Blocul Naţional Sindical (BNS) a transmis că peste 1,1 milioane de angajaţi cu contract individual de muncă cu normă întreagă au avut în iunie 2021 venituri brute realizate mai mici decât 2.350, cât este salariul minim pentru studii superioare. De asemenea, sindicaliştii anunţă că, în 21 de judeţe, salariul brut realizat în 2021 a fost în termeni reali mai mic decât cel realizat în 2019.
”Situaţia nu mai poate continua în acest mod, este nevoie de o abordare responsabilă pentru a reduce sărăcia în muncă”, apreciază sindicaliştii.
”1.127.136 de angajaţi cu contract individual de muncă cu normă întreagă au avut în iunie 2021 venituri brute realizate mai mici decât 2.350 (salariul minim pentru studii superioare). Alţi 460.954 angajaţi cu contracte de muncă cu timp parţial au avut venituri realizate în aceeaşi perioadă, sub aceeaşi limită de 2.350 lei”, a transmis BNS.
Potrivit sindicaliştilor, peste 90% din persoanele care în luna iunie 2021 au avut timpul de muncă redus, conform OUG 132/2020 şi implicit cu venituri diminuate, fac parte din grupa persoanelor cu veniturile salariale în jurul salariului minim.
De asemenea, în iunie 2021 numărul angajaţilor cu contracte de muncă cu timp complet era cu 139.945 mai mic decât cel existent în iunie 2019 (5.084.694 în iunie 2021 faţă de 5.224.639 în iunie 2019). A crescut însă semnificativ numărul angajaţilor cu contracte de muncă cu timp parţial,... mai mult
Marti, 31 August 2021, ora 11:10
Salariile din Romania au prezentat un trend ascendent inca de anul trecut. Astfel ca salariul minim brut pe economie a ajuns la suma de 2.230 incepand cu 1 ianuarie 2020, ceea ce inseamna 1.347 lei net, potrivit calculator salariu net.
Pe primele locuri in topul celor mai mari salarii pe orase se numara Bucuresti, cu un salariu mediu net de 3.684 de lei, Ilfov, cu 3.118 lei, si Cluj, cu 3.115 lei.
Imbucurator este faptul ca, oficial, salariul mediu a depasit 2.000 de lei net pe luna in aproape toate judetele Romaniei. Doar in Vrancea salariul mediu este sub 2.000 de lei, adica 1.999 lei, potrivit Institutului National de Statistica.
Salarii de peste 2.600 de lei mai castiga angajatii din Iasi (2.650 lei), Sibiu (2.676 lei), Brasov (2.680 lei), Timis (2.945 lei), Ilfov (2.913 lei).
Potrivit analistilor financiari, chiar daca in Capitala sunt cele mai mari salarii nete, exista un trend de crestere accelerat al salariilor din Cluj, Timis, Brasov sau Sibiu.
Economistii preconizeaza ca in cinci ani Clujul ar putea ocupa locul 1 in topul celor mai mari salarii, depasind Bucurestiul in ceea ce priveste remuneratiile medii.
De precizat este si faptul ca diferentele salariale nu reflecta dezvoltarea economica a anumitor regiuni. In Bucuresti sunt salarii mai mari deoarece Capitala ofera locuri de munca bine platite, iar aici se regasesc sediile celor mai mari companii si multinationale, cu angajati care au studii superioare. De asemenea, in Bucuresti sunt cei mai... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 11:17
Salariul brut este suma fixa de bani stabilita intre angajator si angajat pentru remunerarea muncii acestuia din urma. Poate fi numit si remuneratie, retributie, indemnizatie sau solda (in cazul militarilor).
Salariul de baza poarta si denumirea de salariu tarifar, salariu de incadrare, salariu de pornire si se plateste cel putin o data pe luna, la data stabilita prin contractul individual sau colectiv de munca ori prin regulament intern.
Cum se calculeaza salariul brut
Salariul brut este baza de calcul a celorlalte drepturi (sporuri, indemnizatia de conducere, salariul de merit etc.) si obligatii fiscale (impozit pe salarii, CAS, CASS) ale salariatilor.
Pe langa cele 3 taxe salariale suportate de angajat (CAS, CASS, impozit pe venit), angajatorul va mai suporta o taxa CAM (2.25%).
Pentru a verifica rapid sumele de bani pe care le platesti catre stat acceseaza calculator salariu.
Salariul brut cuprinde, pe langa salariul de baza, cu care salariatul este incadrat prin contractul de munca, si sporuri, adaosuri si contributiile datorate de salariat.
Salariul nu poate fi stabilit prin discriminari pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
Sporurile se acorda in functie de conditiile de desfasurare a activitatii, de timpul de munca si de vechime.... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 14:38
Mai mult de jumatate dintre companiile din Romania nu au decis daca majoreaza salariile brute, astfel incat angajatii sa nu fie afectati de noile masuri fiscale, arata un studiu al PricewaterhouseCoopers.
"52% din companii nu au decis inca, 38% au spus ca vor crestere salariile astfel incat sa compenseze si salariatii sa aiba acelasi net, 6% au spus ca nu vor compensa, iar 4% ca vor creste salariile doar pentru anumite categorii de salariati", spune Diana Coroaba, consultant fiscal, citat de Digi24.
In scenariul pesimist, venitul net ar scadea cu pana la 17 procente pentru majoritatea angajatilor, iar cei mai afectati ar fi IT-istii si cercetatorii, arata studiul.
Diana Coroaba mai afirma ca angajatorii se tem ca parlamentarii sa nu fie de acord cu aceasta masura si sa aiba loc o reversare. Iar in caz de reversare, salariile brute odata crescute nu mai pot fi reversate.
"Angajatorii se tem ca aceasta masura nu va ramane pe termen lung, ca s-ar putea ca in Parlament, prin legea de aprobaare, parlamentarii sa nu fie de acord cu masura si sa avem o reversare. Or, in caz de reversare, discutia care se pune e ce se intampla cu salariile brute, pentru ca salariile brute, odata crescute nu mai pot fi reversate", adauga consultantul.
Guvernul a aprobat, in 8 noiembrie, asa-zisa revolutie fiscala, in ciuda tuturor criticilor venite de la sindicate, patronate, specilisti in economie, Opozitie si presedintele Klaus Iohannis.
"Masura privind transferul contributiilor... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 23:07
Angajatorii ar trebui sa creasca salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma neta pe care o primeste angajatul in prezent, in urma transferului contributiilor, sustine Raluca Bontas, partener Deloitte Romania.
"Proiectul de modificare a Codului Fiscal stabileste reducerea impozitului pe venit la 10% si a contributiilor totale cu 2 p.p. Angajatul va datora contributia sociala de 25% si contributia de sanatate de 10%, iar angajatorul contributia asiguratorie de munca de 2,25%.
Calculele arata ca, in cazul unui salariu net de 3.000 de lei, costul complet (insemnand pe langa suma neta platita angajatului, contributiile datorate de angajator, respectiv de angajat si impozitul pe venit) va scadea anul viitor, daca se aplica aceste modificari, cu 0,3% (17 lei).
Avand in vedere ca va avea loc un transfer aproape integral al contributiilor sociale si de sanatate in sarcina angajatului, angajatorii ar trebui sa creasca salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma neta pe care o primeste acesta in prezent", a declarat, pentru AGERPRES, Bontas.
In caz contrar, spune ea, salariul net ar fi 2.502 lei.
"O consecinta a modificarilor va fi o crestere cu 13% (220 lei) a sumei aferente contributiilor pentru un salariu net de 3.000 lei virata bugetului de asigurari sociale, in timp ce suma aferenta impozitului pe venit virata bugetului de stat va scadea cu 42% (238 lei) ", a explicat oficialul Deloitte Romania.
Contributiile sociale vor trece de la angajatori la angajati... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:48
1Impozitul pe venit va scadea de la 16% la 10%, dar in acelasi timp vor creste taxele sociale, de la 16,5% la 35%, a declarat marti, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la iesirea de la Consiliul National Tripartit.
"Salariul nu se taie, pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, discutam de un salariu brut. Problema este ca prin transfer am acelasi salariu brut, numai ca fiscalitatea mea, ca si lucrator, creste. E adevarat ca scade impozitul pe venit, de la 16% la 10%, dar in acelasi timp taxele sociale pe care le suport ca lucrator cresc de la 16,5% la 35%.
Din acest punct de vedere e o crestere de fiscalitate, care se va reflecta nu in valoarea salariului brut, ci in valoarea salariului net, cu care voi pleca acasa.
Angajatorii nu si-au luat angajamentul ferm ca vor creste, Guvernul se bazeaza pe promisiunea si bunele lor intentii legate de acest lucru, dar discutam de 3 milioane, nu de salariatii care sunt astazi la salariul minim pe economie, care vor vedea o crestere de 97 de lei pe net, nu discutam de sectorul bugetar, care are prevazuta o crestere de 25%, ceea ce inseamna pe net o crestere de circa 4%, ci discutam de restul lucratorilor din Romania care vor fi afectati", a explicat Hossu.
De asemenea, acesta a mai afirmat ca partea patronala a aprobat toate masurile guvernamentale.
"CNT (Consiliul National Tripartit - n.red.), intr-un anumit festivism, as putea spune, partea patronala a aprobat toate masurile guvernamentale. Pe partea sindicala,... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 19:44
Castigul salarial mediu brut lunar pe total economie realizat in 2012 a fost de 2.063 lei, cu 4,2% mai mare decat in anul anterior, in timp ce numarul salariatilor era de aproximativ 4,77 milioane persoane, mai mare cu peste 116.000 persoane, releva datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.
Conform sursei citate, anul trecut, salariul mediu brut lunar pe economie era in cuantum de 2.063 lei, cu 4,2% (+83 lei) mai mare decat cel din anul 2011.
In 2012, castigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei nationale (1.507 lei) a inregistrat o crestere de 4,4% (+63 lei), comparativ cu anul precedent.
Datele INS arata ca efectivul salariatilor, inregistrat la 31 decembrie 2012, a fost de 4.777.000 persoane, mai mare cu 116.700 persoane fata de anul precedent, iar numarul mediu al salariatilor ajunsese la 4.443.000 persoane, in crestere fata de anul 2011 cu 94.200 persoane.
In profil regional efectivul salariatilor a inregistrat cresteri in toate regiunile fata de sfarsitul anului 2011, regiunea Centru avand cea mai mare crestere (+20.900 persoane). Comparativ cu celelalte regiuni ale tarii, in regiunea Bucuresti-Ilfov se concentreaza cea mai mare parte din efectivul salariatilor din economie, respectiv peste o cincime.
Ce domenii au inregistrat cele mai mari cresteri salariale
La nivelul castigurilor salariale medii nete, cele mai mari cuantumuri, superioare mediei pe economia nationala, s-au realizat in anul 2012 in:... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 12:19
Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica proiectul Legii pensiilor ocupationale, potrivit caruia contributia la un fond de pensii ocupationale poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii ocupationale, conform NewsIn.Potrivit proiectului de Lege privind pensiile ocupationale, dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale apartine angajatorului singur sau prin asociere cu alti angajatori, cu consultarea reprezentantilor salariatilor.
De asemenea, schemele de pensii ocupationale ar urma sa fie furnizate de administratori, pe baza unui prospect.
Totodata, administratorii colecteaza contributii, investesc resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale si platesc pensii ocupationale.In proiectul de lege se arata si ca pot administra fonduri de pensii ocupationale societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare, autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private in acest scop, iar societatile de pensii au nevoie de autorizare de la Comisie pentru constituire si administrare.Totodata, capitalul social al administratorului nu poate proveni din imprumuturi sau credite si nu poate fi grevat de sarcini. Mai mult, capitalul social minim necesar pentru administrarea de fonduri de pensii ocupationale este echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii, al... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 10:07