Ponderea contractelor de munca pentru norma intreaga (CIM) cu salariul brut peste 4.500 lei era, la 1 octombrie 2018, de doar 15,34% in totalul CIM inregistrat la nivelul economiei nationale, informeaza Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
Potrivit unui comunicat al PIAROM, remis marti AGERPRES, anul trecut, la 1 octombrie, 48,14% dintre contractele de munca pentru norma intreaga inregistrate in Romania corespundeau unui salariu mediu brut aflat in zona salariului minim pe economie, respectiv: 39,20% dintre CIM cu norma intreaga erau incheiate la valoarea salariului minim pe economie, in timp ce alte 8,94% depaseau cu putin salariul minim pe economie (sub 2.150 lei).
Numarul contractelor de munca pentru norma intreaga (CIM) a crescut in perioada octombrie 2017 - octombrie 2018 cu 4,09%, respectiv cu aproximativ 213.000, ajungand la circa 5,42 milioane, potrivit unui comunicat al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
Informatia reiese din statisticile preliminare publicate de PIAROM privind dinamica fortei de munca din Romania in perioada mentionata, rezultate in urma prelucrarii datelor extrase din Registrul de Evidenta a Salariatilor, corelate cu statisticile Eurostat, cu informatiile publicate de Oficiul National al Registrului Comertului, precum si cu structura nomenclatoarelor COR si CAEN.
Pe grupe majore de ocupatii (grupe majore COR), cea mai mare crestere s-a inregistrat la grupa 2 - specialisti in diverse domenii de activitate, cu... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 15:23
Topul salariilor din Romania a fost dominat, in 2018, de sectorul IT, unde castigul salarial mediu net s-a situat la 5.731 de lei/luna, reiese dintr-un raport anual HR Review & Trends, publicat luni de o platforma online de recrutare.
Analiza prezentata de eJobs arata, totodata, ca pe locul al doilea al clasamentului salariilor s-au situat angajatii din domeniul Juridic, cu venituri lunare de 4.571, acestia fiind urmati de catre cei din Banking (4.226 de lei) si cei din Resurse Umane (4.048 de lei).
Potrivit sursei citate, primele cinci domenii din top sunt si singurele in care salariul mediu net depaseste pragul de 4.000 de lei.
Sub acest nivel, dar nu la distanta foarte mare, se afla Finantele si Contabilitatea (3.930 de lei/luna), Controlul Calitatii (3.646 de lei/luna), Asigurarile (3.565 de lei/luna), Constructiile si Imobiliarele (3.234 de lei/luna), Administratia publica (3.197 de lei/luna) si Inginerie mecanica (3.077 de lei/luna).
La polul opus, cele mai mici salarii medii nete s-au inregistrat in: Industria Textila (1.987 de lei/luna), Industria Prelucrarii Lemnului (2.239 lei/luna), Servicii (2.281 lei/luna) si Paza si Protectie (2.335 lei/luna).
Realizatorii reportului noteaza faptul ca topul domeniilor cu cele mai mari salarii ramane neschimbat atat atunci cand vorbim despre angajatii barbati, cat si atunci cand vorbim despre femei.
Totusi, lucrurile se schimba la segmentarea de gen, la capitolul celor mai mici salarii. In acest context,... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 12:03
Cresterea economica inregistrata de Romania in primele noua luni ale lui 2018 a fost de 4,2% pe seria bruta si de 4,3% pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017, iar fata de trimestrul II al anului trecut, Produsul Intern Brut in trimestrul III a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului National de Statistica, date vineri publicitatii.
Raportat la acelasi trimestru din 2017, PIB in trimestrul III din 2018 a inregistrat o crestere cu 4,4% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier.
"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul III 2018, nefiind insa, inregistrate diferente fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 310 din 7 decembrie 2018", precizeaza INS.
In trimestrul III 2018, in varianta provizorie (2), dinamica PIB s-a modificat cu +0,1 puncte procentuale, comparativ cu varianta provizorie (1) . Volumul valorii adaugate brute s-a majorat cu 0,2 puncte procentuale, modificari mai importante fiind inregistrate in: comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+0,6 puncte procentuale), de la 102,1% la 102,7%; activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,3 puncte procentuale), de la 105,0% la 105,3%; activitati de... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 09:59
Veniturile totale medii lunare ale populatiei pe o gospodarie au fost de 4.454 lei in al treilea trimestru din 2018, iar cheltuielile totale au fost in medie de 3.891 lei lunar/gospodarie, reprezentand 87,4% din nivelul veniturilor totale, arata datele Institutului National de Statistica (INS), date joi publicitatii.
Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarei gospodarii din Romania, venitul total mediu lunar a fost de 1.713 lei pe persoana, iar cheltuiala medie totala s-a ridicat la 1.497 lei/persoana.
Conform INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.090 lei lunar pe gospodarie (1.573 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 364 lei lunar pe gospodarie (140 lei pe persoana) . Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (67,0% din veniturile totale ale gospodariilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,0%), veniturile din agricultura (2,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%), precum si veniturile in natura (8,2%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%).
INS precizeaza ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.
Potrivit INS, principalele destinatii ale... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 11:16
Privit la nivel individual, micro, anul 2018 a fost unul bun din punct de vedere economic, au fost job-uri suficiente, au crescut salariile, s-au cumparat locuinte, masini, electrocasnice. Se spune ca nevoile individului sunt pe primul loc, iar daca ne ghidam dupa acest aspect, putem spune ca inceputul acestui articol este adevarat.
Ce ne facem atunci cand nevoile individului sunt satisfacute temporar, iar premisele viitoare nu sunt tocmai cele mai bune? Vorbesc aici despre situatia in care un stat are o crestere economica sustenabila, un mediu economic stabil, dar nu investeste sau pune deoparte pentru vremuri grele. Prima lectie a fizicii ne spune ca orice actiune are si o reactiune, similar, in economie, orice crestere are si o descrestere, iar Romania incepe sa intre pe trendul de scadere.
Analizez in cele ce urmeaza principalele aspecte economice ale Romaniei.
1. Dobanzi si curs de schimb.
Dobanda de referinta a BNR a crescut, determinata de inflatia in crestere. Orice modificare a ratei de dobanda a BNR se transmite automat in celebrul (si mult hulitul) ROBOR care va reactiona la modificarile operate de BNR.
Anul ce se incheie a fost marcat de trei cresteri succesive ale ratei de dobanda a BNR, de la 1,75% in decembrie 2017 la 2% in ianuarie, 2,25% in februarie si 2,5% in mai. A fost, de fapt, semnalul de la BNR ca perioada banilor ieftini se incheie, iar inflatia in crestere nu poate fi mult mai mare ca rata de dobanda (de fapt legea economica ne... mai mult
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 17:00
Aproximativ 64% dintre angajatori vor scoate la concurs pana la 10 pozitii noi in semestrul doi din 2018, iar alti 21%, intre 10 si 20 de pozitii noi, conform unui studiu realizat ce o platforma de recrutari online, remis miercuri AGERPRES.
Piata muncii a avut o evolutie accelerata in prima jumatate din 2018, rata somajului atingand minimul istoric de 4,5% conform datelor oficiale. Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de munca, cu aproape 60% mai multe fata de aceeasi perioada din 2017, iar tendinte similare de recrutare sunt asteptate si in a doua jumatate a acestui an.
Studiu BestJobs a fost desfasurat pe un esantion de 682 companii mici, medii si mari din Romania. Pentru fiecare pozitie, 73% dintre companiile care vor face angajari cauta intre 1 si 5 candidati, iar cele mai bune perspective de angajare sunt in domenii precum "Vanzari", "Administrativ" (57%) si "Productie" (54%) . In schimb, angajatii specializati in domeniile "Medicina" si "Farmacie" sau "HoReCa" vor avea mai putine oferte de munca la dispozitie.
Cea mai mare concurenta pentru un loc de munca in primele sase luni din 2018 a fost in domeniul vanzarilor, cu peste 6.000 de pozitii deschise, urmat de Inginerie, cu aproximativ 3.000 de pozitii noi, IT si Auto-Transport, fiecare cu peste 2.400 de pozitii deschise. Angajatii din HoReCa au fost si ei la mare cautare, cu peste 600 de pozitii deschise doar in perioada martie-mai 2018, pe... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 12:49
Salariile "de mii de euro" anuntate de guvernanti pentru sanatate nu exista in realitate, ba chiar unele categorii vor avea venituri mai mici dupa ce sporurile le vor fi taiate.
Insa faptul ca in spatiul public politicienii au vorbit atat de mult de majorari uriase pune o presiune fantastica pe medici, pentru ca cetatenii se asteapta acum ca totul sa fie ca in Europa, spune dr. Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor din Romania.
Medic primar chirurg la Institutul Oncologic din Capitala, Tanase sustine ca am fost cu totii victimele unei "miscari propagandistice".
"A fost, pe de-o parte, cresterea salariilor, dar, pe de alta, scaderea sporurilor, asa ca veniturile raman aceleasi. Dar in spatiul public se stie acum ca medicii au salarii de 3.000 de euro, ceea ce este cumva departe de adevar", a declarat, pentru Ziare.com, presedintele Aliantei Medicilor din Romania.
"Trebuie avut in vedere si faptul ca de la aceste cresteri salariale sunt exceptati medicii de familie. Ei nu beneficiaza de cresteri si sunt o parte importanta a sistemului, daca nu, intr-o anumita viziune, chiar cea mai importanta, pentru ca se ocupa cu preventia si diagnosticul primar al bolilor si cu tratamentul bolilor cronice si ei nu beneficiaza de nimic.
Dar 'beneficiaza', ca noi toti de altfel, de perceptia generala in randul populatiei ca acum totul e ca in Europa, deci nu mai sunt probleme si avem servicii medicale ca in afara, ceea ce pune o presiune suplimentara fata de ceea ce... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 07:33
Cele mai mari salarii medii lunare vor continua sa fie realizate in Bucuresti, in urmatorii doi ani, castigul salarial mediu net in Capitala urmand sa creasca de la 3.304 lei in acest an, la 3.639 lei in 2018 si 3.957 lei in 2019, potrivit Prognozei in profil teritorial, varianta de toamna, publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
La polul opus se afla castigurile salariale din judetul Harghita, care vor ajunge la 2.001 lei anul viitor si la 2.160 lei in 2019, de la 1.776 lei in acest an.
Potrivit CNP, regiunea Bucuresti-Ilfov ramane pe primul loc in ceea ce priveste castigurile salariale medii nete, cu sume de 3.535 lei in 2018 si 3.844 lei in 2019, urmata de regiunea Vest - 2.570 lei (2018) si 2.803 lei (2019) si Regiunea Nord-Vest, 2.460 lei (2018) si 2.690 lei (2019).
Cele mai mici salarii nete lunare vor fi realizate, in urmatorii doi ani, in Regiunile Sud-Est, respectiv 2.143 lei in 2018 si 2.295 lei in 2019, si Nord-Est, 2.250 lei in 2018 si 2.415 lei in 2019.
Cel mai mare numar mediu de salariati va fi in regiunea Bucuresti - Ilfov, cu peste 1,12 milioane de angajati anul viitor si 1.16 milioane de angajati in 2019, urmata de Regiunea Nord - Vest, cu 705.300 angajati (2018) si, respectiv, 732.100 angajati (2019) si Regiunea Centru, cu 664.500 angajati (2018) si 689.100 angajati (2019).
Cel mai semnificativ avans al produsului intern brut va fi consemnat, anul viitor, in regiunile Nord-Vest si Sud-Est (5,8%), iar in 2019 clasamentul pe... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:09
Salariatii romani obtin una dintre cele mai mari majorari medii in termeni reali a salariilor din Europa. Dar cresterea inflatiei va influenta negativ rata castigurilor salariale in 2018, arata rezultatele unui studiu de specialitate publicate miercuri.
Conform Raportului de planificare a salariilor (Salary Budget Planning Report), efectuat la nivel global de Willis Towers Watson, anul acesta, Romania va inregistra o crestere medie a salariului de 4,5%. "Luand in considerare si rata inflatiei prognozata la 1,2%, Romania va avea o crestere salariala reala de 3,3%", noteaza realizatorii studiului.
Datele centralizate arata ca aceasta rata ajustata este una dintre cele mai ridicate din Europa si mai mult decat tripla fata de media Uniunii Europene (UE), de 1%.
Raportul citat releva, de asemenea, ca rata inflatiei din Romania nu este comparabila cu nicio alta valoare dintr-o alta economie est-europeana: Ungaria (0,6%), Bulgaria (1,7%), Austria (0,6%), Cehia (0,6%), Croatia (1,4%), Polonia (1,4%), Slovacia (1,1%) si Slovenia (0,8%).
Acelasi document subliniaza ca, in 2018, o prognoza mai ridicata a ratei inflatiei romanesti, de 3%, va afecta in mod negativ si cresterea nivelului mediu de salarizare. "Insa in termeni reali, vorbim de o crestere de 1,6%. Chiar si in aceste conditii, Romania va fi peste media UE de 0,9%", comenteaza realizatorii cercetarii.
Raportul de planificare a salariilor este un document intocmit de serviciul de date al Willis Towers Watson.... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 23:41