Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor romane sa demareze un proces de consolidare fiscala durabila, sustinut de masuri de calitate destinate diminuarii deficitul bugetar si celui comercial, sa reevalueze noua lege a pensiilor si sa imbunatateasca guvernanta la companiile de stat.
Potrivit raportului elaborat de stafful FMI dupa discutiile cu oficialii romani din luna iunie a acestui an, document publicat vineri, cresterea economiei romanesti ar urma sa ramana la nivelul de 4% in 2019 si sa incetineasca la 3% pe termen mediu.
"Activitatea economica va continua sa fie stimulata de consum, insotit de o inflatie ridicata si un deficit de cont curent de peste 5% din PIB in 2019-2020. Cresterea este prognozata sa incetineasca pe masura ce investitiile productive au slabit ca urmare a regreselor inregistrate de reformele structurale iar impulsul fiscal se va diminua in timp", se arata in raportul FMI.
De asemenea, expertii institutiei financiare internationale atrag atentia asupra faptului ca riscurile sunt orientate in jos si sunt semnificative.
"Principalul risc intern este o noua crestere a vulnerabilitatii provocate de socuri politice. Avand in vedere ciclul electoral din urmatorii doi ani, exista riscul unor noi stimulente fiscale sau al revenirii asupra unor politici structurale care ar reduce si mai mult competitivitatea Romaniei.
In prezent, noua lege a pensiilor reprezinta un risc semnificativ pe termen mediu la adresa stabilitatii... mai mult
Sambata, 31 August 2019, ora 08:18
Salariile in sectorul bugetar nu trebuie taiate deocamdata, intrucat Romania si Europa se afla pe un trend de crestere economica, insa tara consuma mai mult decat produce, iar, mai devreme sau mai tarziu, generatiile urmatoare vor trebui sa deconteze nota de plata a acestui "dezmat", sustine Emil Boc, edilul Clujului.
In 2010, in mandatul Guvernului Emil Boc, salariile au fost reduse cu 25% in tot sistemul public, in contextul crizei economice mondiale de la acel moment.
Boc a fost prezent miercuri, la Bucuresti, la conferinta "Planul Strategic pentru Tehnologiile Energetice" (SET Plan&ENVE), organizata de Ministerul Energiei in marja Presedintiei Romane la Consiliul Uniunii Europene, si a fost intrebat de jurnalisti cum caracterizeaza situatia economica a tarii, in calitate de fost prim-ministru.
"Va pot spune foarte sincer si direct: generatiile urmatoare vor plati factura dezmatului actual. Sa se inteleaga ca nimic nu este gratis pe lumea asta. Cu cat consumi mai mult decat produci, cu atat aduni datorii pe care le vor plati pe viitor.
Acum suntem intr-o perioada mai fericita, Europa e pe crestere economica, lumea in general e pe crestere economica, costurile de indatorare sunt mai mici, sunt multi dispusi sa te imprumute, cu alte cuvinte astazi nu avem o problema majora.
Dar va dau scris ca aceasta factura a consumului exagerat de astazi va fi platita pe viitor, pentru ca asa e legea firii, cand consumi fara acoperire, cineva trebuie sa plateasca... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 15:23
Salariile in Romania au crescut cu 25% in ultimii trei ani, cresterea fiind determinata de inchiderea decalajului dintre salariile medii din Romania si salariile medii din Uniunea Europeana pentru a retine forta de munca sa plece in strainatate, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.
"In ultimii trei ani, salariile in Romania au crescut cu 25%, vorbesc de salariile medii, au crescut cu 25%....Daca te uiti la 25%, oau, e foarte mult! Dar daca te uiti la baza de la care s-a plecat, de abia incepe sa se inchida acest ecart al salariilor. Acum aceasta crestere apare cu cateva oportunitati si amenintari.
Cresterea a fost determinata pe de o parte de inchiderea acestui decalaj dintre salariile medii din Romania si salariile medii din Uniunea Europeana, am zis medii din Uniunea Europeana, tocmai pentru a retine forta de munca sa plece in strainatate.
Pe de alta parte, noi vorbim de o amenintare pentru ca prin crestere acestor salarii are loc o scadere a competitivitatii principale a Romaniei care era legata de forta de munca foarte bine calificata si la costuri foarte mici", a spus Ionut Simion, la conferinta de prezentare a Raportului PwC Global CEO Survey pentru Romania.
El a explicat ca acest avantaj competitiv incepe sa dispara, dar ramane una dintre principalele atractii pentru care investitorii vin in Romania.
"Nu cred ca majorarea de 25% este o problema. E o problema ca nu o insotim neaparat si de cresterea productivitatii, a valorii... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 14:21
Ponderea contractelor de munca pentru norma intreaga (CIM) cu salariul brut peste 4.500 lei era, la 1 octombrie 2018, de doar 15,34% in totalul CIM inregistrat la nivelul economiei nationale, informeaza Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
Potrivit unui comunicat al PIAROM, remis marti AGERPRES, anul trecut, la 1 octombrie, 48,14% dintre contractele de munca pentru norma intreaga inregistrate in Romania corespundeau unui salariu mediu brut aflat in zona salariului minim pe economie, respectiv: 39,20% dintre CIM cu norma intreaga erau incheiate la valoarea salariului minim pe economie, in timp ce alte 8,94% depaseau cu putin salariul minim pe economie (sub 2.150 lei).
Numarul contractelor de munca pentru norma intreaga (CIM) a crescut in perioada octombrie 2017 - octombrie 2018 cu 4,09%, respectiv cu aproximativ 213.000, ajungand la circa 5,42 milioane, potrivit unui comunicat al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
Informatia reiese din statisticile preliminare publicate de PIAROM privind dinamica fortei de munca din Romania in perioada mentionata, rezultate in urma prelucrarii datelor extrase din Registrul de Evidenta a Salariatilor, corelate cu statisticile Eurostat, cu informatiile publicate de Oficiul National al Registrului Comertului, precum si cu structura nomenclatoarelor COR si CAEN.
Pe grupe majore de ocupatii (grupe majore COR), cea mai mare crestere s-a inregistrat la grupa 2 - specialisti in diverse domenii de activitate, cu... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 15:23
Topul salariilor din Romania a fost dominat, in 2018, de sectorul IT, unde castigul salarial mediu net s-a situat la 5.731 de lei/luna, reiese dintr-un raport anual HR Review & Trends, publicat luni de o platforma online de recrutare.
Analiza prezentata de eJobs arata, totodata, ca pe locul al doilea al clasamentului salariilor s-au situat angajatii din domeniul Juridic, cu venituri lunare de 4.571, acestia fiind urmati de catre cei din Banking (4.226 de lei) si cei din Resurse Umane (4.048 de lei).
Potrivit sursei citate, primele cinci domenii din top sunt si singurele in care salariul mediu net depaseste pragul de 4.000 de lei.
Sub acest nivel, dar nu la distanta foarte mare, se afla Finantele si Contabilitatea (3.930 de lei/luna), Controlul Calitatii (3.646 de lei/luna), Asigurarile (3.565 de lei/luna), Constructiile si Imobiliarele (3.234 de lei/luna), Administratia publica (3.197 de lei/luna) si Inginerie mecanica (3.077 de lei/luna).
La polul opus, cele mai mici salarii medii nete s-au inregistrat in: Industria Textila (1.987 de lei/luna), Industria Prelucrarii Lemnului (2.239 lei/luna), Servicii (2.281 lei/luna) si Paza si Protectie (2.335 lei/luna).
Realizatorii reportului noteaza faptul ca topul domeniilor cu cele mai mari salarii ramane neschimbat atat atunci cand vorbim despre angajatii barbati, cat si atunci cand vorbim despre femei.
Totusi, lucrurile se schimba la segmentarea de gen, la capitolul celor mai mici salarii. In acest context,... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 12:03
Aproximativ 64% dintre angajatori vor scoate la concurs pana la 10 pozitii noi in semestrul doi din 2018, iar alti 21%, intre 10 si 20 de pozitii noi, conform unui studiu realizat ce o platforma de recrutari online, remis miercuri AGERPRES.
Piata muncii a avut o evolutie accelerata in prima jumatate din 2018, rata somajului atingand minimul istoric de 4,5% conform datelor oficiale. Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de munca, cu aproape 60% mai multe fata de aceeasi perioada din 2017, iar tendinte similare de recrutare sunt asteptate si in a doua jumatate a acestui an.
Studiu BestJobs a fost desfasurat pe un esantion de 682 companii mici, medii si mari din Romania. Pentru fiecare pozitie, 73% dintre companiile care vor face angajari cauta intre 1 si 5 candidati, iar cele mai bune perspective de angajare sunt in domenii precum "Vanzari", "Administrativ" (57%) si "Productie" (54%) . In schimb, angajatii specializati in domeniile "Medicina" si "Farmacie" sau "HoReCa" vor avea mai putine oferte de munca la dispozitie.
Cea mai mare concurenta pentru un loc de munca in primele sase luni din 2018 a fost in domeniul vanzarilor, cu peste 6.000 de pozitii deschise, urmat de Inginerie, cu aproximativ 3.000 de pozitii noi, IT si Auto-Transport, fiecare cu peste 2.400 de pozitii deschise. Angajatii din HoReCa au fost si ei la mare cautare, cu peste 600 de pozitii deschise doar in perioada martie-mai 2018, pe... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 12:49
Salariile in Uniunea Europeana (UE) trebuia sa fie de patru ori mai mari, in ultimii 16 ani, daca ar fi reflectat pe deplin cresterea productivitatii, in timp ce salariile romanilor ar fi trebuit sa fie cu 25% mai mari in 2016, tinand cont de cresterea productivitatii, sustin reprezentantii CNS Cartel Alfa, intr-un comunicat de presa in care se face referire la un raport intocmit de Institutul Sindical European (ETUI) si Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES).
"Noile calcule ale Institutului Sindical European (ETUI) si Confederatiei Europene a Sindicatelor (CES) arata ca majorarile salariale in Uniunea Europeana, in ultimii 16 ani, ar fi fost de patru ori mai mari daca ar fi reflectat pe deplin cresterea productivitatii. In teoria economica standard, cresterile salariale ar trebui sa urmeze cresterea productivitatii. Insa, in Europa, productivitatea a crescut mult mai mult decat salariile", se mentioneaza in comunicatul citat.
Potrivit calculelor, din 2000 si pana in 2016, productivitatea a urcat de trei ori fata de cresterea salariilor in Germania si Croatia si de doua ori mai mult decat cresterea salariala din Polonia si Belgia.
De asemenea, in Austria, productivitatea a crescut cu 65% mai mult decat salariile, cu 60% in Spania si 30% in Olanda.
In acelasi timp, in Ungaria, Romania, Portugalia si Grecia salariile reale au scazut, in ultimii 16 ani, in timp ce productivitatea a crescut. De altfel, CNS Cartel Alfa considera ca, in 2016, salariile romanilor... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 12:14
Salariatii romani obtin una dintre cele mai mari majorari medii in termeni reali a salariilor din Europa. Dar cresterea inflatiei va influenta negativ rata castigurilor salariale in 2018, arata rezultatele unui studiu de specialitate publicate miercuri.
Conform Raportului de planificare a salariilor (Salary Budget Planning Report), efectuat la nivel global de Willis Towers Watson, anul acesta, Romania va inregistra o crestere medie a salariului de 4,5%. "Luand in considerare si rata inflatiei prognozata la 1,2%, Romania va avea o crestere salariala reala de 3,3%", noteaza realizatorii studiului.
Datele centralizate arata ca aceasta rata ajustata este una dintre cele mai ridicate din Europa si mai mult decat tripla fata de media Uniunii Europene (UE), de 1%.
Raportul citat releva, de asemenea, ca rata inflatiei din Romania nu este comparabila cu nicio alta valoare dintr-o alta economie est-europeana: Ungaria (0,6%), Bulgaria (1,7%), Austria (0,6%), Cehia (0,6%), Croatia (1,4%), Polonia (1,4%), Slovacia (1,1%) si Slovenia (0,8%).
Acelasi document subliniaza ca, in 2018, o prognoza mai ridicata a ratei inflatiei romanesti, de 3%, va afecta in mod negativ si cresterea nivelului mediu de salarizare. "Insa in termeni reali, vorbim de o crestere de 1,6%. Chiar si in aceste conditii, Romania va fi peste media UE de 0,9%", comenteaza realizatorii cercetarii.
Raportul de planificare a salariilor este un document intocmit de serviciul de date al Willis Towers Watson.... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 23:41
In ianuarie 2016, salariul mediu nominal brut a fost de 2.688 de lei, cu 8,3% mai mic decat in decembrie 2015, iar cei mai multi bani au castigat cei care lucreaza in IT, detronandu-i pe angajatii din industria de petrol si gaze.
Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.943 de lei, in scadere fata de luna precedenta cu 171 de lei (-8,1%).
Insa statistica mai releva un lucru interesant. Prabusirea pretului petrolului a afectat salariile romanilor care lucreaza in acest domeniu. Dupa o perioada indelungata in care ei au fost cel mai bine platiti romani, acum au fost devansati de IT-isti.
Prabusirea pretului petrolului baga in faliment doua industrii la care poate ca nu te-ai fi gandit
"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (5.113 de lei), iar cele mai ...citeste mai departe despre "Cel mai bine platiti romani: Petrolistii pierd coroana - In ce domeniu se castiga peste 5.000 de lei pe luna" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 12:12