Iata ca dupa sporuri la salarii se arata cu generozitate si stimulentele (in Dex: "Ceea ce stimuleaza, constituie un impuls, un imbold, un indemn".) De parca ne-am afla la o runda sportiva unde se folosesc in mod cu totul nedemn "administrari ale unor substante chimice stimulatoare care dau o forta provizorie (n.n.)", evident practici de dopaj descalificante din punct de vedere moral si competitional.
Adica serviciul ales de cel care il practica nu e suficient de motivational spre a fi dus la indeplinire onorabil, iar angajatul, cuprins de anemie si lehamite existentiala are absoluta nevoie de a fi imbiat spre actiune, de o imbarbatare fara de care munca sa va fi doar savarsita intr-un procent minor, cumva in celebra filosofie romaneasca a lui "merge...si asa".
Stimulentele ar fi, zic cei care le decid spre acordare, nu o forma de recompensa pentru realizari corecte si de bun simt, ci un fel de imbranceala voioasa spre "hai dom'le si fa-ti treaba, ca altfel iti vei lua doar leafa lunara, asa cum e stabilita in fisa postului!"
Pe langa toate insinuarile si cartelile noastre, stimulentele sunt o forma indirecta de recunoastere ca salariile sunt rezultatul unei proaste evaluari a capacitatii de munca, a raportului dintre ce e de facut si ce merita facut in contractul social.
O recunoastere ca salariatul poate avea alterari si slabiciuni de constiinta fata de rolul sau in mecanismul ce alimenteaza comuniunea sociala, ca are nevoie de emotii secundare spre a-si... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:00
Fostul premier Victor Ponta a salutat pe o retea de socializare faptul ca presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea privind majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.
"Ma bucur foarte tare ca aceasta masura adoptata de noi este in vigoare de la 1 decembrie! Era ilogic si incorect sa vezi ca Romania are crestere economica 4 ani la rand (cea mai mare din UE in ultimul trimestru) si ca acest lucru nu se reflecta si in 'buzunarul' omului obisnuit.
Relaxare fiscala si crestere a veniturilor - acestea au fost baza Programului economic si social al USL", a transmis pe Facebook Victor Ponta.
Totusi, fostul sef al Guvernului sustine ca, daca ar fi fost in continuare premier, in mod sigur Klaus Iohannis nu ar fi promulgat legea ...citeste mai departe despre "Ponta jubileaza pe Facebook: Salariile bugetarilor si intepaturi pentru Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 10:13
Dupa ce au decis amnistierea parintilor si a pensionarilor care au primit bani in plus in urma calculelor gresite ale functionarilor, parlamentarii au hotarat la inceputul lunii ca si bugetarii care au obtinut venituri nelegale vor beneficia de unele avantaje. Prin urmare, un act normativ in acest sens a fost publicat astazi in Monitorul Oficial, urmand a intra sambata in vigoare.
Bugetarii care au obtinut venituri de natura salariala nelegale vor fi exonerati de la restituirea sumelor, dupa cum se arata Legea nr. 124/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 700, din 24 septembrie.
Citeste mai multe despre Bugetarii care au obtinut venituri nelegale NU vor da inapoi banii statului. Legea care prevede acest lucru a fost publicata pe mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 16:40
Salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.
Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pasrata la 2,5%.
"Incepand cu anul 2014 se vor acorda, etapizat, majorari salariale cu incadrare in plafoanele de cheltuieli ale bugetului general consolidat. In situatia in care, prin utilizarea valorii coeficientului I de 800 lei, va rezulta un salariu de baza mai mic decat salariul de baza actual, se va mentine in plata salariul de baza actual pana cand majorarile succesive acordate vor ajunge la nivelul acestui salariu de baza.
In situatia in care, prin utilizarea valorii coeficientului I de 800 lei, va rezulta un salariu de baza mai mare decat cel detinut in prezent, se vor acoda majorari salariale anuale succesive astfel incat sa se ajunga la nivelul salariului de baza nominal prevazut de Legea-cadru, modificata", se arata intr-un document obtinut de Mediafax.
Majorari doar... mai mult
Duminica, 16 Iunie 2013, ora 13:47
heltuielile de personal au inregistrat in aprilie o crestere de 52% fata de aceeasi luna din 2012, iar pe ansamblul primelor patru luni avansul a fost de aproape 30%, potrivit datelor anuntate de Ministerul Finantelor.
Finantele explica aceasta crestere prin reintregirea salariilor din sectorul bugetar, precum si prin "plati anticipate ale drepturilor salariale aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariati din sectorul public".
In fapt, salariile aferente lunii aprilie care trebuia platite in perioada 5-15 mai au fost platite tot in aprilie pentru ca in primele zile din mai bugetarii au avut liber. Astfel, au fost platite salarii de 5,092 miliarde de lei (1,13 mld. euro) bugetarilor in aprilie 2013 fata de 3,351 miliarde de lei in aprilie 2012. mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 11:25
Bugetarii au castigat, in instanta, plata drepturilor salariale. Aceasta ar fi vestea buna. Partea proasta este ca vor primi banii esalonat, pana in 2016. Totusi, salariile bugetarilor raman "marul discordiei". In timp ce liderii sindicali declara ca nu mai cred minciunile electorale, analistii remarca faptul ca FMI s-ar putea impotrivi unor cheltuieli suplimentare, neprevazute in bugetul pentru anul viitor.
Premierul Emil Boc sustine ca situatia externa dicteaza daca salariile bugetarilor vor creste sau nu, anul viitor. Prim-ministrul a precizat ca exista posibilitatea unei majorari salariale, doar daca situatia de pe plan extern nu se inrautateste.
"Salariile si pensiile nu scad in 2012 si niciun roman nu va primi mai putini bani anul viitor.
Daca economia nationala si daca vremurile nu se vor inrautati, exista chiar posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor, pentru ca avem posibilitatea sa mergem cu deficitul pana la 3%, pe ESA", a subliniat premierul.
Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca bugetul este fundamentat pe o crestere ambitioasa si ca guvernul, probabil, nu va avea cum sa creasca salariile.
"Probabil ca guvernul nu va avea cum sa le creasca, pentru ca bugetul este, deja, fundamentat pe o crestere foarte ambitioasa a incasarilor, asa ca o crestere suplimentara este putin probabila. Un derapaj al cheltuielilor este putin probabil in 2012, pentru ca FMI va spune, pur si simplu, nu".
Intrebat de ce salariile bugetarilor depind... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:31
Premierul Emil Boc a promis ca salariile si bugetarilor nu vor scadea, anul viitor, dar numai daca actualul context international nu se inrautateste. Daca se va intampla acest lucru, veniturile bugetarilor vor fi diminuate.
"Salariile si pensiile nu scad in 2012 si niciun roman nu va primi mai putini bani anul viitor.
Daca economia nationala si daca vremurile nu se vor inrautati, exista chiar posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor, pentru ca avem posibilitatea sa mergem cu deficitul pana la 3%, pe ESA", a subliniat premierul.
In ceea ce priveste masurile luate pentru mediul de afaceri, Emil Boc a declarat ca se mentin cateva componente:
"In privinta mediului de afaceri, metinem cateva componente: nu modficam cota unica, nici TVA si nici contributiile de asigurari sociale, care raman in aceleasi limite ca in 2011".
Premierul a mai adaugat ca absorbtia fondurilor europene ramane o provocare.
"Obiectivul guvernului este sa obtina cel putin 6 mld de euro din fonduri europene pentru agricultura si coeziune. Aceste minim 6 miliarde ar veni in proportia de 2,5 miliarde pe agricultura si 3,5 miliarde pe fonduri de coeziune", a declarat Emil Boc, intr-o conferinta de presa organizata dupa aprobarea bugetului pentru anul viitor.
Prim-ministrul roman a mai adaugat ca bugetul pe 2012 este construit pe o inflatie in scadere. mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 17:40
Bugetarii isi vor primi banii abia in 5 ani, potrivit unui raport preliminar al Comisiei de Buget a Camerei Deputatilor, care stabileste ca termenul de plata a drepturilor castigate in justitie de bugetari va fi extins pana in 2016. In plus, proiectul prevede ca se vor modifica si procentele de returnare a banilor. "Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel:
- in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
- in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
- in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
- in anul 2015 plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
- in 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu, se arata in raportul Comisiei de Buget de la Camera, citat de Cotidianul.Eugenia Barna, presedintele Comisiei de Buget, a declarat la finalul sedintei ca aceste modificari erau necesare pentru ca Executivul sa se "incadreze in deficitul bugetar stabilit pentru acest an si evident pentru anii urmatori". mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 07:55
Primul-ministru a declarat ca decizia privind eventualele cresteri salariale in sectorul public, in anul 2012, se vor lua in luna octombrie, in urma publicarii datelor referitoare la prognoza macroeconomica, conform NewsIn."La sfarsitul lunii octombrie, impreuna cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala vom stabili exact progoza de crestere economica pentru anul 2012 si nivelul deficitului bugetar. Din nefericire, ceea ce se intampla in zona euro, faptul ca intreaga Uniune Europeana isi revizuieste in scadere prognoza de crestere economica pe anul 2012 va avea efect si asupra noastra", a declarat premierul Boc pentru TVR.
Intrebat daca este posibil ca prognoza de crestere economica pentru 2012 sa fie chiar mai mica de 2,5%, Boc a aratat ca este prematura o asemenea discutie inainte de luna octombrie. "Nu spun acest lucru. Vreau doar sa spun ca prognoza va fi revizuita. Nu vreau sa avansez acum cifre pentru ca va depinde de un mecanism complex de analiza. Nu avem voie sa fim populisti, nici demagogi", a afirmat Emil Boc.
Pe de alta parte, premierul a spus ca prognoza de crestere pentru anul in curs nu este periclitata, fiind posibil ca nivelul de 1,5% sa fie chiar depasit, pana la 1,7%. Totusi, seful guvernului s-a aratat foarte rezervat asupra capacitatii statului roman de a se angaja in cheltuieli suplimentare pentru anul 2012. "Deficitul va scadea sub 3%, deci vom imprumuta mai putini bani, iar cresterea economica nu este atat de optimisa... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 21:23