Dupa infiintarea companiilor municipale in Bucuresti, directorii din Primaria Capitalei au capatat functii si in conducerea sau administrarea contestatelor societati. Asa au ajuns sa castige sume mari de bani, de pana la 11 salarii minime pe economie intr-o singura luna.
Ziare.com continua serialul in care va prezinta o parte dintre persoanele abonate la functii in institutiile statului roman. De data aceasta, din Primaria Municipiului Bucuresti, condusa in prezent de Nicusor Dan, care a castigat alegerile locale din toamna in fata Gabrielei Firea. In mandatul sau de patru ani, Firea a infiintat companiile municipale, de pe urma carora incaseaza venituri mai multe persoane care au lucrat alaturi de ea in primarie.
Legea romana permite cumularea mai multor functii, dar durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. O parte din angajatii institutiilor statului detin, insa, trei sau chiar cinci functii, de pe urma carora aduna indemnizatiile.
Din Voluntari la Primaria Capitalei
Dumitru Catana este director executiv al Corpului de Control al Primarului General, functie pentru care a incasat peste 130.000 de lei in 2019. Catana este profesor la Universitatea Maritima din Constanta, de unde a incasat, anul trecut, 7.500 de lei si membru in Consiliul de Administratie al Autoritatii Navale Romane, functie remunerata cu 17.400 de lei. La aceste venituri se adauga pensia de 142.450 de lei de la Ministerul de... mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2020, ora 00:02
Trendul joburilor cu beneficii, care mai de care mai atragatoare din Romania, incepe sa-si faca loc in randul tinerilor care se angajeaza prima data sau care isi schimba locul de munca.
Cu toate acestea, cateodata, este mai bine sa calculezi si sa vezi cum este mai avantajos pentru tine sa accepti plata pentru jobul respectiv. Iar aici venim cu un exemplu cat se poate de elocvent.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", de ce sa tii cont cand te angajezi.
Sa spunem ca urmeaza sa te angajezi si ti se propune un job cu un salariu fix de 4.000 de lei, dar fara nici un avantaj din partea angajatorului. Din acesta toate cheltuielile cad in sarcina ta.
In schimb, aproape toate companiile mari ofera, acum, un salariu mai mic decat cel mentionat de noi, dar cu ceva mai multe beneficii.
Spre exemplu, ai un abonament la un lant de clinici medicale, reduceri la diferite sali de sport si plata transportului in comun. Toate acestea, te-ar duce lunar la o cheltuiala de 150 de lei pentru abonamentele transporturilor in comun, 50 de lei abonamentul de sanatate si o reducere la sala de sport.
Merita sa accepti un salariul de 3.700 sau 3.800 de lei plus aceste beneficii? Numai tu poti decide daca te folosesti de ele sau nu. Cert este ca poti sa specifici angajatorului ce te intereseaza, mai ales ca de toate acestea tine bugetul tau de familie. Iar daca nu le folosesti... tocmai ai acceptat un salariu mai mic decat ai fi dorit!
Rubrica "Profu' de... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 09:30
Procesul de selectie al city managerului Timisoarei este in plina desfasurare. Chiar daca legea ii permitea sa numeasca pe cine vrea in aceasta functie, primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a lansat o competitie pentru cei care vor sa ocupe acest post, iar interesul este urias, fiind depuse peste 300 de CV-uri.
In 17 noiembrie, primarul Timisoarei Dominic Fritz a anuntat ca este in cautarea unui city manager pentru Timisoara. Fritz i-a invitat sa intre in competitie pe toti cei interesati de post, aratand ca una dintre conditii este sa fi ocupat o pozitie de management in domeniul public sau privat de cel putin 10 ani.
Potrivit lui Dominic Fritz, pana in 25 noiembrie, termenul de depunere a candidaturilor, au fost depuse peste 300 de CV-uri. Mai exact: 309. "E absolut minunat. Sunt oameni din Timisoara, sunt oameni de peste tot din tara. A aplicat si un roman care sta pe o insula din Caraibe care vrea sa se intoarca in tara. Sunt foarte optimist ca o sa gasim cel mai bun administrator public", a declarat Dominic Fritz, care a marturistit ca este incercat de sentimente mixte.
"Sunt foarte fericit ca exista aceasta incredere, dar recunosc ca in acelasi timp sunt furios. Cu cat mai multe CV-uri de genul acesta citesc devin furios pentru ca imi dau seama cat de mult a pierdut si pierde tara asta pentru ca nu suntem in stare sa avem o administratie publica care sa se bazeze pe un simplu principiu: de competitie", a aratat Fritz.
Cat poate castiga city managerul... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:34
Chiriile sunt tot mai mari in marile orase din Romania, astfel ca multi iau in considerare sa treaca de la o chirie la o rata de credit ipotecar. Daca te numeri printre cei care se gandesc sa isi ia un credit ipotecar, ar fi bine sa stii la ce imprumut te incadrezi cu banii pe care-i ai din salariu.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce credit ipotecar iti permiti cu un salariu mic si ce apartament iti poti cumpara.
Astfel ca, in exemplul nostru vom face abstractie de avansul minim necesar, cel de 15 sau de 25% din valoarea imprumutului.
In cazul in care salariul mediu este de 3.300 de lei, atunci te incadrezi la o rata de maximum 1.320 de lei. Corespondent unei astfel de rate, este un credit de 53.000 de euro, adica undeva la 250.000 de lei. Pentru un credit la Noua Casa, atunci va trebui sa ai un avans de 12.500 de lei.
Din pacate, la o astfel de valoare, in marile orase iti poti permite fie o garsoniera de 40 de mp sau un apartament cu doua camere undeva in zonele limitrofe.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Bugetul celor trei coloane sau cum sa economisesti cand crezi ca nu ai bani
Trei cele mai frecvente greseli pe care le poti face cu privire la pensionare
De ce este bine sa investesti bani pe bursa cand e criza ...citeste mai departe despre "Ce credit ipotecar iti permiti dintr-un salariu mediu pe economie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 08:30
Salariul mediu brut in institutiile bugetare din Romania este cu peste 25% mai mare decat salariul mediu brut din mediul privat, se arata in cifrele publicate de Institutul National de Statistica pentru octombrie 2018.
Astfel ca, daca un bugetar a fost platit in medie cu peste 5.800 de lei, un angajat "la privat" nu a primit o remunerasie mai mare de 4.600 de lei.
Numarul mediu al salariatilor in luna octombrie 2018, pentru intreprinderile cu cel putin 10 salariati, a fost 4.818.600 persoane, din care 47,6% femei. Contingentul cel mai numeros (79,8% din totalul salariatilor, respectiv 3.844.600 persoane) a avut varsta cuprinsa intre 25-54 ani, iar tinerii (15-24 ani) au reprezentat 4,5% din totalul salariatilor.
"Salariatii cu studii superioare au avut o pondere de 33,5%, femeile fiind preponderente (57,3%). Din totalul celor 4.818.600 salariati, 59,5% erau absolventi ai invatamantului mediu (liceal, profesional si postliceal de specialitate). Repartizarea pe sectoare de activitate releva faptul ca 61,8% din salariatii din intreprinderile cu cel putin 10 salariati s-au regasit in sfera servicilor (54,8% dintre barbati si 69,4% dintre femei), iar peste o treime in industrie si constructii (42,1% dintre barbati si 29,5% dintre femei)", se arata in analiza INS.
Disparitati semnificative se observa in structura salariatilor pe sexe in cadrul fiecarei grupe majore de ocupatii. Barbatii au detinut cele mai mari ponderi in randul muncitorilor calificati si asimilati -... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 11:48
Presedintele PSD Liviu Dragnea, a declarat, luni seara, ca vrea sa "pice" in Parlament OUG privind cresterea indemnizatiilor inaltilor demnitari, afirmand ca il afecteaza, pentru ca salariu sau este "foarte mare" si ca nu poate fi de acord diferenta considerabila dintre salariul minim si cel maxim.
" (...) Eu o sa sustin ca acea ordonanta sa fie picata in Parlament. Ma afecteaza inclusiv pe mine. Eu acum ca presedinte al Camerei Deputatilor am un salariu... nici nu stiu cat am, foarte mare, nu stiu... 100 si ceva de milioane de lei. Habar nu am! Nu este corect si asta nu este populism. Sunt oameni care au salarii foarte mici pentru care muncim sa facem un sistem si sa cream crestere economica ca sa aiba acces la venituri mai mari", a declarat presedintele PSD, Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a afirmat ca salariile inaltiilor demnitari vor fi cuprinse in legea salarizarii unitare.
"Nu pot sa fiu de acord ca un grup de oameni, 40-50 de oameni sa avem aceste salarii mari si vom ...citeste mai departe despre "Dragnea spune ca are salariul prea mare: Nici nu stiu cat am, foarte mare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 09:25
Institutiile de credit vor trimite bancii centrale informatii referitoare la angajatii care au salarii de cel putin un milion de euro pe an, potrivit unui proiect publicat pe site-ul BNR.
"In cazul angajatilor care beneficiaza de remuneratii de nivel inalt si care isi desfasoara activitatea profesionala pentru diferite entitati din Romania si din alt stat membru (de exemplu, atat la nivel de institutie mama, cat si la nivel de filiala, iar filiala este localizata in alt stat membru) sau care isi desfasoara activitatea profesionala pentru o sucursala dintr-un stat membru gazda, acestia vor fi clasificati la nivelul statului membru in care isi desfasoara cea mai mare parte a activitatii profesionale.
Angajatii care beneficiaza de remuneratii de nivel inalt care isi desfasoara activitatea profesionala in cadrul si in afara Spatiului Economic European vor fi clasificati la nivelul unui stat membru in cazul in care acestia isi desfasoara cea mai mare parte a activitatii profesionale in cadrul Spatiului Economic European", se arata in proiectul de ordin.
Prima raportare se intocmeste si se transmite Bancii Nationale a Romaniei de catre institutiile de credit pana la data de 15 decembrie 2012, pentru informatiile aferente remuneratiilor fixe si variabile acordate pentru activitatea profesionala desfasurata in anii 2010 si 2011.
Potrivit BNR, proiectul de Ordin "asigura transpunerea in cadrul de reglementare national a Ghidului privind exercitiul de colectare a... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 17:30
Scott Thompson, noul sef al Yahoo!, ar putea primi un pachet salarial de pana la 27 milioane de dolari pe an, suma in care intra si eventualele bonusuri, actiuni si alte forme de recompensare.
Thomposn, care a fost pana nu demult presedintele EBay, va primi un salariu de baza de 1 milion de dolari pe an si un eventual bonus anual care poate ajunge la 2 milioane de dolari, dupa cum arata datele trimise de companie catre autoritatea de reglementare, conform mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 10:23
Diploma de MBA a devenit o conditie obligatorie pentru orice manager de top, iar romanii au inceput sa inteleaga foarte bine acest lucru. Mai mult decat atat, exista o deschidere tot mai mare din partea companiilor privind investitiile in programe MBA pentru agajatii lor de top, sustine Adriana Dutescu, Director al Bucharest School of Management, intr-un interviu acordat Bloombiz. Asigura MBA-ul un job de varf in conditiile actuale ale pietei muncii?
Acum cativa ani, un program de MBA era un diferentiator pe piata muncii – un absolvent al unui astfel de program avea un atu in fata altor candidati. Astazi, absolvirea unui program de MBA este un lucru obligatoriu pentru orice top manager sau antreprenor.
Perioada in care afacerile se faceau dupa ureche s-a incheiat; acum nu ne mai putem permite sa gresim sau sa facem experimente, in afaceri, pentru ca pretul este prea mare. Cunostintele insusite in cadrul unui astfel de program ofera cadrul necesar administrarii afacerilor in mod profesionist, calculat si asumat.
Care este perceptia romanilor asupra acestui tip de educatie?
Romanii sunt un public foarte educat; ei cunosc foarte bine avantajele unui program de MBA si se informeaza permanent asupra ofertei existente pe piata din Romania dar si din strainatate. In ultimii ani, oferta de pe piata romaneasca s-a diversificat foarte mult, ceea ce este un indiciu ca piata poate sa absoarba noi oferte.
In ceea ce priveste cursantii programului de MBA Romano-Canadian,... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 14:44