mai mic decat cel pe care l-ai estimat. La 9 luni situatia nu este aceasta, iar deficitul este mai mare decat cel estimat.
Vom vedea cum va iesi aceasta rectificare. Depindem foarte mult de estimarile Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.
(Rectificarea va avea loc - n.red.) mai devreme de sfarsitul lunii. S-ar putea sa fie chiar in acea perioada,... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 11:50
Confederatia Patronala Concordia isi exprima ingrijorarea cu privire la modul intempestiv in care Guvernul promoveaza majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2020, in pofida unui anunt anterior privind abandonarea acestui proiect, se precizeaza intr-un comunicat transmis miercuri de organizatia patronala.
"Confederatia Patronala "Concordia", confederatie patronala reprezentativa la nivel national, ce reuneste unii dintre ce mai mari angajatori din Romania, isi exprima ingrijorarea cu privire la modul intempestiv cu care Guvernul promoveaza majorarea salariului minim pe economie cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2020, in pofida unui anunt anterior privind abandonarea acestui proiect. Fara a contesta principiul in sine al majorarii retributiei pentru munca prestata, Confederatia Patronala Concordia aduce din nou in atentia autoritatilor, indiferent de orientare politica, necesitatea respectarii principiilor predictibilitatii privind masurile economice si fiscale. Fara consultarea reala a angajatorilor din mediul privat, fara acordarea unei perioade de timp suficiente pentru o dezbatere aprofundata cu partenerii sociali si o analiza corespunzatoare de impact, asemenea masuri pot ajunge sa aiba efecte contrare celor scontate, astfel dupa cum a fost deja cazul cu alte acte normative care au afectat drastic bugetele deja aprobate ale agentilor economici - exemplu: OUG 114/2018", se mentioneaza in comunicatul transmis de organizatia patronala.
"Concordia"... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 13:17
Executivul va pune de miercuri in transparenta o hotarare de guvern prin care salariul minim pe economie va fi majorat cu 100 de lei, a anuntat, marti, ministrul demis al Muncii, Marius Budai.
"Vor sa desfiinteze salariul minim (noul guvern - n.red.), adica sa ne aduca cumva la un nivel de sclavagism modern. Am luat decizia aseara, intr-o discutie cu doamna premier si cu domnul ministru Teodorovici, ca maine dimineata (miercuri - n.red.) sa punem in transparenta publica o hotarare de guvern prin care vom majora salariul minim pe economie cu 100 de lei, asa cum scrie in programul de guvernare", a anuntat Budai la Botosani, intr-o intalnire electorala cu simpatizantii si primarii PSD.
Potrivit acestuia, "atunci cand vii la guvernare si beneficiezi de a doua cea mai performanta crestere economica din Uniunea Europeana, cand somajul e de 3%, cand salariile cu crescut cu 49%, iar pensia cu 4%, e bine".
"Asta e 'greaua mostenire, oameni buni'. Dar am vazut ca, mai recent, Banca Mondiala si FMI sunt pesedisti. Au spus ca guvernul condus de Viorica Dancila a condus bine tara si haideti sa revizuim cresterea economica pe plus, cu siguranta sunt pesedisti. (...)
Pai sa-i vedem noi pe aia sa continue ceea ce am inceput noi, sa aiba a doua cea mai mica taxare din UE, sa aiba somajul la 3%, sa majoreze salariile cu 49%, pensiile cu 45%, si cu toate acestea, datoria publica in procent din PIB sa fie scazuta, pentru ca avansul economic al Romaniei in ultimii trei ani a facut... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 14:43
Cand companiile sunt dispuse sa faca publice informatiile despre salarii, adesea se descopera ca exista inegalitati intre angajati.
Insa mai exista un efect al acestei decizii: in timp, organizatiile respective angajeaza mai multe femei.
Un studiu citat de CNN Business a analizat tendintele pe piata muncii in Danemarca, inainte si dupa anul 2006, cand a intrat in vigoare legea care obliga companiile sa faca publice statisticile comparative, femei versus barbati, despre salarii.
Pe langa micsorarea diferentelor de remuneratii intre companii (practic, in Danemarca, are loc o uniformizare a platilor), specialistii au mai observat doua lucruri interesante:
1. a crescut numarul de angajari in randul femeilor;
2. a crescut numarul femeilor promovate in functie.
Prin urmare, cresterea transparentei in ceea ce priveste salariile este o masura ce contribuie la egalitatea de gen in cadrul unei organizatii.
"Iti doresti mai mult sa aplici la un job si sa lucrezi intr-o companie in care stii ca munca ta este recompensata in mod egal si ca primesti un salariu corect in raport cu munca prestata", spune Elena Simintzi, care preda cursuri de Finante la Kenan-Flagler Business School din cadrul University of North Carolina.
Transparenta in ceea ce priveste salariile are numeroase beneficii pentru companii
Companiile isi doresc sa aiba un brand puternic. Pe de o parte, sa ajunga sa fie prima optiune a consumatorilor, iar pe de alta parte, sa fie cunoscute ca un... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 08:53
In timp ce in alte parti salariul e transparent, in Romania leafa reprezinta adesea un secret bine pazit. Insa ce s-ar intampla daca toata lumea ar sti cat castiga toata lumea?
Norvegia are o traditie indelungata in ceea ce priveste transparenta salariilor. In anii '90, lefurile tuturor angajatilor din tara nordica erau publicate anual intr-o carte ce putea fi gasita la biblioteca centrala.
Ulterior, din 2001, baza de date s-a mutat online si putea fi accesata de oricine. Acum s-au introdus cateva restrictii, insa principiul a ramas acelasi: remuneratiile sunt la vedere.
Citeste mai multe informatii pe aceasta tema
Situatia contrasteaza cu cea din Romania, unde auzim adesea propozitia "salariul e confidential". Dar de ce atata secretomanie? Care sunt motivele pentru care banii castigati luna de luna reprezinta, pana la urma, un subiect tabu?
Ziare.com a stat de vorba cu doi specialisti in Resurse Umane pentru a afla raspunsul la aceste intrebari.
Legea si mentalitatea
Codul Muncii precizeaza la TITLUL IV - Salarizarea, CAPITOLUL 1 - Dispozitii generale, Art. 163. urmatoarele:
(1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.(2) In scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 08:55
Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca salariul minim nu a mai fost majorat din 2008, astfel ca ar trebui recuperata inflatia pentru trei ani, iar salariul minim ar trebui sa ajunga la 720 de lei. "Referitor la salariul minim, pe de o parte FMI isi depaseste competentele, iar pe de alta parte salariul minim nu a mai crescut din 2008. Avem de recuperat inflatia din 2008, inflatia din 2009 si inflatia din 2010, deci trebuie corectat cu 20,55 la suta, adica trebuie salariul minim sa ajunga la 723,30 de lei. Deci daca se face numai corectia inflationista, trebuie sa fie 720 de lei, fara celelalte probleme ale evaziunii fiscale pe piata muncii sau a muncii la gri", a precizat Hossu.
In ceea ce priveste numarul de salariati din domeniul bugetar care ar mai trebui concediati, potrivit declaratiilor secretarului de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina, Hossu spune ca, in continuare, exista date diferite.
"Pana acum eram informati ca erau 1,360 milioane in sectorul bugetar, acum se declara 1,378 milioane. Impresia personala este ca in continuare Guvernul minte si nu are o situatie clara. Ceea ce trebuia de la inceput facut era inregistrarea tuturor contractelor individuale de munca, inclusiv pentru functionarii publici la Inspectia Muncii, ca sa existe o baza de date transparenta", a subliniat liderul "Cartel Alfa".
Hossu a adaugat ca politica de a avea locuri bugetate, dar neocupate continua.
Liderul "Cartel Alfa" a mai spus ca Guvernul are in... mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 01:22
Daca in 2009 te-ai multumit cu gandul ca ai un job si nu ai reactionat cand compania a inghetat salariile, anul acesta exista sanse sa dovedesti ca meriti o marire de salariu. Ingrijorati sa nu piarda din numarul de angajati, 83% din marile corporatii ofera mariri salariale bazate pe merit, in 2010.
Procentul a crescut considerabil fata de 2009, cand doar 52% dintre angajatori erau dispusi sa faca asta, potrivit unui studiu al firmei de consultanta HR Hewitt Associates.
Cnn.com te invata cum sa aduci dovezi palpabile pentru evolutia ta si cum sa le prezinti superiorilor pentru a obtine o marire peste medie a remuneratiei.
Fii realist
Oricat de stralucitoare ar fi rezultatele tale, daca firma intampina probleme financiare, atunci ar trebui sa realizezi ca nu e momentul sa ceri mai mult.
Daca rezultatele economice ale companiei nu sunt accesibile oricui, poti face o "mini ancheta".
Poti sa incepi prin a afla daca bugetul pe 2010 a fost redus sau nu, de catre conducere.
Stabileste o intalnire cu directorul de Resurse Umane si afla daca maririle sunt limitate la un anumit procent sau daca exista un nivel prestabilit al salariului pentru postul tau.
Pentru ca majoritatea companiior prefera sa asigure transparenta, in discutiile de acest tip este binevenita o replica introductiva de genul: "nu sunt atat de informat despre politicile companiei pe cat mi-as dori sa fiu si sunt interesat sa aflu care sunt oportunitatile mele aici", ne sfatuiesc specialistii citati de cnn.com.... mai mult
Marti, 13 Aprilie 2010, ora 13:17