Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
Comisarul european desemnat pentru "locuri de munca", Nicolas Schmit, a declarat marti ca nu intentioneaza sa introduca un salariu minim la nivel european, transmite AP.
In perioada 30 septembrie - 8 octombrie, au loc la Bruxelles audierile in comisiile parlamentare de specialitate ale comisarilor desemnati pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeana.
Nicolas Schmit (Luxemburg), fost membru al Parlamentului European si fost ministru pentru ocuparea fortei de munca la nivel national, va prelua responsabilitatea portofoliului "locuri de munca". El este audiat marti in Comisia Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale (EMPL) si in Comisia Afaceri Economice si Monetare (ECON).
Prezentand prioritatile sale in timpul audierii, Nicolas Schmit a afirmat ca va lupta pentru implementarea unor standarde minime menite sa reduca disparitatile privind veniturile la nivelul UE, dar a insistat ca salariile minime nu pot fi la fel peste tot.
"In niciun caz nu vreau crearea unui cadru european pentru salarii minime", a dat asigurari Schmit.
Conform datelor Eurostat, nivelul salariului minim varia, la 1 ianuarie 2019, de la 286 de euro, in Bulgaria, la 2.071 de euro, in Luxemburg, in cele 22 de state membre ale Uniunii Europene care au un salariu minim pe economie.
Tarile in care nu exista un astfel de salariu sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.
Comparativ, salariul minim federal in SUA era de 1.098 de euro pe luna in ianuarie 2019. mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:53
Romania este cea de-a treia tara din Uniunea Europeana in topul celor mai mici salarii minime, fiind surclasata de Bulgaria si Lituania, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta KPMG.
Astfel, dintre cele 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE), Spatiului Economic European (SEE) si Elvetiei care au un salariu minim stabilit la nivel national, cel mai mic salariu minim brut pe economie il are Bulgaria (261 euro), urmata de Lituania (400 euro) si Romania (416 euro).
La polul opus, cele mai mari salarii minime brute pe economie se inregistreaza in Luxemburg (1.999 euro), Irlanda (1.834 euro) si Germania (1.818 euro).
In anul 2017, Romania avea al doilea cel mai mic salariu brut (323 euro), dupa Bulgaria. Aceasta schimbare de pozitie se datoreaza insa cresterii artificiale a salariului minim brut, ca urmare a transferului contributiilor sociale ale angajatorului in sarcina angajatului. Acest lucru este evidentiat si de faptul ca, din punctul de vedere al sumelor nete, pentru 2018, Romania are al doilea cel mai mic salariu net (243 euro), dupa vecina sa Bulgaria (202 euro).
Cota efectiva de impozitare in Romania este de 44%, a saptea cea mai mare cota de impozitare efectiva dintre cotele inregistrate in cele 20 de state membre ale UE, SEE si Elvetia care au un salariu minim stabilit la nivel national. Extremele sunt reprezentate de Irlanda, cu o cota efectiva de impozitare de 15%, si de Franta, cu o cota efectiva de 87%.
Consultantii KPMG... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 15:20
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat de curand pentru introducerea unui salariu minim pentru angajatii din zona euro, respectiv un venit minim garantat pentru cei care nu au un loc de munca. Ulterior, masurile ar urma sa fie extinse si in restul statelor membre UE. Dar ce ar insemna acest lucru pentru Romania?
"Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu. Acelasi lucru si pentru venitul minim de insertie/venitul minim garantat", a declarat seful Executivului european, la finalul lunii trecute, in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles.
Situatia actuala din UE si din Romania
Adevarul este ca exista cateva discrepante importante pe aceasta tema in randul statelor membre. In primul rand, nu toate tarile UE au un salariu minim.
Potrivit datelor Eurostat, in prezent sase state UE nu obliga companiile sa plateasca angajatii cu cel putin o anumita suma. E vorba de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia. De asemenea, alte tari, precum Germania, au adoptat de curand aceasta masura.
Pe de alta parte, nivelul salariului minim brut pe economie difera enorm de la o tara la alta.
In Romania, incepand de la 1 februarie, acesta a ajuns la 1.450 de lei, adica aproape 330 de euro, ceea ce inseamna ca suntem in topul statelor UE cu cel mai mic nivel al salariului minim, peste Bulgaria, dar sub alte tari foste comuniste si (evident)... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 06:56
Guvernul bulgar a aprobat miercuri majorarea salariului minim la 420 leva (aproximativ 214,70 euro sau 970 de lei) de la 1 ianuarie 2016.
Majorarea ar urma sa-i motiveze pe cei aflati in cautarea unui loc de munca si sa satisfaca necesitatile persoanelor care sunt platite cu salariul minim, transmite Novinite.
De asemenea ar urma sa reduca numarul celor saraci si sa stimuleze consumul intern.
Salariul minim pe ora va fi de 2,5 leva, pentru o zi lucratoare de opt ore.
Salariul minim pe economie: Cum ...citeste mai departe despre "Vecinii bulgari incep anul cu majorarea salariului minim" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 17:04
Salariul minim legal in Belgia este de 1.502 euro brut, al doilea salariu minim cel mai ridicat din Europa dupa Luxemburg (1.874 de euro), au relatat vineri ziarele Le Soir si De Standaard pe baza datelor furnizate de Eurostat si citate de agentia Belga.
Salariul minim a crescut cu 29% in zece ani in Belgia si 36% in Luxemburg. Ambele tari sunt urmate indeaproape de Olanda, unde salariul minim este de 1.478 de euro (+18%), Franta cu 1.430 de euro (+30%) si Irlanda, 1.462 de euro (+36%).
La cealalta extrema sunt Bulgaria cu 159 de euro (+183%) si Romania cu 179 de euro (+145%), unde cu toate acestea nivelul de trai este total diferit. mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 12:30
Romania a reusit sa depaseasca Bulgaria in luna februarie la nivelul salariului minim pe economie si sa revina astfel pe penultimul loc din Uniunea Europeana in cadrul acestui clasament.
Tara noastra ajunsese la 1 ianuarie 2013 pe ultimul loc din UE la salariul minim, dupa ce guvernul bulgar majorase salariul minim la 159 de euro, cu doi euro peste nivelul din Romania.
Incepand insa cu 1 februarie, guvernul din Bucuresti a majorat salariul minim la 171 euro, iar Bulgaria a revenit, din nou, in urma Romaniei.
Potrivit criteriilor Eurostat, venitul minim intr-o tara este mic daca se situeaza la nivel de intre 100 si 500 euro pe luna. In aceasta categorie intra Bulgaria si Romania, tarile baltice, precum si statele din Europa Centrala. Slovenia este singura din noile tari membre care intrece acest prag cu un salariu minim de 784 euro.
Cel mai mare nivel al salariului minim pe economie se inregistreaza in Luxemburg - 1874 euro. Douazeci din cele 27 tari membre ale UE au stabilit un salariu minim, noteaza ziarul.
De asemenea, cotidianul Struma din orasul Blagoevgrad (sud-vestul Bulgariei) o citeaza pe Meglena Kuneva, fost comisar european, afirmand ca nu Romania este de vina pentru amanarea aderarii la Schengen a celor doua tari.
Coruptia este cea care impiedica intrarea Bulgariei in spatiul fara frontiere, sustine Kuneva care este lider al miscarii Bulgaria Cetatenilor, o formatiune centrista. Fostul comisar european pentru drepturile consumatorilor crede... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 11:47
Bulgaria nu mai este pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste salariul minim pe economie, scrie luni cotidianul sofiot Trud.
Dupa ultima crestere din ianuarie, salariul minim pe economie in Bulgaria este de 159 euro, cu doi euro mai mare decat cel din Romania, noteaza ziarul, care citeaza datele serviciului Eurostat.
Acest lucru nu este un motiv de bucurie, dat fiind ca cele doua tari se transforma din ce in ce mai mult intr-o insula a saraciei pe continent, noteaza publicatia.
In celelalte tari sarace din UE, salariul minim este de cel putin doua ori mai mare fata de salariul minim din Romania si Bulgaria. Potrivit criteriilor Eurostat, venitul minim intr-o tara este mic daca se situeaza la nivel de intre 100 si 500 euro pe luna.
In Croatia, care inca nu a aderat la UE, salariul minim pe economie este de 374 euro, in timp ce in Turcia - care are o perspectiva europeana foarte indepartata - este de 429 euro pe luna.
In urma restrictiilor severe impuse Greciei, care, practic, se afla in faliment, salariul minim pe economie in aceasta tara a fost de 684 euro in ianuarie. In Grecia, Spania si Portugalia, cei care primesc un salariu minim pe economie, il primesc nu de 12, ci de 14 ori pe an, precizeaza Eurostat.
Cel mai mare salariu minim pe economie se inregistreaza in Olanda, Belgia si Luxemburg. In Marele Ducat, salariul minim pe economie este de 1.874 euro. mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 09:50
De la 1 mai, in Bulgaria a crescut salariul minim de la 270 de leva (138 de euro) la 290 de leva (148 de euro), relateaza Novinite.
Aceasta este a doua crestere a salariului minim decisa de actualul cabinet de centru-dreapta, dupa cea de la 1 septembrie 2011, cand cresterea a fost tot de 20 de leva.
Sindicatele fac presiuni asupra guvernului pentru o majorare a salariului minim la 330 de leva, din ianuarie 2013. mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 15:45