Salariul mediu net a ajuns in Romania la 3.321 lei, in in septembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 46 lei (+1,4%). In luna septembrie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.414 lei, cu 77 lei (+1,4%) mai mare decat in luna august 2020, potrivit INS.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (7.879 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.753 lei).
In luna septembrie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si
alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, prin continuarea aplicarii masurilor de relaxare, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), precum si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.
Unde a crescut cel mai mult salariul mediu net in Romania
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 10:09
Potrivit datelor publicate de INS, castigul salarial mediu brut din luna septembrie 2019 a fost de 5.041 lei, cu 1,2% mai mare fata de luna anterioara.
Castigul salarial mediu nominal net a crescut tot cu 1,2%, pana la 3.082 lei, respectiv 648 de euro la cursul mediu al lunii octombrie, in care au fost incasati banii cuveniti pe luna anterioara.
Ajustat cu nivelul preturilor (53% din nivelul mediu european, potrivit Eurostat) puterea de cumparare in euro a salariului mediu s-a majorat la 1.223 de euro (echivalent, la preturile medii din UE).
Pentru referinta, mentionam ca, potrivit institutului german de statistica, salariul mediu din Germania a fost anul trecut de 1.997 euro la un nivel al preturilor de 104% din media UE. Daca se face raportarea, rezulta ca puterea de cumparare locala a salariului mediu net din Romania a fost de 63,7% din cea existenta in Germania.
Daca se face trimitere la perioada anterioara economiei de piata, salariul real de referinta (puterea de cumparare exprimata ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizarii preturilor) s-a majorat cu 2,4 puncte procentuale comparativ cu luna anterioara, pana la 212,8%.
In pofida revenirii ratei inflatiei masurata la consumator sub nivelul de patru procente, puterea de cumparare a salariului fata de aceeasi luna a anului anterior a revenit putin peste pragul de 10%, unde a stationat in perioada aprlie - iulie.
Din pacate, evolutia castigurilor s-a decuplat total... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:03
Salariul mediu brut in Romania a ajuns, in octombrie, la valoarea de 4.532 de lei, in crestere cu 1,1% fata de luna anterioara, in timp ce castigul salarial mediu net s-a majorat cu 1,2% (+32 lei), pana la 2.720 de lei, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti.
Conform statisticii, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in: activitati de servicii in tehnologia informatiei - inclusiv activitati de servicii informatice (6.380 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.580 lei).
Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,7%.
In octombrie 2018, castigul salarial mediu net a fost mai mare in majoritatea activitatilor din sectorul economic, raportat la septembrie 2018, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou) . De asemenea, aceste cresteri s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 9,2% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, respectiv cu 9,1% in industria metalurgica;... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 10:10
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.871 lei in luna octombrie a acestui an, in crestere fata de luna precedenta cu 38 lei, ceea ce inseamna un avans de 2,1%.
Cele mai mari lefuri s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (4.483 lei) si cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.087 lei), potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.594 lei, cu 2,1% mai mare decat in luna septembrie 2015.
In luna octombrie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de septembrie.
Cresterile s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizari deosebite), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
Salariul mediu, mai mic in august - In ce ...citeste mai departe despre "Romanii au castigat mai multi bani in octombrie - Domeniul cu salariu mediu de 4.500 de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 13:04
Salariile au crescut, in medie, in septembrie fata de luna anterioara, iar cel mai bine platiti romani au fost cei care lucreaza in industria petrolului.
Mai exact, castigul salarial mediu nominal net in luna septembrie a fost de 1.833 lei, in crestere cu 1,1%, respectiv 20 de lei, raportat la august, valorile cele mai mari inregistrandu-se in domeniul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale (5.895 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.075 lei), potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 100,8% pentru luna septembrie 2015 fata de luna precedenta. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 139,2%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2015.
In ceea ce priveste castigul salarial mediu nominal brut, acesta s-a ridicat in septembrie la 2.541 lei, cu 1% mai mare ...citeste mai departe despre "Salarii mai mari in septembrie: In ce domeniu lucreaza romanii care castiga aproape 6.000 de lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 11:42
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.615 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 6 lei (0,4%), potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
In luna octombrie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.232 lei, cu 0,4% mai mare decat in luna septembrie 2013.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (3.829 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (900 lei).
Indicele castigului salarial real pentru luna octombrie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,1%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 122%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna septembrie 2013.
In luna octombrie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat usoare cresteri fata de luna septembrie 2013, ca urmare a acordarii de prime, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (in functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 10:43
Castigul salarial mediu nominal net a fost in septembrie de 1.464 lei, in crestere cu 0,6% (9 lei) fata de august si cu 9,3% comparativ cu aceeasi luna din 2010, cele mai mari valori inregistrandu-se in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.
Astfel, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale castigul salarial net a fost de 4.027 lei, iar in hoteluri si restaurante de 866 lei, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost in septembrie de 2.017 lei, in crestere cu 12 lei fata de august.
In luna analizata, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta.
Majorarile s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta, trimestriale si pentru "ziua petrolistului"), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.
Cele mai mari cresteri salariale inregistrate in extractia petrolului
Cea mai semnificativa crestere a castigului salarial mediu net, de 27,2%, s-a inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, urmata de extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 10:42