Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) propune majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata cu 7,2%, incepand cu luna ianuarie a anului viitor, fata de luna decembrie 2019, la 2.230 de lei, conform unui proiect de Hotarare postat pe pagina proprie de internet.
"Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a afisat, pe pagina proprie de internet, proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Proiectul de act normativ supus consultarii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.230 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, fata de 2.080 lei in prezent, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creste anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei", se spune in comunicatul ministerului.
Ministerul precizeaza ca nivelul salariului de baza minim brut a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate doua sedinte ale Consiliului National Tripartit, in 26 noiembrie 2019 si in 3 decembrie 2019, si dezbatut in Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Pentru stabilirea salariului minim s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare rata inflatiei si cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana, precum si factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice.... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:21
Ordonanta de urgenta prin care a fost adoptat salariul minim garantat in plata valabil incepand cu 1 ianuarie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial.
Actul normativ reglementeaza salariul minim brut corespunzator unei luni de munca cu program normal, in medie de 167,333 ore.
Salariul se stabileste diferentiat, astfel:
a) Suma de 2.080 lei pentru persoanele ce nu au studii superioare;
b) Suma de 2.350 lei pentru persoanele incadrate in functii ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane inregistreaza o vechime in campul muncii in domeniul respectiv de minim 1 an.
De aici, venim cu urmatoarele observatii:
* Daca o persoana a absolvit o facultate si are o vechime in campul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiaza in mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, daca este incadrata in alta activitate decat domeniul in care a absolvit studiile superioare.
De exemplu: O persoana este inginer, a absolvit Facultatea de Constructii si efectueaza activitate de marketing - clienti, intr-un departament de ofertare. Pentru aceasta situatie, nu este impus salariul minim majorat.
* Din analiza textului normativ, observam faptul ca functia prestata trebuie sa impuna obligatia de a avea studii superioare.
De exemplu: Daca intr-un birou de contabilitate, pentru functia de contabil se solicita, conform Clasificatiei ocupatiilor din Romania, studii medii, iar aceasta functie este realizata de un economist absolvent de studii superioare, nici in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 11:28
Deputatul USR Cristian Seidler sustine ca impunerea unui salariu minim brut mai mare pentru vechimea in munca de peste 15 ani este o "ineptie a unui ministru si a unor functionari care nu inteleg economia reala in care n-au lucrat probabil niciodata".
Deputatul ofera intr-o postare pe Facebook trei argumente care desfiinteaza ideea Olgutei Vasilescu.
"Efectul advers va fi ingreunarea angajarii celor cei mai inaintati in varsta. Ei devin mai scumpi pe piata fortei de munca chiar si decat cei cu doar 1 an mai tineri", a scris Cristian Seidler pe Facebook.
Deputatul sustine ca vechimea intr-o alta meserie decat cea in care urmeaza sa lucrezi nu are valoare economica. "Ce importanta are experienta de 15 ani ca vanzator cand te angajezi ca sofer sau cea de receptioner cand te angajezi pe un post de contabil? Niciuna", a punctat el.
"Vechimea, chiar si in acelasi post, are o valoare limitata. Peste un numar de ani lucrati intr-un domeniu nu devii neaparat un si mai bun contabil, strungar sau vanzator. Legile si tehnologia se schimba atat de mult in 15 ani incat trebuie sa inveti lucruri noi, nu sa faci o activitate la fel cum se proceda acum 15 ani iar pentru asta sa primesti bani in plus.
Numarul de ani care reprezinta o vechime valoroasa difera de la o meserie la alta si e chiar reglementata legal, in anumite cazuri, dar niciodata legea nu cere vechime de 15 ani", a continuat deputatul.
Astfel, deputatul sustine ca USR sustine cresterea salariului mediu brut... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 15:27
Guvernul a aprobat, miercuri, majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 1.900 de lei incepand cu 1 ianuarie 2018.
Astfel, potrivit Hotararii de Guvern adoptate, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unui comunicat al Executivului.
Conform sursei citate, majorarea salariului minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei reprezinta o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
Astfel, pentru un program complet de lucru de 166 ore in medie pe luna, in anul 2018, valoarea medie orara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata va reprezenta 11,40 lei/ora.
"Majorarea salariului de baza minim brut pe tara urmareste depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie, astfel incat sa se apropie de 50%, media din Europa", precizeaza Executivul.
Nivelul de 1.900 de lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, mai informeaza Guvernul.
Aplicarea acestei masuri va avea un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocuparii, cresterea puterii de cumparare a salariatilor... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 16:51
Salariul minim brut va fi majorat anul viitor de la 1.050 lei, cat va fi incepand cu luna iulie a acestui an, la 1.200 lei, a anunat premierul Victor Ponta.
De la 1 ianuarie acest an, salariul minim brut a fost fixat la 975 lei si urmeaza sa fie majorat cu inca 75 lei din luna iulie.
"Cred ca stabilirea unei limite din ce in ce mai ridicate a venitului minim care poate fi acordat pentru munca, implicand mai departe taxe, este o masura cu care putem misca in mod concret niste lucruri", a spus Ponta, la o conferinta pe tema Planului de Combatere a Saraciei. mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 12:55
Salariul de baza minim brut pe tara va creste cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungand la 975 de lei, Codul muncii fiind cel care prevede stabilirea anuala a salariului minim garantat in plata, a anuntat astazi ministrul Muncii, Rovana Plumb, informeaza Mediafax.
Potrivit ministrului Muncii, de la 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie va creste la 975 lei, de la 900 lei in prezent, mentioneaza Agerpres.
"Sigur ca exista un angajament al Guvernului astfel incat in 2016 sa ajungem la 1.200 lei. In urma discutiilor cu institutiile financiare internationale vom avea o majorare semestriala anul viitor cu cate 75 de lei", a spus Plumb, conform aceleiasi surse.
Citeste mai multe despre Salariul minim creste din nou: 975 de lei, din ianuarie 2015 pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 16:18
Salariul minim brut a crescut la 1 iulie de la 850 de lei la 900 de lei, iar acest lucru nu a adus doar cheltuieli in plus pentru angajatori, dar si o obligatie suplimentara. Mai exact, angajatorii, care vor opera aceasta modificare prin incheierea de acte aditionale la contractele de munca, vor trebuie sa transmita majorarea salariului minim in Registrul de Evidenta a Salariatior (Revisal) pana cel tarziu pe 25 iulie.
In cazul in care nu indeplinesc aceasta obligatie, atunci angajatorii ar putea fi sanctionati de inspectorii de munca cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei.
Conform HG nr. 871/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, salariul minim pe economie a crescut din 1 iulie, la 900 lei pe luna.
Citeste mai multe despre Majorarea salariului minim trebuie transmisa in Revisal pana pe 25 iulie pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 16:25
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat ca majorarea salariului minim brut pe economie, de la 670 la 700 de lei in 2012, nu va avea un impact bugetar negativ.
De aceasta crestere vor beneficia peste 690.000 de salariati, din care circa 125.000 de bugetari. Sindicatele doreau insa o majorare a salariului minim la 1.030 de lei.
Invitata intr-o emisiune TV, Sulfina Barbu a tinut sa sublinieze ca salariile si pensiile nu vor scadea anul viitor. "Garantam acest lucru. Bugetul pe 2012 este construit in sensul acesta, al prudentei", a spus ministrul Muncii.
In privinta unor eventuale majorari ale salariilor si pensiilor, Sulfina Barbu a precizat ca acestea depind de cresterea economica, insa nu pot fi date garantii in conditiile contextului economic european si international. mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 11:07
Contractele sociale de munca vor fi desfiintate la nivel national. Ministrul Muncii, Ioan Botis a declarat ca liderii sindicali vor fi lasati fara "obiectul muncii". Mai mult, acesta a precizat ca va exista un salariu minim brut, care va putea fi negociat la nivel de unitate.
"Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta (...) Va fi un salariu minim brut, prin hotarare de guvern, si peste acest salariu se va negocia la nivel de unitate salarii care pot fi cu mult sau cu putin mai mari decat salariul minim garantat in plata.
Va fi un avantaj imediat, care se va vedea in urmatoarele luni, faptul ca unele sectoare isi vor permite salarii mai consistente, mai mari. In aceste conditii, cred ca este un principiu corect acela pe care l-am promovat, ca in viitor sa avem contracte colective de munca semnate la nivel sectorial", a spus ministrul Muncii, Ioan Botis, potrivit Mediafax.
El a aratat totodata ca astfel vor fi slabite pozitiile liderilor de rang national, care pierd "obiectul muncii" legat de semnarea contractului colectiv la nivel national, dar liderii sectoriali, "de linia a doua si a treia" vor avea de castigat si isi vor intari foarte mult pozitiile, fiind mai apropiati de membrii de sindicat.
"Un lucru pe care as vrea sa-l precizeze, pentru ca a fost vehiculat foarte mult de liderii de sindicat in ceea ce priveste aplicarea principiului «erga omnes» - extinderea unor negocieri colective la nivel national tuturor... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 21:30