Valoarea salariului minim in Romania ar putea fi corelata cu cea a salariului mediu, potrivit unei propuneri legislative inregistrata la Senat pentru dezbatere, initiata de sapte social-democrati.
Ca sa intre in vigoare, ea trebuie adoptata de ambele Camere, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
In prezent, ea este inregistrata in Senat pentru dezbatere. In forma actuala, propunerea legislativa presupune introducerea urmatorului aliniat in Codul Muncii:
"Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economic va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie".
Cei sapte semnatari ai initiativei legislative sunt Babus Radu, Budai Marius-Constantin, Lazar Sorin, Radut Violeta, Suciu Vasile-Daniel, Tilvar Angel, Vrajitoru Sorinel-Marian, Weber Mihai - toti deputati PSD.
In expunerea de motive, acestia au mentionat discutiile care au loc despre introducerea unui salariu minim la nivelul UE. La inceputul anului, Comisia Europeana a lansat prima etapa a consultarii cu partenerii sociali (intreprinderile si sindicatele) pe aceasta tema, iar prima formula de calcul luata in considerare este ca salariul minim sa fie calculat ca 60% din salariul mediu. Iar asta propun si deputatii social-democrati din tara noastra.
Citeste si: Salariul minim european: Cat ar fi in... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 07:24
Salariile bugetarilor ar putea fi majorate cu 19%, in medie, insa doar in contextul in care salariul minim va fi aproape inghetat, potrivit unei propuneri a Guvernului.
Astfel, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Profit.ro, ritmul de crestere a salariului minim brut va fi drastic limitat, cu transe anuale de cate 25 de lei, astfel incat acesta sa ajunga la 1.350 lei doar in 2020.
Potrivit intelegerilor anterioare, salariul minim brut, care va urca la 1.250 de lei de la 1 mai, urma sa ajunga la 1.350 de lei la sfarsitul anului, iar pana in 2020 inclusiv sa creasca cu inca 400 de lei.
Cresterea extrem de temperata a salariului minim ar proteja mediul de afaceri, insa ii pune pe liderii sindicali intr-o pozitie delicata - ori accepta limitarea salariului minim (cu efect asupra a circa cinci milioane de angajati din economie), ori refuza majorarea salariilor pentru bugetari (circa 1,2 milioane de persoane). Diferentiat pe sectoare de activitate, cresterea salariala este... citeste mai departe despre "Conditii dure puse de Guvern pentru a creste salariile bugetarilor - UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 18:35
Salariul minim brut pe tara va creste de la inceputul anului viitor la 975 de lei, de la 900 de lei, cat este in prezent, urmand ca din 1 iulie 2015 sa ajunga la 1.050 de lei.
Firmele vor trebui sa suporte costuri mai mari decat cele actuale, pentru a putea acorda majorarea adoptata recent de Guvern.
Salariul minim brut pe tara garantat in plata va creste in doua transe anul viitor, se mentioneaza in HG nr. 1091/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014.
Concret, din 1 ianuarie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 900 de lei, cat este in prezent, la 975 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 5,781 lei/ora.
Citeste mai multe despre Cat vor cheltui firmele pentru fiecare angajat platit cu minimul pe economie pe AvocatNet.ro. mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 11:14