Conform unui proiect de hotarare de Guvern lansat in dezbatere de ministerul Muncii, salariul minim brut ar urma sa se majoreze la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023.
"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 3.000 lei lunar incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari de Guvern, ceea ce reprezinta o crestere de 17,6%, fata de luna decembrie 2022", arata documentul, citat de Economedia.
Data de intrare in vigoare a noului salariu minim este 1 ianuarie 2023.
Coalitia de guvernare a stabilit, de asemenea, ca din cei 3.000 de lei, 200 de lei vor fi scutiti de taxe. Insa proiectul Ministerului Muncii nu contine mentiuni cu privire la deductibilitate, deoarece taxarea, care implica modificarea Codului Fiscal, se face prin ordonanta de urgenta, nu prin hotarare de Guvern.
In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 2.550 lei lunar pentru anul 2022.
Ministerul Muncii precizeaza ca in Romania beneficiaza in prezent de salariul minim brut garantat in plata de 2.550 lei un numar de circa 856.830 de salariati, ceea ce reprezinta un procent de aproximativ 16,27% din numarul total de salariati activi - 5.265.252. De majorarea salariului de baza minim de 3.000 de lei vor beneficia un numar de 2.181.134 salariati, mai arata sursa citata.
Marius Budai a mai declarat marti, 15 noiembrie, ca sunt 1,3 milioane de romani platiti cu salariul minim, si... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 17:38
Premierul Nicolae Ciuca a anuntat marti, 15 noiembrie, la parlament ca miercuri va avea loc intalnirea tripartita la Guvern si vor stabili impreuna cu partenerii sociali tot ceea ce tine de majorarea salariului minim.
Intrebat cu cat va creste pensia minima si punctul de pensie, premierul a spus ca in acest moment se lucreaza la nivelul structurilor de specialitate astfel incat, pe baza prognozelor bugetare, sa se asigure acea anvelopa de 15% din buget, pentru a putea sa asiguram cresterea pensiilor.
"Este in analiza si ne dorim ca din acest pachet sa asiguram pentru cei care au pensiile cele mai mici sa putem sa asiguram o crestere graduala", a mai aratat el.
Despre acel ajutor care se da o singura data, Nicolae Ciuca a mentionat ca "in momentul de fata este o cifra pe care nu o poate transmite pentru ca nu o au".
Despre majorarea salariului minim, Ciuca a spus: "Maine vom avea intalnirea tripartita la Guvern si vom stabili impreuna cu partenerii sociali tot ceea ce tine de majorarea salariului minim".
Nicolae Ciuca a mai afirmat ca in momentul in care au discutat despre varianta salariului minim de 3.000 de lei au discutat inclusiv mentinerea acestei facilitati, prin care 2.000 de lei din salariu sa fie scutiti de impozit.
Ce spune ministrul Muncii
Ministrul Muncii, Marius Budai a declarat marti, la Parlament, despre salariul minim de 3.000 de lei, ca isi doreste sa intre in vigoare de la 1 ianuarie si ca decizia se va lua miercuri in Consiliul... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 12:50
Comisia Europeana a revizuit estimarile de crestere economica pentru Romania, estimand in prognoza de vara un avans de 3,9% in anul 2022, in sus comparativ cu estimarea din primavara de 2,6%, potrivit Economedia.
Aceeasi sursa mai arata ca si inflatia va fi mai mare, de 11,1% in acest an, comparativ cu estimarea anterioara de 8,9%.
Comisia sustine ca, in primul trimestru al anului 2022, economia Romaniei a surprins pe plus, cu o rata de crestere a PIB-ului real de 5,2%. Conform datelor provizorii, acest rezultat se explica printr-o crestere solida a formarii brute de capital fix si a consumului privat, in timp ce exporturile nete au avut o contributie negativa. Aceasta crestere robusta a fost sustinuta de majorarea salariilor, care a tinut pasul cu inflatia, si de eliminarea treptata a restrictiilor COVID, mai transmite Economedia.
Datorita acestui prim trimestru foarte puternic, cresterea PIB-ului pentru intregul an 2022 este revizuita in crestere la 3,9%. Cu toate acestea, pentru 2023, se justifica o revizuire in scadere la 2,9%, in conformitate cu perspectivele de crestere mai lenta la nivel mondial si in UE. Consumul privat si investitiile vor fi principalele motoare de crestere pentru acest an si anul viitor, in timp ce se preconizeaza ca exporturile nete vor actiona ca o piedica asupra PIB si vor duce la o crestere a deficitului comercial, arata executivul european.
In continuare, indicatorii de activitate economica si de sentiment indica un al doilea... mai mult
Joi, 14 Iulie 2022, ora 15:39
In economia Romaniei va curge lapte si miere din 2021 pana in 2024, daca ar fi sa ne luam dupa estimarile pe care Guvernul le-a facut in Raportul de buget pentru 2021.
Astfel ca, din punct de vedere al salariului mediu net, acesta va fi de 3323 de lei, iar pe brut va ajunge la 5380 de lei, in 2021.
Mai mult, pentru 2024, salariul mediu net va creste la 4025 de lei, iar cel brut va ajunge la 6515 lei, cu 500 de lei mai mic decat ce estimau mai toate partidele in programele de guvernare pentru 2024.
Cresc si preturile
Odata cu aceste majorari de salarii vor creste si preturile de consum. Astfel ca, pentru 2021, inflatia va fi de 2,5% (la sfarsitul anului), asa cum o prognoza si BNR intr-unul dintre raportele sale. Pentru 2022, cresterea va fi de 2,4%, pentru 2023 de 2,3%, iar pentru 2023 va ajunge la 2,2%.
Creste numarul de salariati
Fata de 2020, numarul salariatilor este prognozat sa creasca cu 68.000 de persoane, de la 5,09 milioane, pana la 5,158 de milioane in 2021. Salariatii se vor inmulti de la un an la altul, astfel ca pentru 2022 este estimat un numar de 5,277 milioane de angajati, 5,405 milioane in 2023, si 5,520 de milioane in 2024.
In conciordanta cu aceste cifre, rata somajului este estimata sa coboare la 2,6%, adica undeva la doar 240.000 de someri in 2024, in conditiile in care pentru 2021 este estimat la 310.000 de someri (3,6%).
PIB-ul Romaniei
Economia va "dudui" pana in 2024, daca le luam din nou dupa estimarile Guvernului. Pentru... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 11:50
Comisia pentru Munca din Camera Deputatilor a dat aviz favorabil pentru cresterea indicatorului social de referinta de la 500 de lei cat este acum, pana la 1.200 de lei, cat va ajunge sa fie in 2023. Acest lucru inseamna ca asistatii social, dar si somerii vor primi din partea statului mai multi bani pentru a nu face nimic.
"Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinta creste anual pana la atingerea valorii de 1.200 de lei, dupa cum urmeaza: a) la data de 1 ianuarie 2021 - 780 lei; b) la data de 1 ianuarie 2022 - 990 lei; c) la data de 1 ianuarie 2023 - 1.200 lei", prevede un amendament adoptat in comisie.
Economistii sunt de parere ca ar trebui sa se bage bani in crearea de locuri de munca, nu in sustinerea celor care nu vor sa munceasca.
"Sunt de parere ca trebuie bagati bani in crearea de locuri de munca, nu in asistenta sociala, pentru ca numai asa se va dezvolta economia, iar omul care munceste are si un venit. Faptul ca se cresc aceste venituri pentru asistatii social inseamna taxare mult mai mare pentru cei care muncesc. Se poate recurge si la un sistem prin care cei care nu vor sa munceasca sa fie sanctionati, dar acest lucru este posibil numai prin lege. In sensul ca daca, spre exemplu, i s-a oferit de 3 ori de munca iar el a refuzat, este clar ca nu vrea bani", a declarat pentru Ziare.com, Adrian Codirlasu, presedinte CFA Romania.
Asistatii social sa primeasca un procent din salariul minim... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 00:02
Romania va trece la moneda euro in anul 2024, dupa cum a promis premierul Viorica Dancila, iar Guvernul spune ca principalul risc pentru consumatori consta in cresterea preturilor pentru produsele de larg consum. Mai exact, in urma conversiei, poate avea loc o rotunjire in sus a preturilor in euro.
In acest sens, Executivul a decis sa organizeze o campanie de tipul "NAME & SHAME" (pentru descurajarea celor care profita de introducerea euro pentru a creste preturile), se arata in Planul national de adoptare a monedei euro, obtinut de Profit.ro.
Astfel, comerciantii care vor profita de introducerea euro in 2024 pentru a majora preturile vor fi prezentati in cadrul acestei campanii si chiar sanctionati.
Totodata, va fi lansata si o campanie de informare a romanilor, inainte cu aproximativ 12 luni de data tinta de aderare a monedei euro, deci in 2023.
Li se vor da informatii cu privire la rata si mecanismele de conversie a preturilor, salariilor si pensiilor, diseminarea informatiilor privind caracteristicile bancnotelor si monedelor euro, precum si privind calendarul si modalitatea de preschimbare a banilor.
In cadrul campaniei BNR se va concentra pe comunicarea elementelor tehnice (design-ul bancnotelor si monedelor euro, rata de conversie, calendar si modalitati de schimb), iar institutiile guvernamentale se vor axa pe transmiterea unor informatii esentiale legate de impactul fiscal, contabil, salarii sau afisarea duala a preturilor.
Informare cu ajutorul... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 11:54
Nu mai putin de 4.400 de mineri si energeticieni de la Complexul Energetic Hunedoara (CEO) ar putea intra in greva, la fel cum au facut deja peste 10.000 de salariati ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) . Angajatii de la minele si centralele hunedorene sunt nemultumiti ca statul importa energie, in loc sa ii lase sa o produca in tara.
Presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Istoc, a declarat pentru Ziare.com ca - in conditiile in care se va gasi o cale legala de a incepe un protest - oamenii nu se vor gandi de doua ori inainte sa se solidarizeze cu colegii lor mineri si energeticieni de la CEO.
"La acest moment, asteptam ca la Complexul Energetic Oltenia sa se oficializeze demersurile care tin de greva, ca sa vedem daca ne putem si noi solidariza sau nu. Momentan, solidarizarea nu poate fi decat la nivel declarativ, de vreme ce revendicarile celor de acolo nu sunt semnate nici de muncitori si nici de sindicat, din cate am vazut. Se pare ca acolo exista o probleme inclusiv la nivel sindical.
Daca vom gasi o bresa legala, insa, cu siguranta vom trece si noi la protest", ne-a spus Cristian Istoc.
Liderul sindical sustine ca nemultumirea angajatilor de la CEH tine atat de faptul ca nu li se majoreaza salariile, cat si de faptul ca statul nu le creaza conditii sa produca energie, preferand, in schimb, sa o importe.
"E clar ca nu se poate continua asa! Pe de o parte Romania importa energie, iar pe de alta parte, noi functionam la o... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 13:35
PDL a propus noului Guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu noua ministri noi. Unii dintre acestia au ocupat deja functii in ministerele pe care urmeaza sa le conduca, in timp ce altii abia acum vor incepe sa se familiarizeze cu mediul.
De-a lungul carierei lor politice, nou venitii la sefia ministerelor au reusit, insa, sa stranga averi importante. Iata ce averi detin viitorii ministri propusi de PDL:
Bogdan Dragoi - ministrul de Finante
La doar 32 de ani a fost propus pentru functia de ministru al Finantelor, dupa un mandat de trei ani ca secretar de stat in ministerul de Finante.
Cariera sa a inceput in 2002 ca asociat la Inquam Limited UK, printre atributiile sale numarandu-se si sarcina de a strange 200 de milioane de euro de pe piata financiara romana si americana pentru finantarea retelei Telemobil SA Zapp.
Din 2003 pana la sfarsitul lui 2004, Bogdan Dragoi a ocupat functia de vice-presedinte la FocusSat SA, prima televiziune digitala din Romania. Din 2004 pana in 2006, acesta a fost secretar de stat la Ministerul de Finante Publice, de unde a plecat ca director economic la Primaria Generala.
Intre timp, Bogdan Dragoi s-a reintors la Ministerul de Finante, ca secretar de stat, unde a coordonat din nou Trezoreria si emiterea de obligatiuni, insa a fost numit si in consiliile de administratie ale CEC, Bancii Europene de Investitii, Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei, precum si ca presedinte al Comitetului Interministerial de Finantari,... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 08:00
"Asteptarile unui roman sunt cuantificate ca fiind la pragul de 70% din venitul pe care il avea inainte de pensionare pentru a trai decent. O persoana care se va pensiona intre 2011 si 2051, ar trebui sa economiseasca 3700 de euro/an, pentru a avea un trai adecvat in momentul pensionarii", a declarat Daniela Vasile, CEO Aviva Pensii, intr-un interviu Bloombiz.Cu ce deficit al bugetului de pensii se confrunta Romania si cum credeti ca va evolua acest indicator in anii urmatori?
Ne uitam la ceea ce exista in sistemul de pensii de stat si comparam cu ceea ce asteapta un om sa primeasca la pensionare pentru a trai decent.
Asteptarile lui sunt cuantificate de noi ca fiind la pragul de 70% din venitul pe care il avea inainte de pensionare.
De aceea, am tras o concluzie in cifre care arata ca, in medie, o persoana care se va pensiona intre 2011 si 2051, ar trebui sa economiseasca 3700 de euro/an pentru a avea un trai adecvat in momentul pensionarii.
Ce masuri ar trebui sa ia guvernul pentru a corecta deficitul pensiilor?
Masurile trebuie luate atat la nivel de autoritati cat si la nivel personal.
Oamenii trebuie sa se gandeasca cum pot economisi suplimentar fata de pensia pe care o vor primi de la stat pentru a-si acoperi acest deficit.
Autoritatile trebuie sa continue reforma pensiilor si sa pastreze calendarul referitor la pensii astfel incat conditiile sa ramana cele preconizate.
Avand in vedere nivelul de trai al romanilor si salariile mici, ce modalitati de economisire ar... mai mult
Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 00:48