Salariul mediu net a ajuns in Romania la 3.321 lei, in in septembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 46 lei (+1,4%). In luna septembrie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.414 lei, cu 77 lei (+1,4%) mai mare decat in luna august 2020, potrivit INS.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (7.879 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.753 lei).
In luna septembrie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si
alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, prin continuarea aplicarii masurilor de relaxare, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), precum si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.
Unde a crescut cel mai mult salariul mediu net in Romania
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 10:09
Salariul mediu brut in institutiile bugetare din Romania este cu peste 25% mai mare decat salariul mediu brut din mediul privat, se arata in cifrele publicate de Institutul National de Statistica pentru octombrie 2018.
Astfel ca, daca un bugetar a fost platit in medie cu peste 5.800 de lei, un angajat "la privat" nu a primit o remunerasie mai mare de 4.600 de lei.
Numarul mediu al salariatilor in luna octombrie 2018, pentru intreprinderile cu cel putin 10 salariati, a fost 4.818.600 persoane, din care 47,6% femei. Contingentul cel mai numeros (79,8% din totalul salariatilor, respectiv 3.844.600 persoane) a avut varsta cuprinsa intre 25-54 ani, iar tinerii (15-24 ani) au reprezentat 4,5% din totalul salariatilor.
"Salariatii cu studii superioare au avut o pondere de 33,5%, femeile fiind preponderente (57,3%). Din totalul celor 4.818.600 salariati, 59,5% erau absolventi ai invatamantului mediu (liceal, profesional si postliceal de specialitate). Repartizarea pe sectoare de activitate releva faptul ca 61,8% din salariatii din intreprinderile cu cel putin 10 salariati s-au regasit in sfera servicilor (54,8% dintre barbati si 69,4% dintre femei), iar peste o treime in industrie si constructii (42,1% dintre barbati si 29,5% dintre femei)", se arata in analiza INS.
Disparitati semnificative se observa in structura salariatilor pe sexe in cadrul fiecarei grupe majore de ocupatii. Barbatii au detinut cele mai mari ponderi in randul muncitorilor calificati si asimilati -... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 11:48
Castigul salarial mediu nominal net s-a situat la valoarea de 3.179 lei, in luna mai, in scadere fata de luna precedenta cu 3 lei (-0,1%), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari castiguri salariale medii nominale nete s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, respectiv 7.772 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 1.394 lei.
Fata de mai 2019, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,5%.
"In luna mai 2020, in activitatile din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat scaderi, cat si cresteri fata de luna precedenta. Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna aprilie 2020 au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii, de continuarea somajului tehnic de catre multi agenti economici, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte) sau de remunerarea partiala a salariatilor din unele activitati economice", spun oficialii INS.
De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea in luna precedenta de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mari fata de medie, din unele activitati economice",... mai mult
Joi, 09 Iulie 2020, ora 12:04
Valoarea salariului minim in Romania ar putea fi corelata cu cea a salariului mediu, potrivit unei propuneri legislative inregistrata la Senat pentru dezbatere, initiata de sapte social-democrati.
Ca sa intre in vigoare, ea trebuie adoptata de ambele Camere, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
In prezent, ea este inregistrata in Senat pentru dezbatere. In forma actuala, propunerea legislativa presupune introducerea urmatorului aliniat in Codul Muncii:
"Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economic va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie".
Cei sapte semnatari ai initiativei legislative sunt Babus Radu, Budai Marius-Constantin, Lazar Sorin, Radut Violeta, Suciu Vasile-Daniel, Tilvar Angel, Vrajitoru Sorinel-Marian, Weber Mihai - toti deputati PSD.
In expunerea de motive, acestia au mentionat discutiile care au loc despre introducerea unui salariu minim la nivelul UE. La inceputul anului, Comisia Europeana a lansat prima etapa a consultarii cu partenerii sociali (intreprinderile si sindicatele) pe aceasta tema, iar prima formula de calcul luata in considerare este ca salariul minim sa fie calculat ca 60% din salariul mediu. Iar asta propun si deputatii social-democrati din tara noastra.
Citeste si: Salariul minim european: Cat ar fi in... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 07:24
Un studiu BNR arata ca bancile din Romania au angajati supraincarcati si, adesea, demotivati.
Asta in conditiile in care au renuntat la peste 10.000 de salariati in ultimii zece ani, perioada in care salariile au urcat cu doar 13%.
In plus, bancile au taiat fondurile pentru formare profesionala, arata caietul de studii "Intermedierea financiara: probleme si posibile solutii", coordonat de economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"In ultimii ani, bancile comerciale au operat reduceri masive de costuri la nivelul personalului bancar. Nu numai ca numarul acestuia a scazut, dar si salariul mediu net a cunoscut o crestere lenta, de circa 13 la suta cumulat in perioada decembrie 2007 - martie 2017.
Economiile astfel rezultate au permis reincadrarea sistemului bancar in sfera profitabilitatii, dar cu pretul unui personal supraincarcat si, adesea, demotivat", arata documentul.
Cati angajati au bancile din Romania si care e salariul mediu
Astfel, bancile din Romania aveau 65.657 de angajati in decembrie 2007 si doar 55.427 salariati in martie 2017, scaderea fiind de 10.230 angajati sau 15,6%.
In aceeasi perioada, salariul mediu net din sistemul bancar a crescut cu 13,2%, la 3.940 lei, cu mult sub rata cumulata a inflatiei din acelasi interval.
Totusi, este mult mai mare decat salariul mediu net la nivel national, care in iunie 2017 era de 2.380 de lei.
Autorii caietului de studii remarca, de asemenea, "taierile de fonduri... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 14:48
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.871 lei in luna octombrie a acestui an, in crestere fata de luna precedenta cu 38 lei, ceea ce inseamna un avans de 2,1%.
Cele mai mari lefuri s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (4.483 lei) si cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.087 lei), potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.594 lei, cu 2,1% mai mare decat in luna septembrie 2015.
In luna octombrie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de septembrie.
Cresterile s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizari deosebite), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
Salariul mediu, mai mic in august - In ce ...citeste mai departe despre "Romanii au castigat mai multi bani in octombrie - Domeniul cu salariu mediu de 4.500 de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 13:04
Castigul salarial mediu net a scazut in august cu 16 lei (1,1%) fata de luna precedenta, la 1.455 lei, in timp ce fata de august 2010 s-a majorat cu 8,7%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), preluate de NewsIn.Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna august in intermedieri financiare (3.615 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (873 lei).
Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,3%.
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.005 lei in august, in scadere cu 22 lei fata de luna iulie.
Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna august fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,2%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,1%, cu -0,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2011.
Datele INS arata ca, in luna august, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta, cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta sau prime anuale), sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 11:04
Salariu mediu net a crescut in luna iunie cu 1% fata de luna mai in timp ce, fata de aceeasi perioada a anului trecut, s-a majorat cu 3,5%, informeaza NewsIn.Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna iunie in intermedieri financiare (3.948 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (866 lei).Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 95,9%.Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.026 lei in iunie, cu 0,9% mai mare decat luna precedenta.Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna iunie fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,3%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,6%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna mai 2011.Datele INS arata ca, in luna iunie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna mai, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost intre 9% si 11% in telecomunicatii si fabricarea produselor... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 11:19
Comisia de munca din Senat a dat miercuri raport de admitere proiectului Legii unitare a pensiilor si a introdus un amendament care stipuleaza ca valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut. Senatorii PNL Minerva Boitan si PSD Alexandru Cordos, impreuna cu senatorul PDL Ion Ruset au cazut de acord, dupa discutii de peste doua ore, sa sustina impreuna un amendament referitor la punctul de pensie, in conditiile in care, initial, fiecare dintre cei trei a propus diferite variante de modificare a articolului propus de Guvern pentru calculul pensiei.
In final, in Comisie s-a decis prin vot introducerea unui alineat nou in textul Executivului, prin care in conditiile de calcul a pensiei stipulate de Guvern, valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat.
In favoarea acestui amendament au votat Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordos (PSD), Elena Mitrea (PSD) si Ion Ruset (PDL), iar impotriva s-au exprimat Cristian Radulescu (PDL), Alexandru Mocanu (PDL) si Albert Almos (UDMR).
Acest alineat introdus de senatori completeaza articolul Guvernului, pastrat in raportul final, dar completat cu amendamentul prezentat anterior. Textul Executivului spune ca la data intrarii in vigoare a Legii, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.
Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei la care se adauga 50% din... mai mult
Joi, 15 Aprilie 2010, ora 00:11