Cand companiile sunt dispuse sa faca publice informatiile despre salarii, adesea se descopera ca exista inegalitati intre angajati.
Insa mai exista un efect al acestei decizii: in timp, organizatiile respective angajeaza mai multe femei.
Un studiu citat de CNN Business a analizat tendintele pe piata muncii in Danemarca, inainte si dupa anul 2006, cand a intrat in vigoare legea care obliga companiile sa faca publice statisticile comparative, femei versus barbati, despre salarii.
Pe langa micsorarea diferentelor de remuneratii intre companii (practic, in Danemarca, are loc o uniformizare a platilor), specialistii au mai observat doua lucruri interesante:
1. a crescut numarul de angajari in randul femeilor;
2. a crescut numarul femeilor promovate in functie.
Prin urmare, cresterea transparentei in ceea ce priveste salariile este o masura ce contribuie la egalitatea de gen in cadrul unei organizatii.
"Iti doresti mai mult sa aplici la un job si sa lucrezi intr-o companie in care stii ca munca ta este recompensata in mod egal si ca primesti un salariu corect in raport cu munca prestata", spune Elena Simintzi, care preda cursuri de Finante la Kenan-Flagler Business School din cadrul University of North Carolina.
Transparenta in ceea ce priveste salariile are numeroase beneficii pentru companii
Companiile isi doresc sa aiba un brand puternic. Pe de o parte, sa ajunga sa fie prima optiune a consumatorilor, iar pe de alta parte, sa fie cunoscute ca un... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 08:53
In timp ce in alte parti salariul e transparent, in Romania leafa reprezinta adesea un secret bine pazit. Insa ce s-ar intampla daca toata lumea ar sti cat castiga toata lumea?
Norvegia are o traditie indelungata in ceea ce priveste transparenta salariilor. In anii '90, lefurile tuturor angajatilor din tara nordica erau publicate anual intr-o carte ce putea fi gasita la biblioteca centrala.
Ulterior, din 2001, baza de date s-a mutat online si putea fi accesata de oricine. Acum s-au introdus cateva restrictii, insa principiul a ramas acelasi: remuneratiile sunt la vedere.
Citeste mai multe informatii pe aceasta tema
Situatia contrasteaza cu cea din Romania, unde auzim adesea propozitia "salariul e confidential". Dar de ce atata secretomanie? Care sunt motivele pentru care banii castigati luna de luna reprezinta, pana la urma, un subiect tabu?
Ziare.com a stat de vorba cu doi specialisti in Resurse Umane pentru a afla raspunsul la aceste intrebari.
Legea si mentalitatea
Codul Muncii precizeaza la TITLUL IV - Salarizarea, CAPITOLUL 1 - Dispozitii generale, Art. 163. urmatoarele:
(1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.(2) In scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 08:55