Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a vorbit despre necesitatea remuneratiei egale intre femei si barbati la un congres al Partidului Socialist Ungar.
Timmermans le-a transmis participantilor la Congres ca Socialistii ar trebui sa isi indrepte atentia spre tineri, asigurandu-le conditii bune in Ungaria pentru a nu emigra. "Trebuie sa sustineti tinerii", a spus oficialul european, potrivit publicatiei The Hungary Journal.
Candidatul socialistilor europeni la functia de presedinte al Comisiei Europene, Timmermans a transmis ca daca va fi numit in functie, va elimina diferenta salariala de 40% dintre barbati si femei si va lua in considerare aceeasi abordare si pentru pensii.
De asemenea, Timmermans a promis ca va lupta impotriva coruptiei si considera ca viitoarele alegeri europarlamentare sunt despre "Inima Europei", iar miza finala este aparitia solidaritatii in Europa. Prim-vicepresedintele a anuntat ca este dispus sa aiba o intalnire cu prim-ministrul ungar Viktor Orban pentru a discuta diferentele de opinie.
"Cerem libertate academica, libertatea presei si libertatea organizatiilor civile. Nu ar trebui sa existe compromisuri cand vine vorba de independenta sistemului judiciar, egalitatea cetatenilor si litera legii", a declarat Timmermans.
Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc in perioada 23-26 mai. ...citeste mai departe despre "Frans Timmermans cere salarii egale pentru femei si barbati in Uniunea Europeana" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Februarie 2019, ora 11:54
Salariatii romani obtin una dintre cele mai mari majorari medii in termeni reali a salariilor din Europa. Dar cresterea inflatiei va influenta negativ rata castigurilor salariale in 2018, arata rezultatele unui studiu de specialitate publicate miercuri.
Conform Raportului de planificare a salariilor (Salary Budget Planning Report), efectuat la nivel global de Willis Towers Watson, anul acesta, Romania va inregistra o crestere medie a salariului de 4,5%. "Luand in considerare si rata inflatiei prognozata la 1,2%, Romania va avea o crestere salariala reala de 3,3%", noteaza realizatorii studiului.
Datele centralizate arata ca aceasta rata ajustata este una dintre cele mai ridicate din Europa si mai mult decat tripla fata de media Uniunii Europene (UE), de 1%.
Raportul citat releva, de asemenea, ca rata inflatiei din Romania nu este comparabila cu nicio alta valoare dintr-o alta economie est-europeana: Ungaria (0,6%), Bulgaria (1,7%), Austria (0,6%), Cehia (0,6%), Croatia (1,4%), Polonia (1,4%), Slovacia (1,1%) si Slovenia (0,8%).
Acelasi document subliniaza ca, in 2018, o prognoza mai ridicata a ratei inflatiei romanesti, de 3%, va afecta in mod negativ si cresterea nivelului mediu de salarizare. "Insa in termeni reali, vorbim de o crestere de 1,6%. Chiar si in aceste conditii, Romania va fi peste media UE de 0,9%", comenteaza realizatorii cercetarii.
Raportul de planificare a salariilor este un document intocmit de serviciul de date al Willis Towers Watson.... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 23:41
Romania ocupa locul sase intre statele UE in ceea ce priveste taxarea salariului de referinta, care reprezinta 67% din cel mediu, pentru o persoana singura si fara copii in ingrijire.
Diferenta de 43,5% intre suma bruta care figureaza in contract si cea neta ("bani in mana"), denumita in limba engleza "tax wedge", este semnificativ mai ridicata decat in majoritatea tarilor Uniunii si peste toate tarile din regiune, cu exceptia Ungariei.
Guvernul a decis: Creste salariul minim pe economie - vezi de cand si cu cat
Diferenta de salarizare pentru un muncitor neinsurat si fara copii care are un castig salarial de 67% din media nationala (%):
Mai mult, din datele oferite recent de Eurostat in lucrarea "Taxation Trend in Europe 2015", rezulta ca nivelul de taxare in Romania a crescut de la 40,9% in anul 2008 spre 43,5% in anul 2013, datele pentru 2014 nefiind disponibile pentru includerea in statistica UE.
Cel mai probabil, pe fondul cresterii sustinute a salariului mediu ...citeste mai departe despre "Impozitul pe salarii in Romania si UE: Diferenta dintre suma bruta si banii in mana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 10:05
Remuneratiile acordate in Elvetia sunt cele mai mari din Europa, arata un studiu publicat joi de Oficiul federal de statistica din Elvetia (OFS).
In 2010, un angajat cu program normal de lucru in sectorul industrial sau al serviciilor din Elvetia a primit un salariu mediu brut anual de 63.549 euro, adica de 13,8 ori mai mare decat un salariat bulgar, transmite AFP.
In aceste conditii, Elvetia ocupa primul loc in Europa la capitolul salarii, devansand Norvegia (55.370 euro) si Danemarca (51.485 euro), precizeaza Oficiul federal de statistica din Elvetia in raportul sau privind indicatorii de pe piata muncii.
In cazul vechilor 15 state membre UE, cele mai reduse remuneratii au fost acordate in Portugalia (17.193 euro), Grecia (25.696 euro) si Spania (26.621 euro). Daca sunt luate in calcul si tarile care au aderat la UE dupa 2004, pe ultimele pozitii se afla Romania (6.048 euro) si Bulgaria (4.618 euro).
Cand vom avea salarii ca in restul UE - Promisiunea ministrului Rovana ...citeste mai departe despre "Tara cu cele mai mari salarii din Europa: Romania si Bulgaria, ca de obicei, la coada" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 20:43
Romania ar putea avea un salariu minim comparabil cu cel din celelalte tari ale Uniunii Europene in anul 2018 sau 2019, dupa ce, in prealabil, vor avea loc mai multe cresteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programata pentru 1 iulie 2015, a declarat, marti, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb.
"Potrivit Cartei Sociale a Uniunii Europene, salariul minim pe economie trebuie sa reprezinte 50 la suta din salariul mediu pe economia statului membru respectiv. La nivelul tarii noastre, vor avea loc in perioada urmatoare cresteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programata pentru data de 1 iulie a.c., cand salariul minim va creste de la 975 lei, cat este in prezent, la 1.050 lei.
Urmatoarea majorare este fixata pentru ianuarie 2016, cand salariul minim va ajunge la 1.200 de lei, masura de care vor beneficia 1,7 milioane de salariati, 30 la suta dintre acestia provenind din mediul privat si restul din... citeste mai departe despre "Cand vom avea salarii ca in restul UE - Promisiunea ministrului Rovana Plumb" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 12:59
1Bulgaria si Romania sunt pe primele locuri in UE la cresterea costului total al fortei de munca, in perioada 2008 - 2012, in timp ce in Uniunea Europeana si zona euro costul orar al fortei de munca pentru intreaga economie a inregistrat un avans de 8,6% si, respectiv, 8,7%, conform datelor publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Costul orar al muncii este reprezentat de salarii, de compensatii financiare si de cheltuielile nesalariale ale angajatorului.
Cele mai ridicate cresteri ale costului total al fortei de munca s-au inregistrat, in perioada 2008 - 2012, in Bulgaria (42,6%) si Romania (26,7%), iar cele mai reduse in Letonia (1,3%) si Marea Britanie (5,2%). Singura scadere s-a inregistrat in Lituania (minus 1,4%).
Costul orar mediu al fortei de munca in intreaga economie (excluzand agricultura si administratia publica) in 2012 este estimat la 23,4 euro in UE si la 28 euro in zona euro, cu diferente semnificative intre statele membre, de la 3,7 euro in Bulgaria, 4,4 euro in Romania, 5,8 euro in Lituania si 6 euro in Letonia la 39 euro in Suedia, 38,1 euro in Danemarca, 37,2 euro in Belgia si 34,6 euro in Luxemburg. mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 12:47
Diferenta medie dintre salariile barbatilor si ale femeilor din Uniunea Europeana este de 16,2%, ceea ce inseamna ca femeile ar trebui sa munceasca in medie cu 59 de zile pe an in plus fata de barbati, pentru a castiga cat ei, potrivit unor cifre publicate de Comisia Europeana.
Cu ocazia organizarii pe 28 februarie a Zilei europene a egalitatii salariale 2013, Comisia Europeana a prezentat un comunicat din care reiese ca barbatii castiga in medie cu 16,2% mai mult decat femeile.
"O cifra care ne aminteste de conditiile salariale inechitabile carora femeile trebuie sa le faca fata in UE", a precizat in acelasi comunicat Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, potrivit 7sur7.be.
Aceasta a subliniat ca "principiul salariului egal pentru o munca egala este inscris in tratatele europene inca din 1957".
Citeste mai multe despre Cat trebuie sa munceasca in plus o femeie din UE pentru a castiga cat un barbat pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 10:05
O parte a functionarilor din cadrul institutiilor europene se aflau in greva joi, cu o zi inainte de o sedinta a unui Consiliu de Ministri UE consacrata bugetului.
Greva a fost organizata pentru a denunta taieri de cheltuieli reclamate de unele state si unele atacuri la adresa statului lor, relateaza AFP.
Aproximativ 500 de persoane s-au reunit la pranz, pe trotuar, in fata intrarii in sediul Comisiei Europene (CE), pentru a manifesta impotriva unor masuri care ameninta, in opinia lor, functionarea institutiilor si capacitatea acestora de recrutare.
"Bugetul total al Uniunii Europene (UE) costa 0,67 de euro pe zi pe cetatean", au subliniat sindicatele intr-un comunicat comun.
"Noi cerem ca statele sa aiba curajul sa le spuna cetatenilor lor ca o reducere a bugetului european va provoca, pentru fiecare dintre ei in parte, un cost mai ridicat: costul non-Europei sau costul a mai putina Europa", au adaugat ele.
O alta greva este prevazuta la 16 noiembrie.
Ministrii Bugetului din cele 27 de tari sau reprezentati ai lor vor incerca vineri, la Bruxelles, sa ajunga la un acord cu Parlamentul European (PE) asupra solicitarii unor noi contributii, pentru onorarea cheltuielilor prevazute in bugetul pentru 2012 si dotarea UE cu un buget in 2013.
Negocierile se anunta dificile, deoarece Guvernele si statele cele mai bogate refuza propunerile CE si reclama taieri ferme in toate compartimentele, in special la cheltuielile administrative.
In 2011, dintr-un buget... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:30
Romania a inregistrat in T2 cea mai mare crestere anualizata din UE a salariilor, de 7%, fata de un avans de 1,9% la nivelul Uniunii Europene, potrivit Eurostat. In acelasi timp, Romania inregistreaza cel mai scazut nivel al salariului mediu din UE, dupa Bulgaria.
Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in Romania (7,1%), Finlanda (4,9%), Bulgaria si Letonia (4,8% fiecare), la polul opus sitandu-se Irlanda (0,4%), Spania si Olanda (0,5% fiecare).
Salariile au crescut in medie, in trimestrul al doilea cu 1,9% in UE si cu 1,7% in zona euro.
Guvernul a majorat cu 8% salariile bugetarilor incepand de la 1 iunie si vrea sa efectueze in decembrie restituirea integrala a remuneratiei angajatilor din sistemul public la nivelul de la jumatatea anului 2010, anterior reducerii cu 25% agreate cu FMI.
Bugetarii au mai beneficiat de la inceputul anului trecut de o majorare salariala de 15%.
Costul orar al fortei de munca in Romania a crescut in primul trimestru din acest an cu 4,41% fata de perioada similara din 2011, cele mai mari rate anuale de crestere inregistrandu-se in activitatile de comert si tranzactii imobiliare. mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:51