Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
Salariul minim european este un concept nou si fierbinte despre care se discuta din ce in ce mai mult la nivelul Uniunii Europene si ar putea fi de 60% din salariul mediu pentru fiecare stat membru, a declarat marti Claudia Sofianu, Partener, liderul Diviziei de impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania, la Conferinta Anuala de Fiscalitate EY Romania.
"Un concept nou si fierbinte despre care se discuta din ce in ce mai mult incepand cu anul trecut la nivelul Uniunii Europene si anume notiunea de salariu minim european. Salariul minim european care ar insemna un salariu de referinta pentru toate tarile membre ale Uniunii Europene.
Este greu de crezut ca se va stabili o suma, o valoare anume, tinand seama de diferentele dintre diferitele tari membre, insa intentia este de a stabili un cadru, o formula de calcul si alinierea tuturor tarilor membre.
Anul trecut, fostul vicepresedinte al Comisiei Europene prevedea un cadru de referinta de 60% din salariul mediu pentru fiecare stat membru si in contextul noii presedintii a Comisiei Europene si a declaratiilor noului comisar pentru Ocuparea fortei de munca, luxemburghezul Nicolas Schmit, acest concept pare din ce in ce mai ancorat in angajamentul Comisiei Europene de a opri exodul fortei de munca dinspre Est spre Vest", a spus Claudia Sofianu.
Potrivit reprezentantului EY Romania, conceptul este important pentru angajatori, deoarece Romania este de cativa ani sub acest cadru de referinta.
Ea a precizat ca... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 14:15
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 1.450 de lei la 1.900 de lei lunar, incepand cu 1 ianuarie 2018, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unei Hotarari de Guvern publicata in Monitorul Oficial din 29 noiembrie 2017.
Salariul de baza minim brut pe tara "se stabileste la 1.900 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,66 ore, in medie, pe luna, in anul 2018, reprezentand 11,40 lei/ora", se mentioneaza in document.
Majorarea salariului minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei reprezinta o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
"Majorarea salariului de baza minim brut pe tara urmareste depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie, astfel incat sa se apropie de 50%, media din Europa", preciza Executivul in data de 29 noiembrie intr-un comunicat remis AGERPRES.
Nivelul de 1.900 de lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, mai informeaza Guvernul.
Aplicarea acestei masuri va avea un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocuparii, cresterea puterii de cumparare a salariatilor si reducerea muncii la negru, mentiona sursa citata. mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 10:37
1Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat de curand pentru introducerea unui salariu minim pentru angajatii din zona euro, respectiv un venit minim garantat pentru cei care nu au un loc de munca. Ulterior, masurile ar urma sa fie extinse si in restul statelor membre UE. Dar ce ar insemna acest lucru pentru Romania?
"Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu. Acelasi lucru si pentru venitul minim de insertie/venitul minim garantat", a declarat seful Executivului european, la finalul lunii trecute, in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles.
Situatia actuala din UE si din Romania
Adevarul este ca exista cateva discrepante importante pe aceasta tema in randul statelor membre. In primul rand, nu toate tarile UE au un salariu minim.
Potrivit datelor Eurostat, in prezent sase state UE nu obliga companiile sa plateasca angajatii cu cel putin o anumita suma. E vorba de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia. De asemenea, alte tari, precum Germania, au adoptat de curand aceasta masura.
Pe de alta parte, nivelul salariului minim brut pe economie difera enorm de la o tara la alta.
In Romania, incepand de la 1 februarie, acesta a ajuns la 1.450 de lei, adica aproape 330 de euro, ceea ce inseamna ca suntem in topul statelor UE cu cel mai mic nivel al salariului minim, peste Bulgaria, dar sub alte tari foste comuniste si (evident)... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 06:56
Un studiu realizat de firma de consultanta fiscala si audit KPMG a aratat care sunt tarile cu cel mai mic, respectiv cel mai mare salariu minim din Europa si care este valoarea acestora.
Cel mai mic salariu minim din Europa este de 214 euro pe luna in Bulgaria, iar cel mai mare este de 1.923 de euro pe luna in Luxemburg. In Romania, salariul minim este de circa 236 de euro brut pe luna.
Guvern: Salariile bugetarilor vor fi majorate in medie cu 20%
Un numar de 22 de state din Europa au stabilit, prin legislatie, un salariu minim la nivel national.
"Aproape toate statele incluse in studiu au o forma de salariu minim, dar aspectele specifice variaza foarte mult de la un stat la altul. In unele state, cum e Romania, exista un salariu minim unic la nivel national, iar altele au mai multe niveluri de salariu minim, care depind de factori precum industria in care activeaza angajatorul, functia detinuta de angajat, varsta acestuia, sau de alte criterii.
In aceste cazuri, ...citeste mai departe despre "Tarile cu cel mai mic si cel mai mare salariu minim din Europa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 23:04
Datele prezentate de Eurostat arata ca raportul dintre salariul minim din Romania si cel din principalele tari dezvoltate ale Uniunii ramane in apropierea cotei de 1 la 7.
Raportat la nivelul nostru, Belgia, Olanda, Germania, Franta si Irlanda se incadreaza in intervalul 670% - 690% (Luxemburg ar avea un raport de aproape 9 la 1 fata de noi, dar ramane o exceptie in context european).
Raportul salariului minim fata de tarile cu un nivel dezvoltare ceva mai redus, grupate in partea sudica a continentului, este undeva in jur de 1 la 3, extremele fiind Portugalia (271%) si Slovenia (363%).
De retinut, in pofida problemelor economice cu care se confrunta si a scaderii cu 22%, survenita in anul 2013, Grecia are un salariu minim de peste trei ori mai mare fata de cel din Romania.
Guvernul are viziuni mari: Salarizarea bugetarilor, facuta pe 5 categorii, nu 111 ca acum
Ponta se plange iar ...citeste mai departe despre "Salariul minim la 1 ianuarie 2015 - cine, cat in Europa. Ramanem la doar o septime fata de Occident" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:42
Romania se afla la coada clasamentului privind salariul minim din Uniunea Europeana, acesta fiind de doar 157,5 euro, in comparatie cu cel din Luxemburg, care este de 12 ori mai mare.
Potrivit cifrelor Eurostat, cel mai mare salariu minim din UE il primesc locuitorii din micul stat Luxemburg - 1.874 de euro, scrie site-ul New Europe.
Pe urmatoarele doua locuri se afla Belgia si Olanga, cu un salariu minim de 1.502 euro, respectiv 1.469 de euro. Urmeaza Irlanda (1.462 de euro), Franta (1.430 de euro) si Marea Britanie (1.264 ...citeste mai departe despre "Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 09:17
Cancelarul german Angela Merkel, care pledeaza pentru un salariu minim negociat ramura cu ramura in Germania, si-a reiterat opozitia ferma fata de un salariu de baza generalizat, pe care il considera cauza somajului in unele tari din Europa, potrivit interviului acordat ziarului german Bild Zeitung, publicat joi.
Declarandu-se o aparatoare a locurilor de munca in Germania, dna Merkel sustine ca salariul minim generalizat (care nu exista in Germania) este motivul pentru care "numeroase tari in Europa au o rata a somajului mult mai ridicata decat in Germania, salariile nefiind in raport cu randamentul".
Cu un somaj de 6,9% inregistrat in martie, Germania cunoaste in prezent un somaj apropiat de nivelul cel mai scazut al acestuia de la reunificarea celor doua tari germane in 1990.
Dna Merkel se opune ferm unui "salariu minim generalizat impus de politici", referindu-se la un proiect de lege in acest sens, adoptat la inceputul lunii martie de opozitia de stanga, care controleaza Camera superioara a Parlamentului (Bundesrat), potrivit ziarului.
Germania nu are un salariu minim aplicabil tuturor salariatilor, dar partenerii sociali au posibilitatea de a conveni asupra lui, regiune cu regiune si sector cu sector. Acesta este deja cazul pentru BTP.
Pentru a preveni derapajele in unele meserii, conservatorii (CDU si aripa bavareza a CSU) dnei Merkel vor sa introduca un salariu minim obligatoriu in sectoarele in care acesta nu exista.
La inceputul lunii martie,... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 09:25
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, si-a exprimat compasiunea pentru poporul grec in legatura cu masurile dure care i-au fost impuse, dar a atras atentia asupra salariilor mici ale est-europenilor care, cu toate acestea, contribuie la salvarea Greciei.
"Compatimesc cetatenii greci", afirma ministrul, care a fost criticat dur la Atena dupa ce a afirmat miercuri ca are indoieli serioase cu privire la fundamentul organizarii alegerilor legislative in aprilie in Grecia, ceea ce a fost intrepretata drept o tentativa de ingerinta.
"Majoritatea celor afectati de reforme si masuri de austeritate, si lasati-ma sa-mi exprim aici inca o data consideratia pe care o am pentru ei, nu sunt cu nimic responsabili de lentoarea reformelor, pierderea competitivitatii sau utilizarea ineficienta a bugetelor in trecut", a declarat acesta intr-un interviu acordat editiei de duminica a cotidianul Tagesspiegel.
Dar daca poate intelege furia si indignarea grecilor fata de reducerea salariului minim, el aminteste ca acesta va fi pe viitor "aproape la acelasi nivel cu cel din Spania".
Pe de alta parte, "ce ar trebui sa mai spuna oamenii din tarile din Europa de Est sau din tarile baltice, unde salariul minim este cu mult mai mic, dar care vor contribui, de asemenea, la salvarea Greciei?", se intreaba el.
In timp ce Grecia asteapta deblocarea unui nou imprumut care sa o ajute sa evite falimentul, mai multe declaratii pesimiste sau critice ale oficialilor germani cu privire la... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 10:57