Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
Salariul minim brut lunar va creste la 2.230 lei de la 1 ianuarie, de la 2.080 lei in prezent, potrivit unei HG publicate in Monitorul Oficial.
Pentru personalul cu studii superioare, salariul minim brut ramane la 2.350 lei brut lunar.
Salariul minim diferentiat pentru angajatii din constructii, de circa 3.000 minim brut lunar, va fi pastrat in continuare la acest nivel.
La nivel national, castigul salarial mediu nominal net a fost in luna octombrie de 3.116 lei, in urcare fata de luna precedenta cu 34 lei (+1,1%), arata datele transmise recent de Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,6%. In luna octombrie 2019, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5090 lei, cu 49 lei (+1%) mai mare decat in luna septembrie 2019. ...citeste mai departe despre "Salariul minim brut creste de la 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 00:00
Sindicatele transportatorilor romani isi doresc majorarea salariului minim brut pentru soferi, astfel incat acestia sa fie motivati sa lucreze in tara. Cabinetul Orban nu si-a manifestat, insa, pana acum, deschiderea spre adoptarea unor astfel de masuri.
Potrivit unei analize a Profit.ro, sindicatele au cerut Guvernului majorarea salariului minim brut in acest domeniu de activitate. Motivul: fara o astfel de masura, antreprenorii din bransa n-ar avea cum sa angajeze circa 10.000 de soferi, cat le-ar trebui ca sa isi desfasoare activitatea in bune conditii. Asta, in conditiile in care doua treimi dintre cei 30.000 de soferi romani au plecat deja sa lucreze in strainatate, unde sunt mai bine platiti.
Jurnalistii de la Profit.ro sustin ca deja unii intreprinzatori din transporturi au cerut Guvernului facilitati pentru angajarea de soferi din tari din afara UE. Guvernul ar fi sustinut, insa, ca o astfel de masura n-ar face decat sa accentueze exodul soferilor romani.
Acum, sindicalistii din Transportatori cer, de fapt, o serie de facilitati la plata salariilor similare cu acelea pe care antreprenorii din constructii le-au primit de la Guvern, prin OUG 114/2018.
Cabinetul Orban nu pare, insa, sa sustina acordarea unor astfel de majorari ale salariului minim.
Reamintim ca la scurt timp dupa preluarea mandatului, ministrul de Finante, Florin Citu, a declarat ca aceia care au introdus mai multe salarii minime (adica ministrii guvernarii PSD-ALDE) au comis o... mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2019, ora 13:52
Patronii sunt de acord cu majorarea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice, dar cu doua conditii, respectiv stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate, a afirmat, marti, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), dupa iesirea de la discutiile avute in Consiliul National Tripartit.
"In primul rand s-a stabilit ca astazi ni se prezinta un material, o analiza de impact. Acesta este un lucru salutar pentru ca pana acum, din discutiile pe care le-am avut de-a lungul anilor, niciun guvern nu a prezentat o analiza de impact. O analiza care include formule matematice, o analiza care implica inflatia, rata profitabilitatii si alte instrumente pentru cresterea salariului minim. Propunerea pe care patronatele au avut-o a fost aceea ca patronii sunt de acord cu cresterea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice dar cu doua conditii: stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate. Noi nu putem, ca patroni, sa mergem si sa spunem celor cu care avem contracte pe 31 decembrie faptul ca Guvernul a stabilit cresterea salariului minim pe economie si de la 1 ianuarie se aplica un alt salariu minim pe economie iar in acest context sa regandim contractele", a spus Florin Jianu.
El a mentionat ca pentru anii care urmeaza trebuie purtate discutii in avans pentru a nu se mai ajunge in situatia unei aplicari "de pe o luna pe alta".
Florin Jianu a subliniat, totodata, ca nu este de... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:58
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, si seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, au oferit, marti, la finalul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, detalii despre cele trei scenarii posibile pentru majorarea salariului minim.
In mod concret, Ionel Danca a explicat ca indiferent de scenariu salariul minim va creste cu 150 de lei brut, ceea ce inseamna 83 de lei net si ca in timp o sa dispara salariul minim diferentiat pentru studii superioare si medii.
Intrebat daca exista vreun risc ca salariul minim sa scada, purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca: "Nu exista aceasta posibilitate. Potrivit jurisprudentei in vigoare, orice castig salarial, orice drept privind castigurile salariale aflate in plata nu pot fi afectate. In orice scenariu, in cazul in care este prognozata o deteriorare a mediului economic a mediului economic pentru perioada urmatoare in cel mai nefericit caz salariile aflate in plata raman la nivelul respectiv".
In privinta persoanelor cu care lucreaza in constructii, Ionel Danca a precizat ca este vorba despre un numar de 316.000 de contracte. "Este o prevedere asumata inclusiv in dialogul cu partenerii sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi pastrata, iar in ceea ce priveste nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare in momentul de fata hotararea de guvern nu va afecta in niciun fel aceasta categorie de salariati, respectiv ramane in plata nivelul salariului minim pentru cei cu... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:26
De la 1 ianuarie, salariul minim brut pentru angajatii din constructii a crescut la 3.000 de lei, in urma intrarii in vigoare a "Ordonantei lacomiei". In plus, angajatii cu salarii intre 3.000 si 30.000 de lei sunt scutiti de la plata impozitului pe salariu si a CASS, CAS se reduce 21,25%, iar contributia asiguratorie pentru munca la 0,3375%.
Pentru salariati, masura poate sa para una buna. Dar pentru companii, din pacate, ordonanta de urgenta vine cu nenumarate probleme, atrage atentia Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Si asta pentru ca firmele din constructii vor avea costuri ridicate cu plata salariilor angajatilor, bani pe care este posibil sa nu ii realizeze. Pentru a se intampla acest lucru si pentru a nu iesi pe pierdere, vor trebui sa majoreze costurile lucrarilor, iar pentru cele deja existente beneficiarii nu par a fi dispusi sa dea bani in plus. Asadar, din acest punct de vedere exista doua riscuri pentru companii: ori lasa lucrarile la acelasi pret si pierd banii dati in plus salariatilor, ori le sisteaza.
Si hibele din ordonanta 114 nu se opresc aici. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii a declarat pentru Ziare.com ca o alta problema o reprezinta conditia impusa pentru acordarea facilitatilor fiscale: doar firmele de constructii care au o cifra de afaceri de minimum 80% realizata din activitatea de constructii pot aplica taxele salariale reduse. Potrivit acestuia,... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 07:43
Ordonanta 114 va avea un impact direct asupra industriei constructiilor, aducand avantaje fiscale angajatilor, dar si o crestere de costuri pentru companiile cu mai mult de 50 de angajati, arata, intr-un comunicat, o companie independenta ce ofera servicii de fiscalitate si consultanta in afaceri.
Compania a realizat un calcul privind un posibil impact al aplicarii Ordonantei 114 asupra angajatorilor din constructii. Astfel, firmele care au intre 50 si 800 de angajati si in care ponderea celor care primesc salariul de baza minim brut pe economie este de 40% vor avea o crestere a costurilor incepand cu 1 ianuarie 2019 cuprinsa intre 5-7%, estimeaza Cromwell Evan Global.
Firmele cu un numar cuprins intre 50 si 800 de angajati, unde ponderea celor care primesc salariul de baza minim brut pe economie este de 60%, vor avea o crestere a costurilor cuprinsa intre 12% si 15%, in timp ce in companiile cu un numar cuprins intre 50 si 800 de angajati, unde ponderea celor care primesc salariul de baza minim brut pe economie este de 80%, cresterea costurilor va fi cuprinsa intre 24% si 28%.
Pe de alta parte, taxele platibile statului aferente contractelor de munca ce urmeaza sa intre sub incidenta noii prevederi legislative se vor diminua cu un procent cuprins intre 35% si 50%, considera firma de consultanta, care arata ca aceste taxe sunt cu preponderenta datorate de angajat, si nu de angajator.
"In prezent, conform Balantei Fortei de Munca publicata de Institutul National... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 17:31
Ordonanta de urgenta prin care a fost adoptat salariul minim garantat in plata valabil incepand cu 1 ianuarie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial.
Actul normativ reglementeaza salariul minim brut corespunzator unei luni de munca cu program normal, in medie de 167,333 ore.
Salariul se stabileste diferentiat, astfel:
a) Suma de 2.080 lei pentru persoanele ce nu au studii superioare;
b) Suma de 2.350 lei pentru persoanele incadrate in functii ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane inregistreaza o vechime in campul muncii in domeniul respectiv de minim 1 an.
De aici, venim cu urmatoarele observatii:
* Daca o persoana a absolvit o facultate si are o vechime in campul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiaza in mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, daca este incadrata in alta activitate decat domeniul in care a absolvit studiile superioare.
De exemplu: O persoana este inginer, a absolvit Facultatea de Constructii si efectueaza activitate de marketing - clienti, intr-un departament de ofertare. Pentru aceasta situatie, nu este impus salariul minim majorat.
* Din analiza textului normativ, observam faptul ca functia prestata trebuie sa impuna obligatia de a avea studii superioare.
De exemplu: Daca intr-un birou de contabilitate, pentru functia de contabil se solicita, conform Clasificatiei ocupatiilor din Romania, studii medii, iar aceasta functie este realizata de un economist absolvent de studii superioare, nici in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 11:28
Angajatii din constructii vor avea un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, a anuntat joi premierul Viorica Dancila. Totodata, cadrele didactice vor primi, anual, doua salarii brute in plus.
La inceputul sedintei de solemne de guvern care are loc in Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, Dancila a spus ca va aproba azi doua memorandumuri in domenii prioritare pentru Romania: constructiile si educatia.
In ceea ce priveste acordul in domeniul constructiilor, Dancila a spus ca acesta prevede un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, eliminarea taxelor pe munca pentru angajator, iar pentru angajat vor fi stabilile astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro.
"Vom aproba prin memorandumuri doua acorduri in domenii prioritare pentru Romania, Constructii si Educatie, pe care le vom semna cu sindicatele si patronatele imediat dupa aceasta sedinta solemna.
Acordul in domeniul constructiilor: Vom declara acest sector prioritar si de importanta nationala pentru economia romaneasca pentru urmatorii 10 ani. Pentru sectorul constructiilor vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe munca pentru angajator, iar pentru angajat le vom stabili astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro. Vom introduce si alte masuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru in acest sector", a anuntat Dancila.
Totodata, premierul a spus ca se va infiinta un fond de... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 12:25