Salariul minim in Germania trebuie majorat gradual, la 10,45 euro (11,76 dolari) pe ora pana la mijlocul anului 2022, se arata in raportul publicat marti de comisia insarcinata sa evalueze aceasta problema, transmite DPA.
Votul in comisie privind necesitatea majorarii salariului minim a fost unanim. Din comisie fac parte reprezentanti ai sindicatelor, industriei si academicieni. Guvernul de la Berlin urmeaza sa includa in legislatie recomandarile comisiei.
Coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel a votat in 2014 o lege, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe ora si de care urmau sa beneficieze 15% din angajatii din Germania, care pana atunci primeau un salariu mai mic.
In 2017, salariul minim pe economie in Germania a fost majorat pana la 8,84 euro pe ora, iar in luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou, la 9,19 euro pe ora. In prezent, salariul minim in cea mai mare economie europeana se situeaza la 9,35 euro pe ora.
Conform recomandarilor comisiei, salariul minim ar urma sa creasca in patru etape: la 9,50 euro pe ora de la 1 ianuarie 2021; la 9,60 euro pe ora de la 1 iulie 2021; la 9,82 euro pe ora de la 1 ianuarie 2022; si in final la 10,45 euro pe ora de la 1 iulie 2022.
Conform unui studiu publicat recent, introducerea salariului minim in Germania a condus la cresterea productivitatii muncii in aceasta tara, stimulandu-i pe salariati sa schimbe compania.
Dupa introducerea unui... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 21:09
Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Valoarea punctului de amenda va ramane si in 2020 la 145 de lei, chiar daca salariul minim brut pe tara creste de la 1 ianuarie.
Guvernul a decis inghetarea sa, pentru a nu ajunge la o valoare prea mare, a anuntat premierul Ludovic Orban.
"Am luat decizia sa facem si noi ceea ce au facut Guvernele anterioare. Practic, punctul de amenda a fost legat de salariul minim pe economie si in fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amenda odata cu cresterea salariului minim. Vom aplica si noi aceasta solutie, sa nu crestem punctul de amenda", a spus Orban.
Premierul a precizat insa ca acest sistem trebuie modificat, astfel incat punctul de amenda sa nu mai fie legat de salariul minim pe economie.
"Cu siguranta trebuie schimbat acest sistem. S-a dovedit clar ca aceasta relatie intre punctul de amenda si salariul minim pe economie nu este solutia care sa se poata aplica, din moment ce an de an s-a inghetat punctul de amenda, probabil trebuie calculat in alt mod", subliniat Orban.
Ministerul Muncii a pus, saptamana trecuta, in dezbatere publica proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara.
Potrivit documentului, de la 1 ianuarie salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste la 2.230 de lei lunar, fata de 2.080 de lei cat este acum.
"Proiectul de act normativ supus consultarii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.230 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 12:36
Marti a avut loc reuniunea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria, in cadrul careia s-a discutat despre majorarea salariului minim pe economie.
La intalnire au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, seful cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, si lideri de sindicate, printre care presedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu, dar si liderul BNS Dumitru Costin.
Dupa intrevedere, seful Blocului National Sindical a dat cateva detalii despre ce a discutat cu membrii Guvernului. El a spus ca i-a prezentat prim-ministrului o "contrapropunere", care este cat de cat apropiata de prima varianta propusa de Guvern.
"In ceea ce priveste reuniunea de astazi, Blocul National Sindical a venit cu o analiza, cu o propunere noua de calcul al salariului minim, care este apropiata oarecum de varianta unu cu care Guvernul a venit saptamana trecuta. In varianta unu a Guvernului se baza pe corectarea actualului salariu minim cu rata inflatiei octombrie 2019, raportat la 2018 si la cresterea reala a productivitatii pe persoana ocupata 2018 raportata la 2017 si ducea la valoarea de 2.230 de lei.
Propunerea noastra presupune corectarea salariului minim brut actual cu rata inflatiei medie anuale, nivel estimat pe 2020, cu cresterea reala a productivitatii pe persoana ocupata, nivel estimat 2020 raportat la 2019 si corectat cu jumatate din rata de crestere a salariului real 2020 pe 2019 care duce la o alta valoare, 2.284 de... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 12:33
Salariul minim ar putea creste cu 7,2% in 2020, anunta premierul Ludovic Orban, precizand ca in aceasta saptamana vor fi definitivate propunerile pentru formula de calcul.
"In cursul acestei saptamani, definitivam propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Daca stabilim ca formula de calcul pentru salariul minim va fi determinata de rata inflatiei, indicele de crestere a preturilor de consum si indicele de crestere a productivitatii, salariul minim pe economie ar putea creste cu 7,2%", a declarat Ludovic Orban.
Mai exact, salariul minim brut va creste cu 149,7 lei, de la 2.080 de lei in prezent la 2.230 de lei.
Salariul minim net va creste cu 83 de lei, de la 1.263 de lei, cat este in prezent la 1.346 lei.
Saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban declara ca vrea un studiu foarte serios in ceea ce priveste majorarea salariului minim.
"Vrem ca la baza deciziei privind cresterea salariului minim - pentru ca va fi o crestere - sa stea un studiu foarte serios, o analiza de impact. Am convenit ca un grup de specialisti din ministerele Muncii si Finantelor sa pregateasca un astfel de studiu.
Ne intereseaza mai multi parametri: indicatorii economici care stau la baza cresterii, evaluarea impactului, efectele pe care le inregistreaza asupra mediului privat, starea companiilor din domeniu unde un mare numar de angajati lucreaza pe salariu minim, sa vedem ce profitabilitate au, impactul acestei cresteri asupra companiei.
Am cerut si o analiza... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:57
Guvernul Dancila discuta in sedinta de luni un proiect de hotarare prin care se decide majorarea salariului minim incepand de anul viitor. Asadar, chiar daca este demis de trei saptamani, actualul Executiv ia o masura prin care obliga la plata viitorul Guvern.
"Imbunatatirea vietii romanilor a fost obiectivul central al guvernarii noastre. Am fost preocupati sa majoram salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, astfel incat cetatenii sa fie corect platiti pentru munca lor. (...) In decembrie 2016, salariul minim brut era de 1.250 de lei, la incheierea mandatului este substantial mai mare.
In sedinta de azi, discutam in prima lectura cresterea salariului minim incepand de anul viitor la 2.260 de lei, iar pentru angajatii cu studii superioare si vechime cel putin un an in domeniul studiilor superioare la 2.620 de lei lunar. E o masura cu puternic impact social, in prezent sunt incadrati peste 1,4 milioane de angajati cu salariul minim", a anuntat Dancila, la inceputul sedintei de guvern de luni.
Ea sustine ca s-a consultat si cu patronatele si cu sindicatele si are si avizul Consiliului Economic si Social. Amintim insa ca din partea patronatelor a existat chiar o pozitie publica in care atrageau atentia ca e ingrijoratoare graba cu care Guvernul ia o astfel de masura, mai ales dupa ce anterior anuntase ca abandoneaza ideea.
Dancila a facut acest anunt in ziua in care in Parlament Guvernul Ludovic Orban se prezinta pentru a cere votul de incredere.... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 12:14
Germania, prima economie europeana, a decis sa introduca un salariu minim pentru ucenici, o masura care va duce la cresterea veniturilor pentru zeci de mii de tineri, transmite DPA.
Cabinetul cancelarului Angela Merkel a aprobat miercuri o propunere legislativa care prevede introducerea unui salariu de 515 euro pe luna pentru ucenici, incepand din 2020.
Acest salariu ar urma sa creasca in fiecare an, ajungand la 585 de euro pe luna in 2021 si la 620 de euro pe luna in 2022.
Potrivit datelor Agentiei Federale a Muncii, aproape 65.000 de ucenici castigau mai putin de 400 de euro pe luna la finele lui 2017 si alti 50.000 castigau mai putin de 500 de euro, acestia reprezentand impreuna 7% din numarul total de ucenici din Germania.
Masura care vizeaza salariul minim pentru ucenici este separata de salariu minim national pentru angajati, care a fost introdus in 2015 si al carui nivel este revizuit in mod regulat.
In prezent, acest salariu minim national este de 9,19 euro pe ora sau 1.600 de euro pe luna pentru un loc de munca in regim full time. mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:25
Guvernul german a aprobat miercuri cresterea salariului minim cu 0,35 euro pe ora, la 9,19 euro (10,43 dolari), incepand din 2019, si la 9,35 euro pe ora din 2020.
Majorarea, care ar putea sprijini consumul in cea mai mare economie europeana, a fost propusa in iunie de o comisie alcatuita din reprezentanti ai angajatilor, ai sindicatelor si experti, transmit AP si Reuters.
Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus in 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe ora valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima data, salariul minim a fost majorat in 2017, pana la nivelul actual de 8,84 euro pe ora.
"Cred ca un salariu minim de 12 euro pe ora ar fi adecvat. Companiile nu ar trebui sa faca economii in privinta salarizarii", a afirmat ministrul de Finante, Olaf Scholz, pentru publicatia Bild.
Cu anumite exceptii, salariul minim se aplica tuturor angajatilor, cu exceptia somerilor de lunga durata, care au gasit un nou loc de munca in ultimele sase luni. Unele sectoare ale economiei germane au insa propriul lor salariu minim, care este mai mare decat cel impus la nivel national.
Atat Fondul Monetar International, cat si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica au sfatuit Germania sa majoreze salariile si sa investeasca mai mult pentru a stimula cererea interna si a reduce excedentul sau mare de cont curent.
Oficiul Federal pentru Munca a anuntat marti ca numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca a coborat in... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 17:09