Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) nu sustine diferentierea salariului minim pe economie si solicita Camerei Deputatilor, ca for decizional, sa respinga acest proiect de lege pe motiv de neconstitutionalitate, dar si pentru ca nu a fost efectuat niciun studiu privind impactul asupra IMM-urilor.
"Prin aceasta lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu sustine diferentierea salariului minim pe economie in functie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educatia pentru salariati din diverse sectoare. Noi am spus public ca ar trebui sa fie analizata posibilitatea introducerii unui salariu minim pe ora, nu pe luna, plata fiind facuta in functie de numarul de ore lucrate, cu imbunatatirea corespunzatoare a Codului Muncii. De altfel, Constitutia Romaniei stabileste existenta unui singur salariu minim brut pe economie. Practic, prin aceasta propunere de lege, se vor introduce 11 salarii minime brute pe economie", a declarat, luni, presedintele presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca proiectul de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala se va afla marti pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala.
Potrivit sursei citate, prin aceasta lege se intentioneaza "echilibrarea" sistemului de salarizare intre sectorul bugetar... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 14:35
Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
Ordonanta de urgenta prin care a fost adoptat salariul minim garantat in plata valabil incepand cu 1 ianuarie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial.
Actul normativ reglementeaza salariul minim brut corespunzator unei luni de munca cu program normal, in medie de 167,333 ore.
Salariul se stabileste diferentiat, astfel:
a) Suma de 2.080 lei pentru persoanele ce nu au studii superioare;
b) Suma de 2.350 lei pentru persoanele incadrate in functii ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane inregistreaza o vechime in campul muncii in domeniul respectiv de minim 1 an.
De aici, venim cu urmatoarele observatii:
* Daca o persoana a absolvit o facultate si are o vechime in campul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiaza in mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, daca este incadrata in alta activitate decat domeniul in care a absolvit studiile superioare.
De exemplu: O persoana este inginer, a absolvit Facultatea de Constructii si efectueaza activitate de marketing - clienti, intr-un departament de ofertare. Pentru aceasta situatie, nu este impus salariul minim majorat.
* Din analiza textului normativ, observam faptul ca functia prestata trebuie sa impuna obligatia de a avea studii superioare.
De exemplu: Daca intr-un birou de contabilitate, pentru functia de contabil se solicita, conform Clasificatiei ocupatiilor din Romania, studii medii, iar aceasta functie este realizata de un economist absolvent de studii superioare, nici in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 11:28
Premierul Viorica Dancila a confirmat, joi, ca salariul minim pentru persoanele cu o vechime in munca de cel putin 15 ani nu mai creste la 2.350 de lei, asa cum anuntasera guvernantii initial.
In sedinta de vineri, Guvernul va aproba aceasta majorare de la 1 ianuarie doar pentru persoanele incadrate pe functii cu studii superioare, cu o vechime de cel putin 1 an.
"Pentru cresterea salariului minim la 2.350 de lei se vor lua in calcul doar studiile, nu ne vom referi la vechime", a declarat premierul Viorica Dancila, dupa o intalnire cu Liviu Dragnea, in biroul sau de la Camera Deputatilor.
La inceputul lunii noiembrie, fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunta ca de la 1 ianuarie salariul minim pe economie creste la 2.080 lei, iar pentru cei cu studii superioare si pentru cei care au minim 15 ani vechime la 2.350 lei.
"De la 1 ianuarie, ar urma sa fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei si pentru cei care au minim 15 ani vechime, tot 2.350 de lei", a spus Lia Olguta Vasilescu.
Luna trecuta, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta prin care a fost introdusa definitia de salariu minim diferentiat.
Urmeaza ca maine Executivul sa adopte o hotarare in care vor fi mentionate sumele si momentul de la care OUG intra in vigoare.
Noul ministru al Muncii, Marius Budai, a declarat luni ca majorarea salariului minim va intra in vigoare la 1 ianuarie.
"Salariul minim pe economie,... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 17:00
Marirea salariului minim pe economie in mod diferentiat nu este posibila pentru ca incalca principiul statutar din Codul muncii care spune ca la munca egala plata egala, a spus, luni, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, intr-o conferinta de specialitate.
"In Codul muncii exista o reglementare a unui salariu minim pe economie. Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta aceasta reglementare si a spus ca exista posibilitatea mai multor salarii minime pe economie. Dar putem spune ca marirea salariului minim pe economie in mod diferentiat nu este posibila pentru ca incalca principiul statutar din Codul muncii care spune ca la munca egala plata egala. Putem avea o persoana cu 14 ani de vechime cu un salariu de 2.090 de lei si o persoana care are cu un an mai multa vechime care are un salariu mai mare pentru acceasi munca prestata. In acest moment, cu aceasta nedreptate, spunem noi, cand statul stabileste in mod arbitrar salariul minim pe economie, se poate juca in mod constant cu economia, neavand nicio responsabilitate", a apreciat Florin Jianu.
CNIPMMR nu sustine cresterea salariului minim brut pe tara, fara o fundamentare riguroasa pe criterii obiective, fara realizarea unui studiu de impact, fara aplicarea Testului IMM, fara consultarea tuturor confederatiilor patronale reprezentative, fara masuri de imbunatatire a reglementarilor privind relatiile de munca, fara simplificarea... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 13:06
Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, ordonanta de urgenta care prevede modificarea Codului Muncii si introduce definitia de salariu minim diferentiat.
Dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, Executivul urmeaza sa aprobe o hotarare in care sa fie mentionate sumele si momentul de la care OUG intra in vigoare.
"Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003, si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca.
Prin hotarare de guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii.
Ordonanta de urgenta nu a figurat pe ordinea de zi publicata de Guvern, intrand pe ordinea de zi suplimentara.
Ministerul Muncii a trimis, la sfarsitul saptamanii trecute, spre avizare interministeriala, un proiect de ordonanta de urgenta care prevede introducerea unui salariu minim diferentiat in functie de vechime si de studii, au declarat, pentru Mediafax, surse guvernamentale.
Potrivit acestora, salariul minim brut ar urma sa... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 14:02
Deputatul USR Cristian Seidler sustine ca impunerea unui salariu minim brut mai mare pentru vechimea in munca de peste 15 ani este o "ineptie a unui ministru si a unor functionari care nu inteleg economia reala in care n-au lucrat probabil niciodata".
Deputatul ofera intr-o postare pe Facebook trei argumente care desfiinteaza ideea Olgutei Vasilescu.
"Efectul advers va fi ingreunarea angajarii celor cei mai inaintati in varsta. Ei devin mai scumpi pe piata fortei de munca chiar si decat cei cu doar 1 an mai tineri", a scris Cristian Seidler pe Facebook.
Deputatul sustine ca vechimea intr-o alta meserie decat cea in care urmeaza sa lucrezi nu are valoare economica. "Ce importanta are experienta de 15 ani ca vanzator cand te angajezi ca sofer sau cea de receptioner cand te angajezi pe un post de contabil? Niciuna", a punctat el.
"Vechimea, chiar si in acelasi post, are o valoare limitata. Peste un numar de ani lucrati intr-un domeniu nu devii neaparat un si mai bun contabil, strungar sau vanzator. Legile si tehnologia se schimba atat de mult in 15 ani incat trebuie sa inveti lucruri noi, nu sa faci o activitate la fel cum se proceda acum 15 ani iar pentru asta sa primesti bani in plus.
Numarul de ani care reprezinta o vechime valoroasa difera de la o meserie la alta si e chiar reglementata legal, in anumite cazuri, dar niciodata legea nu cere vechime de 15 ani", a continuat deputatul.
Astfel, deputatul sustine ca USR sustine cresterea salariului mediu brut... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 15:27
Salariul minim diferentiat pentru studii superioare este o masura comica, menita sa salveze universitatile private, a declarat vineri presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, in cadrul unei conferinte organizate de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"S-au mai introdus o serie de masuri cel putin ciudate. Cu simtul umorului, as spune comice. Sa faci salariul minim diferentiat intre cei cu diploma si cei fara diploma pe de-o parte, iar pe de alta parte sa sustii in acelasi program ca invatamantul este destinat strict nevoilor economiei.
Aici este ceva invers: vrei sa salvezi un invatamant privat care nu performeaza si sa incurajezi aceasta idee ca ajunge sa ai o patalma si cu acea patalama sa obtii un salariu mai mare", a afirmat Pogonaru.
In programul de guvernare din ianuarie, PSD promitea cresterea accelerata a salariului minim pe economie, la 1.450 lei (322 euro) in 2017 (masura aplicata de la 1 februarie) si apoi la 1.510 lei (335 euro) in 2018, 1.625 lei (361 euro) in 2019 si 1.750 lei (389 euro) in 2020.
In noul program de guvernare, cresterea este accelerata semnificativ, iar PSD propune salariu minim diferentiat, mai mare cu 15-25% pentru studii superioare.
"Nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2.000 lei in 2018, 2.200 lei in 2019 si 2.400 lei in 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020",... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 15:13
Sindicatele au transmis o propunere comuna Ministerului Muncii prin care cer cresterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie la 705 lei, respectarea coeficientilor din grila contractului colectiv de munca de la 1 la 2 si neimpozitarea cresterilor salariale pana la 1.000 lei."Noi cerem ca salariul minim sa creasca la 705 lei, incepand cu 1 ianuarie 2010, pentru a nu exista diferente intre coeficientul 1 din grila de salarizare a personalului buigetar si veniturile minime ale angajatilor din privat, iar pentru majorarile salariale cuprinse intre 705 lei si 1.000 lei sa se aplice acea deducere fiscala pe care am cazut de acord si cu ministrul Gheorghe Pogea.
Scrisoarea transmisa Ministerului Muncii este semnata de toti liderii confederatiilor sindicale, pentru a nu mai exista voci care spun ca suntem dezbinati", a declarat pentru NewsIn presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.
Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a precizat pentru NewsIn ca sindicatele sunt de acord ca fondul de salarii sa creasca in raport cu infatia si cu productivitatea muncii, masura ceruta insistent de patronate, insa ca aceasta decizie sa se aplice de la 1 ianuarie 2011.
"Noi vrem ca salariul minim sa creasca in raport cu inflatia si cu productivitatea muncii din 2011, ceea ce inseamna si ca fondul de salarii va creste in raport cu acesti doi parametri, insa cerem ca anul viitor sa creasca toate salariile cuprinse in grila de salarizare din Contractul Colectiv de Munca, respectiv toate... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 14:07