Salariul mediu net a ajuns in Romania la 3.321 lei, in in septembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 46 lei (+1,4%). In luna septembrie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.414 lei, cu 77 lei (+1,4%) mai mare decat in luna august 2020, potrivit INS.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (7.879 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.753 lei).
In luna septembrie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si
alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, prin continuarea aplicarii masurilor de relaxare, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), precum si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.
Unde a crescut cel mai mult salariul mediu net in Romania
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 10:09
Un studiu BNR arata ca bancile din Romania au angajati supraincarcati si, adesea, demotivati.
Asta in conditiile in care au renuntat la peste 10.000 de salariati in ultimii zece ani, perioada in care salariile au urcat cu doar 13%.
In plus, bancile au taiat fondurile pentru formare profesionala, arata caietul de studii "Intermedierea financiara: probleme si posibile solutii", coordonat de economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"In ultimii ani, bancile comerciale au operat reduceri masive de costuri la nivelul personalului bancar. Nu numai ca numarul acestuia a scazut, dar si salariul mediu net a cunoscut o crestere lenta, de circa 13 la suta cumulat in perioada decembrie 2007 - martie 2017.
Economiile astfel rezultate au permis reincadrarea sistemului bancar in sfera profitabilitatii, dar cu pretul unui personal supraincarcat si, adesea, demotivat", arata documentul.
Cati angajati au bancile din Romania si care e salariul mediu
Astfel, bancile din Romania aveau 65.657 de angajati in decembrie 2007 si doar 55.427 salariati in martie 2017, scaderea fiind de 10.230 angajati sau 15,6%.
In aceeasi perioada, salariul mediu net din sistemul bancar a crescut cu 13,2%, la 3.940 lei, cu mult sub rata cumulata a inflatiei din acelasi interval.
Totusi, este mult mai mare decat salariul mediu net la nivel national, care in iunie 2017 era de 2.380 de lei.
Autorii caietului de studii remarca, de asemenea, "taierile de fonduri... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 14:48
Castigul salarial mediu net, care include atat salariile, cat si primele sau alte drepturi salariale primite de catre angajati, a ajuns la 2.958 lei (657 euro) in Capitala in luna decembrie 2015, nivel de circa doua ori mai ridicat decat cel din judete precum Harghita, Caras-Severin sau Suceava, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
La nivel national, castigul mediu net a crescut, in perioada decembrie 2014-decembrie 2015, cu 13,3%, ritm-record dupa 2008, pana la 2.114 lei (circa 470 euro), nivel maxim istoric pentru Romania, informeaza News.ro.
Insa datele arata diferente majore intre Capitala si judetele bogate, pe de o parte, si judetele cu un nivel mai scazut de dezvoltare economica, pe de alta parte.
Conform statisticilor judetene publicate de INS, dupa Capitala, cele mai mari castiguri lunare nete s-au inregistrat, in decembrie 2015, in judetele:
Ilfov - 2.504 lei (556 euro)Cluj - 2.358 lei (524 euro)Timis - 2.218 lei (492 euro)Sibiu - 2.188 lei (486 ...citeste mai departe despre "Castigul mediu din Romania a atins nivelul maxim istoric: Topul judetelor cu cele mai mari salarii medii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 11:54
Castigul salarial mediu nominal brut a fost, in luna mai, de 2.328 de lei, cu 2,8% mai mic decat in luna precedenta, iar cel net a scazut cu 53 de lei (3,1%) pana la 1.682 de lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Cele mai mari salarii nete s-au inregistrat in sectorul de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale (5.512 lei), in timp ce in hoteluri si restaurante au fost cele mai mici salarii nete, de numai 959 de lei.
Indicele castigului salarial real pentru luna mai 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 96,9%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2014.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
In luna mai 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), sume din profitul net,... mai mult
Luni, 07 Iulie 2014, ora 11:25
Castigul salarial mediu nominal brut a crescut in aprilie cu 1,7% fata de martie, la 2.395 de lei, iar cel net a inregistrat aceeasi evolutie, situandu-se la 1.735 lei, cu cele mai mari valori in intermedieri financiare si cele mai mici in hoteluri si restaurante, a anuntat vineri INS.
Castigul salarial mediu nominal net in intermedierile financiare a fost de 4.888 lei, iar in hoteluri si restaurante de 986 lei.
"Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,4%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 128,8%, cu 1,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna martie 2014", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare in aprilie in majoritatea activitatilor din sectorul economic decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Domeniile unde s-au inregistrat cele mai semnificative cresteri slariale
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 11:50
Salariul mediu brut a inregistrat o scadere de 0,3% in iunie 2013, pana la un cuantum de 2.219 lei, comparativ cu luna mai, in timp ce valoarea neta a fost de 1.606 lei, cele mai mari castiguri fiind consemnate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti.
In luna iunie 2013, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.606 lei, in scadere fata de luna precedenta cu cinci lei (-0,3%), iar valorile cele mai mari s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.049 lei). La polul opus s-a situat castigul salarial mediul net din domeniul hoteluri si restaurante (880 lei).
Potrivit INS, in principal, cresterile castigului salarial mediu net din iunie, fata de luna mai 2013, in sectorul economic, s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii/incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net se datoreaza si disponibilizarilor de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, in iunie, dupa cum urmeaza: fabricarea bauturilor (+14%), fabricarea produselor din tutun (+12,3%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor de cocserie si a... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 11:09
Salariul mediu nominal net a ajuns la 1.661 lei in aprilie, in crestere fata de luna precedenta cu 2,7%, cele mai mari castiguri fiind inregistrate in domeniul intermedierilor financiare, de 4.883 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 855 lei, potrivit datelor INS.
Salariul mediu brut a fost de 2.291 lei, cu 2,7% mai mare decat in luna martie.
In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul salariului mediu net a fost mai mare in aprilie decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sarbatorile de Paste ori de fidelitate), drepturi in natura, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
De asemenea, cresterea salariului mediu net se datoreaza si disponibilizarilor salariatilor cu castiguri mici din unele activitati economice.
In asigurari si administrarea fondurilor de pensii salariile au crescut cu o treime
Cea mai mare crestere a salariului, de 33,9%, s-a inregistrat in domeniul activitatilor auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii. S-au inregistrat cresteri de 22,5%-27,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 11:32
Castigul salarial mediu nominal net a fost, in luna martie 2013, de 1.617 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 64 lei (4,1%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (5.645 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (860 lei).
In luna martie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.231 lei, cu 4,1% mai mare decat in luna februarie 2013.
Potrivit INS, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Industria tutunului a avut cresteri salariale de aproape 20%
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 19,3% in fabricarea produselor din tutun, iar intre 10,5% si 18,5% s-au inregistrat cresteri ale salariului mediu net in industria prelucrarii nemetalelor, produselor farmaceutice, bauturilor si a produselor din hidrocarburi sau lemn.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de nerealizarile de productii ori incasarile mai mici (functie de... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 10:36
Castigul salarial mediu nominal brut a crescut, in februarie 2013, cu 0,3% pana la 2.144 lei, comparativ cu luna ianuarie 2013, in timp ce castigul salarial mediu nominal net a ajuns la 1.553 lei, mai mare cu 5 lei (0,3%) fata de luna precedenta, releva datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (4.731 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (844 lei).
Din datele INS, in luna februarie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare si concediilor fara plata.
De asemenea, castigul salarial mediu net a scazut in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii in luna ianuarie a primelor ocazionale ori sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) in unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in alte activitatile extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport (intre 8% si 10% ), dar si in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor mijloace de transport, extractia minereurilor metalifere, fabricarea substantelor si a produselor... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 10:18