Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
Comisia Europeana a lansat de curand prima etapa a consultarii cu partenerii sociali (intreprinderile si sindicatele) cu privire la introducerea unui salariu minim garantat la nivelul intregii UE. Prin urmare, ce ar insemna introducerea acestei masuri pentru Romania, care ar fi formula de calcul si cum ar afecta alte state membre?
"Presedinta von der Leyen si-a exprimat dorinta ca fiecare lucrator din Uniunea noastra sa aiba un salariu minim echitabil care sa ii permita un trai decent, indiferent de locul in care lucreaza. Comisia lanseaza astazi o prima etapa a consultarii cu partenerii sociali - intreprinderile si sindicatele - cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucratorii din UE. Comisia adopta in prezent o postura de ascultare: vrem sa stim daca partenerii sociali sunt de parere ca este necesara actiunea la nivelul UE si, in caz afirmativ, daca doresc sa o negocieze intre ei", se arata in comunicatul Comisiei din 14 ianuarie.
Institutia mai arata ca nu va exista un salariu minim universal, iar orice potentiala propunere va reflecta traditiile nationale, indiferent daca acestea constau in contracte colective de munca sau in dispozitii juridice.
"Unele tari au deja in vigoare sisteme excelente. Comisia doreste sa se asigure ca toate sistemele sunt adecvate, acopera suficiente persoane, prevad o consultare aprofundata a partenerilor sociali si dispun de un mecanism de actualizare corespunzator. Justitia sociala este fundamentul economiei... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 07:49
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Salariul minim nu va mai creste la 2.350 de lei pentru persoanele cu o vechime in munca de cel putin 15 ani, asa cum anuntasera guvernantii initial.
Majorarea se va face doar pentru persoanele incadrate pe functii cu studii superioare, cu o bechime de cel putin 1 an, informeaza Profit.ro.
"Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ultarioare, se stabileste in bani, fara a incluide sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora.
Prin exceptie de la prevederile alin. (1), incepand cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se majoreaza de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora", se arata in documentul obtinut de Profit.ro.
La inceputul lunii noiembrie, fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunta ca de la 1 ianuarie salariul minim pe economie creste la 2.080 lei, iar pentru cei cu studii superioare si pentru cei care au minim 15 ani vechime la 2.350 lei.
"De la 1 ianuarie,... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 09:56
Croatia ia noi masuri pentru a sprijini cresterea competitivitatii economice: majorarea salariului minim cu 5% si extinderea numarului de licente pentru angajatii straini in 2018.
De asemenea, Guvernul de la Zagreb a redus cu 50% contributiile pe care angajatorii trebuie sa le plateasca pentru salariul minim, in scopul reducerii costurilor cu salariile, transmite Reuters.
"Aceste masuri sunt atat in beneficiul angajatorilor, cat si in cel al angajatilor", a declarat premierul Andrej Plenkovic, dupa reuniunea Cabinetului.
De anul viitor, salariul minim net in Croatia va creste la 2.752 kuna (429,63 dolari), in timp ce salariul minim brut va fi de 3.439 kuna. Cifra reprezinta 43% din salariul mediu brut din septembrie, care s-a ridicat la 7.989 kuna.
"Obiectivul nostru pe termen mediu este sa majoram salariul minim la 50% din salariul mediu brut", a afirmat ministrul Muncii, Marko Pavic.
In Croatia, aproximativ 75.000 de angajati primesc salariul minim.
De asemenea, de anul viitor, numarul licentelor pentru angajatii straini va creste la 31.000, de la 9.000 anul acesta.
Croatia are nevoie de angajati straini in constructii, turism, constructia navelor si industria metalurgica. In ultimii ani, aceste industrii au fost afectate de lipsa fortei de munca. Majoritatea angajatilor straini vine din tari din afara UE.
La o populatie de 4,3 milioane de locuitori, Croatia are o rata a somajului de 11,6% sau aproximativ 180.000 de persoane. Anul acesta, economia... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 16:20
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat de curand pentru introducerea unui salariu minim pentru angajatii din zona euro, respectiv un venit minim garantat pentru cei care nu au un loc de munca. Ulterior, masurile ar urma sa fie extinse si in restul statelor membre UE. Dar ce ar insemna acest lucru pentru Romania?
"Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu. Acelasi lucru si pentru venitul minim de insertie/venitul minim garantat", a declarat seful Executivului european, la finalul lunii trecute, in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles.
Situatia actuala din UE si din Romania
Adevarul este ca exista cateva discrepante importante pe aceasta tema in randul statelor membre. In primul rand, nu toate tarile UE au un salariu minim.
Potrivit datelor Eurostat, in prezent sase state UE nu obliga companiile sa plateasca angajatii cu cel putin o anumita suma. E vorba de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia. De asemenea, alte tari, precum Germania, au adoptat de curand aceasta masura.
Pe de alta parte, nivelul salariului minim brut pe economie difera enorm de la o tara la alta.
In Romania, incepand de la 1 februarie, acesta a ajuns la 1.450 de lei, adica aproape 330 de euro, ceea ce inseamna ca suntem in topul statelor UE cu cel mai mic nivel al salariului minim, peste Bulgaria, dar sub alte tari foste comuniste si (evident)... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 06:56
Decalajele dintre Romania si restul tarilor din Uniunea Europeana ar putea sa se micsoreze abia in urmatorii 10 ani, cred analistii si specialitii contactati de Business24.
Intr-un scenariu optimist, salariul minim al romanilor in momentul intrarii in zona euro ar putea fi asemanator cu cel din Polonia, de 336 de euro.
Romanii se afla pe penultimul loc intr-un clasament al salariilor minime din Uniunea Europeana, cu o valoare a acestuia de 162 de euro pe luna, in fata Bulgariei care ofera un salariu minim lunar de 138 de euro, potrivit datelor oficiale ale Biroului de Statistica al UE, Eurostat.
Salariatii din Luxemburg beneficieaza de cel mai mare salariu minim lunar acordat in Europa, respectiv de 1.801 euro, adica de 11 ori mai mare decat cel din Romania.
In Ungaria, salariul minim garantat lunar este de 296 de euro, in timp ce grecii vor primi un salariul minim garantat lunar de 750 de euro pe luna, dupa masurile de austeritate aplicate de Guvernul elen.
Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca in Romania nu ar trebui sa se faca din salariul minim un indicator de bunastare fiindca o crestere a acestuia ar crea mari probleme romanilor care isi cauta de lucru.
"Un salariu minim cu mult peste salariul de echilibru de pe piata muncii nu face altceva decat sa descurajeze angajatorii sa angajeze mana de lucru suplimentara si posibilitatile ca cei nou intrati pe piata muncii sa-si gaseasca locuri de... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:07
Cu o rata de crestere de 1,8% in trimestrul al treilea din anul 2011, comparativ cu trimestrul anterior, Romania se mentine pe prima pozitie din UE-22, cu cea mai mare crestere economica, arata o analiza economica realizata de Andreea Paul Vass.
Sectoarele economice care au contribuit la acest succes sunt agricultura, cu cea mai spectaculoasa crestere in trimestrul al treilea din anul 2011, de peste 22%, urmata de constructii (7%) si industrie (6%).
Fata de trimestrul corespunzator din anul 2010, cresterea economica de 4,4% din trimestrul al treilea a pozitionat Romania pe locul 5 in UE, fiind depasita doar de Estonia, Lituania, Letonia si Suedia. PIB s-a ridicat la 155 miliarde lei la preturi curente.
"In primele 9 luni din anul 2011, PIB a ajuns la circa 388,7 miliarde lei la preturi curente, in crestere cu 2,7% fata de perioada corespunzatoare din anul 2010, ca urmare a sprijinului venit in special din agricultura (16,4%) si industrie (6,8%)", arata documentul citat.
Moody's estimeaza o crestere economica de 2,2% pentru Romania
Agentia de rating Moody's estimeaza o crestere economica de 2,2% pentru Romania, sustinuta de accelerarea absorbtiei fondurilor europene, si un nivel al inflatiei de 3% in anul 2012. Cifrele prognozate se aliniaza estimarilor Executivului si confirma corectiudinea evaluarii economice pentru anul 2012, subliniaza analiza.
Cresterea productiei industriale cu 4,8% in luna octombrie din anul 2011 fata de aceeasi luna a anului... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:42