Introducerea salariului minim in Germania, in anul 2015, a condus la cresterea productivitatii muncii in aceasta tara, stimulandu-i pe salariati sa schimbe compania, arata un studiu al cercetatorilor germani si englezi publicat marti, transmite AFP.
Contrar temerilor exprimate inainte de introducerea unui salariu minim pe economie in Germania, acesta "nu a antrenat o scadere a gradului de ocupare", a explicat Christian Dustmann, de la University College London (UCL).
Aceasta masura a condus chiar la "cresterea eficientei globale a productiei, gratie redistribuirii muncitorilor din intreprinderile mai putin productive spre intreprinderile mai productive", a adaugat Christian Dustmann.
Dupa introducerea unui salariu minim, anumiti angajati cu salarii scazute au migrat spre companii mai mari care ofereau locuri de munca in regim full time si mai bine calificate, precum si o recompensa salariala mai mare pentru aceiasi munca, au observat cercetatorii de la University College London (UCL) si Institutul german pentru piata muncii (IAB).
In regiunile unde salariul mediu era mai modest, iar introducerea unui salariu minim a complicat situatia, s-a constatat o scadere a numarului de mici companii cu cel putin trei angajati in beneficiul marilor companii, ceea ce a imbunatatit mix-ul companiilor in aceste regiuni, arata autorii studiului.
Coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel a votat in 2014 o lege, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, privind... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 14:29
Germania, prima economie europeana, a decis sa introduca un salariu minim pentru ucenici, o masura care va duce la cresterea veniturilor pentru zeci de mii de tineri, transmite DPA.
Cabinetul cancelarului Angela Merkel a aprobat miercuri o propunere legislativa care prevede introducerea unui salariu de 515 euro pe luna pentru ucenici, incepand din 2020.
Acest salariu ar urma sa creasca in fiecare an, ajungand la 585 de euro pe luna in 2021 si la 620 de euro pe luna in 2022.
Potrivit datelor Agentiei Federale a Muncii, aproape 65.000 de ucenici castigau mai putin de 400 de euro pe luna la finele lui 2017 si alti 50.000 castigau mai putin de 500 de euro, acestia reprezentand impreuna 7% din numarul total de ucenici din Germania.
Masura care vizeaza salariul minim pentru ucenici este separata de salariu minim national pentru angajati, care a fost introdus in 2015 si al carui nivel este revizuit in mod regulat.
In prezent, acest salariu minim national este de 9,19 euro pe ora sau 1.600 de euro pe luna pentru un loc de munca in regim full time. mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:25
Guvernul german a aprobat miercuri cresterea salariului minim cu 0,35 euro pe ora, la 9,19 euro (10,43 dolari), incepand din 2019, si la 9,35 euro pe ora din 2020.
Majorarea, care ar putea sprijini consumul in cea mai mare economie europeana, a fost propusa in iunie de o comisie alcatuita din reprezentanti ai angajatilor, ai sindicatelor si experti, transmit AP si Reuters.
Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus in 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe ora valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima data, salariul minim a fost majorat in 2017, pana la nivelul actual de 8,84 euro pe ora.
"Cred ca un salariu minim de 12 euro pe ora ar fi adecvat. Companiile nu ar trebui sa faca economii in privinta salarizarii", a afirmat ministrul de Finante, Olaf Scholz, pentru publicatia Bild.
Cu anumite exceptii, salariul minim se aplica tuturor angajatilor, cu exceptia somerilor de lunga durata, care au gasit un nou loc de munca in ultimele sase luni. Unele sectoare ale economiei germane au insa propriul lor salariu minim, care este mai mare decat cel impus la nivel national.
Atat Fondul Monetar International, cat si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica au sfatuit Germania sa majoreze salariile si sa investeasca mai mult pentru a stimula cererea interna si a reduce excedentul sau mare de cont curent.
Oficiul Federal pentru Munca a anuntat marti ca numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca a coborat in... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 17:09
Introducerea salariului minim in Germania in 2015 ar putea majora cresterea primei economii europene cu 0,5% timp de zece ani, se arata intr-un studiu publicat marti de Institutului economic german (IMK).
Persoanele cu cele mai scazute salarii au beneficiat de pe urma majorarii medii de 18% a salariilor, dupa ce angajatorii au fost obligatia sa plateasca nivelul minim. De asemenea, au profitat si cei cu salarii aproape de nivelul mediu, conform studiului IMK, transmite DPA.
Salariile mai ridicate din acest grup vor contribui in urmatorii sapte ani la o crestere a consumului de 0,50-0,70%, ceea ce va majora si veniturile statului. Prin urmare, IMK estimeaza ca introducerea salariului va majora PIB-ul cu 0,50% timp de zece ani, comparativ cu aceeasi perioada fara salariul minim.
Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus in 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe ora valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima data salariul minim a fost majorat in 2017, pana la nivelul actual de 8,84 euro pe ora.
La inceputul lui 2019 salariu minim ar urma sa creasca la 9,19 euro pe ora si apoi la 9,35 euro pe ora in 2020, daca Executivul de la Berlin va implementa recomandarile unei comisii alcatuite din reprezentanti ai angajatilor, ai sindicatelor si experti.
Cu anumite exceptii, salariul minim se aplica tuturor angajatilor cu exceptia somerilor de lunga durata care au gasit un nou loc de munca in ultimele sase luni. Unele sectoare ale economiei... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 09:24
Guvernul german a decis vineri sa suspende temporar aplicarea noului sau salariu minim in cazul soferilor, in principal din Europa de Est, cand acestia tranziteaza tara, aspect reclamat la Comisia Europeana de mai multe tari, printre care Polonia, Romania si Ungaria.
"Din consideratie pentru vecinii sai" - in conditiile in care in Polonia firmele de transport si guvernul s-au angajat intr-o veritabila campanie impotriva noului sistem - guvernul a decis sa suspende dispozitia privitoare la transportul de tranzit pana la "clarificarea chestiunii juridice europene", a declarat in cadrul unei conferinte de presa de la Berlin ministrul Muncii, Andrea Nahles, la finalul unei intrevederi cu omologul polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, arata AFP.
Romania a sesizat Comisia Europeana, din cauza salariului minim din Germania
Sesizata de Polonia, Romania, Marea Britanie si alte tari, in total 13, Comisia Europeana a lansat la 21 ianuarie o "procedura preliminara" pentru a verifica ...citeste mai departe despre "Salariul minim in Germania: A cedat Berlinul in fata Romaniei, Poloniei si Ungariei?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 19:59
De la 1 ianuarie, Germania a introdus salariul minim pe economie de 8,5 euro pe ora, nivel apropiat de cel din Franta si peste cel din Marea Britanie.
Un studiu al organizatiei INSM (The Initiative New Social Market Economy) estimeaza ca numarul locurilor de munca se va reduce cu 250 mii pana la 570 mii, ceea ce va greva asupra perspectivelor de crestere ale economiei germane.
Particularitate importanta: salariul minim ar urma sa se aplice nu doar pentru rezidentii germani, ci pentru orice angajat care lucreaza in Germania.
Evident, cresterea costurilor cu munca lucratorilor cu angajatori straini care activeaza in Germania va afecta competitivitatea acestora din urma, ceea ce implica probleme si pentru Romania, care obtine anual venituri din activitatea de transport de aproape trei miliarde de euro.
Dincolo de ...citeste mai departe despre "Germania a introdus salariul minim: Efecte asupra companiilor straine si observatii pentru Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 09:55
Camera inferioara a Parlamentului Germaniei, Bundestag, a aprobat joi introducerea primului salariu minim din istoria tarii, de 8,5 euro pe ora, nivel mai ridicat decat in Statele Unite si Marea Britanie.
Crestin-democratii cancelarului Angela Merkel au fost de acord cu introducerea salariului minim in cadrul acordului de coalitie cu Partidul Social Democrat, transmite BBC, citat de Mediafax.
Stabilirea nivelului minim de salarizare din Germania a revenit pana acum sindicatelor si patronatelor, statul german fiind in prezent unul dintre cele sapte state din Uniunea Europeana unde nu exista un salariu minim la nivel national.
Salariul minim a facut obiectul multor controverse in Germania, liderii de afaceri avertizand ca efectul va fi un numar mai mic de locuri de munca, sau transferarea activitatilor de productie in alte tari, unde costul fortei de munca este mai scazut. Criticii masurii au mai avertizat ca introducerea salariului minim va face Germania mai putin competitiva.
Pe de alta parte, sustinatorii deciziei au fost nemultumiti de unele concesii, intre care o perioada de gratie de doi ani pentru unii angajatori, inainte de introducerea salariului minim.
In plus, prevederea nu se refera la minori, stagiari, ucenici sau somerii de lunga durata, in primele sase luni de la reangajare.
Pentru restul angajatilor, reglementarile intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, iar salariul minim va fi revizuit anual, incepand din 1 ianuarie 2018.
Legea necesita si... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:49
Cancelarul german Angela Merkel, care pledeaza pentru un salariu minim negociat ramura cu ramura in Germania, si-a reiterat opozitia ferma fata de un salariu de baza generalizat, pe care il considera cauza somajului in unele tari din Europa, potrivit interviului acordat ziarului german Bild Zeitung, publicat joi.
Declarandu-se o aparatoare a locurilor de munca in Germania, dna Merkel sustine ca salariul minim generalizat (care nu exista in Germania) este motivul pentru care "numeroase tari in Europa au o rata a somajului mult mai ridicata decat in Germania, salariile nefiind in raport cu randamentul".
Cu un somaj de 6,9% inregistrat in martie, Germania cunoaste in prezent un somaj apropiat de nivelul cel mai scazut al acestuia de la reunificarea celor doua tari germane in 1990.
Dna Merkel se opune ferm unui "salariu minim generalizat impus de politici", referindu-se la un proiect de lege in acest sens, adoptat la inceputul lunii martie de opozitia de stanga, care controleaza Camera superioara a Parlamentului (Bundesrat), potrivit ziarului.
Germania nu are un salariu minim aplicabil tuturor salariatilor, dar partenerii sociali au posibilitatea de a conveni asupra lui, regiune cu regiune si sector cu sector. Acesta este deja cazul pentru BTP.
Pentru a preveni derapajele in unele meserii, conservatorii (CDU si aripa bavareza a CSU) dnei Merkel vor sa introduca un salariu minim obligatoriu in sectoarele in care acesta nu exista.
La inceputul lunii martie,... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 09:25
Camera superioara a Parlamentului german, Bundesratul, a aprobat vineri introducerea unui salariu minim general in Germania, cu plata a 8,5 euro pe ora de lucru, desi propunerea ar putea fi respinsa in Bundestag, camera inferioara a Parlamentului.
Initiativa a avut sprijinul landurilor controlate de social-democrati, verzi si stanga, toti in opozitie la nivel national, care inca detin o majoritate suficienta in camera superioara germana.
Propunerii i s-a alaturat si landul Saarland, care este guvernat de Uniunea Crestin-Democrata, a cancelarului Angela Merkel, in coalitie cu Partidul Social-Democrat.
Totusi, partidele Uniunii (crestin-democratii si crestin-socialii) si Partidul Liber-Democrat (FDP), care formeaza coalitia guvernamentala la Berlin, anuntasera ca initiativa privind introducerea salariului minim va fi respinsa de Bundestag, asupra caruia detin controlul.
In Germania nu exista un salariu minim general stabilit si se lasa la latitudinea patronatului si a sindicatelor, in diversele sectoare de munca, stabilirea prin acord a remuneratiilor angajatilor. mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 17:43