Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Guvernul nu mai are bani si face transferul responsabilitatii si al costurilor pe umerii mediului privat, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Acesta s-a referit la intentia Executivului de crestere a salariului minim inainte de 1 ianuarie 2019.
"Niciodata salariul minim nu s-a marit cand mai sunt 2 luni din an. Asta ne arata ca Guvernul nu mai are bani si ca, de fapt, transferul responsabilitatii si al costurilor se face pe umerii mediului privat. Este inadmisibil, intr-o democratie consolidata, ca nici macar sa nu se mai mimeze dialogul social. Ministrul Muncii anunta in weekend, pe Facebook, lucruri care afecteaza intreaga economie fara sa aiba un dialog cu partenerii sociali. In lege se spune ca salariul minim este stabilit ca urmare a votului din Consiliul National Tripartit, organism consultativ intre guvern si patronate/sindicate. Convocarea Consiliul National Tripartit nu a avut loc", a precizat Florin Jianu.
Presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania considera ca acest tip de actiune este profund neprofesionist si inadmisibil, avand consecinte uriase atat asupra angajatilor cat si a angajatorilor.
"Si aici va dau un singur exemplu: programul Romania Start-up Nation, program in care sunt afectati aproximativ 10.000 de antreprenori si 20.000 de locuri de munca, printr-o masura arbitrara si... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 12:16