Viitorul director general al bancii britanice Royal Bank of Scotland, Ross McEwan, va primi un salariu de 1 milion de lire sterline pe an si nu va primi niciun bonus pentru 2013 si 2014.
Neo-zeelandezul McEwan, venit la RBS in 2012 de la o banca australiana, conduce in prezent divizia de retail a gruplui britanic, controlat de stat dupa ajutorul guvernamental masiv primit in timpul crizei financiare mondiale, potrivit BBC.
RBS a raporat pentru prima jumatate a anului un profit inainte de taxe de 1,4 miliarde lire, de la o pierdere de 1,7 miliarde lire in aceeasi perioada a anului trecut.
"Acum ne concentram pe construirea unei banci foarte solide pentru clientii si actionarii nostri, revenirea in sectorul privat si indeplinirea rolului nostru in sprijinul economiei britanice", a declarat presedintele RBS, Sir Philip Hampton, citat de BBC.
Astfel, noul CEO al RBS, care va prelua functia in luna octombrie, nu va primi vreun bonus inainte de anul 2015, iar dincolo de acest termen remuneratia sa va depinde strict de cresterea pretului actiunilor bancii peste pretul la care a fost efectuata investitia guvernului britanic.
Actualul director general al bancii, Stephen Hester, are un salariu de baza de 1,2 milioane lire sterline. mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 08:25
O consecinta aproape fireasca a crizei a fost diminuarea salariala suferita de unii dintre cei mai cunoscuti CEO din lume, cum ar fi Tim Cook, seful de la Apple, Andrea Jung de la Avon, dar si de catre directorii de la Daimler si Volkswagen. Toti au trebuit sa suporte scaderi salariale.
Nici sefii de stat nu scapa de reduceri salariale, in timp ce directorii din sectorul bancar, alaturi de alti angajati din acest domeniu, se asteapta fie la concedieri, fie la diminuari ale veniturilor lunare.
Presedintele francez, Francois Hollande, a invatat din greselile predecesorului si a promis in campanie ca va da un exemplu. In primele luni ale mandatului sau, in 2007, fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, si-a acordat o marire de salariu de 172%.
Practic, de la 7.084 euro, indemnizatia sa neta lunara a crescut la 19.331 euro. Dupa ce a castigat alegerile, Hollande a redus, intr-adevar, salariile din Guvern, inclusiv al sau, cu 30%. In urma acestei ajustari, seful statului francez va incasa lunar putin peste 13.000 de euro.
Daca la baza motivatiei presedintelui francez stau ratiuni politice, directorii din cadrul Volkswagen si Daimler vor primi mai putini bani din cauza crizei care a afectat piata auto europeana.
Doi dintre cei mai mari constructori auto germani vor reduce salariul aferent anului 2012 pentru directorii generali si restul echipei de management cu pana la 20%. Directorul general al VW, Martin Winterkorn, va primi pentru anul trecut 14,5... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:10
Un bancher britanic, vicepresedinte al departamentului corporate in cadrul unei banci de investitii, vorbeste despre nesiguranta locului de munca, concurenta salariala, activitatea profesionala si schimbarile survenite in mediul bancar in anii recenti.
Intr-un interviu acordat unui jurnalist de la The Guardian, bancherul, al carui nume nu este precizat, justifica nivelul ridicat al veniturilor din domeniu, desi nu atat de ridicat pe cat obisnuia sa fie, dar recunoaste ca nu isi prezinta cu mandrie in public profesia. In final, el declara ca nu banii reprezinta principala motivatie, ci alte beneficii ale jobului.
"Este in mod evident ceva structural gresit in economia noastra si in sistemul nostru. In urma cu 20 de ani, un director executiv ar fi castigat aproximativ de 40 de ori mai mult decat angajatul cu cel mai mic salariu. Acum castiga de 400 de ori mai mult. Acest lucru nu poate fi corect.
Citeste mai multe despre Ce il motiveaza cu adevarat pe un bancher cu salariu de sase cifre? pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 16:03
Anul trecut, sapte directori din cadrul BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, au primit, in total, salarii de 1,7 milioane de dolari. In 2010, bonusurile de performanta primite de cei sapte directori au depasit 1,2 milioane de euro, astfel ca remuneratiile totale ale respectivilor membrii din conducere au ajuns la 2,9 milioane de euro, potrivit Ziarul Financiar.In conditiile in care cei sapte directori au incasat 1,7 milioane de euro, in total, rezulta, in medie, un salariu de 240.000 de euro pe an, respectiv 20.000 de euro pe luna. Salariile nete ale sefilor de banci, din Romania, variaza intre 10.000 si 30.000 de euro, pe luna, conform datelor postate de publicatia amintita. La aceasta suma se adauga bonusurile. Banca centrala obliga bancile sa amane cu 3-5 plata a minimum 40% din remuneratiile variabile, iar minimum 50% din bonusuri sa fie acordate in actiuni ale institutiei sau alte instrumente, se arata intr-un regulament, intrat in vigoare anul trecut. Informatiile publicate de BCR vizeaza "remuneratia membrilor organelor cu functie de conducere si a membrilor personalului ale caror actiuni au avut un impact semnificativ asupra profilului de risc al institutiei de credit aferente anului 2010". Anul trecut, personalul retail si corporate din reteaua teritoriala a beneficiat de cele mai multe bonusuri, in valoare totala de 11,7 milioane de euro. mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 10:09
Salariul fostului director al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, era de aproape 450.000 de dolari pe an, mai mare decat cel incasat de presedintele american Barack Obama.Pentru Dominique Strauss-Kahn, viata in celula de circa 13 metri patrati din inchisoarea Rikers Island reprezinta o schimbare majora, comenteaza CNN.
Ani de zile, Strauss-Kahn s-a bucurat de lux, de salariul si alte beneficii ce vin impreuna cu conducerea Fondului Monetar International (FMI). Potrivit contractului sau, salariul lui Strauss-Kahn a fost in 2010 de 441.980 de dolari pe an, adica mai mult decat presedintele SUA Barack Obama. In plus, el nu platea taxe pe venit si a incasat o prima de 79.120 de dolari pe an, vizand, potrivit contractului, sa ii permita "sa mentina, in interesul Fondului, un nivel de trai adecvat pozitiei de director".
Acestei sume i se alatura cheltuielile pentru distractie, decontate integral.
Costul calatoriilor si sederilor la hoteluri, atat pentru Strauss-Kahn, cat si pentru sotia sa, sunt acoperite de FMI. Contractul mai prevede ca atat Strauss-Kahn, cat si orice membru al familiei sale pot zbura gratuit la clasa I, atunci cand acesta se afla in deplasare oficiala. Pentru criticii FMI, salariul si beneficiile lui Strauss-Kahn sunt greu de acceptat, cu atat mai mult cu cat institutia impune conditii stricte guvernelor carora le imprumuta bani. "Nu numai ca acest salariu este platit de contribuabilii din tarile care imprumuta bani; dar acestia... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 11:59
Fostul director general al Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, a avut in 2009 un salariu lunar de 13.000 de euro plus bonusuri.Se pare ca salariul sau a fost stabilit pe baza unui studiu de piata si reprezinta jumatate din castigurile managerilor aflati pe acelasi nivel de competenta din banci si fonduri de investitii. "Media de la acel moment, spunea ca un salariu de director general este, in medie, intre 25.000 si 30.000 de euro", a declarat Daniela Lulache, citata de Money."Doamna Lulache nu are absolut nicio vina. Noi o spunem de parca dumneai ar avea vreo vina. Exista o vorba care spune ca prost nu e ala care ia, ci cel care da", este de parere si consultantul economic, Nies Schnecker.Fostul presedinte al AVAS, Razvan Orosanu ii da circumstante atenuante Danielei Lulache. "La ce nivel de responsabilitate a activat, era normal sa castige pe masura. In plus, pentru a aduce manageri de valoare la stat, este normal sa ii platesti cel putin la nivelul din economia privata", a spus Orosanu.Daca Daniela Lulache a avut un salariu de 13.000 de euro, noul director, Ionut Popescu, castiga aproape la jumatate, intre 7.000-8.000 de euro. mai mult
Marti, 02 Februarie 2010, ora 12:19
Directorul general al grupului financiar american Citigroup, Vikram Pandit, a anuntat ca va accepta un salariu simbolic de 1 dolar pe an, fara alte bonusuri. Vikram Pandit a declarat ca va face acest lucru pana cand institutia financiara va trece pe profit, informeaza Bloomberg . "Am acceptat acest salariu simbolic si vreau sa va asigur ca lucrurile la Citigroup vor merge foarte bine", a declarat Pandit, inainte de a fi audiat de Comisia pentru Servicii Financiare a Camerei Reprezentantilor. El a fost audiat, impreuna cu reprezentantii altor sapte mari banci americane, in privinta modului in care au utilizat fondurile primite prin programul de stabilizare financiara in valoare de 700 de miliarde de dolari. In noiembrie, Citigroup a obtinut, de la guvernul american, un plan de salvare, printr-o infuzie directa de capital de 27 de miliarde de dolari si garantarea creditelor si pierderilor de catre stat. Asta dupa ce banca primise deja 25 de miliarde de dolari din programul de salvare a sistemului financiar. Numai pentru perioada octombrie-decembrie 2008, grupul financiar american a raportat pierderi de peste 8 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 12 Februarie 2009, ora 10:00