Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
Comisarul european desemnat pentru "locuri de munca", Nicolas Schmit, a declarat marti ca nu intentioneaza sa introduca un salariu minim la nivel european, transmite AP.
In perioada 30 septembrie - 8 octombrie, au loc la Bruxelles audierile in comisiile parlamentare de specialitate ale comisarilor desemnati pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeana.
Nicolas Schmit (Luxemburg), fost membru al Parlamentului European si fost ministru pentru ocuparea fortei de munca la nivel national, va prelua responsabilitatea portofoliului "locuri de munca". El este audiat marti in Comisia Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale (EMPL) si in Comisia Afaceri Economice si Monetare (ECON).
Prezentand prioritatile sale in timpul audierii, Nicolas Schmit a afirmat ca va lupta pentru implementarea unor standarde minime menite sa reduca disparitatile privind veniturile la nivelul UE, dar a insistat ca salariile minime nu pot fi la fel peste tot.
"In niciun caz nu vreau crearea unui cadru european pentru salarii minime", a dat asigurari Schmit.
Conform datelor Eurostat, nivelul salariului minim varia, la 1 ianuarie 2019, de la 286 de euro, in Bulgaria, la 2.071 de euro, in Luxemburg, in cele 22 de state membre ale Uniunii Europene care au un salariu minim pe economie.
Tarile in care nu exista un astfel de salariu sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.
Comparativ, salariul minim federal in SUA era de 1.098 de euro pe luna in ianuarie 2019. mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:53
Germania, prima economie europeana, a decis sa introduca un salariu minim pentru ucenici, o masura care va duce la cresterea veniturilor pentru zeci de mii de tineri, transmite DPA.
Cabinetul cancelarului Angela Merkel a aprobat miercuri o propunere legislativa care prevede introducerea unui salariu de 515 euro pe luna pentru ucenici, incepand din 2020.
Acest salariu ar urma sa creasca in fiecare an, ajungand la 585 de euro pe luna in 2021 si la 620 de euro pe luna in 2022.
Potrivit datelor Agentiei Federale a Muncii, aproape 65.000 de ucenici castigau mai putin de 400 de euro pe luna la finele lui 2017 si alti 50.000 castigau mai putin de 500 de euro, acestia reprezentand impreuna 7% din numarul total de ucenici din Germania.
Masura care vizeaza salariul minim pentru ucenici este separata de salariu minim national pentru angajati, care a fost introdus in 2015 si al carui nivel este revizuit in mod regulat.
In prezent, acest salariu minim national este de 9,19 euro pe ora sau 1.600 de euro pe luna pentru un loc de munca in regim full time. mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:25
Ordonanta de urgenta prin care a fost adoptat salariul minim garantat in plata valabil incepand cu 1 ianuarie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial.
Actul normativ reglementeaza salariul minim brut corespunzator unei luni de munca cu program normal, in medie de 167,333 ore.
Salariul se stabileste diferentiat, astfel:
a) Suma de 2.080 lei pentru persoanele ce nu au studii superioare;
b) Suma de 2.350 lei pentru persoanele incadrate in functii ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane inregistreaza o vechime in campul muncii in domeniul respectiv de minim 1 an.
De aici, venim cu urmatoarele observatii:
* Daca o persoana a absolvit o facultate si are o vechime in campul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiaza in mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, daca este incadrata in alta activitate decat domeniul in care a absolvit studiile superioare.
De exemplu: O persoana este inginer, a absolvit Facultatea de Constructii si efectueaza activitate de marketing - clienti, intr-un departament de ofertare. Pentru aceasta situatie, nu este impus salariul minim majorat.
* Din analiza textului normativ, observam faptul ca functia prestata trebuie sa impuna obligatia de a avea studii superioare.
De exemplu: Daca intr-un birou de contabilitate, pentru functia de contabil se solicita, conform Clasificatiei ocupatiilor din Romania, studii medii, iar aceasta functie este realizata de un economist absolvent de studii superioare, nici in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 11:28
Angajatii din constructii vor avea un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, a anuntat joi premierul Viorica Dancila. Totodata, cadrele didactice vor primi, anual, doua salarii brute in plus.
La inceputul sedintei de solemne de guvern care are loc in Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, Dancila a spus ca va aproba azi doua memorandumuri in domenii prioritare pentru Romania: constructiile si educatia.
In ceea ce priveste acordul in domeniul constructiilor, Dancila a spus ca acesta prevede un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, eliminarea taxelor pe munca pentru angajator, iar pentru angajat vor fi stabilile astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro.
"Vom aproba prin memorandumuri doua acorduri in domenii prioritare pentru Romania, Constructii si Educatie, pe care le vom semna cu sindicatele si patronatele imediat dupa aceasta sedinta solemna.
Acordul in domeniul constructiilor: Vom declara acest sector prioritar si de importanta nationala pentru economia romaneasca pentru urmatorii 10 ani. Pentru sectorul constructiilor vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe munca pentru angajator, iar pentru angajat le vom stabili astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro. Vom introduce si alte masuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru in acest sector", a anuntat Dancila.
Totodata, premierul a spus ca se va infiinta un fond de... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 12:25
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a catalogat ideea eliminarii salariului minim pe economie in sectorul privat, lansata vineri de ministrul Finantelor, ca fiind o opinie personala a lui Eugen Teodorovici, precizand ca asa ceva este exclus si ca nu exista in programul de guvernare.
"Nu, exclus. Nu exista asa ceva in programul de guvernare. De altfel, inteleg de la domnul Teodorovici ca este o opinie personala. Eu vorbesc despre ce scrie in programul de guvernare. Dumnealui spune cum ar fi mai bine pentru mediul de afaceri. Am discutat de fiecare data si discutand cu mediul de afaceri, ne-am spus ca nu se vor opune, vor vota cresterea pentru ca ei nu mai sunt demult la salariul minim pe economie. Noi avem un deficit urias de munca in Romania. Sigur, am discutat coerent.
Saptamana aceasta am marit cu 8.000 de persoane contigentul de straini, pentru ca sunt foarte multe firme care se plang ca nu mai gasesc oameni. Angajatorul pana acum avea obligatia salariului mediu pe economie, daca voia sa aduca straini, dar la Parlament a fost deja in dezbatere aceasta lege care elimina aceasta obligatie pentru angajatori si vor ramane si ei pe salariul minim", a declarat Lia Olguta Vasilescu, la Antena 3.
Reactia ministrului Muncii vine dupa ce ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca, in opinia sa, salariul minim ar trebui pastrat doar in sectorul public.
"Salariul minim n-ar trebui sa mai fie pe toata economia, ci doar in sectorul public. Trebuie... mai mult
Duminica, 05 August 2018, ora 22:44
Romania este cea de-a treia tara din Uniunea Europeana in topul celor mai mici salarii minime, fiind surclasata de Bulgaria si Lituania, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta KPMG.
Astfel, dintre cele 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE), Spatiului Economic European (SEE) si Elvetiei care au un salariu minim stabilit la nivel national, cel mai mic salariu minim brut pe economie il are Bulgaria (261 euro), urmata de Lituania (400 euro) si Romania (416 euro).
La polul opus, cele mai mari salarii minime brute pe economie se inregistreaza in Luxemburg (1.999 euro), Irlanda (1.834 euro) si Germania (1.818 euro).
In anul 2017, Romania avea al doilea cel mai mic salariu brut (323 euro), dupa Bulgaria. Aceasta schimbare de pozitie se datoreaza insa cresterii artificiale a salariului minim brut, ca urmare a transferului contributiilor sociale ale angajatorului in sarcina angajatului. Acest lucru este evidentiat si de faptul ca, din punctul de vedere al sumelor nete, pentru 2018, Romania are al doilea cel mai mic salariu net (243 euro), dupa vecina sa Bulgaria (202 euro).
Cota efectiva de impozitare in Romania este de 44%, a saptea cea mai mare cota de impozitare efectiva dintre cotele inregistrate in cele 20 de state membre ale UE, SEE si Elvetia care au un salariu minim stabilit la nivel national. Extremele sunt reprezentate de Irlanda, cu o cota efectiva de impozitare de 15%, si de Franta, cu o cota efectiva de 87%.
Consultantii KPMG... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 15:20
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat de curand pentru introducerea unui salariu minim pentru angajatii din zona euro, respectiv un venit minim garantat pentru cei care nu au un loc de munca. Ulterior, masurile ar urma sa fie extinse si in restul statelor membre UE. Dar ce ar insemna acest lucru pentru Romania?
"Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu. Acelasi lucru si pentru venitul minim de insertie/venitul minim garantat", a declarat seful Executivului european, la finalul lunii trecute, in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles.
Situatia actuala din UE si din Romania
Adevarul este ca exista cateva discrepante importante pe aceasta tema in randul statelor membre. In primul rand, nu toate tarile UE au un salariu minim.
Potrivit datelor Eurostat, in prezent sase state UE nu obliga companiile sa plateasca angajatii cu cel putin o anumita suma. E vorba de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia. De asemenea, alte tari, precum Germania, au adoptat de curand aceasta masura.
Pe de alta parte, nivelul salariului minim brut pe economie difera enorm de la o tara la alta.
In Romania, incepand de la 1 februarie, acesta a ajuns la 1.450 de lei, adica aproape 330 de euro, ceea ce inseamna ca suntem in topul statelor UE cu cel mai mic nivel al salariului minim, peste Bulgaria, dar sub alte tari foste comuniste si (evident)... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 06:56
Un studiu realizat de firma de consultanta fiscala si audit KPMG a aratat care sunt tarile cu cel mai mic, respectiv cel mai mare salariu minim din Europa si care este valoarea acestora.
Cel mai mic salariu minim din Europa este de 214 euro pe luna in Bulgaria, iar cel mai mare este de 1.923 de euro pe luna in Luxemburg. In Romania, salariul minim este de circa 236 de euro brut pe luna.
Guvern: Salariile bugetarilor vor fi majorate in medie cu 20%
Un numar de 22 de state din Europa au stabilit, prin legislatie, un salariu minim la nivel national.
"Aproape toate statele incluse in studiu au o forma de salariu minim, dar aspectele specifice variaza foarte mult de la un stat la altul. In unele state, cum e Romania, exista un salariu minim unic la nivel national, iar altele au mai multe niveluri de salariu minim, care depind de factori precum industria in care activeaza angajatorul, functia detinuta de angajat, varsta acestuia, sau de alte criterii.
In aceste cazuri, ...citeste mai departe despre "Tarile cu cel mai mic si cel mai mare salariu minim din Europa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 23:04