Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.615 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 6 lei (0,4%), potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
In luna octombrie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.232 lei, cu 0,4% mai mare decat in luna septembrie 2013.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (3.829 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (900 lei).
Indicele castigului salarial real pentru luna octombrie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,1%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 122%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna septembrie 2013.
In luna octombrie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat usoare cresteri fata de luna septembrie 2013, ca urmare a acordarii de prime, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (in functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 10:43
Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna august de 1.604 lei, in scadere cu 31 de lei (-1,9%) fata de luna precedenta, cele mai mari valori consemnandu-se in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, de 3.948 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 884 lei.
Totodata, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.219 lei in august, cu 1,8% mai mic decat in iulie.
"Indicele castigului salarial real pentru luna august 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,3%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 120,9%, cu 2 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2013", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Scaderile castigului salarial mediu net in august fata de luna anterioara au fost determinate de acordarea in iulie de premii ocazionale, inclusiv prime de vacanta, sume din profitul net si alte fonduri, inclusiv tichete de masa si tichete cadou. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in telecomunicatii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor (intre 8% si 9% ) si in fabricarea... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 10:47
Salariul mediu brut a inregistrat o scadere de 0,3% in iunie 2013, pana la un cuantum de 2.219 lei, comparativ cu luna mai, in timp ce valoarea neta a fost de 1.606 lei, cele mai mari castiguri fiind consemnate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti.
In luna iunie 2013, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.606 lei, in scadere fata de luna precedenta cu cinci lei (-0,3%), iar valorile cele mai mari s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.049 lei). La polul opus s-a situat castigul salarial mediul net din domeniul hoteluri si restaurante (880 lei).
Potrivit INS, in principal, cresterile castigului salarial mediu net din iunie, fata de luna mai 2013, in sectorul economic, s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii/incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net se datoreaza si disponibilizarilor de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, in iunie, dupa cum urmeaza: fabricarea bauturilor (+14%), fabricarea produselor din tutun (+12,3%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor de cocserie si a... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 11:09
In luna mai 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.226 lei, cu 3,2% mai mic decat in luna precedenta, iar castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.611 lei, in scadere fata de aprilie 2013 cu 50 lei (3,0%).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.067 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (863 lei).
De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net se datoreaza si nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte).
Diferentele dintre mai 2013 si aprilie 2013
In majoritatea activitatilor din sectorul economic, in mai 2013, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (premii trimestriale, pentru sarbatorile de Paste ori fidelitate).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (25,6%), respectiv 22,6% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurare si ale fondurilor de pensii).
In cazul activitatii de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, scaderile castigului salarial mediu net au fost intre 10% si 14%, precum si in cazul altor activitati extractive, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 11:40
Salariul mediu nominal net a ajuns la 1.661 lei in aprilie, in crestere fata de luna precedenta cu 2,7%, cele mai mari castiguri fiind inregistrate in domeniul intermedierilor financiare, de 4.883 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 855 lei, potrivit datelor INS.
Salariul mediu brut a fost de 2.291 lei, cu 2,7% mai mare decat in luna martie.
In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul salariului mediu net a fost mai mare in aprilie decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sarbatorile de Paste ori de fidelitate), drepturi in natura, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
De asemenea, cresterea salariului mediu net se datoreaza si disponibilizarilor salariatilor cu castiguri mici din unele activitati economice.
In asigurari si administrarea fondurilor de pensii salariile au crescut cu o treime
Cea mai mare crestere a salariului, de 33,9%, s-a inregistrat in domeniul activitatilor auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii. S-au inregistrat cresteri de 22,5%-27,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 11:32
Castigul salarial mediu nominal net a fost, in luna martie 2013, de 1.617 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 64 lei (4,1%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (5.645 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (860 lei).
In luna martie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.231 lei, cu 4,1% mai mare decat in luna februarie 2013.
Potrivit INS, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Industria tutunului a avut cresteri salariale de aproape 20%
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 19,3% in fabricarea produselor din tutun, iar intre 10,5% si 18,5% s-au inregistrat cresteri ale salariului mediu net in industria prelucrarii nemetalelor, produselor farmaceutice, bauturilor si a produselor din hidrocarburi sau lemn.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de nerealizarile de productii ori incasarile mai mici (functie de... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 10:36
Castigul salarial mediu nominal brut a crescut, in februarie 2013, cu 0,3% pana la 2.144 lei, comparativ cu luna ianuarie 2013, in timp ce castigul salarial mediu nominal net a ajuns la 1.553 lei, mai mare cu 5 lei (0,3%) fata de luna precedenta, releva datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (4.731 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (844 lei).
Din datele INS, in luna februarie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare si concediilor fara plata.
De asemenea, castigul salarial mediu net a scazut in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii in luna ianuarie a primelor ocazionale ori sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) in unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in alte activitatile extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport (intre 8% si 10% ), dar si in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor mijloace de transport, extractia minereurilor metalifere, fabricarea substantelor si a produselor... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 10:18
Parlamentul a adoptat joi bugetul de stat pentru 2013, precum si bugetul de asigurari sociale pentru acest an.
Desi cotele contributiilor raman la acelasi nivel ca si pana acum, in actele normative adoptate joi de parlamentari, exista totusi si cateva noutati in privinta asigurarilor sociale din acest an, una dintre ele fiind majorarea cu peste 100 de lei a castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Legea bugetului asigurarilor sociale conceput pentru 2013 majoreaza cu peste 100 de lei castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
In timp ce in 2012 acest castig salarial era 2117 lei, in 2013 el va creste pana la 2223 lei.
Citeste mai multe despre Parlamentul a adoptat bugetul 2013: Creste salariul mediu pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 10:13
Castigul salarial mediu brut lunar va creste, anul viitor, cu 6,4%, pana la 2.245 lei, iar cel mediu net cu 6,3%, la 1.631 lei, conform Prognozei 2012-2013 varianta de toamna, elaborate de Comisia Nationala de Prognoza.
Ponderea castigului salarial mediu net in cel brut va fi de 72,7%.
CNP estimeaza ca tendinta de crestere se va mentine si in urmatorii ani, in 2014 castigul salarial mediu brut lunar urmand sa creasca cu 4,3%, la 2.342 lei, iar cel net cu 4,2%, la 1.700 lei si in 2015 cu 4,1%, la 2.438 lei, respectiv cu 4,1%, la 1.769 lei. In 2016 castigul salarial mediu brut lunar va creste cu 3,7% si se va cifra la 2.528 lei si cel net cu 3,6%, la 1.833 lei.
In 2014 si 2015 ponderea castigului salarial mediu net in cel brut va fi de 72,6% si in 2016 de 72,5%.
Castigul salarial real va creste in 2013 cu 1,3%, in 2014 cu 0,9%, in 2015 cu 1,3% si in 2016 cu 1,1%.
In sectorul bugetar, castigul salarial mediu brut va creste anul viitor cu 10,1%, la 2.247 lei, in 2014 cu 2,8%, la 2.309 lei, in 2015 cu 3,1%, la 2.380 lei si in 2016 cu 3%, la 2.451 lei.
Sectorul concurential va inregistra la randul sau cresteri ale castigului salarial mediu brut lunar: 5,5% in 2013, 4,7% in 2014, 4,3% in 2015 si 3,8% in 2016. mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 16:03