Salariul minim in Germania trebuie majorat gradual, la 10,45 euro (11,76 dolari) pe ora pana la mijlocul anului 2022, se arata in raportul publicat marti de comisia insarcinata sa evalueze aceasta problema, transmite DPA.
Votul in comisie privind necesitatea majorarii salariului minim a fost unanim. Din comisie fac parte reprezentanti ai sindicatelor, industriei si academicieni. Guvernul de la Berlin urmeaza sa includa in legislatie recomandarile comisiei.
Coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel a votat in 2014 o lege, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe ora si de care urmau sa beneficieze 15% din angajatii din Germania, care pana atunci primeau un salariu mai mic.
In 2017, salariul minim pe economie in Germania a fost majorat pana la 8,84 euro pe ora, iar in luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou, la 9,19 euro pe ora. In prezent, salariul minim in cea mai mare economie europeana se situeaza la 9,35 euro pe ora.
Conform recomandarilor comisiei, salariul minim ar urma sa creasca in patru etape: la 9,50 euro pe ora de la 1 ianuarie 2021; la 9,60 euro pe ora de la 1 iulie 2021; la 9,82 euro pe ora de la 1 ianuarie 2022; si in final la 10,45 euro pe ora de la 1 iulie 2022.
Conform unui studiu publicat recent, introducerea salariului minim in Germania a condus la cresterea productivitatii muncii in aceasta tara, stimulandu-i pe salariati sa schimbe compania.
Dupa introducerea unui... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 21:09
Salariul minim ar putea creste cu 7,2% in 2020, anunta premierul Ludovic Orban, precizand ca in aceasta saptamana vor fi definitivate propunerile pentru formula de calcul.
"In cursul acestei saptamani, definitivam propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Daca stabilim ca formula de calcul pentru salariul minim va fi determinata de rata inflatiei, indicele de crestere a preturilor de consum si indicele de crestere a productivitatii, salariul minim pe economie ar putea creste cu 7,2%", a declarat Ludovic Orban.
Mai exact, salariul minim brut va creste cu 149,7 lei, de la 2.080 de lei in prezent la 2.230 de lei.
Salariul minim net va creste cu 83 de lei, de la 1.263 de lei, cat este in prezent la 1.346 lei.
Saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban declara ca vrea un studiu foarte serios in ceea ce priveste majorarea salariului minim.
"Vrem ca la baza deciziei privind cresterea salariului minim - pentru ca va fi o crestere - sa stea un studiu foarte serios, o analiza de impact. Am convenit ca un grup de specialisti din ministerele Muncii si Finantelor sa pregateasca un astfel de studiu.
Ne intereseaza mai multi parametri: indicatorii economici care stau la baza cresterii, evaluarea impactului, efectele pe care le inregistreaza asupra mediului privat, starea companiilor din domeniu unde un mare numar de angajati lucreaza pe salariu minim, sa vedem ce profitabilitate au, impactul acestei cresteri asupra companiei.
Am cerut si o analiza... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:57
Au mai ramas doar trei zile pana la 1 decembrie, iar Guvernul inca nu s-a decis de cand va majora salariul minim brut pe economie.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca o decizie in acest sens va fi luata in zilele urmatoare.
"Inca nu s-a mutat (de la 1 decembrie la 1 ianuarie, majorarea salariului minim pe economie - n.red.) . Este o decizie in curs. Erau cele doua date 1 decembrie si 1 ianuarie si se va lua o decizie in Guvern, in urmatoarele zile", a afirmat Eugen Teodorovici, marti.
Ministrul Finantelor a dat de inteles vineri, la Guvern, ca salariul minim nu va mai creste de la 1 decembrie, asa cum anuntase prim-ministrul Viorica Dancila, majorarea urmand sa se realizeze, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2019.
Mai exact, intrebat vineri, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, daca majorarea salariului minim este prinsa in proiectul de buget pe anul viitor, ministrul Finantelor a confirmat acest lucru, dar a precizat ca data de la care va fi majorat trebuie sa fie o decizie a Guvernului, discutia vizand una dintre doua date - 1 decembrie sau 1 ianuarie.
"E o discutie cu sindicatele, cu mediul de afaceri. Ca si principiu si corect e corect ca in timpul jocului regulile sa fie schimbate cat mai putin si invocand mereu acea predictibilitate pe care trebuie sa o respectam, trebuie sa aratam mediului de afaceri ca suntem un partener serios si care sprijina aceasta zona a economiei, intelegand cu totii, mai ales cei de stanga, ca un... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 13:38
Salariul minim brut ar putea creste de la 1 ianuarie la 2.070 lei fata de 2.050 de lei cat era anuntat initial, afirma ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
"Asa cum am pus noi textul hotararii de guvern pe site, la ora actuala este in dezbatere publica, va fi o crestere pana la 2.050 de lei. Este foarte posibil ca aceasta crestere sa fie 2.070 de lei, ca sa respectam una dintre prevederile programului de guvernare care spune ca trebuie sa creasca pe net cu 100 de lei in fiecare an.
Am primit astfel de solicitari de modificare, in momentul in care vom scoate hotararea de guvern din dezbaterea publica, vom putea sa anuntam pe ce varianta mergem. Cu siguranta nu va fi mai mica de 2.050 de lei. Angajatorii care au citit programul de guvernare stiu ca trebuie sa-si ia masuri pentru ca in fiecare an acest salariu minim creste cu 100 de lei pe net", a declarat Olguta Vasilescu la Digi24.
Luna trecuta, ministrul Muncii a anuntat ca Guvernul pregateste o hotarare prin care salariul minim brut va creste de la 1.900 de lei la 2.050 de lei lunar, incepand de la 1 ianuarie 2019.
Actul normativ a intrat in dezbatere publica in 28 septembrie.
Potrivit expunerii de motive, se estimeaza ca majorarea salariului minim "va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru", iar "masura conduce la un impact asupra PIB real de 0,6 puncte procentuale".
"Prezentul act normaiv... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 14:28
Guvernul amana adoptarea hotararii care prevede cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018, a anuntat miercuri ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
Potrivit acesteia, decizia a fost luata pentru ca inca nu s-a obtinut avizul Consiliului Economic Social.
"Hotararea de guvern privind majorarea salariului minim va intra la o data ulterioara, pentru ca mai avem de luat avizul CES. Dar nu sunt niciun fel de probleme. Pur si simplu, trecem prin toate etapele necesare", a declarat Olguta Vasilescu la inceputul sedintei de guvern.
Iata Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati
In sedinta Executivului din 26 ianuarie, ministrul Muncii a anuntat ca salariul minim brut pe tara va creste la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, potrivit unei hotarari de guvern pe care a prezentat-o atunci spre prima lectura.
"Va propunem astazi o hotarare de guvern intr-o prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale.
Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018, in conditiile in care, la vremea respectiva, nu fusese luata in calcul intoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat", a declarat la acea vreme Lia Olguta Vasilescu.
Urmareste ce se intampla pe scena politica in timpul sedintei de guvern, dar si cele mai... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 14:41
Majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei, masura anuntata de curand de ministrul Muncii, va duce la cresterea amenzilor de circulatie, dar va avea si alte efecte pentru romani.
Valoarea punctul de amenda se calculeaza in functie de salariul minim. Mai exact, reprezinta 10% din acesta.
Daca va fi adoptata masura, dupa majorarea salariului minim de la 1.450 la 1.900 de lei, punctul de amenda va creste anul viitor de la 145 la 190 de lei.
Drept urmare, amenzile vor avea o valoare minima de 380 de lei si pot ajunge chiar si la 19.000 de lei.
Codul Rutier grupeaza sanctiunile, aproape 170 la numar, in patru clase (aplicabile persoanelor fizice) si o a cincea destinata exclusiv persoanelor juridice, pentru care amenzile, dupa majorarea de salariu anuntata, ar urma sa fie:
Clasa I: 2 sau 3 puncte, adica amenzi de 380, respectiv 570 de leiClasa II: 4 sau 5 puncte, adica amenzi de 760, respectiv 950 de leiClasa III: 6,7 sau 8 puncte, adica amenzi de 1.140, 1.330, respectiv 1.520 de leiClasa IV: intre 9 si 20 de puncte, adica amenzi cuprinse intre 1.710 si 3.800 de leiClasa V: intre 21 si 100 de puncte, adica amenzi cuprinse intre 3.990 si 19.000 de lei
Persoanele fara venituri ar urma sa plateasca o contributie la sanatate mai mare
Contributia la sanatate pentru romanii fara venituri se aplica in proportie de 5,5% din salariului minim brut pe economie sau 5,5% la valoarea a 7 salarii minime pe economie.
Majorarea salariului minim... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 13:28
Guvernul a decis ca salariul minim pe economie sa fie majorat de la 1.050 de lei, cat este in prezent, la 1.250 de lei. Cresterea se va aplica incepand cu 1 mai 2016.
Hotararea a fost luata miercuri de Executiv, in ultima sedinta de guvern de anul acesta, dupa lungi negocieri cu sindicatele, transmit televiziunile de stiri.
Ultima sedinta de guvern din acest an: Cresterea salariului minim, pe agenda
Astfel, Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de hotarare inaintat de Ministerul Muncii. Oficialii institutiei au negociat saptamana aceasta cu reprezentanti ai sindicatelor, care ar fi vrut ca majorarea sa se aplice incepand cu 1 ianuarie 2016.
Totusi, marti dimineata, la Comisia de Dialog Social, sindicatele, patronatele si Guvernul au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste salariul minim, si anume ca acesta sa fie majorat cu 200 de lei de la 1 mai 2016.
Ulterior, la sedinta Consiliului Economic si Social, patronatele si reprezentantii Guvernului au votat... citeste mai departe despre "Guvernul a decis: Creste salariul minim pe economie - vezi de cand si cu cat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Decembrie 2015, ora 14:05
Guvernul Ciolos are de gand sa majoreze salariul minim pe economie de abia din luna mai 2016, a declarat luni seara liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Liderul sindical a precizat ca propunerea reprezentantilor Guvernului, la discutiile de luni seara din Consiliul National Tripartit, nu poate fi acceptata de sindicate, care cer ca aceasta majorare sa se aplice din 1 ianuarie.
Bogdan Hossu a mai spus ca reprezentantii Guvernului si-au motivat propunerea de majorare a salariului minim incepand cu 1 mai prin faptul ca este necesara realizarea unui studiu de impact.
In conditiile in care reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si patronatelor nu au ajuns la un acord, discutiile continua, la ora transmiterii acestei stiri.
Consiliul National Tripartit, la care participa reprezentanti ai Guvernului si liderii confederatiilor sindicale si patronale, s-a intrunit luni seara, de la ora 17:00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie in ...citeste mai departe despre "Guvernul Ciolos vrea sa majoreze salariul minim de abia de la 1 mai" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Decembrie 2015, ora 20:11
Premierul Dacian Ciolos nu exclude majorarea salariului minim de anul viitor, insa este necesara o analiza a Guvernului in acest sens, pentru a se vedea daca masura este sau nu oportuna, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.
Acesta a facut declaratia dupa ce oficiali guvernamentali au purtat discutii cu reprezentantii sindicatelor, potrivit Digi 24.
La randul sau, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat ca in urma intalnirii de la Palatul Victoria "a ramas stabilit ca salariul minim pe economie reprezinta o prioritate si trebuie sa iasa o HG de la 1 ianuarie 2016, pentru finalizarea acestor probleme, pentru ca s-au ridicat cateva aspecte tehnice legat de implicatiile salariului minim".
Ce efecte va avea cresterea salariului minim: Disponibilizari, dificultati pentru firme si taieri de lefuri
In acelasi timp, Dan Suciu a declarat ca posibilitatea ca Guvernul sa majoreze salariul minim nu este exclusa, Executivul trebuie sa fara inainte un ...citeste mai departe despre "Guvernul Ciolos, discutii cu sindicatele pe majorarea salariului minim: Poate, dar nu pe repede inainte" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 17:02