Salariul mediu net a ajuns in Romania la 3.321 lei, in in septembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 46 lei (+1,4%). In luna septembrie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.414 lei, cu 77 lei (+1,4%) mai mare decat in luna august 2020, potrivit INS.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (7.879 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.753 lei).
In luna septembrie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si
alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, prin continuarea aplicarii masurilor de relaxare, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), precum si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.
Unde a crescut cel mai mult salariul mediu net in Romania
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 10:09
Castigul salarial mediu nominal net s-a situat la valoarea de 3.179 lei, in luna mai, in scadere fata de luna precedenta cu 3 lei (-0,1%), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari castiguri salariale medii nominale nete s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, respectiv 7.772 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 1.394 lei.
Fata de mai 2019, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,5%.
"In luna mai 2020, in activitatile din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat scaderi, cat si cresteri fata de luna precedenta. Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna aprilie 2020 au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii, de continuarea somajului tehnic de catre multi agenti economici, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte) sau de remunerarea partiala a salariatilor din unele activitati economice", spun oficialii INS.
De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea in luna precedenta de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mari fata de medie, din unele activitati economice",... mai mult
Joi, 09 Iulie 2020, ora 12:04
Salariul mediu net a crescut in martie cu 15,5%, la 2.704 lei, fata de luna martie a anului trecut, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS).
In februarie, castigul salarial mediu net a crescut cu 11,2%, la 2.487 lei, fata de luna februarie a anului trecut.
In martie, indicele castigului salarial real (castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum - n.red.) fata de aceeasi luna a anului precedent a fost de 110,1%.
Indicele castigului salarial real a fost de 108,4% pentru luna martie 2018 fata de luna precedenta.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 195,7%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2018.
In martie, fata de februarie, in majoritatea sectoarelor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).
De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), potrivit INS.
Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 32,1% in fabricarea produselor din tutun si intre... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 10:21
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 de lei, in februarie, in crestere usoara fata de luna precedenta, cu 3 lei sau 0,1%, potrivit informatiilor publicate miercuri de Institutul National de Statistica.
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (6.134 lei), iar cele mai mici, in hoteluri si restaurante (1.499 lei).
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,2%.
In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2018.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 10:42
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.629 lei, in decembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 165 lei, respectiv 6,7%.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (9.239 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.481 lei), se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS).
"Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 108,1%. Indicele castigului salarial real a fost de 106,4% pentru luna decembrie 2017 fata de luna precedenta.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 192,9%, cu 11,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2017", informeaza INS.
In luna decembrie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna noiembrie 2017.
"Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 10:33
Castigul salarial mediu nominal brut a fost, in luna mai, de 2.328 de lei, cu 2,8% mai mic decat in luna precedenta, iar cel net a scazut cu 53 de lei (3,1%) pana la 1.682 de lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Cele mai mari salarii nete s-au inregistrat in sectorul de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale (5.512 lei), in timp ce in hoteluri si restaurante au fost cele mai mici salarii nete, de numai 959 de lei.
Indicele castigului salarial real pentru luna mai 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 96,9%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2014.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
In luna mai 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), sume din profitul net,... mai mult
Luni, 07 Iulie 2014, ora 11:25
Castigul salarial mediu nominal brut a crescut in aprilie cu 1,7% fata de martie, la 2.395 de lei, iar cel net a inregistrat aceeasi evolutie, situandu-se la 1.735 lei, cu cele mai mari valori in intermedieri financiare si cele mai mici in hoteluri si restaurante, a anuntat vineri INS.
Castigul salarial mediu nominal net in intermedierile financiare a fost de 4.888 lei, iar in hoteluri si restaurante de 986 lei.
"Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,4%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 128,8%, cu 1,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna martie 2014", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare in aprilie in majoritatea activitatilor din sectorul economic decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Domeniile unde s-au inregistrat cele mai semnificative cresteri slariale
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 11:50
Salariul mediu brut a inregistrat o scadere de 0,3% in iunie 2013, pana la un cuantum de 2.219 lei, comparativ cu luna mai, in timp ce valoarea neta a fost de 1.606 lei, cele mai mari castiguri fiind consemnate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti.
In luna iunie 2013, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.606 lei, in scadere fata de luna precedenta cu cinci lei (-0,3%), iar valorile cele mai mari s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.049 lei). La polul opus s-a situat castigul salarial mediul net din domeniul hoteluri si restaurante (880 lei).
Potrivit INS, in principal, cresterile castigului salarial mediu net din iunie, fata de luna mai 2013, in sectorul economic, s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii/incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net se datoreaza si disponibilizarilor de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, in iunie, dupa cum urmeaza: fabricarea bauturilor (+14%), fabricarea produselor din tutun (+12,3%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor de cocserie si a... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 11:09
Salariu mediu net a crescut in luna iunie cu 1% fata de luna mai in timp ce, fata de aceeasi perioada a anului trecut, s-a majorat cu 3,5%, informeaza NewsIn.Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna iunie in intermedieri financiare (3.948 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (866 lei).Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 95,9%.Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.026 lei in iunie, cu 0,9% mai mare decat luna precedenta.Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna iunie fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,3%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,6%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna mai 2011.Datele INS arata ca, in luna iunie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna mai, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost intre 9% si 11% in telecomunicatii si fabricarea produselor... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 11:19