Procesul de selectie al city managerului Timisoarei este in plina desfasurare. Chiar daca legea ii permitea sa numeasca pe cine vrea in aceasta functie, primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a lansat o competitie pentru cei care vor sa ocupe acest post, iar interesul este urias, fiind depuse peste 300 de CV-uri.
In 17 noiembrie, primarul Timisoarei Dominic Fritz a anuntat ca este in cautarea unui city manager pentru Timisoara. Fritz i-a invitat sa intre in competitie pe toti cei interesati de post, aratand ca una dintre conditii este sa fi ocupat o pozitie de management in domeniul public sau privat de cel putin 10 ani.
Potrivit lui Dominic Fritz, pana in 25 noiembrie, termenul de depunere a candidaturilor, au fost depuse peste 300 de CV-uri. Mai exact: 309. "E absolut minunat. Sunt oameni din Timisoara, sunt oameni de peste tot din tara. A aplicat si un roman care sta pe o insula din Caraibe care vrea sa se intoarca in tara. Sunt foarte optimist ca o sa gasim cel mai bun administrator public", a declarat Dominic Fritz, care a marturistit ca este incercat de sentimente mixte.
"Sunt foarte fericit ca exista aceasta incredere, dar recunosc ca in acelasi timp sunt furios. Cu cat mai multe CV-uri de genul acesta citesc devin furios pentru ca imi dau seama cat de mult a pierdut si pierde tara asta pentru ca nu suntem in stare sa avem o administratie publica care sa se bazeze pe un simplu principiu: de competitie", a aratat Fritz.
Cat poate castiga city managerul... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:34
Ordonanta de urgenta prin care a fost adoptat salariul minim garantat in plata valabil incepand cu 1 ianuarie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial.
Actul normativ reglementeaza salariul minim brut corespunzator unei luni de munca cu program normal, in medie de 167,333 ore.
Salariul se stabileste diferentiat, astfel:
a) Suma de 2.080 lei pentru persoanele ce nu au studii superioare;
b) Suma de 2.350 lei pentru persoanele incadrate in functii ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane inregistreaza o vechime in campul muncii in domeniul respectiv de minim 1 an.
De aici, venim cu urmatoarele observatii:
* Daca o persoana a absolvit o facultate si are o vechime in campul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiaza in mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, daca este incadrata in alta activitate decat domeniul in care a absolvit studiile superioare.
De exemplu: O persoana este inginer, a absolvit Facultatea de Constructii si efectueaza activitate de marketing - clienti, intr-un departament de ofertare. Pentru aceasta situatie, nu este impus salariul minim majorat.
* Din analiza textului normativ, observam faptul ca functia prestata trebuie sa impuna obligatia de a avea studii superioare.
De exemplu: Daca intr-un birou de contabilitate, pentru functia de contabil se solicita, conform Clasificatiei ocupatiilor din Romania, studii medii, iar aceasta functie este realizata de un economist absolvent de studii superioare, nici in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 11:28
Fostul premier Sorin Grindeanu, actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), a declarat, vineri, la Timisoara, ca nu are un salariu de 10.000 de euro lunar, asa cum s-a vehiculat, ci de 8.000 de lei.
Sorin Grindeanu a mai spus, in gluma, ca are probleme cu sotia pe aceasta tema.
"Am o chestiune personala sau doua pe care vreau sa le spun. Poate la voi am mai mult succes decat am la colegii vostri din Bucuresti. Va rog sa ma ajutati sa nu mai am probleme acasa. Fac un apel la voi si va spun ca de abia am reusit sa o conving pe nevasta-mea. Sa stiti ca nu am 10.000 de euro salariu, salariul meu este de 8.000 de lei. Asa ca toata istoria asta, acum daca intrebi pe oricine si s-ar face un sondaj, cred ca noua din zece ar spune ca Grindeanu are 10.000 de euro pe luna.
Am facut apelul asta pentru ca sunteti mult mai apropiati de mine si sa ma ajutati ca luna de luna, sotia mea care este o cititoare de presa, sa nu mai mearga pe anumite cai gresite, imi pare rau ca nu am venit cu fluturasul. Mi-as dori, sa ne intelegem, sa am un astfel de salariu, dar nu e cazul", a declarat, presei, Sorin Grindeanu.
Fostul premier Sorin Grindeanu a fost numit, in noiembrie 2017, in postul de presedinte al ANCOM. Mandatul sau expira in anul 2023. La scurt timp, in spatiul public au aparut speculatii cu privire la venitul lui Grindeanu si s-a vehiculat suma de 10.000 de euro.
Citeste si:
CCR ii da dreptate lui Iohannis:... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 13:04
Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a anuntat, miercuri, ca din cauza maririi salariilor va fi nevoit sa faca disponibilizari, pentru a nu afecta bugetul de investitii.
Edilul a precizat, totusi, ca maririle salariilor erau necesare pentru a atrage specialisti in institutie.
"La Primaria Sectorului 3, am militat si am reusit sa acordam salarii marite, corecte, angajatilor. In special celor din departamentele cheie, unde nu reuseam sa atragem specialisti, fiindca nu puteam concura cu mediul privat. Majorarea salariala atrage si cresterea performantei. Cine isi imagina ca va presta aceeasi munca, dar pe un salariu net superior, si-a format o impresie gresita", a scris Robert Negoita pe Facebook.
Acesta a precizat ca "grija in cheltuirea banului public nu este o lozinca de enuntat in dezbateri, ci ar trebui sa fie o preocupare reala, ceea ce, la Primaria Sectorului 3, se si intampla. Iar astazi, datorita faptului ca am crescut lefurile, trebuie sa luam o serie de masuri, astfel incat, bugetul de salarii sa nu afecteze bugetul de investitii".
Astfel, primaria a demarat o analiza ampla, la finalul careia vor sa vada ce numar de angajati este necesar, pe fiecare structura, si unde se impune sa facem reduceri.
"Desigur, fara ca activitatea sa fie afectata in vreun fel. Dimpotriva, scopul este de a decide cum putem eficientiza activitatea, astfel incat sa crestem randamentul la nivelul institutiei, la nivelul tuturor departamentelor si structurilor. Eficienta si... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 17:34
Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede majorarea, in contextul transferarii contributiilor la sanatate si pensie in sarcina angajatului, cu 25% a salariilor brute, indemnizatiilor si altor elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariile brute/solde ale personalului platit din fonduri publice, astfel incat castigul net al acestora sa nu fie afectat.
"Incepand cu 1 ianuarie 2018, cuantumul brut al salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare, precum si cuantumul brut al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor, premiilor si al ceorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii din salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara/salariul lunar de care beneficiaza persoanalul platit din fonduri publice se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017", potrivit proiectului de buget pregatit de Guvern si obtinut de Profit.ro.
Totodata, de la 1 martie 2018, proiectul de buget include majorarea la nivelul salariului de baza prevazut pentru anul 2022 a salariilor de baza ale personalului care ocupa functii de medici si de asistenti medicali in unitatile sanitare publice.
Tot de la 1 martie 2018, in sistemul de invatamant, cuantumul brut al salariilor de baza, precum si cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 15:30
Castigul salarial mediu brut anuntat de INS pentru luna august 2017 a fost de 3.290 de lei cu 1,2% mai mare fata de luna precedenta.
Castigul salarial mediu net a fost de 2.364 lei, respectiv 514 de euro la cursul mediu de schimb din septembrie 2017 (luna de incasare efectiva a banilor) sau 1.004 euro ca putere de cumparare la preturile medii din UE.
Raportat la luna de referinta octombrie 1990, indicele castigului salarial real a coborat la 178,3%, dupa ce atinsese pragul de 180% in iulie. Desi ritmul de crestere fata de aceeasi luna a anului precedent s-a pastrat la un nivel foarte ridicat, respectiv 12,6%, a ramas mai mult decat dubla fata de cresterea economica consemnata pe prima jumatate din 2017 (5,8%).
Mai mult, data fiind cresterea cursului de schimb mediu euro/leu in apropierea nivelului de 4,60 lei/euro, valoarea medie a veniturilor nete a coborat inapoi spre limita psihologica de 1.000 de euro in echivalent calculat la preturile medii din UE (pentru a echivala adevarata putere de cumparare).
Lista anomaliilor: administratia urca mult peste Sanatate si Educatie, industria prelucratoare cuboara la sub 90% din medie
Cele mai mari cresteri procentuale ale veniturilor din economia nationala au continuat sa fie inregistrate in sectorul bugetar, cu observatia ca sanatatea si administratia publica au mers in ritm aproximativ dublu fata de media pe economie, in timp ce invatamantul s-a plasat doar cu putin peste aceasta medie.
De notat si cresterea din... mai mult
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 14:10
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a publicat, la mijlocul acestei saptamani, declaratiile de avere si de interese, din care rezulta ca detine bijuterii si tablouri in valoare de peste un milion de lei, iar dupa casatorie a acordat imprumuturi de aproape 80.000 de euro.
Pe pagina de Internet a Primariei Municipiului Bucuresti a fost publicata declaratia de avere a primarului Gabriela Firea. Edilul detine doua terenuri forestiere, obtinute in perioada 2005-2010, cu o suprafata totala de peste 2.300 de metri patrati, in orasul Voluntari, din judetul Ilfov.
In localitatea Sinesti detine, in coproprietate cu sotul sau, Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, un teren intravilan de 1.500 de metri patrati si un teren extravilan de 60.000 de metri patrati. Toate aceste proprietati, se precizeaza in declaratia de avere, au fost obtinute fie prin "cumparare succesiune", fie prin "mostenire".
Tot impreuna cu sotul sau, Gabriela Firea detine alte doua terenuri, cu o suprafata totala de peste 2.200 de metri patrati, in localitatea Petrachioaia, din judetul ilfov, acestea fiind cumparate in perioada 1991-1994. De asemenea, pe unul dintre aceste terenuri este construita si o casa, cu o suprafata de 240 de metri patrati, pe care o detine in coproprietate cu Florentin Pandele.
La capitolul bunuri personale, Gabriela Firea detine un autoturism Mercedes Benz, fabricat in anul 2010, bijuterii in valoare de 100.000 de euro dobandite inainte de casatorie, la care s-au... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 22:32
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca la Secretariatul General al Guvernului (SGG) sunt persoane care au salariii mult mai mari decat al sau, el aratand ca nu se poate sa aiba angajati care sa castige de trei ori mai mult ca el.
"Exista inca o alta anomalie: in structurile noastre administrative ministrul sau prim-ministrul in general au salariul cel mai mic. Pe la mine pe la SGG am oameni care au salarii mult mai mari decat mine si pana la urma salariul cel mai mare din tara in Administratie trebuie sa fie al presedintelui, al doilea la primului-minstru, al treilea al ministrilor. Nu se poate sa am angajati care castiga de trei ori cat mine. Nu are sens, nu are logica. Poate muncesc mai mult, dar in viziunea acelei reforme a salarizarii in administratie, salariile mari pot sa scada, cum salariile mici trebuie sa creasca", a spus Ponta.
El a aratat ca viitorul proiect al salarizarii bugetarilor ar putea conduce la scaderi de salarii. "Da. Salariile mari pot sa scada. Pentru ca sa poti sa le maresti pe cele mici, trebuie sa tai din cele mari si nu e nimic rau in asta", a spus Ponta.
Premierul a aratat ca ideea de a avea in acelasi sistem bugetar diferente de la unu la 30 este inacceptabila.
"Nu cred ca se intampla in nici intr-o firma privata ca intre salariul cel mai mic si salariul cel mai mare sa fie raportul de unu a 30. S-a vorbit de unu la 15. Mie mi se pare mare si unu la 15", a spus Ponta, care a aratat ca in continuare in domeniul bugetar sunt... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 17:04
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, a declarat vineri ca salariile din administratia publica vor trebui marite, "poate" si cel al presedintelui Traian Basescu, iar intr-un termen de 2-3 luni Guvernul va sti de cati angajati este nevoie in sistemul public.
"Va trebui sa marim salariile din administratia publica, la primari, consilieri, poate si lui Traian Basescu. Cand vom ajunge la normativele de personal si standardele de cost, nu vorbim de ani, ci de 2-3 luni, vom vedea de cati angajati vom avea nevoie in sistemul public si ce nivel de salariu este necesar. Vorbim de oameni care stiu ce au de facut, nu de oameni care au cumparat o diploma", a afirmat Dragnea intr-o conferinta.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, prezent in conferinta, a spus ca salariul mediu net in institutia pe care o conduce este mic, de 1.600 lei lunar.
bVosganian: Vreau sa fiu primul manager privat din Executiv mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:52