Incepand de la 1 martie cresc si salariile profesorilor, nu doar ale medicilor. In cazul cadrelor didactice, majorarea prevazuta de Guvern se ridica la 20%.
Conform calculelor facute pe Portalinvatamant.ro, unele cresteri sunt de peste 1.000 de lei.
Iata cateva exemple de mariri ale salariilor de baza:
Invatamant preuniversitar
profesor cu studii superioare, gradul I, gradatia 5: salariul de baza creste de la 4.935 de lei in ianuarie pana la 5.922 de lei in martiedebutant: 3.581 de lei in ianuarie/3.680 de lei in martieinvatator/educator cu gradul I (peste 40 de ani vechime): 3.946 de lei in ianuarie/4.736 de lei in martiedebutant: 2.664 de lei in ianuarie/3.197 de lei in martie
Invatamant universitar
profesor universitar (peste 40 de ani vechime): 9.252 de lei in ianuarie/11.103 lei in martieconferentiar: 6.342 de lei in ianuarie/7.611 lei in martie
Conform sursei citate, salariul de baza al unui rector gradul I va creste pana la 12.604 lei, iar pentru un rector gradul II va ajunge la 14.259 lei.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a dat miercuri seara si alte exemple, reamintind ca pentru profesori este "a doua majorare salariala a anului", fiind prevazuta in Legea salarizarii bugetarilor.
Citeste mai departe despre "De azi cresc si salariile in invatamant, cu 20%: Cine da banii si cat de sigure sunt majorarile" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 15:03
Salariul unui profesor debutant este in prezent de 830 de lei si va ajunge la 871 de lei dupa majorarea de 5 la suta prevazuta pentru 1 septembrie, arata Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
Potrivit FSLI, apelul catre guvernanti de a se gasi o solutie pentru majorarea suplimentara a salariilor din invatamant, inainte de data de 1 ianuarie 2016, este un gest firesc, avand in vedere ceea ce se intampla in acest moment in domeniul salarizarii din sectorul bugetar si nu numai.
Salarii mai mari pentru profesori? Ministrul Educatiei: Vor creste si cu 177%
In acest moment salariul minim brut pe tara este de 1.050 lei, in timp ce salariul unui invatator debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) si al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar dupa majorarea de 5 la suta de la data de 1 septembrie 2015 prevazuta in OUG 83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net - n.red.) pentru invatatorul debutant si la 1.189 de lei ...citeste mai departe despre "Sindicat: Salariul unui profesor debutant - 830 de lei. Lucrurile au luat-o razna!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 17:10
Salariile din sistemul de invatamant ar putea creste cu pana la 177 la suta, in urma unui proiect pe marginea Legii salarizarii, sustine ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
"Aceasta crestere de 177 la suta este un maxim care se propune pentru lectorii si sefii de lucrari din invatamantul universitar, care aveau salariile prea mici, aproape de cele ale debutantilor.
Propunerea de majorare pleaca de la un minim de 70 la suta, pentru debutantii din invatamantul preuniversitar si universitar", a declarat Sorin Cimpeanu, joi dimineata, la B1 TV.
Ministrul Educatiei a explicat si cand ar urma sa aiba loc prima majorare salariala.
"Eu stiu de o propunere care ar viza o crestere salariala de 10 la suta din luna decembrie", a afirmat ministrul, care a adaugat ca, tinand cont de cresterile cu cate 5 la suta din martie si septembrie, se ajunge la o crestere de 22 la suta la nivelul anului 2015.
Acesta a precizat ca proiectul reprezinta rezultatul consultarilor pe o durata de doua ...citeste mai departe despre "Salarii mai mari pentru profesori? Ministrul Educatiei: Vor creste si cu 177%" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 11:40
Cuantumul brut al salariilor de baza si sporurilor acordate bugetarilor va fi mentinut anul viitor la acelasi nivel cu luna decembrie 2013, fara sa fie aplicata valoarea de referinta din Legea salarizarii unitare, o crestere salariala de pana 10% fiind prevazuta doar pentru profesori debutanti.
Masura va fi aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta si justificata prin faptul ca neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectand in mod semnificativ sustenabilitatea finantelor publice.
Incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei. Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale.
Plata bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii.
Duminica seara, premierul Victor Ponta a anuntat ca medicii rezidenti vor beneficia lunar de o bursa speciala in cuantum de circa 150 euro. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 14:01
Salariatii din invatamant au devenit cei mai saraci angajati din Romania, dupa ce salariile din domeniu au scazut cu 28,49 la suta in luna martie 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, informeaza, joi, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), citand date oficiale.FSLI precizeaza ca, potrivit datelor oficiale ale Institutului National de Statistica, salariile din invatamant au inregistrat o scadere cu 28,49 la suta in luna martie 2011 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Prin urmare, un profesor debutant are un salariu net de 660 de lei, un profesor cu grad didactic II si o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei, iar un profesor cu grad didactic I si 25 de ani vechime are un salariu de 1.100 de lei. Aplicarea Legii de salarizare in 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar loveste pana si in mamele din invatamant", se arata intr-un comunicat al FSLI.
FSLI precizeaza ca unui cadru didactic cu o vechime de noua ani care intra in concediu pentru cresterea copilului nu i se mai considera vechime efectiva in invatamant, asa cum prevedea vechea legislatie, perioada din timpul concediului de maternitate si nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate, de 10 la suta, pe care ar fi trebuit sa il primeasca la o vechime efectiva de 10 ani.
"Guvernul Romaniei a reusit, prin toate masurile aplicate in ultimii ani, sa transforme angajatii din invatamant in cersetori. Este inadmisibil ca un cadru didactic sa fie cel mai prost platit... mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 22:16