Desi a crescut de la un an la altul cu 225 de lei, pensia medie este inca foarte mica pentru ca batranii din Romania sa isi poata permite un trai decent, avertizeaza analistul financiar Claudiu Vuta.
Potrivit INS, pensie medie pe Romania s-a majorat de la 1.423 de lei, cat era in trimestrul I din 2020, pana la 1.650 de lei, cat ajunsese in primul trimestru al acestui an.
"Intrebarea legata de aceste pensii este daca ele ajung pentru un trai decent. Raspunsul este nu. Doar daca iti cumperi medicamente, mancare, sa zicem ca mergi la piata si iti cumperi cosul minim de produse legume, in general, o sa vezi ca vei cheltui a cateva zeci de lei. Nu ajung acesti bani. Problema e mai este inca una, inflatia, care probabil anul acesta se va duce spre 4%", ne-a declarat Vuta.
Potrivit lui, trebuie sa ne uitam si la cosul minim si la inflatie si la perspective.
"De asemenea, Pilonul I este 18,5 miliarde de euro, adica pensia de stat publica este 18,5 miliarde de euro, undeva la vreo suta de miliarde de lei. Anul acesta o sa avem un PIB de peste 220 de miliarde de euro, iar 18,5 miliarde sunt undeva la 8-9%. Un procent sa spunem, nu destul de ridicat, fata de alte tari care au 12-13%", a declarat membrul Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR).
"Dar problema la noi este ca, la fel ca si in tarile din vest sau tarile dezvoltate, mai exact, populatia in varsta creste, iar cea tanara, care va plati pensii publice, scade".
Pensionari vs. angajati, in... mai mult
Marti, 15 Iunie 2021, ora 06:11
Anul 2021 nu arata deloc bine, avand in vedere ultimele predictii de inflatie ale BNR, dar si deciziile ce au venit dinspre Guvern cu privire la salarii. Daca in cazul bugetarilor acestea au fost inghetate, faptul ca pe parcursului anului 2021, companiile din mediul privat nu vor mai avea aceeasi sustinere, ii va forta pe manageri fie sa recurga la concedieri, fie sa taie din salarii.
Astfel ca, potrivit BNR, rata anuala a inflatiei IPC (indicele preturilor de consum) este anticipata a-si mentine tendinta ascendenta pana la finalul anului, cand va atinge nivelul de 3,4%, urmand sa scada la 2,8% la sfarsitul lui 2022.
"Dupa o ampla crestere inregistrata in luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorarii tarifelor la energia electrica si a preturilor combustibililor, rata anuala a inflatiei IPC este anticipata a-si mentine tendinta ascendenta pana la finalul anului, cand va atinge nivelul de 3,4%", se arata in raportul trimestrial al BNR.
Rata inflatiei se stabilizeaza
Banca centrala estimeaza ca rata anuala a inflatiei de baza este de asteptata sa-si continue scaderea in prima parte a intervalului de proiectie si, ulterior, sa se stabilizeze la nivelul de 2,7%, pana la finele intervalului de prognoza.
"Dinamica anuala a preturilor volatile ale alimentelor este prevazuta a se pozitiona la finalul anului curent si al celui viitor la nivelurile de 1,2% si, respectiv, de 5,5%, in ipoteza inregistrarii unor recolte agricole incadrate in proximitatea unei medii... mai mult
Joi, 18 Martie 2021, ora 00:01
In campania electorala, unele formatiuni politice din Romania au pomenit de cresterea pensiilor cu 40% "daca acest lucru va fi posibil". Ulterior, incet-incet, s-a mers pe majorarea de 14%, care parea mai reala, iar dupa aceasta a aparut scenariul majorarii pensiei in functie de inflatie.
Sperantele batranilor s-au diminuat de la o luna la alta, iar acum premierul spune ca nu se stie cum se vor majora pensiile. In schimb, iese "la rampa" fostul prim-ministru Ludovic Orban si-i ia apararea afirmand ca el este fanul majorarilor de la inceput de an, asa cum se facea inainte, dand semnal ca nici in septembrie nu s-ar putea majora pensiile.
Mai mult, mesajul, desi voalat, pare sa fie cat se poate de clar, indexarea pensiilor cu inflatia pare un vis frumos, in timp ce economistii avertizeaza ca romanii ar trebui sa fie fericiti daca se ingheata punctul de pensie si nu cumva se va recurge la taieri.
"Economia nu poate sustine o majorare a punctului de pensie sau a salariilor, astfel ca, in acest an, eu preconizez o inghetare. Iar inghetarea ar fi un element pozitiv in actualele situatii. Ma tem de taieri, ma tem de reduceri, dar pastrarea la nivelul actual ar fi un element care ar putea sa genereze intr-un fel sau altul repornirea economiei pentru ca se pastreaza o suma de lichiditate in economie care sa poata genera un consum mai intens care, la randul lui, pe toata filiera sa poata duce la reluare activitatii", a declarat profesorul de economie, Mircea Cosea.
Acesta... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 22:25
Legea privind pensiile ocupationale, care transpune o directiva europeana in legislatia nationala, pune bazele Pilonului IV de pensii in Romania, constituite la initiativa angajatorului, a afirmat vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Armeanu.
"Parlamentul a aprobat miercuri 12 decembrie 2019 proiectul de lege privind pensiile ocupationale, care transpune directiva UE 2016/2341, IORP II in legislatia nationala, contribuind astfel la diversificarea universului pensiilor facultative, pe baza de acumulare, cu componenta ocupationala.
Astfel, ne aliniem la practica europeana cu privire la fondurile de pensii ocupationale si introducem un element nou menit sa consolideze relatia dintre angajat - angajator, materializat printr-o schema de pensii ocupationale propusa de acei angajatori care dispun de capacitatea financiara necesara, in beneficiul propriilor angajati", a precizat Dan Armeanu, intr-un comunicat remis joi AGERPRES.
El a explicat ca, in timp ce fondurile de pensii facultative pilon III, sunt axate in special pe componenta individuala de retail, fondurile de pensii ocupationale pilon IV, se bazeaza pe componenta corporate, fiind constituite la initiativa angajatorului. Acesta achita contributiile pentru toti angajatii sai si reprezinta interesele angajatilor in relatia cu administratorul, care infiinteaza si administreaza fondul de pensii ocupationale.
Potrivit vicepresedintelui ASF, in cadrul procesului de transpunere a directivei... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:46
Premierul Viorica Dancila ne spune, din nou, ca exista bani pentru plata pensiilor si salariilor, iar romanii ar trebui sa stea linistiti pentru ca guvernantii sunt "responsabili fata de finantele publice".
Dancila a precizat ca prin aceasta declaratie vrea sa puna capat unor speculatii aparute in spatiul public in ultimele zile care, afirma ea, genereaza ingrijorari lipsite de temei.
"Avem resursele bugetare necesare pentru plata pensiilor si salariilor in domeniul public, asa cum ne-am angajat in programul de guvernare si Legea salarizarii unitare adoptata de Parlament.
Vreau sa fac aceste clarificari pentru a pune punct unor speculatii aparute in ultimele zile in spatiul public de natura sa genereze ingrijorari lipsite de temei in cadrul unor categorii de salariati. Suntem responsabili fata de finantele publice. Deciziile pe care le luam sunt bine fundamentate si convergente unei viziuni coerente de dezvoltare economica si sociala", a subliniat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
Premierul a mai anuntat ca proiectul de buget pentru anul 2019 este aproape gata si va arata ca exista banii necesari pentru plata majorata a pensiilor si salariilor.
"Ministerul Finantelor Publice are in lucru intr-o etapa foarte avansata proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul bugetului pentru anul viitor va reflecta cu acuratete asigurarea banilor necesari pentru plata majorata a pensiilor si salariilor din sectorul public, majorarea salariului minim pe... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 16:24
La finalul unei runde de consultari cu Romania vizand Articolul IV, Fondul Monetar International (FMI) a publicat un document in care formuleaza o serie de recomandari care sa-i permita tarii noastra sa aiba o evolutie fiscala favorabila.
Astfel, in contextul cresterii economice solide, directorii FMI recomanda o tinta fiscala sub tinta bugetara pe 2018, de 3% din PIB, si observa ca probabil ar putea fi necesare masuri fiscale suplimentare pentru a atinge acest obiectiv.
Oficialii FMI incurajeaza, de asemenea, reformele fiscale pentru a asigura indeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO) al Romaniei. Ei au subliniat necesitatea de a se evita noi reduceri de taxe, de a se majora salariile si pensiile intr-un ritm moderat si de a revizui implementarea Legii salarizarii unitare si a modificarilor in sistemul de pensii in linie cu spatiul fiscal disponibil si obiectivele fiscale pe terme mediu.
De asemenea, directorii FMI au scos in evidenta importanta reformelor pentru a spori eficienta sectorului public prin intarirea administratiei fiscale, pentru imbunatatirea eficientei colectarii taxelor, majorand eficienta cheltuielilor prin verificarea cheltuielilor si a achizitiilor centralizate, si prin imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.
Oficialii FMI sprijina inasprirea politicii monetare initiata pentru a reduce inflatia. Ei incurajeaza BNR sa ramana vigilenta si sa continue inasprirea politicii monetare deoarece este necesara pentru a ancora... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 11:01
Numarul pensionarilor din Romania a ajuns la 5.224.000 in al treilea trimestru al acestui an, in scadere cu 27.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pensia medie a crescut cu 8,2% intr-un an, la 1.106 de lei (234 euro), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezinta variatii semnificative in teritoriu, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti, la 17 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman.
"Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 500 de lei (860 lei in judetul Botosani fata de 1.360 lei in Municipiul Bucuresti) ", se arata in comunicat.
Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 89,6% in totalul celor de asigurari sociale.
"Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (76,1%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 1,9%", se arata in comunicat.
Fata de trimestrul II al acestui an, pensia medie a crescut in trimestrul IIII din 2017 cu 1.000 de lei.
Pensia medie de... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 10:49
S-a intrebat cineva de ce se discuta in Romania atat de mult despre pensii si atat de putin despre salarii?
E ceva neasteptat ca o intreaga clasa politica sa fie lipsita de simtul realitatii. Eu cred ca niciun guvern al Romaniei nu va mai putea plati nicio pensie peste 25 de ani daca lucrurile nu se schimba din temelii.
De ce sunt atat de putine voci care spun adevarul? De ce sunt atat de putine voci care isi asuma o pozitie nepopulara? Paradigma e gresita, nu poti strange bani de la cineva care munceste sa platesti odihna, retragerea sau asistenta medicala cuiva care la randul lui a platit pentru altcineva. E ceva fundamental gresit.
In opinia mea, fiecare trebuie sa plateasca pentru el. Aceasta caciula comuna in care se strang toti banii pentru pensii, somaj si asistenta sociala pentru ca apoi sa fie redistribuiti e cel mai mare Caritas inventat vreodata. Din acea caciula se hranesc tot felul de clase privilegiate de functionari extraordinari care incaseaza apoi pensii ...citeste mai departe despre "Pensiile politicienilor si Caritas cu salariile romanilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Iunie 2015, ora 08:52
Premierul Ponta a declarat ca salariile bugetarilor nu vor fi taiate, dar nu poate promite o crestere, iar pensiile vor fi indexate anul viitor, posibil cu peste 4%.
"Salariile nu vor fi taiate, dar nu pot promite o crestere", a spus Ponta la Romania TV, citat de Mediafax.
Referindu-se la noua Lege a salarizarii unitare, prezentata de catre ministrul Muncii, seful Guvernului a aratat ca va sustine legea daca va fi redus decalajul dintre cel mai mare si cel mai mic salariu si a amintit ca a propus in acest sens o diferenta de 1 la 7 intre cele doua valori.
Premierul a reluat totodata ideea reducerii acestei diferente prin introducerea unei taxe de solidaritate asupra veniturilor care depasesc un anumit nivel.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca in 2015 ar putea fi marita pensia cu cel putin 4% si cel mult 4,4%, salariul minim va creste la 900 lei din 1 iulie si ar trebui sa ajunga la 1.200 in 2016, iar o noua Lege a salarizarii unitare ar putea fi aplicabila din 2015. mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 09:44