Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat majorarea salariului minim cu 2%, informează publicaţia Ekathimerini.
"Contrar sugestiilor reprezentanţilor mediului de afaceri, Guvernul a decis majorarea salariului minim cu 2% anul acesta", a declarat Mitsotakis, înaintea reuniunii online a Cabinetului.
Recunoscând că oamenii de afaceri şi grupurile comerciale au cerut îngheţarea salariului minim, din cauza circumstanţelor speciale provocate de pandemie şi de scăderea economiei cu 8% anul trecut, premierul elen a afirmat: "Am încredere în dinamismul economiei şi în perspectivele ei".
În sectorul privat, salariul minim este de 650 euro pe lună, iar salariul nominal este de 758 euro, dacă sunt incluse bonusurile de Crăciun şi de Paşti.
În urma creşterii de 2%, salariul minim lunar va creşte la 663 de euro (sau 773,50 euro dacă sunt luate în calcul toate cele 14 salarii).
Conform datelor Eurostat, peste două treimi dintre statele membre ale Uniunii Europene (21 din 27 de ţări membre) aveau la 1 ianuarie 2021 un salariu minim pe economie, care în general avea o valoare mai mică de 700 de euro pe lună în est şi de peste 1.500 de euro pe lună în nord-vestul blocului comunitar.
La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croaţia (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro),... mai mult
Marti, 27 Iulie 2021, ora 12:23
Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
Comisia Europeana a lansat de curand prima etapa a consultarii cu partenerii sociali (intreprinderile si sindicatele) cu privire la introducerea unui salariu minim garantat la nivelul intregii UE. Prin urmare, ce ar insemna introducerea acestei masuri pentru Romania, care ar fi formula de calcul si cum ar afecta alte state membre?
"Presedinta von der Leyen si-a exprimat dorinta ca fiecare lucrator din Uniunea noastra sa aiba un salariu minim echitabil care sa ii permita un trai decent, indiferent de locul in care lucreaza. Comisia lanseaza astazi o prima etapa a consultarii cu partenerii sociali - intreprinderile si sindicatele - cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucratorii din UE. Comisia adopta in prezent o postura de ascultare: vrem sa stim daca partenerii sociali sunt de parere ca este necesara actiunea la nivelul UE si, in caz afirmativ, daca doresc sa o negocieze intre ei", se arata in comunicatul Comisiei din 14 ianuarie.
Institutia mai arata ca nu va exista un salariu minim universal, iar orice potentiala propunere va reflecta traditiile nationale, indiferent daca acestea constau in contracte colective de munca sau in dispozitii juridice.
"Unele tari au deja in vigoare sisteme excelente. Comisia doreste sa se asigure ca toate sistemele sunt adecvate, acopera suficiente persoane, prevad o consultare aprofundata a partenerilor sociali si dispun de un mecanism de actualizare corespunzator. Justitia sociala este fundamentul economiei... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 07:49
Cresterea salariului minim nu le aduce un trai mai bun romanilor platiti la acest nivel. Motivul este rata inflatiei. Pentru ca scumpirea produselor si serviciilor depaseste ritmul in care a avut loc majorarea salariului minim.
Calculele realizate de Ziare.com arata ca un roman platit la acest nivel isi permite sa cumpere o cantitate mai mica de combustibil decat in 2017.
Desi acesta nu e cazul celor care castiga la nivelul salariului mediu, clasa de mijloc din tara noastra se confrunta cu alte probleme, dupa cum veti vedea mai jos.
Am folosit statistica INS pentru salariul minim, cel mediu si pentru rata inflatiei, respectiv statistica Oil Bulletin publicata de Comisia Europeana pentru pretul benzinei.
Februarie 2019
Salariul minim net: 1.263 de lei
Salariul mediu net: 2.933 de lei
Un litru de benzina: 5,72 de lei
Un roman care incaseaza salariul minim putea cumpara 220 de litri de benzina.
Un roman care incaseaza salariul mediu putea cumpara 512 de litri de benzina.
Rata anuala a inflatiei: 3,83%
Februarie 2018
Salariul minim net: 1.162 de lei
Salariul mediu net: 2.487 de lei
Un litru de benzina: 5,18 de lei
Un roman care incaseaza salariul minim putea cumpara 224 de litri de benzina.
Un roman care incaseaza salariul mediu putea cumpara 480 de litri de benzina.
Rata anuala a inflatiei: 2,1%
Februarie 2017
Salariul minim net: 1.065 de lei
Salariul mediu net: 2.236 de lei
Un litru de benzina: 4,81 de lei
Un roman care... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 11:08
Romania este cea de-a treia tara din Uniunea Europeana in topul celor mai mici salarii minime, fiind surclasata de Bulgaria si Lituania, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta KPMG.
Astfel, dintre cele 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE), Spatiului Economic European (SEE) si Elvetiei care au un salariu minim stabilit la nivel national, cel mai mic salariu minim brut pe economie il are Bulgaria (261 euro), urmata de Lituania (400 euro) si Romania (416 euro).
La polul opus, cele mai mari salarii minime brute pe economie se inregistreaza in Luxemburg (1.999 euro), Irlanda (1.834 euro) si Germania (1.818 euro).
In anul 2017, Romania avea al doilea cel mai mic salariu brut (323 euro), dupa Bulgaria. Aceasta schimbare de pozitie se datoreaza insa cresterii artificiale a salariului minim brut, ca urmare a transferului contributiilor sociale ale angajatorului in sarcina angajatului. Acest lucru este evidentiat si de faptul ca, din punctul de vedere al sumelor nete, pentru 2018, Romania are al doilea cel mai mic salariu net (243 euro), dupa vecina sa Bulgaria (202 euro).
Cota efectiva de impozitare in Romania este de 44%, a saptea cea mai mare cota de impozitare efectiva dintre cotele inregistrate in cele 20 de state membre ale UE, SEE si Elvetia care au un salariu minim stabilit la nivel national. Extremele sunt reprezentate de Irlanda, cu o cota efectiva de impozitare de 15%, si de Franta, cu o cota efectiva de 87%.
Consultantii KPMG... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 15:20
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat de curand pentru introducerea unui salariu minim pentru angajatii din zona euro, respectiv un venit minim garantat pentru cei care nu au un loc de munca. Ulterior, masurile ar urma sa fie extinse si in restul statelor membre UE. Dar ce ar insemna acest lucru pentru Romania?
"Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu. Acelasi lucru si pentru venitul minim de insertie/venitul minim garantat", a declarat seful Executivului european, la finalul lunii trecute, in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles.
Situatia actuala din UE si din Romania
Adevarul este ca exista cateva discrepante importante pe aceasta tema in randul statelor membre. In primul rand, nu toate tarile UE au un salariu minim.
Potrivit datelor Eurostat, in prezent sase state UE nu obliga companiile sa plateasca angajatii cu cel putin o anumita suma. E vorba de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia. De asemenea, alte tari, precum Germania, au adoptat de curand aceasta masura.
Pe de alta parte, nivelul salariului minim brut pe economie difera enorm de la o tara la alta.
In Romania, incepand de la 1 februarie, acesta a ajuns la 1.450 de lei, adica aproape 330 de euro, ceea ce inseamna ca suntem in topul statelor UE cu cel mai mic nivel al salariului minim, peste Bulgaria, dar sub alte tari foste comuniste si (evident)... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 06:56
Romania ar putea avea un salariu minim comparabil cu cel din celelalte tari ale Uniunii Europene in anul 2018 sau 2019, dupa ce, in prealabil, vor avea loc mai multe cresteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programata pentru 1 iulie 2015, a declarat, marti, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb.
"Potrivit Cartei Sociale a Uniunii Europene, salariul minim pe economie trebuie sa reprezinte 50 la suta din salariul mediu pe economia statului membru respectiv. La nivelul tarii noastre, vor avea loc in perioada urmatoare cresteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programata pentru data de 1 iulie a.c., cand salariul minim va creste de la 975 lei, cat este in prezent, la 1.050 lei.
Urmatoarea majorare este fixata pentru ianuarie 2016, cand salariul minim va ajunge la 1.200 de lei, masura de care vor beneficia 1,7 milioane de salariati, 30 la suta dintre acestia provenind din mediul privat si restul din... citeste mai departe despre "Cand vom avea salarii ca in restul UE - Promisiunea ministrului Rovana Plumb" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 12:59
1Romania se afla la coada clasamentului privind salariul minim din Uniunea Europeana, acesta fiind de doar 157,5 euro, in comparatie cu cel din Luxemburg, care este de 12 ori mai mare.
Potrivit cifrelor Eurostat, cel mai mare salariu minim din UE il primesc locuitorii din micul stat Luxemburg - 1.874 de euro, scrie site-ul New Europe.
Pe urmatoarele doua locuri se afla Belgia si Olanga, cu un salariu minim de 1.502 euro, respectiv 1.469 de euro. Urmeaza Irlanda (1.462 de euro), Franta (1.430 de euro) si Marea Britanie (1.264 ...citeste mai departe despre "Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 09:17
Bulgaria nu mai este pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste salariul minim pe economie, scrie luni cotidianul sofiot Trud.
Dupa ultima crestere din ianuarie, salariul minim pe economie in Bulgaria este de 159 euro, cu doi euro mai mare decat cel din Romania, noteaza ziarul, care citeaza datele serviciului Eurostat.
Acest lucru nu este un motiv de bucurie, dat fiind ca cele doua tari se transforma din ce in ce mai mult intr-o insula a saraciei pe continent, noteaza publicatia.
In celelalte tari sarace din UE, salariul minim este de cel putin doua ori mai mare fata de salariul minim din Romania si Bulgaria. Potrivit criteriilor Eurostat, venitul minim intr-o tara este mic daca se situeaza la nivel de intre 100 si 500 euro pe luna.
In Croatia, care inca nu a aderat la UE, salariul minim pe economie este de 374 euro, in timp ce in Turcia - care are o perspectiva europeana foarte indepartata - este de 429 euro pe luna.
In urma restrictiilor severe impuse Greciei, care, practic, se afla in faliment, salariul minim pe economie in aceasta tara a fost de 684 euro in ianuarie. In Grecia, Spania si Portugalia, cei care primesc un salariu minim pe economie, il primesc nu de 12, ci de 14 ori pe an, precizeaza Eurostat.
Cel mai mare salariu minim pe economie se inregistreaza in Olanda, Belgia si Luxemburg. In Marele Ducat, salariul minim pe economie este de 1.874 euro. mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 09:50